Şimdi Ara

POWERBANK YAPMAK İÇİN YARDIM LÜTFEN

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
1.473
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaslar youtubede birçok video izledim ve biraz bilgi edindim sayılır.ama aklıma takılan birkaç şey var yanıtlayan olursa cok sevinirim...( biraz büyük bir powerbank olacak )

1:12 tane laptoptan söktügüm 118650 pilllerim var ve bunları serimi baglamalıyım yoksa parelel mi ?

2: Marketlerde satılan ucuz powerbank lardan alıp bunların devrelerını kullanmak ıstıyorum

3: Merak ettıgım bu ucuz devreler 12 adet pile şarj yada deşarj olurken zarar verirmi yada tam tersi 12 adet pil bu devrelere zarar verirmi

4 :Birde 5V Voltaj Regülatörü 7805 olayı var.bunu kullansam nasıl olur.bunu kullanırsamda şarz olayı için ayrı bir giriş yapmam gerekecek galiba...(izlediklerimde böyle yapmıslardı)

5:5V Voltaj Regülatörü 7805 12 pile dayanırmı yanı bir zarar verirmi yada piller bu devreyi yakarmı..

İzledigim bir video linkini paylaşacagım.yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.

POWERBANK YAPIMI

not:neden bu kadar buyuk bir powerbank yapmak istiyorsun diye sorabilirsiniz hem telefonları şarz etmek ve usb led lerimi kullanmak icin.elektrik kesintileri baya fazla oluyorda buralarda
    @

• canturkcelik C kullanıcısına yanıt
    20 amperlik 12v akü alın siz en İyisi,, yurtdışı ndanda 12v 20a lık solar şarj kontrol cihazı alınız, akuyu ister seniz 12v adaptör ile isterseniz de solar panel ile şarj edebilirsiniz, akunun nekadar şarj olacağını, nekadar kullanılacağını şarj kontrol ünitesi ayarlıyor, akü. Çıkışına da usb şarjı falan istediğinizi bağlayabilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

20 amperlik 12v akü alın siz en İyisi,, yurtdışı ndanda 12v 20a lık solar şarj kontrol cihazı alınız, akuyu ister seniz 12v adaptör ile isterseniz de solar panel ile şarj edebilirsiniz, akunun nekadar şarj olacağını, nekadar kullanılacağını şarj kontrol ünitesi ayarlıyor, akü. Çıkışına da usb şarjı falan istediğinizi bağlayabilirsiniz.

arastıracam hocam sagolun.ama elimdekiylede böyle birşey yapmak istiyorum.....
    Leptoltan çıkan piller özel şarj ister,, verimi %60 azalmıştır diye düşünüyorum.
    7805 15 volt girişe kadar sorun çıkarmaz, datashetine bakmak lazım ama 500mA olduğu için vede 5v a düşüş yapacağı için çok ısınacak tır, sökmek için alacağıniz powerbanklarin maliyeti de size eksi olacaktir, maddi olarak zarar verirseniz..

• quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

Leptoltan çıkan piller özel şarj ister,, verimi %60 azalmıştır diye düşünüyorum.
    7805 15 volt girişe kadar sorun çıkarmaz, datashetine bakmak lazım ama 500mA olduğu için vede 5v a düşüş yapacağı için çok ısınacak tır, sökmek için alacağıniz powerbanklarin maliyeti de size eksi olacaktir, maddi olarak zarar verirseniz..

15 volt u geçmessem sorun olmaz galıba.dedıgınden bunu anladım dogrumudur
    Evet max, 18v.. ne kadar çok voltaj düşümü, okadar ısı,,

• Powerbanklarda 18650 lityum piller birbirine paralel bağlıdır, böylece akım kapasitesi arttırılır. Durum böyleyken 7805 e ihtitaç yok. Zaten hazır powerbank şarj ve çıkış katı kullanacağınıza göre pilleri bu karta paralel bağlayıp kutulamaktan başka yapmanız gereken bir iş yok.
    Paralel bağlı pil sayısı powerbankın şarj olma süresini uzatır sadece başka bir problem çıkmaz.
    Laptoptan çıkan pilleri kullanmadan önce güzelce kontrol edin, ölü olanlar vardır içinde.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Powerbanklarda 18650 lityum piller birbirine paralel bağlıdır, böylece akım kapasitesi arttırılır. Durum böyleyken 7805 e ihtitaç yok. Zaten hazır powerbank şarj ve çıkış katı kullanacağınıza göre pilleri bu karta paralel bağlayıp kutulamaktan başka yapmanız gereken bir iş yok.
    Paralel bağlı pil sayısı powerbankın şarj olma süresini uzatır sadece başka bir problem çıkmaz.
    Laptoptan çıkan pilleri kullanmadan önce güzelce kontrol edin, ölü olanlar vardır içinde.

araç şarz aletiti kullansam nasıl olur.bunların cıkısı 12 volt.piller daha mı cabuk biter.yada baska sıkıntı cıkarırmı bana
  • Kaliteli çakmak şarjı en iyisidir. Step down olarak çalışır.7805 fln enerjiyi havaya savurur. Belkin vs iyi marka olabilir. 12v akü kullan. Seri bağlı 18650 leri şarj edecek aletini yanında taşıyamazsın.

