arkadaşlar internette rf kontrollü bir robot projesi buldum fotoğrafçı robot.Ben bu projeyi yapmayı düşünüyorum. robot atx-34 ve arx-34 ile kurulmuş pic16f84a kullanılmış.Motor sürücüsü ise l293.Birde fotoğraf makinesinin deklanşörüne basması içn röle koyulmuş.ATX-34 pc seriporttan bağlanmış ve bir program aracılığı ile sürücü karta harfler gönderiyor Örneğin programda 'f' harfine basınca röle iletime geçiyor.Şimdi benim yapmak istediğim buna devreye başka bir röle daha eklemek.Bunun için picbasic pro da yazılmış kodlara 'f' harfinin tanıtıldığı gibi başka bir harfi daha tanıtıp başka bir çıkış portuna yönlendirmeyi düşünüyorum.Sİzce doğrumu yapıyorum yada daha farklı bir yol izleyebilirmiyim?
programın kaynak kodu :
INCLUDE "MODEDEFS.BAS" I VAR BYTE VERI VAR BYTE TEKRAR: SERIN PORTB.1, 16780, VERI SELECT CASE VERI CASE "i" HIGH PORTA.2 LOW PORTA.3 HIGH PORTA.1 LOW PORTA.0 PAUSE 1000 LOW PORTA.2 LOW PORTA.3 LOW PORTA.1 LOW PORTA.0 CASE "g" LOW PORTA.2 HIGH PORTA.3 LOW PORTA.1 HIGH PORTA.0 PAUSE 1000 LOW PORTA.2 LOW PORTA.3 LOW PORTA.1 LOW PORTA.0 CASE "r" HIGH PORTA.2 LOW PORTA.3 LOW PORTA.1 LOW PORTA.0 PAUSE 1000 LOW PORTA.2 LOW PORTA.3 CASE "l" LOW PORTA.2 LOW PORTA.3 HIGH PORTA.1 LOW PORTA.0 PAUSE 1000 LOW PORTA.1 LOW PORTA.0 CASE "x" LOW PORTA.0 LOW PORTA.1 LOW PORTA.2 LOW PORTA.3 CASE "f" HIGH PORTB.7 PAUSE 50 LOW PORTB.7 CASE "4" FOR I=1 TO 50 PULSOUT PORTB.0, 50 PAUSE 15 NEXT I CASE "6" FOR I=1 TO 50 PULSOUT PORTB.0, 190 PAUSE 15 NEXT I CASE "5" FOR I=1 TO 50 PULSOUT PORTB.0, 125 PAUSE 15 NEXT I END SELECT PAUSE 250 GOTO TEKRAR END
-Sen bu koda birşey ekledin mi? -Devreye donanımsal olarak bir röle daha ekledin mi? Eklediysen Hangi portun hangi pinine ekledin? -Fotoğraf çekmek için koyulduğunu söylediğin röle 50 ms süresince iletimde kalır.Bu da denklanşöre basılması için yeterli bir süredir.Senin koyacağın röle ne iş yapacak? Ne kadar süre iletimde kalması gerekiyor. -Röle ile pic denetleyici arasında akım yükseltici devre elemanı(transistor vb.) kullanıyor musun?
Çok basit bir şekilde kod parçacıkları üzerinde anlatmak gerekirse:
--------------------- CASE "z" HIGH PORTB.6 PAUSE 1000 LOW PORTB.6 --------------------- "z" ye basıldığında portb.6 ya bağlı eleman iletime geçer 1 sn ye sonra tekrar pasif duruma geçer --------------------- CASE "z" HIGH PORTB.6 --------------------- z ye basıldığında portb.6 ya bağlı eleman iletime geçer ve sürekli iletimde kalır. --------------------- CASE "z" LOW PORTB.6 --------------------- z ye basıldığında portb.6 ya bağlı eleman pasif duruma geçer ve bu durumda kalır.
Not : İletim durumu veya pasif olma durumu elemanı nasıl tetiklediğine göre değişir.
hocam teşekkür ederim öğrenmek istediğimde buydu ben boş olan portlardan birine transistör ile röle sürücem portu ve iletimde kalma süresini ayarlarım ilgilendiğiniz için çok çok teşekkür ederim.