B450 Aorus Pro & R5 3600 Sistem için RAM önerisi
Öncelikle iyi forumlar dilerim herkese,
Aşağıda detaylı donanım bilgilerini verdiğim bilgisayarımı topladığım günden beridir (sanıyorum ki yaklaşık 3-4 yıl) ciddi manada RAM sorunu yaşamaktayım. RAM'ler 3200 MHz olmasına rağmen default olarak 2133 MHz'de çalışıyor. XMP açtığım vakit bilgisayar yüke girdiği an mavi ekran almaktaydım. Çözüm olarak manuel olarak 1.32v voltaj verip frekansı da 3200 MHz'e ayarlıyordum ve bir şekilde işimi çözüyordum ancak artık ne yaparsam yapayım mavi ekrana çözüm bulamaz oldum. BIOS son sürüme güncellendi fakat bu sorun hiçbir zaman tam olarak düzelmedi maalesef. Nitekim artık yılmış vaziyetteyim bu durumdan.
Az evvel biraz aceleci davranıp "G.Skill Ripjaws V F4-4000C18D-32gvk" marka/model 32 GB 4000 MHz'lik RAM kitini sipariş ettim ancak sonradan bazı forum konularında 4000 MHz önerilmeyip 3600 MHz önerildiğini okudum. Bu durumun doğru olup olmadığını bilen üstatlar var ise destek ve yorumlarını rica edeceğim kendilerinden. Keza farklı RAM önerileri var ise önerilere de açık durumdayım. Değinmek istediğim tek durum mevcut RAM'lerimin Corsair markası olması ve ciddi anlamda sorunlar yaşatması sebebiyle artık mevcut sistemim için bu markaya pek sıcak bakmıyor oluşumdur. Fakat sahiden o markanın bir modeli özellikle öneriliyorsa konu değişir elbet.
Yardımcı olacak arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Sistem özellikleri;
- Gigabyte B450 Aorus Pro Anakart
- AMD Ryzen 5 3600 CPU
- Corsair Vengeance LPX 16 GB(2x8GB) 3200MHz DDR4 RAM
- ASUS ROG STRIX 1660 Ti GPU
Merhabalar. HP marka bitmeyen kartuşlu yazıcımın arıza yapması sonucu CANON G5040 model yazıcı satın aldım. Fakat bozulan HP yazıcımın tanklarında kalan mürekkepleri de şırınga yardımı ile çekip satın aldığım CANON yazıcının yanında hediye gelen mürekkep kutularının içerisine boşalttım.
CANON yazıcımın mürekkepleri azaldığında HP'den çektiğim mürekkepleri kullanmam sorun teşkil eder mi? Gerçekten konu hakkında bilgi sahibi dostlar cevaplarsa çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar..
Merhabalar. Başlıkta da belirttiğim üzere klavyemin NumPad kısmındaki "0" tuşu beyaz renk yapmak istediğimde sarı olarak yanıyor. Renk geçişleri esnasında ise bazı renk tonları esnasında hiç yanmıyor. Klavye sıfırlama yöntemini denedim, belli ki donanımsal bir led sorunu mevcut fakat sorun şu ki ürünün garantisi yok. Şu durumda ne yapabilirim? Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar...