• pilleri şarz etmek için tak cıkarmak yerıne daha kolay bir yol varmı peki yanı hem telefonu sarz edecegım hemde sonra pilleri şarz edecegım.çakmakla bu olmuyor malesef ucuz powerbank devresıde olmadı iki kere devreyı yaktım çünkü.dayanıklı birşeyler lazım bana

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi canturkcelik -- 5 Eylül 2016; 0:26:04 >

• Bende de laptoptan çıkma lg 18650 piller var acaba ölü olanları nasıl ayırt edebilirim elimde basit dijital multimetre var nasıl öğrenebilirim? Birde bu pilleri yukarda dendiği gibi direk 5v ile şarj edilebilir mi? Yoksa özel şarj devresi mi lazım? Telefon adaptörleri var 5 v luk onları da kullanabilirim olursa eğer...

• 7805 yerine LM2575T-5V gibi uzerinde guc harcamayan regulator entgrelerini kullanin.
    7805 kendisi de guc harcadigindan isinacaktir. LM2575'ler maksimum 45 volta kadar çalışmaktadırlar yanlış hatırlamıyorsam.
  • ahmet/elektro A kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba bu dedıgınızde 5 tane ayak var.Baglantıları nasıl yapabılırız. şemalı olursa daha ıyı olur benım gıbı cahıl ıcın tesekurderım
    tipik uygulama devresi:
     POWERBANK YAPMAK İÇİN YARDIM LÜTFEN
    *78 serisi icerisinde chipinde transistor, diyot, direnc, zener vs. gibi guc harcayan malzemeler barındıran lineer voltaj regulator entegreleri gibi degildir,
    switch mode (anahtarlama) mantigina gore calisir, belirli bir frekansta cikisi surekli anahtarlama yapar, bu anahtarlanan voltajla L1 bobini D1 shotky diyot
    uzerinden dolar-boşalır, bu değişimler C-out kondansatoru uzerinde sabit bir voltaj olusturur. 4.ncü bacaktan feedback (geri besleme) sağlanmıştır,
    çıkış voltaj seviyesi sürekli kontrol edilip voltaj yukselme veya düşmelerinde anahtarlama frekansının pals genişliği (P.W.M.) değiştirilip çıkış voltajı sürekli
    geribesleme ile sabit tutulur, 78 serisi entegrelere gore oldukca kararlıdır, anahtarlama ile çalıştığı için de üzerinde güç harcamaz, verimi %95'lere varır,
    %5 gibi bir oranda kayıp güç, boştayken harcanan güç oluşturur sadece. 78 serisi entegrelerde kayıp güç çok fazladır.
    * bacak (pin) numaralandırması, yazılı yüzü size bakacak şekilde soldan başlayıp 1,2,3,4,5, şeklindedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet/elektro -- 7 Eylül 2016; 9:55:58 >

• Aradaki voltaj farkı arttıkça verim ve akım dusuyor bu entegrelerde. Haberiniz olsun.

• integer kullanıcısına yanıt
    genelde power bank devre kartlarında yuzde 90 olarak, hatta hhemen hemen hepsi:
    bu mantığa göre, yani switch mode (anahtarlamalı) regulasyon entegreleri ile çalışmaktadır.
    78 serisi veya lineer regulatorle yapilmis power bank kartı henüz ben göremedim.
    ayrıca sizin dediğiniz gibi; aradaki voltaj farkı arttıkça verim ve akım düşme grafiği:
    lineer (dogrusal) değildir. farklı voltajlar girildiğinde, hangi çıkış voltajında ne kadar amper
    akım alacağınız ve o andaki verim miktarları üreticinin data sheet pdf dosyasında verilir.
    dediğiniz verim miktarı doğrusal olarak azalmamaktadır. her giriş - çıkış voltaj noktalarında
    verim değişmektedir ve verim yüzde 80'in altına düşmemektedir. en kötü ihtimal yüzde 20
    kayıp yani. ayrıca günümüzde birçok devre kartlarında
    hatta hepsi devre kartlarında bu tip anahtarlamalı regülator entegreleri tercih edilmektedir.
    78 serisi entegreleri ben pek goremiyorum, laptop ana kartları, masaustu ana kartları,
    hatta cep telefonu ana kartları.. pek rastlamadım 78 serisi veya bu tip entegrelere.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.