Şimdi Ara

Pic ile yüksek akım çeken dc motor sürmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
4.775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Pic 16f84 ile ani dönüşler yapan 24V lük bir motor sürüyorum.
    Motor haricinde iki tanede valf var sistemde biri hava diğeri sıvı için.

Sistem düzgün çalışıyor ama bazen sistemi durdururken valflerden birini kapatınca pic resetleniyor.

Pic in regülesi ve trafosu tamamen güç devresinden yalıtılmış durumda.

Bir haftadır çok fazla şey denedim bu sorun %100 den %10 a indirdim yeni fikirlerle %0 hatayı hedefliyorum YENİ FİKİRLER İSTİYORUM

• vlafleri ve motoru süren güç devresini karttan opto izolatör ile yalıtabilirsin. birde f84 ün besleme bacaklarına çok yakın olacak şekilde 100nF kapasitör bağlamalısın.
  • 4n25 gibi optolardan bahsediyorsun galiba onuda denedim olmdı

su anda drekt motora giden röleleride 5Vluk röleler ile sürüyorum
    optodan daha yalıtılmış durumda şu anda
  • Motor ve valfler DC ise üzerlerine ters yönde 1N4007 diyot bağlamak işe yarıyor.
    Röle kontakları arasına 100nF kondansatör ve röle bobinleri üzerine ters yönde 1N4148 bağlamakta iyidir.
    Büyük ihtimalle sorun çözülür.
    kolay gelsin.
  • Tüm rölelere ve valflerin selenoidlerine diyot takılı durumda sadece rölelerin kontaklarına kondansatörü denemedik

birazdan deneyecem

Teşekkürler

YENİ YEPYENİ FİKİRLER DAHA BEKLİYOM
  • PIC ın bulunduğu karta alttan gnd ile vcc arasına 100n lik bir kapasitör bağla. Ayrıca PCB de 5 v regüle entegresini (7805 gibi) PIC e en yakın yere yerleştir. PICler zıt emk üreten elemanlara karşı oldukça hassastırlar. Bu gibi devreleri dizayn ederken Kart tasarımı önem kazanır.

BİRDE SEN NASIL BİR UYGULAMA YAPTIĞINI ANLATTA AYNI ŞEYLERİ VEYA DENEDİĞİN ŞEYLERİ TEKRAR TEKRAR YAZMAYALIM

Birde küçük karakterler ve kibar bir ifade kullanırsan seviniriz Yukarıdaki gibi bir yazım şekli biraz itici gelmiyormu sana

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 10 Haziran 2005, 19:05:43 >
  • buna benzer sorun bende de oluyordu motor sürücü katını fişe takında microdenetleyici deki yazılım ucuyodu sonra micro denetleyici katını tamamen ayrı besleme ve pic çıkışlarına hızlı diot bağlayarak çözülmüştü
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • selam ben küçük bir tane çizgi izleyen robot yapmak istyorum yanlız nasıl motorları süreceğimibilmiyorum yardım edersiniz sevinirim
  • Selamlar.Bende DC motor sürme işine bayaa kafa yordum, halen yormaktayım. İşin esasında DC motorun üzerinde oluşturup sisteme (beslemeye) verdiği ters EMK ile oluşan,kalkış anında çekilen aşırı akıma bağlı voltaj-akım sıçramaları sistemi bozan esas neden(Eğer PWM ile sürdüyseniz ve bunu osiloskop ile izlediyseniz kenarlarda bu sıçramaları çok rahat görebilirsiniz). Bunu gidermenin yolu da hızlı diyodları motorun her iki ucuna ters şekilde bağlamak. Bunu da şu şekilde yaparaız; motorun bi girişine anodu bağlı diyodun katodu Vcc' ye aynı bacağa katodu bağlı diyodun anodu ise GND' ye bağlı olavak. Ne kadar motor varsa 4 katı kadarda hızlı diyod(UF4001...4007) bağlanmalı. İleri aşamadaki sorunlar ise LC filtrlerle çözülmeli, o konuda yeterince bilgim yok. Bi de Beslemelerin girişlerine mutlaka gürültüye karşı küçük değerli(10nF-100nF) , dalgalanmaya karşı da büyük değerli(100-1000uF) kapasitörler kullanılmalı. Kolaylıklar...

• çizgi izleyen robotu yapacak olan arkdasım elektronik hobi kitabında istediğin devre mevcut yalnız elektronik bilgin olması gerekiyor biraz tabi, birde mikro işlemci bilgin olcak oda birazcık olacak :-)
  • ben derimki VCC ye seri 10mH bobin tak. ayrıca BODEN'i kapat.Brown out detect bela bişi oda reset attırabilir.bu problemi bende yaşadım bu şekilde aştım..
  • Motor Sürücü Entegresi olarak L298 kullanıyorum
  • motor sürücülerin VCC si ile ground u arasina kondansator koy 100nf ve 19 uf aynı şekilde pic in Vcc ile grandunun en yakın olanlarinin yanınada ...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.