Şimdi Ara

priz değiştirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
11.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    hiç elektrikten anlamama rağmen priz değitirmeye kalktım yaptık bir hata ama olsun. Elektirik kablolarını eski prizden dikkatsizce çıkardım. Haliyle hangisi faz hangsi notr handsi topraklama karıştırdım. İnşaat ustası işgüzar olduğu için rekleri kabloların renklerini önemsememiş . Uzun lafın kısası hangi kablo hangsi nasıl öğrenirim. Yardımcı olabilirmisiniz .

• Yapay Zekanın Yanıtı

Priz Değiştirme: Güvenli ve Doğru Bir Şekilde

Bir prizi değiştirmek, evde elektrik işleri için yaygın bir uygulamadır. Ancak, priz değiştirmenin doğru ve güvenli bir şekilde yapılması önemlidir. Bu kılavuz, priz değiştirme sürecini adım adım açıklayarak size yardımcı olacaktır.

Malzemeler:

• Yeni priz
    • Tornavida
    • Elektrik bandı veya klemens
    • Voltaj test kalemi (isteğe bağlı)

Güvenlik Önlemleri:

• Elektrik akımına maruz kalmamak için prize güç gelmediğinden emin olun.
    • Voltaj test kalemi kullanarak prizin enerjisinin kesildiğini doğrulayın.
    • Prizinizde topraklama kablosu varsa, bu kabloyu özel topraklama terminaline bağlamayı unutmayın.

Adım Adım Kılavuz:

1. Prizin Gücünü Kes: Ana sigorta kutusundan veya elektrik panosundan prizin bağlantısını kesin.
    2. Eski Prizi Çıkarın: Tornavida kullanarak, prizi yerinde tutan vidaları sökün ve prizi dikkatlice duvar kutusundan çıkarın.
    3. Kabloları Kontrol Edin: Prizdeki kabloların gevşek olmadığından ve hasar görmediğinden emin olun. Faz (siyah veya kırmızı), nötr (beyaz) ve topraklama (bakır) kabloları doğru şekilde tanımlayın.
    4. Faz ve Nötr Kabloları Bağlayın: Bazı eski prizler faz ve nötr kabloları karışık olarak bağlayabilir. Ancak, yeni prizler genellikle kablolar için özel deliklere sahiptir. Faz kablosunu faz deliğine ve nötr kablosunu nötr deliğine takın.
    5. Topraklama Kablosunu Bağlayın: Topraklama kablosu varsa, bu kabloyu özel topraklama terminaline takın.
    6. Kabloları Sabitleyin: Kabloları elektrik bandı veya klemens kullanarak sabitleyin.
    7. Prizi Yerine Takın: Prizi duvar kutusuna dikkatlice yerleştirin ve vidalarla sabitleyin.
    8. Gücü Geri Verin: Ana sigorta kutusundan veya elektrik panosundan prizin gücünü geri verin.
    9. Prizi Test Edin: Bir cihazı prize takarak prizin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Önemli Hususlar:

• Priz değiştirme ile ilgili herhangi bir şüpheniz varsa, kalifiye bir elektrikçiye başvurun.
    • Faz ve nötr kabloları ters bağlamak tehlikeli olabilir ve elektrik çarpmasına neden olabilir.
    • Yanlış bağlanmış bir priz elektrikli cihazların hasar görmesine veya yangına neden olabilir.

