Bir çok haber portalında ve internet sitelerinde Emekliye müjde diye yayımlanıyor.
Emeklilere Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti ile araç sahibi olma fırsatı doğuyor.
Meclise sunulacak teklif kabul edilirse sıfır otomobillerde yüzde 50’ye varan indirim sağlanacak.
ÖTV İNDİRİMİ DETAYLARI
ÖTV muafiyeti oranlarının emeklilerin SGK prim gün sayısı ve maaş miktarına göre belirleneceği ifade edilirken, engelli vatandaşlar mevcut hakları doğrultusunda bu indirimden yararlanmaya devam edecek.
ÖTV indirimi, emeklilerin sigorta prim gün sayılarına göre belirlenecek.
Örneğin, 7000 prim gününe sahip emekliler, daha az prim gününe sahip olanlara kıyasla daha büyük indirimler elde edebilecekler. İndirim oranları, prim gün sayısına bağlı olarak yüzde 30, yüzde 40 ve yüzde 50 olarak belirlenecek.
NE ZAMAN BELLİ OLACAK
TBMM’nin Ekim ayında başlayacak yeni yasama döneminde teklifin ele alınması bekleniyor. Eğer düzenleme yasalaşırsa, onay sürecinin ardından yürürlüğe girecek ve emeklilere çok daha uygun fiyatlarla araç sahibi olma fırsatı sunulacak.
ÖTV MUAFİYETİ KAPSAMINDAKİ ARAÇ MODELLERİNDEN BAZILARI
Emekliler, ÖTV muafiyeti kapsamında bazı araç modellerini vergisiz ve daha uygun fiyatlarla satın alabilecekler.
Bu araç modellerinden bazıları şunlar.
- Fiat Egea
- Fiat Egea HB
- Fiat Egea Cross
- Fiat Panda
- Fiat 600
- Fiat Doblo
- Fiat Fiorino
- Fiat Sandero Stepway
- Dacia Sandero
- Dacia Yeni Duster
- Dacia Yeni Jogger
- Renault Captur Hybrid
- Renault Clio
- Renault Megane
- Renault Taliant
- Hyundai Bayon
- Hyundai Kona
- Hyundai Elantra
- Hyundai i10
- Toyota Corolla
- Toyota Yaris
- Toyota CHR
Gördüğüm kadarıyla engelli vatandaşların mevcut ÖTV indirimi gibi bir ÖTV indirim düzenlemesi yapılacak.
Eğer yasalaşır ise yukarıda çoğu yerli üretim otomobiller için mi yoksa belli motor hacmine kadar mı ama en önemlisi emekli olan kişiler hangi kriterlere göre % 50 civarına yakın oranda nasıl indirin alacaklar ve şartlar nelerdir ortaya çıkacaktır.

110 yıllık İngiliz devi Türkiye'ye geliyor ! Klasik el yapımı Morgan'lar ülkemizde satılacak.
Yeniköy Motors İngiliz otomobil markası Morgan Motor Company ile distribütörlük anlaşması imzaladı.
Açıklamada, Morgan Motor Company CEO'su Matthew Hole, Yeniköy Motors Kurucusu ve Trabzonspor Başkan Yardımcısı Nevzat Kaya ile, şirketin İngiltere'deki genel merkezinde distribütörlük anlaşması imzaladığı kaydedildi.
İngiliz Morgan Motor Company 1909 yılından bu yana tamamen el yapımı ikonik otomobiller üretiyor.
Geleneksel işçilik ile modern teknolojileri bir araya getiren Morgan, 115 yılı aşkın bir süredir Birleşik Krallık'ta üretim yapıyor.
Morgan, Bmw ile uzun yıllar süren stratejik işbirliği yürütüyor.
Bu kapsamda bir süredir BMW'nin motorları Morgan modellerinde kullanılıyor.
Klasik eski otomobil tutkunu bu forumda da mutlaka vardır mutlaka lakin ...
Bana göre fiyatları ne olur bilmiyorum ama zenginlerin yeni oyuncakları olacağı kesin ..!

Bu daha iyi günlerimiz arkadaşlar ..!
Yukarıda 2021 yılına ait bazı markaların fiyat listesi var . Neredeyse 4 sene içerisindeki farkı görmeniz için.
Şuraya yazıyorum ..!
Seneye bu zamanlar B sınıfı en düşük otomobil fiyatı 1.4 M civarı olursa şaşırmam.
Seneye bu zamanlar C sınıfı en düşük otomobil fiyatı 2.0 M civarı olursa şaşırmam.
