(Turkce harfler kullanamadigim icin uzgunum ama su an buna mecburum)
Baslik belki komik, belki hayal ama sormadan bilemem. 17 yillik bilgisayarimi bunca yildir zevkle (tabi ki Linux'la) kullandim ama 7 yil once kurmus oldugum Linux dagitimindaki web tarayicisi Firefox nihayet yetersiz kalmaya basladi. Onu guncelleyince baska sorunlar cikti ve ben de guncel bir sistem versiyonu kurmak istedim. Kurdum da ama bu yeni versiyon yalnizca UEFI destekliyormus, o yuzden boot edemedi. Benim cihazimda UEFI donanimi yok. Onun yerine bilgisayara yazilimsal olarak UEFI kazandirmak (mesela sabit diskte olusturulup, BIOS'tan sistemi devralip UEFI gibi davranabilen bir yazilimla; hayal kuruyorum dedim ya) mumkun mudur? Boyle bir sey yapilmis midir?
Boyle bir cozum yoksa herhalde BIOS destekleyen daha eski bir Linux surumu kurmayi deneyecegim. Beni 3-5 yil daha idare edebilr belki.
Bilgili, tecrubeli arkadaslara selam olsun. Konuya ilgi gosterip cevaplayan arkadaslara da pesinen cok tesekkurler. :)
===================
Donanim bilgisi:
Machine:
Type: Other-vm? System: Acer product: Aspire 5315 v: V1.45 serial: <superuser required>
Mobo: Acer model: Acadia v: V1.45 serial: <superuser required> uuid: <superuser required>
BIOS: Acer v: 1.45 date: 11/10/2008
CPU:
Info: dual core model: Intel Core2 Duo T6570 bits: 64 type: MCP smt: <unsupported> arch: Penryn
rev: A cache: L1: 128 KiB L2: 2 MiB
Speed (MHz): avg: 2095 min/max: 2000/2001 boost: enabled cores: 1: 2095 2: 2095 bogomips: 8378
Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3
Apartman zemininden gelen suyun giderilmesi masrafı
5 katlı apartmanın 3 katı kot altı şeklinde. Bu 3 katın 2 cephesi istinat duvarına dayanıyor. Bina 11 yaşında. Zemin kattaki (bodrum 3) dairelere zeminden yeraltı suyu geliyor. Daire zemini ıslak, duvarlar kabarmış. İzmir'de zemin yalıtımı denince ilk akla gelen firmanın mühendisi, ki kendisi mahkemelerde bilirkişi olarak da görev alabiliyor, binanın inşası sırasında temel yalıtımının yapılmamış veya hatalı yapılmış olduğunu ve 2 yanı 3 kat istinat duvarlı bir binada artık bir şey yapılamayacağını söyledi. Binanın yaşı nedeniyle zararımızı yükleniciye ödetemiyoruz. Durum buyken zemin kattaki kötü durumdaki daireyi 2 yıl önce (boyanmış halde) alıp bu sorunla yüzleşen ev sahibi, temelin değil ama hiç olmazsa dairesinin zeminine su yalıtımı (döşemeyi sökerek filan) yaptırılmasını istiyor. Çatı akması halinde tamiratın tüm kat maliklerince ödenmesi gerektiğini biliyoruz. (Çatı ortak yer.) Yukarıda anlattığım durumda da aynı mantık geçerli mi? Zemin kattaki dairenin zeminine su yalıtımı yaptırılması da tüm kat maliklerince mi karşılanmalı? Hukuksal durumu bilenler (mesela avukatlar) beni aydınlatırsa müteşekkir olacağım (apt. yöneticisi).
Web programcılığından çok anlamam ama 26 yıllık sıkı internet kullanıcısı bir mühendisim. Başlıktaki TEKNİK sorunun yanıtını az çok tahmin etmekle beraber emin olmak istedim. Firefox kullanıyorum ve "sıkı izlenme koruması" seçeneğini seçmişim; dolayısıyla takip, üçüncü taraf çerezleri vb. 'biz kullanıcılar tarafından' istenmeyen çerezler tarayıcının engel listesinde bulunuyor. Bazı web siteleri çerezlerini kabul ettiğimi beyan etmemi şart koşarken bazıları da, DH'da da olduğu gibi "siteye girersen izin vermiş sayılırsın" modundalar. Bu dayatmaları kabul ettiğimde / izin verdiğimde (vermiş sayıldığımda) bir şekilde web tarayıcısının, çerezlerle ilgili güvenlik engeli de kaldırılmış olur mu? Yoksa, tarayıcı zaten engellediği için, verdiğim onay işlevsiz mi kalıyor? (Tarayıcının engel hedefinde olmayan çerezlerden bahsetmiyorum.) Siz konunun uzmanları aydınlatırsanız sevinirim.
Switch mode adaptörle elektrik motoru çalıştırılır mı?
Aynen başlıktaki gibi, switch mode adaptörle (smps), voltajına ve amperajına uygun olacak şekilde elektrik motoru çalıştırılır mı? Yoksa bu adaptörler sadece telefon, bilgisayar, radyo gibi elektronik cihazlarda kullanmak için midir?
|
|
Baskı balata değişimi sonrası dişli kutusu inlemesi
Basit gaz lambasında kullanabileceğim yakıt nedir?
|
Kafe veya çay bahçelerindeki berbat çayın nedeni.
|
Meslek: Mühendis
Son Giriş: 3 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 3 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 54
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 14.731 (Bu ay: 293)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 14 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Ev Elektroniği ve Elektrikli Ev Aletleri