Şimdi Ara

Pil Test Devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
816
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, aşağıdaki devreyi Proteus'ta kuruyorum ancak normalde 1.5V pilin güç testi için olmasına rağmen çalışmıyor. 1.5V'ta transistörlerden hiçbirisi tetiklenmiyor ve LED'ler yanmıyor. Proteus devresi de aşağıda mevcut. Sorunun nedeni hakkında yorumlarınızı yazar mısınız?

Pil Test Devresi Pil Test Devresi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CyRaWarrior -- 4 Temmuz 2014; 18:48:46 >

• Sorun transistörlerden değil. Öncelikli sorununuz şu; kullandığınız led 2,2V ile iletime geçmekte.
    İkinci sorun ise, zaten D4 ve D5 diyotları 0,7V civarı bir düşüm gerçekleştiriyor. Biraz da transistör üstünde kayıp var. Bu devre de bu yüzden besleme - test hatası var diyebilirim. Zaten o voltajda R3 ve R5 dirençleri de yanlış seçilmiş. ayrıca D4 ve D5 diyotları dlayısıyla transistörler 1,4V gibi bir voltajda iletime geçmekteler.

Kısacası devreniz yanlıştır.
  • @IItwentysixII hocam öncelikle yanıt için teşekkürler.

1. Sizin yorumlarınızı kendi bilgilerimle birleştirdiğimde bu devrenin 1.5 V piller için değil, güçlü akım veren 6V veya 12V aküler için olduğuna kanaat getirdim. Aynı fikirde misiniz?

2. 470 OHM'luk R3 ve R5 neden yanlış seçilmiş?

3. Piyasada 2.2V'tan daha düşük bir değerde iletime geçen LED var mı?
  • CyRaWarrior C kullanıcısına yanıt
    Evet düşündüğün gibi 6V ve ya 12V bataryalar için olabilir. Bahsi geçen 1,5V pil gerilimi dolayısı ile R3 ve R5 dirençlerinin yanlış değerde olduğunu izah etmek istemiştim.
    Aslında devreyi tam kararlı çalıştırmak istiyorsanız, önce bataryanın voltaj aralığının bilinmesi gerekir. Mesela 7,2V tam dolu, 6V normal, 5,6V ise en düşük sınır değeri gibi. Bu değerler saptanırsa devre sıfırdan rahatlıkla tasarlanabilir.
    Kırmızı led 2V gerilim ile iletime geçer, sarı yaklaşık 2,2V yeşil ise 2,5 ile 3,3V arası bir değerde olmakta. eğer amacınız yalnızca 1,5V pil testi ise op-amp karşılaştırma devreleri ile yapılan bir devre daha kararlı olur. Tabi bataryaların voltaj ile doluluk boşluk oranı tespiti ne kadar doğrudur, şüpheli.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.