Bunları düşünerek elinizde ki imkanları iyi değerlendirin bence otomobil almak istiyorsanız.
Çünkü stok eritmek yada yeni model çıkacağı için vs. sebeplerle geçici kampanyalar yada indirimler olabilir ama asla fiyatlar yerinde kalmaz.
Genelde fiyat artışı olacağını hepimiz biliyoruz ama Yıl sonuna doğru çok iyi kampanya yakalarım yada indirim alırım diye romantizmine kapılmaya gerek yok.

Chery’nin bu batarya teknolojisi ile 1000 Km Üstü Menzil Standart Olacak yeni Elektrikli modellerde.
Chery, KunPeng bataryası ile elektrikli araçlarda devrim yaratıyor! 1200 km menzil, 5 dakikada 400 km şarj ve uzun ömürlü kullanım sunan bu batarya 2025’te piyasaya sürülecek.
2026’da ise 1500 km menzilli katı elektrolitli lityum iyon bataryalar geliyor!
Chery, Çin’de düzenlenen büyük inovasyon etkinliğinde, elektrikli araçlarda menzil sorununa kökten çözüm getirecek KunPeng bataryasını tanıttı.
Tek şarjla 1200 km’ye ulaşabilen bu yeni nesil batarya, 5 dakikalık şarjla 400 km yol almayı mümkün kılacakmış.
Elektrikli araç almayı düşünenlerin en büyük endişesi olan menzil sorunu, Chery’nin yeni nesil KunPeng bataryasıyla tarihe karışabilir. Çinli otomotiv devi, Tesla’nın 4680 hücrelerine benzer NMC silindirik çözümü kullanarak geliştirdiği bataryasıyla 1200 km menzil sunuyor. Dahası, bu batarya yalnızca 5 dakikalık hızlı şarjla 400 km menzil sağlayabiliyor. Bu da kullanıcıların uzun yolculuklarda şarj süresinden endişe duymadan yola devam etmesini mümkün kılıyor. Ayrıca, 3.000 şarj/deşarj döngüsü ile uzun ömürlü bir kullanım vadediyor.
2026’te Hibrit ve Elektrikli Araçlarda Kullanılacak
Chery, KunPeng bataryasını 2025 itibariyle hem tamamen elektrikli hem de uzun menzilli hibrit araçlarında kullanmaya başlayacak.
Ancak şirketin inovasyonları bununla sınırlı değil. Chery, tamamen katı elektrolitli lityum iyon hücre teknolojisi üzerinde de çalışıyor.
Bu yeni nesil bataryalar 2026’da piyasaya sürülecek ve 1500 km’yi aşan menzil sunacak. Yoğunluğu artırılmış bu bataryalar, elektrikli araç sektöründe yeni bir çağın başlangıcı olabilir.
Elektrikli Araçların Geleceği Yeniden Şekilleniyor
Dünyada 1000 km’nin üzerinde menzil sunan elektrikli araçlar oldukça nadir. Ancak Chery’nin yeni batarya teknolojisi, uzun mesafeli yolculukları menzil kaygısı olmadan yapmayı mümkün kılacak. KunPeng bataryası, elektrikli otomobillerin daha pratik, daha dayanıklı ve çok daha uzun menzilli hale gelmesini sağlayarak sektörde devrim yaratabilir.
Bazı modelleri Ülkemizde üretime başlıyacak 2026 yılında ve uzun menzilli modeller ülkemizde de üretilebilir.
Bu elektrikli otomobillerde 1.000 Km ve üstü menziller vede yeni batarya sistemleri gerçek olursa bir kaç sene içerisinde,şu an elektrikli otomobil kullananlar için pek de iyi olmayacak gibi.Tek sorun bence bu devasa güç üretecek ( Katı elektrolitli lityum iyon ) bataryaların telefonlarda ki gibi paylama vs. gibi dertler açar mı ve yangın riskleri olur mu acaba diyorum.

Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte şarj istasyonu sorununda önemli bir adım atıldı.
Artık apartman ve site otoparklarında elektrikli araç şarj istasyonu kurmak daha kolay hale geldi.
Peki, bu yeni düzenleme neleri değiştiriyor ve kat maliklerinin onayı nasıl şekillendi .
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Yönetmeliğin 59. maddesine eklenen yeni hüküm, site ve apartmanların ortak otopark alanlarında elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu için gerekli olan elektrik tesisatının yapı ruhsatına tabi olmayacağını belirtti.
Daha önce ortak alanlarda şarj istasyonu kurulumu için kat maliklerinin beşte dördünün onayı gerekiyordu.
Yeni düzenlemeye göre apartman ve sitelerde ortak kullanım alanlarına şarj istasyonu kurulması için kat maliklerinin yalnızca yarısından fazlasının onayı yeterli olacak.
Önceden bu da şarj cihazlarının kurulumu için yönetmeliğe uygun olarak hazırlanan projenin, kurulum yapılacak yerdeki yetkili belediyeye tekrar sunulmasını ve ek bir onay sürecinden geçmesini gerektiriyordu.
59’uncu maddede yapılan değişiklikle bu uzun ve maliyetli bürokratik süreç ortadan kalktı.Artık, projenin yönetmeliklere uygun olarak onaylanması yeterli olacakmış.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği yazı ile başlayan süreç, yapılan yönetmelik değişikliğiyle resmiyet kazandı. Bu değişiklik, elektrikli araç şarj istasyonu kurulumunu önemli ölçüde hızlandıracak ve yaygınlaştıracak.
Kendine ait park alanı bulunan kat maliklerinin şarj cihazı kurulumları diğer alanları etkilemiyorsa, tamamen kendi tasarruflarında olmaya devam edecek. Bakanlık yetkilileri, evde şarjın sıradan bir prizle bile mümkün olduğunu ve her araç sahibine 22 kW güç tahsis edilmesine gerek olmadığını ayrıca vurguluyor. Yeni yönetmelik değişikliği, ortak alanlarda şarj istasyonu kurulumunu kolaylaştırarak, bireysel hat çekme ihtiyacını azaltabilir.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 33 düzenlemesine göre, kat malikleri kurulunca verilen kararlar aleyhine, kurul toplantısına katılan, aykırı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve her halde karar tarihinden başlayarak altı ay içinde ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine iptal davası açabilir.
Elektrikli araç şarj alanları ve istasyonlarının kurulumu ile işletmesi, üçüncü şahıs tüzel kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, kullanım ve fiili ödeme işlemleri, hizmetten yararlanan kişinin bizzat kendisi tarafından, istasyon üzerinden kredi kartı veya QR kodlu tanımlı hesap aracılığıyla yapılıyor. Araçların şarjına ilişkin kullanım bedelleri, kişisel bir ödeme niteliği taşıdığından, aidatlara yansıtılmaması en uygun yöntem ama firmayla yapılan antlaşmalar ve eletrik nereden edilece ortak kararlarla belirlenecek.
Elektrikli araç şarj istasyonlarının 7/24 kesintisiz çalışması, teknik sorunlarının derhal giderilmesi ile bakım ve onarımına ilişkin tüm maddi ve hizmet yükümlülükleri, istasyonun kurulumunu ve işletmesini üstlenen üçüncü şahıs tüzel kişiye aittir. Bu hususun, istasyonun kurulumundan önce kat malikleri kurulu kararı alınırken ve tüzel kişi ile sözleşme imzalanırken, açıkça belirtilerek sözleşmeye dahil edilmesi gerekiyor.
Valla karışık bir iş anladığım kadarıyla.
Çünkü her apartman sakini bunu istemeye bilir haklı olarak çünkü Elektrikli otomobili yoktur.
Ve bir çok apartmanda park yeri sorunu varken bu sistemi kurmak çok zor vede maliyetli.
Bu maliyetler nasıl karşılanacak vede nereden temin edilecek elektrik.
- ASUS PRIME AP201 SİYAH 1x120mm FANLI MATX KASA
- Intel i5 12400 3.60GHz 18MB Önbellek Soket 1700 6 Çekirdek İşlemci
- MSI PRO B660M-A WIFI Intel B660 Soket 1700 DDR5 6200MHz (OC) M.2 Anakart
- Kingston FURY Beast 16GB (1x16GB) 6000 MT/s DDR5 Ram KF560C40BB-16 X 2 Toplam 32 GB
- Samsung 500GB 980 PRO NVMe M.2 SSD (Okuma Hızı 6900MB / Yazma Hızı 5000MB)
- MSI MPG A650GF 650W 80 PLUS GOLD GÜÇ KAYNAĞI
Yukarıdaki bu sistemi kullanıyorum ve işlemcinin dahili ekran kartı var. Yeni bir ekran kartı almak istiyorum.
ASUS AP201 Micro ATX kasa Kullandığım için aşağıda ki 2 ekran kartı arasında kaldım.
- Asus Dual GeForce RTX 4070 Super 12GB GDDR6X Ekran Kartı
- MSI GeForce RTX 4070 Super 12G Ventus 2X OC Ekran Kartı
Bu ekran kartları yukarıda ki sistemimde sorun yaratır mı ve hangisi daha iyidir ?