Henüz 4 Aylık M1 MacBook Air Pil Sorunu
Öncelikle herkese merhaba. Başlıkta da belirttiğim üzere henüz Ekim ayında satın almış olduğum Apple Silikon çipli MacBook Air'da bazı sorunlarla karşı karşıyayım. Bunlardan başlıcası da batarya sorunu. Daha 4 ayda cihazımın pil döngüsü 83'lere ulaştı. Üstelik bu duruma o kadar takıntı yapmış durumdayım ki son 1 aydır döngü artmasın diye cihazı prizden çıkarmaz oldum. Muhtemelen normal şekilde kullanmaya devam etsem 100'ü de geçecekti döngü sayısı. Gelelim detay kısmına;
Cihazı günlük ortalama 6-7 saat kadar kullanıyorumdur. Bunun yarısı okulum gereği WebStorm, Photoshop vs. olsa da diğer yarısı Youtube ve internette dolaşmaktır. Kaldı ki ayriyeten masaüstü sisteme de sahip olduğum için MacBook'u aşırı yoğun da kullanmıyorum fakat ona rağmen durum bu şekilde. Öyle ki ekran parlaklığı takribi yüzde 60 seviyesindeyken yalnızca Whatsapp Web ve Powerpoint açık olmasına rağmen 10 dakikada yüzde 2 şarj düşüşü oluyor (üstelik kafamda soru işareti kalmasın diye daha dün diski komple silip format attım). Aynı konfigürasyonda MacBook Air'e sahip olan arkadaşımda, WebStorm + 8-10 sekmeli chrome + AnyDesk açık olmasına rağmen (AnyDesk ile uzaktan cihazına bağlıyım üstelik) 2 saat 5 dakika süren uzak bağlantıma rağmen şarjı yüzde 33 azalmış durumdaydı (99 --> 66). Batarya sorununun yanı sıra kronik sorunlardan birisi olan yüksek seste piyano şarkılarında vs. hoparlör patlakmış gibi ses rezalet duruma geliyor (bunun sebebi ise klavye tuşlarının kasaya değmesi) ve bu da yetmemiş gibi bilgisayarın kapağından tık tık ses gelmeye başladı (menteşe değil fakat sesin kaynağını da tam olarak kestiremiyorum).
Yeni açılan Bağdat Apple Store'a cihazı götürüp hoparlör ve pil durumundan bahsettiğimde karşımdaki muhattap bana pil için bilgisayarı 3-5 gün alıp test etmemiz gerekir dedi (bu konuda sıkıntı yok eyvallah), fakat aynı model cihazdan bende de var 1.5 senede 450 döngü oldu normal duruyor dedi (işte burası tarafsızlığı bozuyor düşüncesindeyim). Yani bana baştan olumsuzluk vaadediyor. Hoparlörü direk yanımda test ettirdim, patlamalara normal diyor ki yetmezmiş gibi bir örnek verdi bana. Örnek ise şu ki Suzuki bir aracın ses sistemi ile BMW marka aracın ses sistemi bir olamazmış, ben beklentimi yüksek tuttuğum için ses bana yetersiz gibi gelebilirmiş. Bu örneğinin üzerine cihazı aldığım ilk zamanlar hoparlöründen çok memnun olduğumu, ki hala sevdiğimi fakat sesin patlama durumunun daha 2. aydan itibaren başlamasının gözümü korkuttuğunu ve cihazın değişiminin mümkün olup olmadığını sordum. Bana değişimin gerçekleşmeyeceğini, gerek olması durumunda yalnızca sorunlu parçanın değişeceğini söyledi. Ben de hem finallerden ötürü cihaza ihtiyacım olduğu için hem de açıkçası sonuç alamayacağımı düşündüğüm için cihazı teslim etmedim.
Biraz uzun bir yazı oldu, vaktinizi verip okuduysanız çok teşekkür ederim. Şimdi gelelim soruma. Özellikle bu cihazı kullanan arkadaşlar, sizce pil durumunu vs. kuruntu mu yapıyorum yoksa gerçekten cihazımın bataryası sıkıntılı mı? Duruma göre ben şansımı bu defa Zorlu Apple Store'da denemeyi düşünüyorum. Bu konuda da bir öneriniz var mıdır? Sizce ne dersem cihazı değiştirtebilirim? Şimdiden çok teşekkürler, iyi forumlar...
Merhabalar, Superonline'ın fiberde verdiği HG8245X6 model modemde gizlenen ISS kullanıcı şifresini nasıl öğreniriz bunu adım adım anlatacağım.
Cihazlarınızda oluşacak hiçbir sorumluluğu kabul etmiyorum. Tüm sorumluluk size ait.
1- İlk önce vereceğim linkten Hashcat adında password recovery uygulaması indireceğiz. Bu uygulama birkaç yöntemle şifrelenmiş şifrenizi çözmenizi sağlıyacak.
Hashcat üzerinden "hashcat binaries" son sürümünü indirelim.
2- İndirdiğmiz dosyayı masaüstüne çıkaralım.
