Şimdi Ara

PORTRE ÇEKİMLERİ İÇİN UYGUN LENS. 50MM Mİ 30MM Mİ? APS-C İÇİN.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
1
Favori
31.559
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Portre çekimleri için genelde 50mm lens öneriliyor. Ancak bilindiği üzere 2 tip sensör var full frame ve APS-C.
    Ben EOS 550d alacağım ve sönsörü APS-C 1,6x crop çarpanı var. Bu durumda 50mm lens alırsam aslında o 80mm e
    tekabül edecek. Bu durumda portre çekimleri için APS-C bir makine kullanıyorsak 30mm lens almak gerekmez mi
    örneğin sigma 30mm f/1,4. 1,6 crop çarpanı ile 48mm ye tekabül ediyor ve böylece full frame bir makineden 50mm
    de alacağınız görüntünün aynısını alabiliyorsunuz. Yanlış mı düşünüyorum?

• Dogru dusunuyorsun oncelikle
    2. olarak portreden kastin ne

Bu tur sadece gogusden yukarisini alacagin cekimler mi yapacaksin

Yoksa

bu tur boydan mi cekimler yapacaksin

Bunlara ek olarak, modelle mi calisacaksin yoksa modelsiz yolda gorduklerini mi cekeceksin
    Bunlara gore aci tavsiye edebilirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Real RocknRolla -- 28 Mart 2010; 21:27:06 >

• Bana göre portrede işin ehil aralığı 85mm 100mm ve 135mm dir.. İster ff olsun ister croplu olsun... Bu mmler altındaki lensler ile aradığımı pek bulduğumu söyleyemem...
  • 50-150 arası..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ToffieBoi

Dogru dusunuyorsun oncelikle

Yoksa

Bunlara ek olarak, modelle mi calisacaksin yoksa modelsiz yolda gorduklerini mi cekeceksin

Her iki tür içinde çekim yapacacağım. Modelli veya modelsiz olabilir. Her biri için uygun odak uzaklığı nedir?
    Diğer arkadaşların yorumlarında anladığım üzere 50mm üzeri her lensle portre çekebilirim ama en iyisi tabi hangisi ile olur onu bilemiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: siyahmurat

quote:

Orijinalden alıntı: ToffieBoi

Dogru dusunuyorsun oncelikle

Yoksa

Her iki tür içinde çekim yapacacağım. Modelli veya modelsiz olabilir. Her biri için uygun odak uzaklığı nedir?
    Diğer arkadaşların yorumlarında anladığım üzere 50mm üzeri her lensle portre çekebilirim ama en iyisi tabi hangisi ile olur onu bilemiyorum.

Uzaktan habersiz portre cekecekseniz 70-130 civari bir lens almaniz gerekir, insanlari rahatsiz etmemek adina (160 civari oluyor yani canononda)
    Fakat bu odak uzakligi modelli cekimler icin o kadar uzak ki, kalabalik yerlerde modelle araniza 10larca insan giriyor.
    Bide modeli boydan almak isterseniz, kesinlikle ama kesinlikle cekemiyorsunuz
    Modelli cekimlerde sadece kafa calisacaksaniz, 50mm (yani 75 civari) tam aradiginiz aci olur. arayi biraz acarak boydan da cekebilirsiniz
    Fakat sadece boydan modelle calisacaksaniz, o zaman 30-31mm en ideali oluyor

• Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Yeri gelmişken madem 1-2 soru daha sorayım.

Canon kit lenslerin kalitesizliği nedeniyle sadece body olarak alacağım makineyi(550D). İlk SLR makinem olacak.
    Başlangıç lensi olarak geniş odak mesafesine(genişten-telefotoya) sahip bir lensle başlamak mı iyi olur 18-135, 18-200 gibi. Kaliteleri nasıldır?
    Yoksa 17-70mm + 70-200 veya 70-300 2 ayrı lens almak mı daha mantıklı.

Önerebileceğiniz marka ve modeller var mı veya başka lens tipleri. Özel bir tür resim değil her konuda resim çekmek istiyorum.
    Lenslerde IS, VR, VC gibi görüntü sabitleyici olmasını özellikle istiyorum.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
  • Canon lensler hakkinda bilgim yok, fakat 2 lens tasimak herzaman zordur
    Tek lens daha rahattir cekimler icin, cok daha esnek davranabilirsiniz. Fakat almadan once incelemelerini okumaliniz lenslerin.

Bu arada, yukarda bahsettiklerime bi ekleme yapiyim
    Eger sokakta baskalarini cekecekseniz, 50mm yetebilir size, fakat mesafe yakin olacaktir onlari cekerken
  • Bu sensör olayını ilk defa duydum.
    Niye böyle bir şey var ki işleri karıştırmış oluyor.

Canon 500D'de acaba hangi sensör var ?
  • Uzun odaklı objektifler her zaman daha avantajlıdır.
    Çekeceği kişiye sokulman gerekmez, insanları rahatsız etmeden daha doğal görüntü yakalayabilirsin, üstelik daha iyi bokeh verir.
    Ama modelli çalışırsan 50mm prime kalitesi çok daha üstündür.
  • quote:

Orijinalden alıntı: siyahmurat

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Yeri gelmişken madem 1-2 soru daha sorayım.

