Şimdi Ara

PORTRE ÇEKİMLERİ İÇİN UYGUN LENS. 50MM Mİ 30MM Mİ? APS-C İÇİN. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
1
Favori
31.559
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

8mm ile yada 400mm ile portre cekilmez mi? tamam belki para kazanmak icin cekilen vesikaliklarda musterilerin begenmeme ihtimali var ama sanat olarak baktigimizda tele ile cekilemez mi?
    bunu sunun icin soyluyorum:
    fotografi belli kaliplarin icine sikistiriyoruz. kurallar koyup o kurala uymayan fotografi elestiriyoruz. mesela dusunsenize butun fotograflar 1/3 kuralina uygun. hicbir fotograf eksik pozlanmamis, sluet fotografi denen bir kavram yok.
    hersey tekduze. bence hic hos degil.

olayi portreye baglarsam: illa portre 85 ile cekilir diye birsey bence yok. hangisi hosuma gidiyorsa onunla cekerim. mesela tele ile portre fotograf daha guzel olur, gozluklu birini cekerken fotografta gorunmeyiz. yeri geldiginde ultra genis ile de cekilir.

sanat denen sey standart olan seylerin disinda birseyler yapmak demek degil midir bir bakima?

tartisalim bakalim nasil bir sonuc cikacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

•  PORTRE ÇEKİMLERİ İÇİN UYGUN LENS. 50MM Mİ 30MM Mİ? APS-C İÇİN.

Murat Bereket portresi. 600mm ile çekilmiş :)

@ozeba katılıyorum. yani lenslerin üzerinde "bununla x çekimi yapmak yasaktır" diye bi ibare yok

ama burdaki nüans kuralların dışına çıkarken bilinçli çıkmak. yani temel kuralları yuttuktan sonra kuralın dışına çıkınca daha güzel kural dışı fotoğraflar çekilir diye düşünüyorum. ama direkt 1/3 kuralını atlayarak çekmeye başlarsak kompozisyonlarımız sürünebilir. bana öyle geliyor yani. bi uzmanlık dalında çizginin dışına çıkılacaksa önce çizgide belirli bi noktaya kadar ilerlenmiş olması gerek.

bir de fisheye bi lensle çekilmiş trabzonlu amca fotoğrafı vardı ama bulamadım. kocaman burunu tam yamulmanın ortasına getirmiş fotoğrafçı, çok güzel bi kare olmuştu :)

• http://www.lesjones.com/2011/06/15/effect-of-lens-focal-length-on-portraits/ ben bundan dolayı dedim doğal bir yüz yakalamak için dedim. Yoksa balıkgözüyle çok eğlenceli kareler ve portreler çıkıyor
  • @cross
    bilincli olarak kontrol disi hareketler yapabilecegimi yillar once babam araba kullanmayi ogretirken soylemisti o geldi simdi aklima. bilerek yaptigin sacma hareket zararli olmaz sen bilmeden ogrenmeden ucmaya kacmaya calisma yeter demisti 80le giderken yavaslayayim diye 2. vitese takinca(guya motor freni yapicaz)

bu arada 600mm lik fotograftaki bokeh cok hosmus

• İnsan gözü 17mm ile 22mm arası odak uzaklığına sahiptir bilgisinide ekleyelim bakalım ne olacak...Doğal nedir?

Yukarıdaki 600mm ile çekilmiş foto ile 50mm den çekilmiş başka bir portreyi koysak yanyana...Kaç kişi fotoğraftaki bozulmalardan yaklaşık mm sini söyleyebilir? Bunu söylemek için gerçekten o kişileri görmek gerekmez mi? gerçekten görsek bile bunu söyleyebilecek kadar bu işi yutan kaç kişi vardır?
  • @fukarakoala 24mm'de bülent ersoy efekti var galiba

@ozeba ben araba sürmeyi kursta öğrendim. kursunun sonunda hocayla trafiğe çıktığımda 4 ya da 5. kez araba sürüyordum. bi caddede yolun ortasına doğru parketmiş bi arabadan kurtulmak için farkında olmadan makas atmıştım. hoca direktifler verirken bi anda sesi kesildi, donup kalmıştı
  • gerekli açıklamayı yaptığımı düşünüyorum tabiki 600mm ile de çekilir ama ne alaka kuş avına yada safariye mi gidiyoruz yada stadta maça mı gidiyoruz üstelik 600mm öyle sıradan bir lens değil atıyorum futbol maçını çeken bir gazetecide olması muhtemel bir lens araba fiyatına üstelik günlük elinde 600mm ile gezen birini göremezsiniz.Yasak diye bir kavram yok.Eğer köşe başındaki fotoğrafçılar gerçekten hakkını verse portre için gerekli objektifide alırlar fotoğraf içindiye düşünüyorum ama 8mm ile çektiğiniz portreyi pasaporta koyamazsınız ha size güzel gelir orası ayrı bir konu iyi geceler.
  • İkinci el bir 70 veya 85 mm bulun. portrenin zevkini çıkarın. Gerçi göğüs üstü almak için biraz uzak kalacaksınız ama ona da yapacak birşey yok.
  • Aslinda mesele odak mesafesinde degil objeyle arandaki mesafede. Ultra genis aciyla 5 metreden cekim yaparsan kulak burun falan cok bozulmaz ama portre o kadar ufak olur ki cektigine degmez.
    Yuz hatlarinin bozulma sebebi aradaki mesafe. 100 mm makrosu olanlar bir 3 metre bir de 30 santimden cekim yapsinlar, sebebini anlarsiniz. Lens ayni lens, ama birinde patlican burun digerinde guzel oranli hatlar.

• tum sayfayı bastan okudum yaklaşık olarak 4 aydır 50mm 1,8 kullanıorum makınamla beraber bu lensıde almıstım baslarda acemelıkle pek farketmedım ancak sımdı 50mm ıle cektıgım fotolara bakınca ozelıkle zoom yapınca bulanıklıklar goruyorum ben fotoda keskınlık manyagı bırı oldugum ıcın canon 600d makınamda bu lensı 2.8 f kullanıyorum bunun nedenı ıs olmaması dıye dusundum aslında ama perde hızım 1-400 bıle olsa cok fazla netlık saglıyamıorum en kısa zamanda ucayak ıle cekımler yapıp kıyas yapıcam...
    benım asıl sorum portre de 2 kısı olunca...... aynen ban oluyor bu lenste ...2 kısıyı aynı kadraja alıp bu lensle foto cekmeyı beceremedım bır arkadasım portre tek kısı olur dedi ...bana sacma geldı portrede 2 kısı neden olmuyor yanak yanaga vermıs bır cıftı cekmek gibi....veya kızın arkasında duran ve basını kızın omzuna koyan bır erkek cekımlerı yapmak gıbı.. eger dogruysa bıle cok coook sacma bırsey bırıne odaklıorsun dıgerı hafıf flu cıkıyor bu ıs cok canımı sıkıyor ya ben beceremıyorum yada bu lens 2 kısıyı yemıyor fıkrınız nedır?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sert-aç -- 23 Haziran 2012; 1:26:22 >

• Diyebilirsini kardes yukselt diaframi diye evet 5.6 civarlarin da bi sorun yok ancak o zaman bu lensin ne artisi kaldi

• bence ilk olarak 17-70 lensini almalısın hangi aralıkta en çok kullandığını görüp daha sonra o aralığı alabilirsin.

Eğer sadece 85 mm alacaksan modelle aranda baya bir mesafe olması lazım mesela bende 50mm var arkadaşlarla barda veya cafede oturken beni çek diyorlar ayağa kalkmak zorunda kalıyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: seboist64

Bence portre çekimin "mm" ile pek özdeşliği yok. Ha 30mm ha 50mm, bu bir adım ileri gidip (3 - 4 Mt.) çekmekle kapatılabilir. 50mm'nin prtre çekimle özdeşleşmesini sağlayan 1.8 diyafram açıklığı ve keskinlik manyağı bir makine olmasıdır. Portrede gözü yormayan tatlı bokeh in yaratabilen her lensle "mm" aralığı ne olursa olsun portre çekilebilir.

50 mm F / 1.8
    50 mm F / 1.4
    85 mm F / 1.8
    85 mm F / 1.4
    85 mm F / 1.2

En çok tercih edilen portre lenslerdir.

o biçim doğru, 2 adım için gidip 30mm almam şahsen 50mm dururker.

f1.4 kullanan biri olarak inanılmaz keskinliğin harika bokeh'in verdiği tatlı tebessümle geziyorum sokaklarda...

(bi üstü 50mm f1.2, lakin tuzlu biraz)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mephistopheless -- 23 Haziran 2012; 9:08:38 >

• 35mm lens cropta 50mm olmaz 50mm gibi gözükür.

azda olsa bozulma yaptığı için 35mm tavsiye edilmez.

cropta 135 almayın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ::Ashes::

35mm lens cropta 50mm olmaz 50mm gibi gözükür.

azda olsa bozulma yaptığı için 35mm tavsiye edilmez.

cropta 135 almayın.

Tabiki 50mm olmaz lensin fiziksel yapısı değişmiyor sonuçta. 35mm eşdeğeri yaklaşık 50mm'e denk geliyor. Kelimelere takılmamak gerek bence.
  • :) hakikaten öyle olmuş.
  • Uzaktan habersiz portre nedir yahu(!)

• 90mm makro al. hem makro hem portre çekersin.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.