Tek motorla 4,6 milyon kilometre..🌏🏆
Bu Yunan taksi şoförü imkansızı başardı; 1976 Mercedes-Benz 240D'si tarihteki tüm arabalardan daha uzun süre çalışıyordu!İşte 23 yıl boyunca bunu nasıl sürdürdüğü ve Mercedes-Benz'in bunu neden müzesi için istediği gündem oldu.
Aynı arabayı 4,6 milyon kilometre boyunca sürdüğünüzü hayal edin; bu, Dünya'nın çevresini 115 defadan fazla dolaşmak gibidir.
Selanikli taksi şoförü Gregorios Sachinidis, 1976 Mercedes-Benz 240D'siyle tam da bunu yaptı ve onu tarihteki en yüksek kilometreli motorlardan biri haline getirdi.
Onun titiz bakıma olan bağlılığı, mali zorluklar onu değiştirmeyi imkansız hale getirse bile, arabanın 23 yıl boyunca güçlü çalışmasını sağladı. Taksi şöförü arabamla her zaman gurur duydum, hiçbir müşterimi yarı yolda bırakmadı ve arabama binen her müşteri bu nostaljik hava ile seyahat etmekten memnun kaldı.
Gregorios'un bu rekor yolculuğu Mercedes-Benz'in dikkatini çekti ve sonunda Mercedes-Benz, onu dünya rekoru kıran bir araç olarak Stuttgart müzesi için talep etti.
Mercedes yetkilileri en güzel reklamlarını sunan araç sahibini bir plaket ve en son model bir Mercedes arabasını hediye ederek onurlandırdılar..
İnternete gördüm paylaşmak istedim.
Bu kadar çok KM yapan otomobiller var mıdır hiç duymadım.

Elektrikli otomobil markalarının menzilleri yukarıda ki tabloda sıralanmıştır. ( 2024 yılı fabrika verileri )
Elektrikli araçlarda menzil, bir dizi nedenden ötürü kritik bir öneme sahip.
Günlük kullanım kolaylığı, şarj istasyonlarına erişim eksikliği, uzun mesafe seyahatleri, şarj süresi, enerji verimliliği ve performans, satış değeri ve çevresel etki gibi faktörler menzili önemli kılıyor.
Yüksek menzilli bir elektrikli araç, kullanıcıların şarj için daha az duraklama yapması demek.
Bu da sürücülerin günlük ihtiyaçlarını karşılamasını ve uzun yolculuklarda şarj istasyonu bulma endişesi olmadan seyahat etmelerini sağlayarak, sürücülere konforlu ve verimli bir yolcuk fırsatı sunuyor.
Genelde şehir içinde kullanılacaksa 500 KM altında olsa bile çok önemi yoktur ama çoğunlukla uzun mesafelerde kullanılacaksa menzilin önemi mutlaka vardır.
.

2025 Trafik Cezaları Listesi
Trafikteki kural ihlallerine en olmak amacıyla uygulanan trafik cezaları 2025 yılı tutarları da belirlenmiştir.
2025 ceza tutarlarını yukarıdaki tabloda görebilirsin.
Trafik Cezaları Nereye Ödenir?
Anlaşmalı banka şubelerinin veznelerinden, mobil bankacilik uygulamalarından, internet bankacılığından yararlanarak ya da e-Devlet ve İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden trafik cezası ödeme işlemini yapabilirsin.
Trafik Cezası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Trafik cezaları tarafınıza yasal olarak iletilse de bazı durumlarda sorunlar yaşanabilir ve ceza aldığından haberin olmayabilir. Aldığın trafik cezasını bilmediğin için de ödeyeceğin tutara faiz işleyebilir ve cezan, zaman içinde %50 oranında yükselebilir. Bu aksiliklerle karşılaşmamak için düzenli olarak trafik cezası alıp almadığını kontrol etmen önemli.
Trafik cezası sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden ( ARAÇLARIM ) Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama hizmetinden faydalanarak kolayca yapabilirsin.

İki dev Firma AI ( YAPAY ZEKA ) ve yeni teknolojiler için önemli bir adım attılar.
Hyundai Motor Grubu (HMG), mobilitenin geleceğini yönlendirecek yepyeni bir ortaklık girişimine imzasını atıyor. Gelişmiş yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesini hızlandırmak amacıyla NVIDIA ile stratejik bir ortaklık kuran Hyundai, yapay zeka (AI) alanında ciddi adımlar atmayı hedefliyor.