Bu kılavuzu takip ederek prizlerinizi güvenli ve doğru bir şekilde değiştirebilirsiniz. Herhangi bir sorunuz varsa veya daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa, lütfen çekinmeden bizimle iletişime geçin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Genellikle kahverengi faz, mavi nötr, sarı-yeşil çizgili topraktır.
    Siz genede kontrol kalemiyle kontrol edin yanlışlıkla fazı topraktan vermeyin.
  • faz ve nötr yerinin önemi yoktur. Sarı üstüne yeşil çizgisi olan kablo topraklama kablosudur prizin orta vidalama yerine takacan. Buna dikkat et.
    Şarteli kesinlikle indir ve indirdikten sonra kabloların ucunu kontrol kalemi ile kontorol et.
  • dediğim gibi kabloların renkleri hangi kablonun ne olduğu konusunda belirleyici değil.bir tane sarı 2 tane kahverengi var.kontrol kalemiyle kontrol ettiğimde sarıda elektrik olduğunu görüyorum.diğerlerinde ise elektrk yok.bu arada cevap için teşekkürler...
  • Sarı olan faz o zaman.Evde kaçak akım rölesi varsa toprak ucunu bulman kolay olur.
  • Fazı topraktan veririsem neler olabilir .
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Akım Koruyucu Priz tavsiyesi
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Cihazın dış yüzeyine dokunan birisi elektrik akımına kapılır.
  • Sizin tesisatı yapan elektrikçi resmen dalga geçmiş. en iyisi İŞİNİ İYİ YAPAN bir elektrikçi ile görüşün.
  • sorum şu, toprakla notrü ters takmış olduğumu var sayalım . cihaz üzerini kontrol kalemi ile kontrol etsem elektirik olduğunu görebilirmiyim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: e_yigittr

sorum şu, toprakla notrü ters takmış olduğumu var sayalım . cihaz üzerini kontrol kalemi ile kontrol etsem elektirik olduğunu görebilirmiyim...

Biraz önce fazı toprağa taksam demiştiniz.Ama bu soruuzuda cevaplayayım.Toprak ve nötr ters bağlanırsa kaçık akım rölesi varsa devreyi açar onun dışında bir şey olacağını sanmam.
  • yazacak o kadar çok şey varki fakat elektrikten hiç anlamam dediğiniz için yanlış birşey görmeden yapmanızı istemiyoruz.
    Başka bir prizi daha sökün kablolama sıralarına bakın ve ona göre takın.
  • işinin ehli bir elektrikçi çağır ve ona yaptır. priz takmak kolaydır, ama tek bir hata elektrikçiye ödeyeceğinden fazlasını kaybettirebilir. başka bir prize bakmanda güvenilir bir yöntem olmaz. çünkü oranın bağlantıları farklı olabilir. biz her nekadar renk standartlarını öğretsekte, piyasada bunun uygulama garantisi yoktur.

elektrik, elektroniğe benzemez. bu işin amatörlüğü yoktur. yapacağınız tek hata son hata olabilir. elektrik tesisatlarındaki hatalar, yangınlara, can ve mal kayıplarına yol açar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: e_yigittr

Slm arkadaşlar,
    hiç elektrikten anlamama rağmen priz değitirmeye kalktım yaptık bir hata ama olsun. Elektirik kablolarını eski prizden dikkatsizce çıkardım. Haliyle hangisi faz hangsi notr handsi topraklama karıştırdım. İnşaat ustası işgüzar olduğu için rekleri kabloların renklerini önemsememiş . Uzun lafın kısası hangi kablo hangsi nasıl öğrenirim. Yardımcı olabilirmisiniz .

arkadaşım burada yapılacak iş hayatiyet taşıyor,anlamadığınıda belirtiyorsun,fazı toprağa versem ne olur gibi soru soruyorsun ,üç beş ver bir elektrikçiye yaptır ,işi riske atma.kendini elektrik bilgisi hakkında biraz geliştirebilirsen, en azından bu gibi evde meydana gelebilecek durumları halledirsin ,sakın unutma elektrik bu kendini tanımayana kendini çok kötü tanıtır,hayatiyet söz konusu olabilir.her konuda buradan verilecek afafki bilgilerle kati sonuç almak ne kadar doğru olabilirki.

• En iyisi odadaki başka bir prizi aç toprak hangi renk bak. Diğer kablolar kafaya öre takılsada olur.
  • arkadaşlar eski sistem tesisatlarda kablo renkleri karışık kullanılıyordu şimdiye kadar tamire gittiğim bir çok evde 2 kahve faz-nötr 1sarıda toprak olarak yapılmıştı bazende 2 sarı faz-nötr 1 kahve de topraktı
    eskiden önem verilmiyormuş işte
    arkadaşım sana önerim başka bir prizi sök renklere bak sonrada takacağın prizide aynı şekil bağla haa bunları yapmadan önce sigortaları kapat
  • quote:

Orijinalden alıntı: mertdo2

Bkz:http://www.uzmantv.com/priz-nasil-degistirilir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.