Herkese merhaba. Bu üç araçtan birinin sıfırını almayı planlıyorum. Çok bilinen, tartışılan bir konu "en iyi SUV" şeklinde ancak burası fazla insanın yorum yaptığı büyük bir forum olduğu için kullanıcı yorumlarını görmek istediğimden konu açmayı tercih ettim. Kısa kısa araçtan ne beklediğimden ve şimdiye kadar yaptığım test sürüşü ve araştırmalardan da bahsedeceğim. Cevabını merak ettiğim soruları da sizlere sormak istiyorum. Biraz uzun bir yazı olacak. İlgi gösterip cevap veren herkese teşekkür ediyorum.
2016 Model Audi A3 aracımı yeni sattım. Bu kez hem kendi yaşımın ilerlemiş olması hem de bir aile arabasına uygun olabileceğini düşündüğüm için SUV araçlara yöneldim. Eminim o paralara şu aracı alsan çok daha iyi diye düşünenler olacaktır. Saygı duyuyorum ancak bu üç aracı karşılaştırmanızı rica ediyorum.
Piyasada bu üç araç için aldığım en iyi fiyatları yazarak başlayayım.
Audi Q3 Advanced - 2 milyon 465 bin TL
Audi Q3 Sportback - 2 milyon 700 bin TL
Mercedes GLA200 AMG- 2 milyon 850 bin TL
Audi A3 aracımla geçirdiğim 7 yıl boyunca hiçbir sorunla karşılamadım. Ne şanzıman, ne elektronik problem ne de başka bir şey. Aracımı hatasız, boyasız ve değişensiz bir şekilde sattım. Arabayı sert kullanan biri değilim. Çok fazla kilometre yapan biri de değilim. 63bin kilometreydi sattığım araç. Audi bu sürede beni oldukça memnun ettiği için doğrudan Q3 modeline yöneldim. Uzun süredir de takip ettiğim bir model (Fiyatı 700 bin TL seviyelerinden beri) Advanced ve Sportback arasında donanımsal olarak neredeyse hiçbir fark yok. Yazılımsal bazı farklılıklar var ve elbette en belirgin olarak görüntüsel farklılık var. Q3 Sportback çok daha göze güzel görünüyor ancak onda da araç spor olduğu için yüksekliği Advanced'e göre 5 cm aşağıda. Arkaya oturan kişiler için boyu özellikle de 180 ve üstü bireyler için bir sorun oluşturur mu, bundan emin değilim. Araca düzenli olarak binebilecek kişiler arasında böyle biri yok. Bu sebeple bunu bir detay olarak görmeli miyim yoksa karar verirken etkili olmalı mı?
Tüm bunlar yaşanırken GLA'nın piyasada bulunamaması gibi bir durum vardı. Malumunuz elektrikli araçlara en çok yatırım yapan markalardan biri Mercedes. Ancak şu aşamada elektrikli araç düşünmediğim için Mercedes EQA veya EQB'ye hiç bakmadım diyebilirim. Eski tarz GLA'larda beni en çok rahatsız eden şey konsolun tam ortasında kocaman ve sonradan eklenmiş gibi duran bir EKRAN olmasıydı. (Bu durum Tiguan'de de var) Ancak mercedes bu GLA modelinde gözüme daha çok hitap etti ve yol bilgisayarıyla aracın kadran kısmını bitişik iki ekran gibi tasarlayıp kalbimi kazandı.
Bu araçları birbirine göre değerlendirdiğimde önden görünümleri benim için tamamen eşit güzellikte. Arkadan görünümde Q3 Sportback bence göze daha hoş görünüyor. Ardından Advance ve en sona mercedes'i koyabilirim. Aracın iç kısmına geldiğimde ise Mercedes'in çok başka bir seviyeye çıktığını görüyorum. Aracın içi harika ve son derece kullanışlı görünüyor. Audi de elbet kötü değil ancak mercedes bu alanda benim için biraz fazla iyi duruyor. Yakıt tüketimlerine baktığımda veriler mercedes'in biraz daha az yaktığını söylese de birbirine çok yakın değerler ve çok kilometre yapmayan benim için bu kısımda da çok anlamlı bir fark yok. Advance modelinde Apple Car Play özelliği yok iken (kablo ile bağlantı oluyor bildiğim kadarıyla) Sportback ve mercedes'te bu özellik var. Audi 1.5 motor kullanırken mercedes 1.33 bir motor kullanıyor. Araştırdığıma göre mercedes'in motorunu (torku ve beygiri de yüksek olduğu için) daha fazla beğenenler var. Hafızalı koltuk, direksiyon, ses sistemi vb opsiyonel farklar araçtan araca değişmekle birlikte var elbet. Q3, 58 litre yakıt deposu kullanırken bunun mercedes'te 43 litre olması bana ilginç geldi.
Beni Audi'den vazgeçirme noktasına getiren nokta ise Q3'ün yeni kasasının çıkacak olması. Beklentiye göre 2025 ortası veya sonunda (belki Türkiye'ye gelişi 2026'yı bulabilir) Q3 yeni kasa piyasa sürülecek. Mercedes'in GLA modelinin ise kasası yeni değişti ve hatta Türkiye'ye 2024 yılında geldi araçlar. Mesela bu durum aracı satarken nasıl bir etki yapar? