MSI MAG Coreliquid 280R V2 VS Noctua NH-D14
Arkadaşlar ikinci bilgisayarım anakartı patlayınca mecburen sistemi kısmi yükseltmek durumunda kaldım. İşlemci soğutucusu tarafında Noctua NH D-14'ümu (2010'da satın alındığından) LGA 1700 işlemci soket desteği olmadığından kullanamadım. Noctua'dan soket istedim ve ücretsiz gönderdiler sağ olsunlar ama o ayrı bir konu. Bende geçici olarak MSI MAG Coreliquid 280R V2'mi bu sisteme taktım. Bugün Noctua'nın soketi gelinde soğutucuyu değiştirmeden bir test yapıp sonuçları sizinle paylaşmak istedim. MSI da iki adet 120 mm fan varken Noctua'da kendi orjinal fanları 120mm + 140mm. Ancak şimdi farkettim iki bloğun ortasındaki 140 mm lik fan çalışmıyormuş soketini oturtamamışım testteki performansı sadece öndeki 120 mm'lik fan ile vermiş. Her iki sistem de OCCT'nin CPU Benchmarkı ve Stabilite Testi ile değerlendirildi. Aynı zamanda Desibel ölçümü de yaptım.
Sonuçta aynı sistemde
en iyi ısı performansını MSI gösterdi (sırasıyla -2,4 ve -2,9 derece farkla)
en iyi ses şiddeti performansını Noctua gösterdi (sırasıyla 1 ve 11 dB farkla)
Test sistemi
İntel i3 120100F
Gigabyte B760M-DS3H Intel LGA1700 DDR4
Team T-Force Vulkan Z 16 GB x2 3200 MHz DDR4 CL16
Samsung 870 EVO Sata SSD
Cooler Master Haf 932
Arkadaşlar yeni bir sistem kursum esasında eski sistemden anakart işlemci ram üçlüsünü değiştirdim
işlemci İntel i3 12100F
Anakart Gigabyte B760M DS3H DDR4
Ram Team T-Force Vulcan Z Red 16GB(2x8GB) 3200Mhz CL16 DDR4
GPU asus 650 ti boost
PSU msi a650gf
İlk başta sistem büyük ihtimalle zaman farklılığından dolayı 4-5 bip sesi verdikten sonra ile açıldı sonra gigabyte ın driverlarını yükledim sistem yeniden restart attığında 3 kısa bip ara ve sonra 3 kısa bip sesi veriyor ve anakarttaki VGA ışığı kırmızı yanıyor ve sistem açılmıyor. Anakartta onboard ekran kart olduğundan GPU'yu söktüm ve anakartın görüntü çıkışına hdmi kabloyu bağladım ama maalesef sonuç aynı sistemde GPU yok ama VGA kırmızı yanıyor
önerisi olan var mı ne yapayım şimdi?
Güncelleme:
Bütün gece boyunca okumadığım Türkçe - İngilizce forum kalmadı. Bios resetleme den tek tek ram oradan işlemci montajına kadar kaç kez sistemi söküp taktım hatırlamıyorum. En sonunda yabancı bir forumda güncel anakartların (oradaki sorunlu kartta gigabyte dı) eski GPU'ları görmediği bu nedenle anakart VGA ışığı açık şekilde kaldığı ve bios ekranın da gelmediği satır arasında yazılmıştı. Öyle olunca emektar asus 650 ti boost'un yerine 4070'i taktım ve sistem hemen hata vermeden açıldı. Eski nesil ekran kartlarını güncel anakartlara taktığınızda sanırım bu ve benzeri hatalar çıkabiliyor.
@efyavas senin bilgin olmasa daha hala anakarttan görüntü almaya çalışıyor olacaktım sağ olasın. Benim bu işlerle yoğun ilgilendiğim dönemde bir anakartta vga çıkışı varsa görüntü alırdın işlemciye ihtiyaç yoktu :)
sonuçta elimde elden çıkacak 3 ram 2 anakart 1 Ekran kartı var ve bir yeni nesil ekran kartı almalıyım
Arkadaşlar ikinci sistemime (am5) noctua dh-15 soketi uymadığı için msi'ın coreliquid 240r v2'sini aldım ve montajını yaptım. Tabi stok hava soğutucu ile sıvı soğutmayı da karşılaştırmayıda unutmadım.
Boşta Yükte Fark
Hava Soğutma 70 95 15
Sıvı Soğutma 55 78 23
Fark 15 17
* Tabi ki sıvı soğutmayı takar takmaz test aldım bilemiyorum bu da sonuçları etkilemiş olabilir.
Stok Hava Soğutma ile
Boşta CPU 70 derece
Furmark CPU Burner yükte 95 derece
Sıvı Soğutma ile
Boşta 55 Derece
Furmark CPU Burner Yükte 78 Derece
Resimleri küçültemedim peşinen kusura bakmayın. Amatör olarak merakımdan yapıp paylaştım elbette kusursuz bir değerlendirme değil farkındayım. Olabildiğince denk koşullarda karşılaştırmaya çalıştım.
Arkadaşlar yıllar sonra kendime yeni bir bilgisayar topladım hazır elimi bulaştırmışken 4-5 yıldır ellemediğim kasamında işlemci soğutucusunu temizleyip macunu yenileyeyim dedim. Kasnın mevcut halini ilk iki resimde görüyorsunuz.
Kasam Cooler Master HAF 932
İşlemcim Amd FX 6350
Soğutucum Noctua NH-D15
Test Cinebench R23 Multicore (Burada iki test arka arkaya yapıyor)
Sıcaklıklar Tozlu ve Eski Macun Temiz Yeni Macun Fark
Test Öncesi Veri Yok CPU-33 / Core 16.8
1.Test Ortası CPU-46 / Core 36.8 CPU-40 / Core 31.4 CPU-6 / Core 5.4
2.Test Başı CPU-47 / Core 38 CPU-41 / Core 31.5 CPU-6 / Core 6.5
Test Sonu CPU-45 / Core 29,6 CPU-37 / Core 20.1 CPU-8 / Core 9.5
Kasanın İlk Durumu
İlk Hali ile Sonuçlar
Temizlik ve Macun Yenilemeden Sonra Boştaki Durum
Son Hali ile Sonuçlar
Bu dörtlü nasıl? İşlemci+anakart+ekran kartı+ram
|
Sistem revizyonu öneri
|
Bçimlendirilemeyen SSD (850 evo)
|
|
paneli hasarli tv ler ne olacak?
|
|
Meslek: fizyoterapist
İlgi Alanları: bilgisayar araba
AMD PHENOM OC KULüBÜ SAMSUNG GALAXY S2 KULLANANLAR KULÜBÜ YENİ SEAT İBİZA KULÜBÜ İmzamı Silebilrisiniz ama Kalbimdeki Fenerbahçe Sevgisini Asla Darağacında Olsak Bile, Son Sözümüz FENERBAHÇE... DÜNYANIN İMZA OLAYINI SORUN HALİNE GETİRMEYİ BAŞARABİLEN TEK FORUMUNDASINIZ...
|
Son Giriş: 4 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 5 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 6.486
İkinci El Bölümü Mesajları: 219
Konularının görüntülenme sayısı: 44.345 (Bu ay: 727)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 449 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası