1 Günde Gördüğüm Sahtekarlıklar
Herkse merhabalar,
Kayınpedere bir ev alacağız. Doğru düzgün bilgi barındıran, hakikaten olduğu gibi bir ilan bulmak için kırk takla atıyoruz. Her alanda olduğu gibi ne yazıkki bu alanda da sahtekarlıklar diz boyu. 1 gün içinde muhatap olup evlerini gezdiğimiz 5 satıcıdan 4'ünde gördüğümüz sahtekarlıkları hemen listeliyorum.
Örnek 1:
1.1) Evin konumu yanlış ( Zaten doğru olanı bulmak nadir )
Telefonda sorduğumuzda o konuma çok yakın olduğu, güvenlik amaçlı doğru konum verilmediği söylendi. Alaka kuramadım.
1.2) Evin altında her daire için park yeri olduğunun söylenmesi ama olmaması.
Emlakçıya yönelttiğim soru üzerine bana her daireye has bir park alanı olduğu şeklinde cevap verildi fakat o ara buna şahit olan kiracı düzeltme yaptı ve yarıdan az otopark kapasitesi olduğunu ve hergün park yeri kapma savaşı olduğundan bahsetti. Sonrasında emlakçı biraz diretse de kiracının emin duruşu daha baskın geldi.
1.3) İlanda evin dış cepheye baktığını gösterir şekilde pencereden çekilmiş fotoğraflar koyulması ama gerçekte öyle olmaması.
Gördük ki evin tüm pencereleri yan binaya bakıyor ve fotoğraftaki pencere görüntüsü hiçbir yerde yok. Bunu sorunca aldığımız cevap, o fotoğraftaki ev birkaç kat üstte diğer cephedeymiş ve daha geçen hafta satılmış. Ama içi zaten aynı diye ilanda o ev gösterilmiş.
Fakat evdeki mobilyalar ve herşeyin yerleşimi birebir aynı olamaz. Bariz bir şekilde bize gösterilen evin fotoğrafları arasına yalan ve yanıltıcı fotoğraflar eklenerek ilan açılmış.
İlanın kapak fotoğrafı
İkinci dış cephe fotoğrafı
Üçüncüsü
1.4) Evin ilandaki tüm fotoğrafları g e n i ş l e t i l e r e k koyulmuş.
Bu akımı çıkaran arkadaşı tebrik etmek istiyorum, gerçekten şu anda bütün emlak sektörü buna geçiş yapıyor. Yani bu kadar mı düştük biz? diye soruyorum kendi kendime.
İlana koyulan
Aslında olması gereken
Örnek 2:
2.1) Evin konumu yanlış.
Telefonda sorunca, evlerin hep bu bölgede olduğu çok farketmediği için hepsine aynı konum verildiği söylendi.
2.2) Evin altında kapalı otopark var ve bunu gösteren bir otopark fotoğrafı koyulmuş. Fakat gerçekteki ile fotoğraftakinin alakası yok.
Fotoğrafta gayet geniş ve nizamlı bir park yeri varken, gerçekte depo gibi karanlık ve park yerleri bile belli olmayan ufak bir alan var.
2.3) Evin ilandaki tüm fotoğrafları g e n i ş l e t i l e r e k koyulmuş.
Akımı takip eden ve uyan bir satıcımız
İlandaki
Gerçekteki
Örnek 3:
3.1) İlandaki fotoğraflar ile bize gösterilen ev farklı.
O ev bir üst kattaymış, geçen hafta satılmış, zaten aynı olduğu için fotoğrafları değiştirmemişler.
Ama ev hiç de aynı değildi. Fotoğraflardaki ev boş ve tertemiz iken, gezdiğimiz evde kiracı var ve ev çok hor kullanılmış. Her şey yamuk yumuk ve kirli. Mutfak dolapları çok yıpranmış, bir odada kalorifer peteği yere düşmüş, bir odada tavan komple küflenmiş.
Bununla ilgili küfün eskiden yaşanan üst kattaki tesisat sıkıntısı yüzünden olduğu, tesisatın tamir edildiği, tekrar olmayacağı ve kiracının normalde boyatması gerekirken keyfi olarak boyatmayıp bu şekilde küflü oturduğu söylendi. Ek olarak evden kiracının 1 ay sonra çıkacağı, ve herşeyi tam takır temizlenip tamir edilerek ve boyatılarak bana o şekilde teslim edileceği taahüt edildi. Ama o güveni alamadım malesef. Çünkü adamın ofisinin otomatik kapısı bozulmuş onu bile yaptırmamış. Ofise gelidk, kapıya yaklaştık ve açılmayınca bize içeriden elle tutup kaydırın açın diye işaret yaptı :)
3.2) Evin satış fiyatı ilanda yazdığından 20% pahalı
Evet, adam bu ev bu fiyata olmaz dedi apaçık. Peki neden bu fiyat yazıyor diye sorunca da piyasa yükselmesin diye öyle yazdığını söyledi. Kendisi düşük fiyat yazıp ilanlar koyuyor. Sonra bu ilanları gören başka satıcı vatandaşlar da piyasayı bu şekilde zannedip bu paraları istiyorlar haliyle. Onlardan bu fiyatlara evleri kendisi alıyor. Sonra üzerine 20% koyup satmaya çalışıyor. Bunu da bana gayet normalmiş gibi söylüyor.
3.3) Evin ilandaki tüm fotoğrafları g e n i ş l e t i l e r e k koyulmuş.
Bu arkadaş da modaya uymuş haliyle. Uymasa şaşardım.
İlandaki
Gerçekteki
Örnek 4:
4.1) Farklı ev ve farklı fiyat ve hiç belirtilmeyen işçilik kusurları.
Bu vatandaşın elinde aynı binada 2 tip daire var. Biri biraz daha ufak. İlandaki büyük olan versiyon. Ama bize ufak olanı gezdirdi ve büyük olan için fiyat farkı olacağını söyledi. İstediği fark 2,5% kadar daha fazla. Ayrıca evde çok bariz işçilik kusurları vardı. Salonun zemini yamuktu mesela. Bir de salonda duvarlarda ıslaklık lekeleri ve boyada bozulmalar vardı. Balkon kapısının yakın zamanda açık unutulmasından dolayı olduğu söylendi. Halbuki fotoğrafta ne kadar da güzeldi herşey.
4.2) Yine farklı ev.
Büyük olan daireyi de görelim bari dedik ama yine ilandaki evi göremedik. İlandaki ev dayalı döşeliydi ama bizim gördüğümüzün mutfağı, tavanı, işçiliği farklıydı. Bunu sorunca da öyle bir örnek daire hazırlandığını ve sonra zaten aynı olduğu için bu evleri de o fotoğraflarla ilana koydukları cevabını aldık.
4.3) Olmazsa olmazımız g e n i ş fotoğraflar.
İlandaki
Gerçekteki
Sonuç:
Evet arkadaşlar görüyoruz ki, her alanda olduğu gibi bu alanda da sahtekarlıklar almış, yürümüş. Doğruyu bulmak zorlaşmış. Ne olacak bu ülkenin hali bilemiyorum.
Vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler
Astra J kadranda sinek
Geri kalkışta titreme yardım
|
|
|
|
Sorun anakartta mı? İşlemcide mi?
|
Harddisk kartı tamiri
|
Windows 7: Sürekli Açılan Recovery Kapatma
|
Meslek: Elektrik-Elektronik Müh.
Bizi mi kopartıyorlar anlamadım ki... |
Son Giriş: 2 gün önce
Son Mesaj Zamanı: 2 hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 973
İkinci El Bölümü Mesajları: 6
Konularının görüntülenme sayısı: 36.226 (Bu ay: 409)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 6.323 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware