Şimdi Ara

PNP baskı kağıdı sorunsalı ?!?!?!?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
5.508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar, Kadıköy Yazıcıoğlu İşhanı'ndaki elektronikçilerin birinden aldığım PNP kağıdına (mavi renkli, bir tarafı parlak diğer tarafı mat olan kağıttan) hiçbir ozalitçi baskı yapmıyor. Parlak olan yüzü sıcaktan eriyip merdaneleri mahveder diye korkuyorlar. "Bu kağıt ütülenmek için yapılmış, yani sıcaklığa dayanıklı bir kağıt" dedimse de dinletemedim. Bu korkularında haklılar mı? Fırınlı baskı makinelerinde bu kağıda baskı yapmak gerçekten tehlikeli mi?

Not: Evimde lazer printer yok. İnternet kafelerde bulduklarımın da tonerleri bilmemkaç kere doldurulmuş olduğu için hiçbiri normal kağıda yaptığım denemelerde düzgün bir çıktı vermedi. Büyük siyah alanları düzgün çıkartmak için dolum yapılmamış, düzgün bir toner olması gerekiyor sanırım. Ozalitçilerin baskı makinaları ise normal kağıda kusursuz baskı vermelerine karşın, yukarda bahsettiğim gibi PNP kağıdına basamıyor (ya da bastırılmıyor?!)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 10 Kasım 2007; 18:01:07 >

• kullandıkları makinalar çok pahalı cihazlar olduğu için kendilerine yabancı gelen bir kağıda çıktı almazlar.
    asetat kağıdına renkli laser makinada çıktı al,zaten pahalı olan pnp kağıt ile hiç uğraşma.
    bir sayfa asetat üzerine baskı şemasının 4-5 örneğini al(sığarsa tabii),ilk denemede olmaz ise sonraki denemede diğerlerini kullanırsın.renkli lazer yazıcı toneri yoğun basar,siyah beyaz ise daha az yoğunlukta basar.iki şekildede deneyebilirsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eloko -- 10 Kasım 2007; 18:42:58 >
  • Güzel tavsiyeler. Teşekkürler @eloko.

Peki PNP kağıtlarının asetat kağıdına göre hiçbir avantajı yok mu? Daha önce hiç kullanmadım, denemek için almıştım ama sanırım deneyemeyeceğim
  • Hiç avantajı olmaz olurmu çok ciddi avantajı var. Mavi kağıt PnP çok daha iyi sonuç verir hatta şöyle evde PCB üretme tekniklerini sıralıyacak olursak.
    1-Pozitif20
    2-PnP mavi kağıt
    3-Kuşe
    4-Asetat

Yani PnP nin fiyatı pahalı ama diğerleriyle kıyaslamayın. Elbetteki ucuza maletmek isteyen arkadaşlar kullanabilir kuşe ve asetat ama mavi kağıt bunlardan üsütündür.
    Şöyleki;
    Astetata ve kule kağıtta sadece plaket yüzeyine toner boyasının büyük bir miktarı geçer ama mavi kağıtta tüm toner boyası geçtiği gibi asıl olarak üstündeki mavi maddede geçer.

Soruna gelicek olursak;
    Mavi kağıt A4 den küçük boyutta satılır zaten lazer printera girerse kesinlikle erimez ancak sıkışabilir. Ayrıca ozalitcinin makinelerinde bu iş olmaz. Koyu yazan lazer printer veya fotokopi (tercihen lazer printer) olaması lazım.
    1-Printer ayarı en koyuya getirilir ve PCB ortalanır (mesela Areste önizlemeye tıklanıp center denir) yani PCB A4 ün ortasına gelicek şekilde ayarlanır.
    2 - boş A4 'e baskı alınır.
    3- PCB ebadından biraz daha büyük olucak şekilde mavi kağıt PnP kesilir.
    4 - yine boş bir A4 alınıp önceden çıktı aldığımız A4 bunun altına konur ve temiz bir şekilde izola bantla printerda sıkışmıyacak biçimde PCB yi kaplar konumda Mavi kağıt A4 ün üzerine yapıştırılır. Mavi kağıdın mat yüzüne baskı alıcak şekilde yani mat yüzey üstte olucak şekilde yapıştırma yapılır.
    5-Printer yine en koyuya alınıp hazırladığımız A4 kağıt (üstünde PnP yapıştırılı olan) printera PnP li yüzeye çıktı alıcak şekilde verilir. ve çıktı alınır.
    6-Püf noktası PNP yi printer a direkt koymamak A4 üstüne yapıştırıp koyamakta,
    7-İnternet kafeler önerilmez lakin toner leri laçka, tanıdık bir arakaş önerilir.
    8-sonra ütüleme yapılır parlak yüzeye.sakın kaydırma yapmayın,buharı açık unutmayın ve PnP kağıdı diy bir sürdünüz mü olucak sanmayın yine en az kuşe kağıt kadar beklemesi ve bastırılması lazım, Sakın kaydırma yapmayın ütüyü kaydırıken,PnP erime yapmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonDelikanlı -- 10 Kasım 2007; 19:49:52 >

