Ekran kartı kondansatör değişim
Öncelikle merhaba,
Yakın zamanda benzer 2 konu daha açmıştım, umarım bi sorun yaşamam, pek bilmediğim için sormak istediğim bir konu var ekran kartımla ilgili
Alttaki resimde görüldüğü üzere toplam 10 adet kondansatör var ekran kartında (sanırım güç beslemesinde) bunları yakından incelediğimde diplerinden şiştiğini fark ettim, bunun üstüne de ekran kartı yoğun güç kullanımında cızırtı tarzı bir parazit ses çıkarıyor. Bu kondansatörleri değiştirmek istiyorum fakat aynı değerlerini ne yazık ki Türkiye'de bulamadım. Yurtdışından sipariş vermeye çalıştığımda ise +50-60 dolar kargo ücreti tutuyor, takdir edersiniz ki 10 parça kondansatöre de 500-600 lira vermek istemiyorum. Türkiye'de ise birkaç benzerini bulabildim.
560uf yerine 680uf
270uf yerine 330uf
820uf yerine ise 1000uf
taksam bir sorun yaşar mıyım? Yoksa illa aynı değerlerde bulmam mı gerekiyor?
Bir de bir soru daha sormak istiyorum. Kartta bulunan kondansatörler katı kondansatör diye geçiyormuş ve ısıya daha dayanıklılarmış. Benim bulduklarım klasik tipte kondansatörler, bir sorun yaratır mı acaba?
Kondansatör üzerindeki yazılar
Öncelikle hayırlı akşamlar,
Yakın zamanda ekran kartımdaki güç sorunu ile ilgili bir konu açmıştım, kartı incelediğimde bazı kondansatörlerin dipten şiştiğini gördüm. Kondansatörlerin değerlerine baktığımda alt resimde görüldüğü gibi 2 aynı değerlere sahip kondansatör (16V 270uF) fakat birinin altında DB, diğerinin altında DF yazıyor. Bunların bir önemi var mıdır? Bir de sol üst tarafta FP 4ZCh yazan kondansatör ile ilgili ekstra bir şey söz konusu mu? Yoksa direkt 6.3v 561uF almak yeterli olur mu? Şimdiden çok teşekkürler.
Ekran Kartı güç sorunu
Merhabalar öncelikle,
Yaklaşık 5 senedir GTX 960 ekran kartı kullanıyorum. İnternette bakındığım kadarıyla gösterilen videolardaki kadar FPS alamadığımı fark ettiğimde FurMark ile test yapmak istedim. FurMark testinde alttaki görselde gördüğünüz gibi;
yanlış anlamadıysam ihtiyacı olan gücün yalnızca %70 kadarını çekebildiğini gördüm. Sorunun güç kaynağından kaynaklandığını düşündüğüm için bir yakınımın(henüz birkaç gün önce aldığı Sharkoon 650W 80+Gold PSU) bilgisayarında test ettiğimde yine aynı sonuçla karşılaştım. Yakınımın kendi ekran kartını test ettiğimde ise bu oranın %95-100 arasında seyrettiğini gördüm. Sorunun ekran kartımdan kaynaklandığına emin olduktan sonra az buçuk elektronik bilgime dayanarak gözle görülür bir şey olabileceğini düşünerek kartın soğutmasını söktüm ve inceledim. İncelemelerim sonucunda ise toplamda 4 adet kondansatörün dipten şişmeye başlamış olduğunu fark ettim.
Görseldeki kart ekran kartımın fansız hali, birebir aynısı. İşaretli kondansatörler ise şişmiş olanlar. Ayrıca yanlışım varsa düzeltebilirsiniz, soldaki 2 kondansatör ile üzerinde SFC yazan devre elemanları arasındaki mosfetlerin üzerinde soğutucu bloğu var. Velhasıl kelam, elektronik bilgim az çok var, lehimlemeyi az buçuk bilen ve önceden de üzerinde patlamış kondansatörü olan bir ekran kartını tamir ederek çalışır vaziyete geçirmiş birisi olarak sorum şu şekilde. Araştırmalarım neticesinde öğrendiğim bilgiye göre işaretli kondansatörlerin bulunduğu yer kartın güç besleme bölgesiymiş. Ekran kartının ihtiyacı olan gücün tamamını çekemiyor olması bu kondansatörlerden kaynaklı olabilir mi? Değiştirmem bu sorunu çözer mi? Şimdiden yardımcı olmak isteyen/yardımcı olan herkese teşekkür ederim.
Meslek: Öğrenci
Son Giriş: geçen yıl
Son Mesaj Zamanı: 2 yıl
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 59
İkinci El Bölümü Mesajları: 51
Konularının görüntülenme sayısı: 2.176 (Bu ay: 23)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 8 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Bilgisayar ve Donanımları