Şimdi Ara

BIOS (UEFI donanimi olmayan) bilgisayara yazilimsal UEFI kurulabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • (Turkce harfler kullanamadigim icin uzgunum ama su an buna mecburum)

Baslik belki komik, belki hayal ama sormadan bilemem. 17 yillik bilgisayarimi bunca yildir zevkle (tabi ki Linux'la) kullandim ama 7 yil once kurmus oldugum Linux dagitimindaki web tarayicisi Firefox nihayet yetersiz kalmaya basladi. Onu guncelleyince baska sorunlar cikti ve ben de guncel bir sistem versiyonu kurmak istedim. Kurdum da ama bu yeni versiyon yalnizca UEFI destekliyormus, o yuzden boot edemedi. Benim cihazimda UEFI donanimi yok. Onun yerine bilgisayara yazilimsal olarak UEFI kazandirmak (mesela sabit diskte olusturulup, BIOS'tan sistemi devralip UEFI gibi davranabilen bir yazilimla; hayal kuruyorum dedim ya) mumkun mudur? Boyle bir sey yapilmis midir?

Boyle bir cozum yoksa herhalde BIOS destekleyen daha eski bir Linux surumu kurmayi deneyecegim. Beni 3-5 yil daha idare edebilr belki.

Bilgili, tecrubeli arkadaslara selam olsun. Konuya ilgi gosterip cevaplayan arkadaslara da pesinen cok tesekkurler. :)

===================

Donanim bilgisi:

Machine:

Type: Other-vm? System: Acer product: Aspire 5315 v: V1.45 serial: <superuser required>

Mobo: Acer model: Acadia v: V1.45 serial: <superuser required> uuid: <superuser required>

BIOS: Acer v: 1.45 date: 11/10/2008

CPU:

Info: dual core model: Intel Core2 Duo T6570 bits: 64 type: MCP smt: <unsupported> arch: Penryn

rev: A cache: L1: 128 KiB L2: 2 MiB

Speed (MHz): avg: 2095 min/max: 2000/2001 boost: enabled cores: 1: 2095 2: 2095 bogomips: 8378

Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3

• Hakim olduğum bir alan değil, hep denemek istediğim bir konu.

BIOS (UEFI donanimi olmayan) bilgisayara yazilimsal UEFI kurulabilir mi?

Şöyle anlıyorum...

Eğer 2'deki boot-loaderlar, sizin Linux dağıtımı destekliyor ve 1'deki açık kaynak Firmware'lerin kendilerinden önce kullanımı ile uyumluysa... olur gibi geliyor bana.

Ya da 1'dekilerin kimi... hem firmware (soft UEFI) hem de second-stage boot-loader özellikli olabilir.

• cafyon C kullanıcısına yanıt

Cok tesekkur ederim. Sayenizde dusundugum seyin olabilecegini ogrendim. Beraberinde bunu yapmanin beni astigini da anladim. :)

Ama ayni zamanda ufkum acildi: Intel, AMD gibi platformlarin boot yazilimlarinin, ozellikle son zamanlarda uretilen anakartlarda, ne kadar sinsi birer arka kapi oldugunu ve bu arka kapilardan tum sistemin uzaktan izlenebilecegini, yonlendirilebilecegini veya kotucul yazilimlarin bu yolla sistemimize yerlestirilebilecegini ve bizim ruhumuzun duymayacagini da ogrendim. Acikcasi bir ozgur yazilim taraftari olarak sinirim bozuldu. Galiba en iyisi yine eski bilgisayarlari kullanmak.

Ben kendi sorunumun cozumu icin legacy BIOS destekleyen bir Linux surumu (olursa Mint`in gecen seneki surumunu) yukleyerek bu boot yazilimi degistirme isinden uzak duracagim. Zaten yapmak icin haftalarca kendimi egitmem lazim ki muhtemelen benim icin gereksiz bir ugras olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi evrenso -- 11 Kasım 2024; 21:13:24 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    BIOS Update Dosyalari Hic Yok
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.