• Hmm... Ben düzgün bir lazer printer bulsaydım heralde direk PNP kağıdına çıktı alır, kağıdın sıkışma sesini duyup dumura uğrardım PNP'yi A4 üzerine yapıştırma tüyosu için teşekkürler

Ozalitçi makinalarında bu işin olmamasının sebebi dedikleri gibi kağıdın eriyip merdanelere bulaşması mı? Bana o parlak yüzeyin asetat kağıdından pek bir farkı yok gibi göründü. Asetat kağıdına baskı yapılabilip bu kağıda yapılamaması garip geldi.
  • Yapılmaz değil yapılır, ozalit değil normal mürekkep püskürtmeliylede yapılır ama ütüyü bastınmı çıkmaz toner mürekkebi olması lazım (yada tozu daha uygun kaçar herhalde).
    Erime olayına gelince PnP iki kısımdan oluşuyor bir arkadaki mat kısım ki kesinlikle erimez astatın iki katı ısıya dayanıklı diyebilirm.
    iki öndeki mavi mat kısım ki print buraya alınıyor bu kısım eğer ozalit makinesinin silindiri çok sıcaksa tümüyle oraya yapışıp geçebilir.
    Birde mat kısma elinile dokunmamaya dikkat edin ve cizmemeye kolay ciziliyor.
    Kendi kılavuzunda PnP yi direkt printer a koyuyor, ama o şekilde sürekli sıkıştırıyor.
    En iyi yöntem A4 e temiz bir şekilde izole bant (şeffaf para bandı) ile yapıştırıp vericen lazer printer a en koyu ayarda tabi bide toner mümkünse hiç doldurma görmemiş toner olucak en azından laçka bir şey olmasın. En az bir otuz kırk kez mavi kağıtla baskı yapmış ilk bir ikisi hariç mükemmel sonuç alıdım (çok hasas cizimler değilse ve tek yüzlü PCB ise). En fazla edding kalemle bir iki düzeltme istiyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: SonDelikanlı
    Erime olayına gelince PnP iki kısımdan oluşuyor bir arkadaki mat kısım ki kesinlikle erimez astatın iki katı ısıya dayanıklı diyebilirm.
    iki öndeki mavi mat kısım ki print buraya alınıyor bu kısım eğer ozalit makinesinin silindiri çok sıcaksa tümüyle oraya yapışıp geçebilir.

İşin komik tarafı, adamlar mat tarafa birşey demiyor, parlak yüzeyi görünce korkuyor Açıkçası ben de o tozun silindirlere bulaşabileceğini hiç düşünmemiştim. Mantıklı hakkaten.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yazıcı Baskı önizleme sorunu
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: eloko

kullandıkları makinalar çok pahalı cihazlar olduğu için kendilerine yabancı gelen bir kağıda çıktı almazlar.
    asetat kağıdına renkli laser makinada çıktı al,zaten pahalı olan pnp kağıt ile hiç uğraşma.
    bir sayfa asetat üzerine baskı şemasının 4-5 örneğini al(sığarsa tabii),ilk denemede olmaz ise sonraki denemede diğerlerini kullanırsın.renkli lazer yazıcı toneri yoğun basar,siyah beyaz ise daha az yoğunlukta basar.iki şekildede deneyebilirsin