Yazılım ve donanım alanında dünya devlerinden biri olan NVIDIA, bu ortaklıkla beraber Hyundai’ye akıllı mobilite çözümlerinde destek olacak. Gelişmiş yazılımlı araçlar ve robotik gibi temel mobilite ürünleri, her iki marka tarafından geliştirilerek özellikle mobilite alanında stratejik bir ilerleme kaydedilecek.
Hyundai ayrıca, fabrikalarını simüle etmek için fiziksel AI ve dijital uygulamaları geliştirmek amacıyla NVIDIA Omniverse platformunu kullanacak. Bu sayede üretim verimliliğini ve kalitesini iyileştirecek olan Hyundai ayrıca maliyetleri düşürmeye de ağırlık verecek.
NVIDIA ile Akıllı Mobilitenin Geleceği
Hyundai ve NVIDIA, yapay zeka tabanlı mobilite teknolojilerini geliştirmek için kapsamlı bir iş birliği yapacak. Bu ortaklığın ana hedefleri arasında:
Gelişmiş yazılımlı araçlar: Daha akıllı ve güvenli sürüş sistemlerine sahip yeni nesil araçlar.
Robotik sistemler: Hyundai’nin robot teknolojilerinde liderliğini pekiştirmek.
Sanayi 4.0 entegrasyonu: Hyundai fabrikalarında yapay zeka destekli dijital simülasyon ve üretim verimliliği artırma çalışmaları yer alıyor.
Hyundai, NVIDIA’nın Omniverse platformunu kullanarak üretim süreçlerini dijital ortamda simüle edecek. Bu, hem üretim verimliliğini hem de kaliteyi artırırken, maliyetlerin azaltılmasına da katkı sağlayacak.
Omniverse ve Isaac Platformları
Hyundai’nin bu ortaklıktaki önemli adımlarından biri, NVIDIA Omniverse platformunu kullanarak dijital fabrikalar geliştirmek. Bu teknoloji sayesinde Hyundai:
- Üretim süreçlerini dijital olarak planlayacak ve optimize edecek.
- Fabrika ekipmanlarının dijital kopyalarını oluşturacak ve simülasyonlarla performans analizi yapacak.
- Üretim hatalarını ve duraklamaları minimuma indirecek.
Bunun yanı sıra, Hyundai NVIDIA Isaac platformunu kullanarak otonom robotlar geliştirecek. Isaac platformu:
- AI destekli robotik sistemlerin tasarımı ve simülasyonunda kullanılacak.
- Fabrika otomasyonunu ve lojistik verimliliğini artırmak için robotik çözümler sağlayacak.
Otonom Sürüş ve Güvenli Teknolojiler
Hyundai ve NVIDIA, güvenli ve güvenilir otonom sürüş teknolojileri geliştirmek için birlikte çalışacak. Bu bağlamda:
- Sanal simülasyon ortamları oluşturularak otonom araçların geliştirilmesi hızlandırılacak.
- Araç içi sistemler ve sensörler, yapay zeka algoritmalarıyla daha akıllı hale getirilecek.
- Sürücü ve yolcu güvenliğini ön planda tutan ileri sürüş destek sistemleri (ADAS) geliştirilecek.
Bu ortaklık, daha güvenli, daha akıllı ve daha verimli otonom araçların hazırlanmasına olanak sağlayacak.
Geleceğin Mobilitesine Doğru Hyundai
Hyundai Motor Grubu ve NVIDIA’nın bu iş birliği, mobilite sektöründe yeni standartlar belirleyecek. Gelişmiş yapay zeka sistemleri, otonom sürüş teknolojileri ve dijital fabrikalar, hem kullanıcılar hem de endüstri için daha güvenli, daha verimli ve çevre dostu bir mobilite geleceği sunacak.
Hyundai, geleceğin mobilitesine yön verecek bu inovatif adımı ile sadece otomotiv endüstrisinde değil, teknoloji alanında da lider olmayı hedefliyor ve diğer üretim vede tasarımlarını yaptığı akılı ev konseptleri ve farklı alanlarda üretimi yapılan tüm Hyundai üretimlerinde de gelişmiş teknolojileri kullanmayı hedefliyor.
Nerede: Bir konuya bakıyor.
Son Giriş: 1 dk. önce
Son Mesaj Zamanı: 2 sa.
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.404
İkinci El Bölümü Mesajları: 1
Konularının görüntülenme sayısı: 129.119 (Bu ay: 5.623)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 1.301 (Bu hafta: 3)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Motorlu Araçlar Dünyası