3- Şimdi iste modem arayüzümüze girip HG8245X6 için Gelişmiş-> Wan -> Wan Internet' e tıklayalım
Burada birkaç işlem yapacağız şifreye sağ tıklayıp incele yapalım.
Ardından sağ tarafta açılan pencerede input içerisinde type="password" yazan yerde password'a çift tıklayıp text yazalım yani type="text" olarak güncelleyelim.
Şifre kısmı artık görünür olacak burada sha256+md5 şifrelenmiş şifreniz görünüyor. Bunu bir yere kopyalayalım.
Örnek şifre "6060673f39a3babebaf850383484e828557b6371391e6928eb1d8e357458a31b"
4- Windows + R tuşuna basıp çalıştır üzerinden cmd çalıştıralım.
Masaüstüne çıkardığımız hashcat klasörünü açıp klasör yolunu kopyalayalım.
cmd penceresini açıp cd dosya_yolu yazıp klasöre erişelim.
Örnek: "cd C:\Users\RYZEN\Desktop\hashcat-6.2.5"
5- klasöre giriş yaptıktan sonra hashcat --help yazarak neler erişebileceğimize isteğe bağlı göz gezdirelin.
6- cmd ekranında şimdi ise şifrelenmiş kodu çözmesi için komut gireceğiz. Buradaki işlem bilgisayarınızın gücüne göre değişiklik gösterebilir.
Komut: hashcat -m 20800 -a 3 -w 4 -D 2 -O şifrelenmişkod
Örnek: hashcat -m 20800 -a 3 -w 4 -D 2 -O 6060673f39a3babebaf850383484e828557b6371391e6928eb1d8e357458a31b
-m hangi formatta çözeceğini belirtiyoruz
-a çözme modu (örnek brute force)
-w bilgisayar tarafından kullanılacak güç (4 en yüksek seviye tavsiyem 3 de kullanmanız.)
-D kullanılacak cihaz (default olarak cpu veya gpu değişiklik gösterebilir ben gpu kullanıyorum)
-O optimize şekilde daha hızlı çözmesini sağlar.
Not: -m 20800 sha256+md5 şifresi çözeceğini belirttiğimiz koddur hashcat uygulamasının güncellenmesi halinde kod değişiklik gösterebilir. Lütfen bu işlemi yapmadan önce kontrol edin.
Bu komutu girdikten sonra şifreyi çözmesini bekleyin.
7- İşlem bittikten sonra şifreyi çözdüğünü görüyoruz.
Eğer bu ekran size karışık geldiyse yazdığımız kodun sonuna --show ekleyelim.
Görmüş olduğunuz gibi şifremizi çözdü :' da sonra şifremizi görebiliyoruz. Ben güvenlik nedeniyle deneme kelimesini şifreleyip sizlere örnek olarak gösterdim.
Kendim şifremi çözdüm ve modeme tekrar ekledim. İnternetim hala var. Şifeyi başarıyla çözmüş olduk.
Artık şifrenizle neler yapacağınız sizlere kalmış.
Başka bir rehberde görüşmek üzere.
NOT:
Forum üzerinden başka bir konuda, bu durumun illegal olmadığına dair açıklama yapılmış. Bu bilgiler dolayısıyla adminler ve yöneticiler tarafından yapılacak herhangi bir işlemi kabul etmiyorum.
Konu linki: https://forum.donanimhaber.com/huawei-hg8245x6-superonline-kullanici-sifre--150164458
Superonline Goodbyedpi
Herkese merhabalar. Bugün evime Gpon fiber kuruldu ve 200 mbit paketi satın aldım fakat Türknet'ten Superonline'a geçtiğimde bazı sitelerde kısıtlamalar mevcut olduğunu gördüm. Goodbyedpi ile windows bilgisayarım tarafında hiç bir hız düşümü vs yaşamadan Türknet edasında engellerden kurtularak internete erişimimi sağlamaya başladım.
Sorum şudur ki, evimde 7/24 açık çalışan windows bilgisayarım(server) var. Goodbyedpi'ı bu cihaza kurarak evimdeki tüm cihazlardaki dpi kısıtlamasından kurtulmak istiyorum. Bu bir şekilde mümkündür elbet fakat nasıl yapabilirim? Yardımcı olursanız çok sevinirim, iyi forumlar...