Hocam bu asetat ın bi adı yada markası var mı?Piyasada iki çeşit varmış; biri sıcağa dayanan biri dayanmayan olmak üzere...Benim aldıklarım nedense hep 2. türlü çıkıyor.Ütüyü dokundurur dokundurmaz toplanıyo,eriyor...
  • zaten bu asetat yada pnp kağıdına baskı işi için copy centeralara gitmen lazım.normla fotokopi makinalrının fuserlarında kağıt kalablior.çünkü o makina içindeki fuser 200 dereceye kadar ısınıo
  • En iyisi iyi toneri olan en koyu ayarda lazer printer.
    Asetat kağıdına gelince bazı asetatların ısıtılmaya daha dayanıklı olduğu doğrudur bunların kullanılması daha iyidir ancak mesela şöyle yaparsanız hiç sorun kalmaz. Bir parça MDF alın marangozdan A4 kağıt boyunda ince profil MDF üstüne plaketi koyun üstüne baskı aldığınız asetatı hiç kesmeden ve kaydırmadan koyun sonra asetatı güzelce MDF ye bantlayın kaymıyacak şekilde bu arada plketin kaymamasınada dikkaat edin.İnce bir bez parçası koyun asetatın üstüne ve ütüleyin. eğer ısınmaya daha dayanıklı asetatınız varsa direkt ütüyüde basabilirsiniz bu bir handikap.
    Asetat ile kuşe kağıdın farkı;
    Asetat toner nürekkebinin (tozunun) %90 nı ısındımı bırakır, çok iyi yaparasanız kalemle geçmeye gerek kalmaz, asetat plakete yapışma yapmaz temiz bir şekilde kalkar. Ancak asettatla ince hatları yapmak zordur mürekebi dağıtır genelde kazıma ister.
    Kuşe kağıt en iyi durumda bile en fazla %80'nini bırkaır mürekkebin mutlaka bir miktar mürekkep kağıtta kalır.ve yapışma yapar.Plaketin düzgünce temizlenmesi gerekit aside atmadan kalemle düzeltme ister. Ancak hatlar keskindir ince hatlar yapılabilir ve mürekkep dağılmaz.

Bu iki yöntem arasından eli alışanlar her zaman kuşe kağıdı tercih etmiştir. Ben kolay olduğu için asetatı severim. Ama uzmanları kuşe diyor. İki yöntemde benim fazla işime yaramadığı için uzun süredir yapmadım.

• Copy center'ların makinaları da aynı mantıkla çalıştığı için hiçbiri pnp kağıdına baskı yapmıyor maalesef. Çünkü hiçbirinde fırınsız (onlar böyle diyor ama sizin dediğiniz fuser ile aynı şey sanırım) makine yok. Kadıköy'deki copy centerlarda yok en azından.

Yani bu iş için kullanılabilecek tek şey, ev tipi lazer printer gibi görünüyor. Tabi onun da toneri dolum görmemiş olanı.
  • quote:

İşin komik tarafı, adamlar mat tarafa birşey demiyor, parlak yüzeyi görünce korkuyor Açıkçası ben de o tozun silindirlere bulaşabileceğini hiç düşünmemiştim. Mantıklı hakkaten.

Sayın Hasbi81,
    Şöyle söyliyim o mavi toz ısıya me toner mürekkebine çokduyarlı şöyleki bunu ilk kez yapan bir arkadaş yanlışlıkla parlak yüzeye değil mat yüzeye ütü tutumuş bütüm mavi yüzey ütünün tabanına geçmiş.
    Parlak yüzey erimiyor kesinlikle.
    ben bu yuakarda bahsettiğm olayı duyduğumda lazer printer a sokarken çok korkmuştum tonere yapışmasın diye. Ama hiç bir şey olmuyor tam lazer printer a uygun yapmışalar. Hatta eski HP 5L ler vardı kağıdı fırndan çıkmış gibi olurdu onda bile en ufak problem olmadı ancak dediğim gibi daha yüksek ısıda yapışma olabilir.

• beşiktaşta zeki copy var, barbaros bulvarı üzerinde, durakların orda, kime sorsanız gösterir. ben ordan pnp kağıda çıktı alabiliyorum. ancak daha öncede asetata çıktı alıyordum, makinalarından sadece 1075 olanında asetat sağlam çıkmıştı. diğerlerinden denediğimizde asetat yazıcıdan çıkmadan eriyordu. pnp kağıdınıda yine 1075 ten aldım sorun çıkarmadı ama bazı ince yollar fazla ısınmadan ötürü merdanelerde kalmış sanırım, ütüyle basmışım gibi, yok oldular. ama geneli iyiydi. arkasına a4kağıt yapıştırmayı deneyeceğim diğer sefer. sanırım bu sefer yollarımı merdanelerde bırakmam. çıktı alacak yer arayanlar için öneririm. ayrıca her makinaya pnp kağıdınızı sokmayın eriyip gider haberiniz olsun. parası bol olanlara sorun değil ama öğrenciler için 6 lira iyi para. ben kendimden biliyorum :)
  • pnp kağıdı izolebantla a4 kağıda yapıştırma fikri sakat sonuçlar duğurabilir, şöyle ki a4 kağıt + pnp kağıdı + bant nerden baksanız 3 kat kalınlık bu da kağıdın sıkışma riskini arttırmak demek.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.