Şimdi Ara

pic proglama için hangi dili tercih edersiniz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.386
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arekadaslar daha önce mplab kullanıyordum yanı asm olarak çalıştım ama artık başka bi programaya geçmek istiyorum C veya BASIC ama bunlar da çeşit çeşit hangisini önerirsiniz

• CCS C 'yi öneririm
  • TAVFİYE EDEBİLECEĞİNİZ Bİ KİTAP VARMIDIR TESEKKUR EDERİM
  • ccs c programının internet istemeyen ve tam sürümü var mı? varsa nereden bulabilirim???
  • quote:

Orjinalden alıntı: wifi.memo

ccs c programının internet istemeyen ve tam sürümü var mı? varsa nereden bulabilirim???

Tam sürüm program istemek yasaktır
    --------------------------------------
    Sana Altaş yayınlarının kitabını öneririm.Fakat daha önceden c bilgin yoksa kitaptan yararlanamazsın.Bu yüzden sana gene aynı yayın evinin İleri C kitabını öneririm.Çünkü CCS C ANSI-C standartlarına çok yakındır.
  • bende ccs pic c yi öneririm. çok kolay. Wizard seçeneği ile hammalıktan kurtarıyor
  • parsic derim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yalnızca pic düşünür isen CCS olabilir ama geniş düşüneyım ılerde başka işlemciye gecerım dersen hıtech C
  • quote:

Orjinalden alıntı: a.zorba

yalnızca pic düşünür isen CCS olabilir ama geniş düşüneyım ılerde başka işlemciye gecerım dersen hıtech C

Geniş düşünecekse ASM'de kalmasını tavsiye ederim.Biraz hammallık ama tecrübe kazandıktan sonra yapılmayacak şey yok.
  • quote:

Orjinalden alıntı: strom

quote:

yalnızca pic düşünür isen CCS olabilir ama geniş düşüneyım ılerde başka işlemciye gecerım dersen hıtech C

Geniş düşünecekse ASM'de kalmasını tavsiye ederim.Biraz hammallık ama tecrübe kazandıktan sonra yapılmayacak şey yok.

+1
  • assembly dilini tavsiye edenler belli ki büyük projeler ile uğraşmamış. amaç geniş düşünmek ise kesinlikle c kullanılmalıdır. ansi c ile yazdığınız programları istediğiniz işlemciye port edebilirsiniz. örnek olarak IAR firmasının neredeyse tüm mikrodenetleyiciler için c derleyicisi bulunmaktadır. c dili ile program yazmaya başladıktan sonra bir daha dönüp assembly nin yüzüne bakmazsınız. ayrıca assembly ile yapıpta c ile yapamadığınız uygulama nedir merak ediyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: 90alper90

quote:

quote:

+1

MCU programlamak yalnızca pic se evet ama dıger MCU lar atmel avr psoc vb bunları nasıl microchıp asm ile yazacaksınız ? halbu ki biraz degışıklıklerle c ile yazabılırısınız C yi gecelım .Ben basıc (proton+) da yazıyorum az bıraz degışıklıkle bascom programı ıle avr ye program yazılabılecegınıde goruyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: controller_

assembly dilini tavsiye edenler belli ki büyük projeler ile uğraşmamış. amaç geniş düşünmek ise kesinlikle c kullanılmalıdır. ansi c ile yazdığınız programları istediğiniz işlemciye port edebilirsiniz. örnek olarak IAR firmasının neredeyse tüm mikrodenetleyiciler için c derleyicisi bulunmaktadır. c dili ile program yazmaya başladıktan sonra bir daha dönüp assembly nin yüzüne bakmazsınız. ayrıca assembly ile yapıpta c ile yapamadığınız uygulama nedir merak ediyorum.

Büyük projeden kasıt nedir?
    Bence büyük projelerde daha çok öne çıkar asm.Dha basit ve hız gerektirecek uygulamalarda C ve PBP tercih edilebilir.