Superonline mı VodafoneNet mi?
Öncelikle herkese merhaba. Bugün itibariyle 3 yıldır uğraştığım Superonline GPON başvurusunda sonuca kavuştum ve kazı başladı. Kısa süre içerisinde daireme kadar fiber çekilmiş olacak gibi duruyor. Şuan aktif olarak VDSL Türknet (80 mbps) kullanıyorum fakat GPON geldiğinde 200 mbit paketlerden birisine geçiş yapmayı planlıyorum. Bu süreçte Superonline altyapısı üzerinden VodafoneNet hizmeti de alabildiğimi öğrendim ancak bir kaç sorum olacak;
İlk olarak sizce 150 TL karşılığında Superonline üzerinden 200/10 paket mi almalıyım yoksa 130 TL karşılığında VodafoneNet üzerinden 200/20 paket mi almalıyım. Normalde mantıken Vodafone alınmalı elbette fakat hizmet kalitesi Superonline'a kıyasla ne durumdadır bilemedim elbet.
İkinci olarak Türknet'te web sitelerine olan kısıtlama yok denecek kadar az bunu bilen bilir, Superonline ile Vodafone arasında hangisi daha rahat bir erişim imkanı sunar ve ping ne durumdadır?
Son olarak Superonline seçecek olursak hangi modemi tercih etmeliyiz veya VodafoneNet seçecek olursak hangi modemi seçmeliyiz? Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar....
Herkese merhaba. Ocak ayı içerisinde binama Superonline tarafından GPON internet altyapısı için hayırlısıyla kazı başlayacak ve evime kadar fiber internet gelecek (en azından bana öyle söylendi ). Hali hazırda Türknet 100 Mbps Vae kullanıcısıyım fakat alabildiğim en iyi hız zaman zaman da olsa 90 mbit oluyor ve pingim 12 nin altına kolay kolay düşmüyor. Ağ sistemi olarak 5 GHz (866 Mbps) kablosuz ve Gigabit kablolu ağ sistemi kurulumu yaptım, yaklaşık bir yıldır da bu şekilde geçinip gidiyorum. Baştan bu durumu söyleyeyim ki durumum daha net anlaşılabilsin.
Konuyu daha fazla uzatmadan soruma geleyim, GPON geldiğinde zaman kaybetmeden geçiş işlemlerimi başlatmak için paket arayışına girdim ve hem Vodafone Net, hem Superonline tarafında geçmek istediğim iki paketi tespit ettim. Eğer Vodafone Net paketine geçmek istersem, mobil operatör tarafında da Vodafone kullanıcısı olduğum için 200 Mbps fiber hizmetini 12 ay taahhüt ile 130 liraya alabiliyorum. Eğer Turkcell Superonline paketine geçmek istersem yine 12 ay taahhüt ile 150 liraya 200 Mbps fiber hizmeti alabiliyorum.
Aslında başta fikrim hem fiyatı daha uygun olduğu için hemde farklı router kullanmama karışmayarak bana kullanıcı adı ve şifremi verdiği için Vodafone Net paketini kullanmaktı fakat Superonline o kadar kazı yapıyor emek veriyor düşüncesi ile 12 ay da olsa ilk etap Superonline kullanmam gerektiğini düşünmeye başladım. Şu etapta fiyatın bir önemi yok, yalnızca derdim stabil ve kaliteli bir hizmet almak (müşteri hizmetlerinden tut, ping sürelerine kadar kast ediyorum).
Özellikle ikisini de GPON üzerinden deneyimlemiş arkadaşlar varsa görüşleri benim için oldukça kıymetli. Herkese iyi forumlar...
Saha Dolabına Yakınım Fakat Hızım Düşük
|
|
Gigabyte B450 Aorus Pro - Ryzen 5 3600 - ASUS ROG Strix 1660 Ti - Corsair 16 GB 3200 MHz Ram - Zalman Z3 Plus 600W Kasa |
Son Giriş: 2 gün önce
Son Mesaj Zamanı: geçen hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 141
İkinci El Bölümü Mesajları: 1
Konularının görüntülenme sayısı: 32.800 (Bu ay: 1.749)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 126 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Haberleşme ve Dijital Platformlar