Canon kit lenslerin kalitesizliği nedeniyle sadece body olarak alacağım makineyi(550D). İlk SLR makinem olacak.
    Başlangıç lensi olarak geniş odak mesafesine(genişten-telefotoya) sahip bir lensle başlamak mı iyi olur 18-135, 18-200 gibi. Kaliteleri nasıldır?
    Yoksa 17-70mm + 70-200 veya 70-300 2 ayrı lens almak mı daha mantıklı.

Önerebileceğiniz marka ve modeller var mı veya başka lens tipleri. Özel bir tür resim değil her konuda resim çekmek istiyorum.
    Lenslerde IS, VR, VC gibi görüntü sabitleyici olmasını özellikle istiyorum.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

70-300 sigma tavsiye etmem. Genelde ucuz olduğu için tercih ediliyor, ama ucuz denilen 400-500 TL'ye bile acırım. Ben aldım, 1 yıl boyunca kullanmadım. İnsanlar DSLR'yi kaliteli foto çekmek için tercih ederler ama 70-300 sigma takınca slr like kalitesinde bile fotoğraf çekilmiyor.

Canon için en uygunu 70-200 F/2.8 IS. Tabi dünya para :)
    Canon 70-200 F/4 de aynı kalitededir, stop farkı var IS yok. Fiyatı daha uygun.
    Bunların dışında Tamron 70-200 F/2.8 veya Sigma 50-150mm lensler de kalitelidir. Rahatlıkla tavsiye edebilirim.

Geniş açı için, manzara çekeceksen Sigma 10-20mm olabilir. 20 ile 70mm arası boş kalır :) Günlük main zoom olarak Tamron 17-50mm boşluğu doldurur. Tercihe göre, bütçeye göre değişir tabi. Her aralığı kaliteli lenslerle doldurmak çok para ister :) Çoğumuz bu bütçeyi ayıramayız zaten.

En uygun fiyatlı lens Canon 50mm F/1.8. Kalite olarak da harikadır.

• Canon 55-250 IS ile kaliteli sonuçlar alabilir miyim?
  • quote:

Orijinalden alıntı: lzooml

Bu sensör olayını ilk defa duydum.
    Niye böyle bir şey var ki işleri karıştırmış oluyor.

Canon 500D'de acaba hangi sensör var ?

500d'de de 1.6 çarpanlı asp-c sensör vardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: musyun

Canon 55-250 IS ile kaliteli sonuçlar alabilir miyim?

Ben 55-250 kullanıyorum ve oldukça memnunum. Piyasadaki f/p oranı en iyi olan lenslerden biri bence. İşini gayet iyi yapıyor ve herkes bunu söylüyor. Kesinlikle tavsiye ederim
  • Bence portre çekimin "mm" ile pek özdeşliği yok. Ha 30mm ha 50mm, bu bir adım ileri gidip (3 - 4 Mt.) çekmekle kapatılabilir. 50mm'nin prtre çekimle özdeşleşmesini sağlayan 1.8 diyafram açıklığı ve keskinlik manyağı bir makine olmasıdır. Portrede gözü yormayan tatlı bokeh in yaratabilen her lensle "mm" aralığı ne olursa olsun portre çekilebilir.

50 mm F / 1.8
    50 mm F / 1.4
    85 mm F / 1.8
    85 mm F / 1.4
    85 mm F / 1.2

En çok tercih edilen portre lenslerdir.
  • Milimetrenin önemi çok büyüktür perspektife etkisi yüzünden, sadece kadraj olarak düşünmeyin
  • Ke
    quote:

Orijinalden alıntı: sokak_papagani

Milimetrenin önemi çok büyüktür perspektife etkisi yüzünden, sadece kadraj olarak düşünmeyin

Kesinlikle mm de önemlidir. verdiği flulukta mm değerine göre değişiklik gösterir. örneğin 300 mm f4 gibi bir objektifin verdiği alan derinliğiyle 50mm f4 ün verdiği alan derinliğini incelerseniz farkı anlayabilirsiniz. bu tamamen giren ışık miktarıyla alakalı birazda. Örneğin bunu zoom lenslerdede görebilirsiniz. zoom yaptıkça alan derinliği azalaır her ne kadar diyafram değeri 3.5 tan 5.6 ya çıksa da. Aynı şekilde nesneye olan uzaklığınızında alan derinliğine etkisi var. İnce ince ayrıntılarda var anlayacağınız. Tabi bu benim kişisel gözlemlerim .

•  PORTRE ÇEKİMLERİ İÇİN UYGUN LENS. 50MM Mİ 30MM Mİ? APS-C İÇİN.

fotoğraftaki bilgileri incelemenizi atvsiye ederim. hangi mm deki lensin yüzün anatomik yapısında ne gibi değişiklik olduğunu görsel olarak anlatıp inceliyor
  • Teşekkürler Hakan çok yararlı bir bilgi.
  • Öncelikle merhaba. Ben bu hafta Canon 60D almayı düşünüyorum. Ama hangi lensi alacağıma bir türlü karar veremedim. Sitelerde lenslere yapılan yergiler birbirini tutmuyor. Sizce portre fotoğraf çekimi için hangi lens en uygundur? ( lensin 300$ ı geçmemesi şartıyla.)
    Cevaplarınızı bekliyorum. İlginize teşekkürler…
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.