Asm'nin büyük projelerde ne gibi fayda sağladığı ise en basiy söyleyişle yerden tasaruftur.C'de her kodun kendine özgü ASM kodları vardır.(LST dosyalarında bu görülür.)Bu komutların içinde kullanmayacağımız özellikler bulunbilir.Ama ASM ile yazsaydık sadece işimize yarayanı alırdık.

Şu varki C dili PBP'yegöre ASM'ye daha yakın olduğu için kullanılabilir.Özeliikle göstericilerin kullanılması yer tasarufunu arttırır.
    Ama C gibi karmaşık dillerde PİC gibi RAM bellek kullaımının da öne çıktığı yerlerde değişken tanımlamak ASM'ye göre daha kontrolsüzdür.

Ama dersenki ASM öncelikli olarak öğrenilecek,artık el alışkanlığı kazınalacak ve mikrodenetleyici gibi düşünme öğrenilecek.Belli bir zaman sonra da 18F serisi ve üztüne geçtikten sonra C diline geçilecek ve LST dosyası ile birlikte daha kapsamlı projeler hazırlanacak kabul ederim o zaman.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: 90alper90

quote:

quote:

+1

MCU programlamak yalnızca pic se evet ama dıger MCU lar atmel avr psoc vb bunları nasıl microchıp asm ile yazacaksınız ? halbu ki biraz degışıklıklerle c ile yazabılırısınız C yi gecelım .Ben basıc (proton+) da yazıyorum az bıraz degışıklıkle bascom programı ıle avr ye program yazılabılecegınıde goruyorum.

Benden önce yazmışsın.
    Benim de demeye çalıştığım o.Büyük projeden kasıt gelişmiş işlemciler filansa C mantıklı(Yalnız önce ASM ile başlanmazsa ne kullanılırsa kullanılsın İşlemci,denetleyici... yapısı iyi kavranamaz gibime geliyor.)Fakat her C olur mu bilemem.Bildiğim kadarıyla Pic için C farklı farklı.Bilgisayar programclığında kullanılan ANSI-C Uyuymluluğu fazla olan CCS-C (stdlib bile kullanılıyor)
    Tabi başka C'leri pek incelemedim.

Benim düşüncem bu.

• quote:

Benden önce yazmışsın.
    Benim de demeye çalıştığım o.Büyük projeden kasıt gelişmiş işlemciler filansa C mantıklı(Yalnız önce ASM ile başlanmazsa ne kullanılırsa kullanılsın İşlemci,denetleyici... yapısı iyi kavranamaz gibime geliyor.)Fakat her C olur mu bilemem.Bildiğim kadarıyla Pic için C farklı farklı.Bilgisayar programclığında kullanılan ANSI-C Uyuymluluğu fazla olan CCS-C (stdlib bile kullanılıyor)

Benim düşüncem bu.

ben şu anda arm kullanıyorum. arm assembly komutlarından bir tane bile bilmiyorum. ancak arm ile her türlü uygulamayı yaptım. aynı şey avr içinde geçerli. avr a başladığım zaman da hiç assembly ye girmeden direkt c ile başlamıştım. avr ile de bir çok uygulama yaptım. bence artık günümüzde bir işlemci ile uygulama yapmak için onun assembly komut setini öğrenmek şart değil. ayrıca ccs c hakkında da yanlış düşünüyorsunuz. ccs c, pic c derleyicileri içinde ansi c uyumu en az olan derleyicidir. basic den hiç bahsetmiyorum bile. çok gereksiz.

demek istediğim eğer profesyonel anlamda mikrodenetleyiciler ile uygulama yapmak istiyorsanız siz istemesenizde araştırma yaparken tüm referans dizaynların ve aygıt sürücü gibi kütüphane dosyalarının c ile yazıldığını göreceksiniz. ve bu kütüphane dosyalarını kullanmak için mecburen uygulamanızı c ile yazmaya başlayacaksınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi controller_ -- 10 Ocak 2008; 12:56:32 >

• arkadaşlar ben de pic programlamaya pic basic pro yla mı yoksa C ile mi başlasam bilemiyorum! C bilgim az sayılır önce pb proyla başlayıp ilerletince C ye mi geçeyim? Önerileriniz ne olur?
  • quote:

Orjinalden alıntı: controller_

quote:

Benden önce yazmışsın.

Benim düşüncem bu.

ben şu anda arm kullanıyorum. arm assembly komutlarından bir tane bile bilmiyorum. ancak arm ile her türlü uygulamayı yaptım. aynı şey avr içinde geçerli. avr a başladığım zaman da hiç assembly ye girmeden direkt c ile başlamıştım. avr ile de bir çok uygulama yaptım. bence artık günümüzde bir işlemci ile uygulama yapmak için onun assembly komut setini öğrenmek şart değil. ayrıca ccs c hakkında da yanlış düşünüyorsunuz. ccs c, pic c derleyicileri içinde ansi c uyumu en az olan derleyicidir. basic den hiç bahsetmiyorum bile. çok gereksiz.

demek istediğim eğer profesyonel anlamda mikrodenetleyiciler ile uygulama yapmak istiyorsanız siz istemesenizde araştırma yaparken tüm referans dizaynların ve aygıt sürücü gibi kütüphane dosyalarının c ile yazıldığını göreceksiniz. ve bu kütüphane dosyalarını kullanmak için mecburen uygulamanızı c ile yazmaya başlayacaksınız.

Ona bakılırsa bende bilgisayar programlarken 1 tane bile ASM komutu kullanmıyorum ve hiç aramıyor.Çünkü amacım windows programları yazmak.Bunu da en güzel şekilde C ile yazabilirim.
    Acaba neden herkes bilgisayar programcılığı öğrenirken ASM'den başlyaın diyor?
    Pic için özellikle 16F serisi için C kasar düşüncesindeyim.
    Şu varki ben PİC'e ilk başladığımda PBP ile başladım.1 yıl boyunca kullandım.ASM ile yapamayacığım kodlar yazıp kullandım.Ama ne oldu,dönüp baktığımda PİC ile ilgili hiçbirşey bilmediğimi gördüm.Bir çok donanımından haberim bile olmadı.Bir komut işlenirken ne kadar süre geçtiğini bile bilmiyoruz yüksek ve orta seviyeli dillerde.(C kısmen bu eksiği kapatıyor.)
    Herşeye rağmen önce ASM diyorum.

Gelelim kütüphane işine.Haklsınız internette her uygulama için C kütüphanesi mevcut.Ancak bu C kütüphaneleri ile yazdığınız programlarla kullandığınız eleman hakkında ne kadar bilgi sahibi oluyorsunuz?
    Mesela DS1820 kullanıyorsunuz diyelim.C de bir kütüphaneyi dahil ettikten sonra bir oku diyorsun sana okuyup değeri ekrana yazıyor.Ama ASM bilseydik daha sonra LST dosyasını inceleyerek DS1820 hakkında bir çok bilgi edinebilirdik.
    Dediğim gibi C'ye karşı değilim.Hatta bende C öğrenmeye çalışıyorum.Ama önce ASM diyorum.

Bir de şu var.ASM komutu deyince direk akla makine kodları gelir.Ancak biz kodları yazarken farkında olmadan bir çok derleyici bildirisi kullanıyoruz.Misal:EQU komutu , __CONFIG komutu bu komutların ASM'de yeri yoktur.Mblap'ta program yazarken derleyici bu komutları kendine özgü işlevlerine tabi tutyor ve bize program yazımında bir çok kolaylık sağlıyor.Bunun gibi ASM ile program yazarken bir çok derleyici bildirisinden yararlanabilir.(IF THEN ELSE,WHILE komutları mesela.Bunlar C ve PBP kullanıcılarına yabancı gelmez.)Böylelikle hem daha yapısal programlar yazılır hem de bütün ipler sizin elinizde olur.(Tabi bu benim şahsi düşüncem.En iyi dil her istediğin programı yazdığın dildir değil mi)

Ekleme:Keşke PanDa burda olsaydı.En iyi açıklamayı o yapardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi strom -- 10 Ocak 2008; 13:18:09 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.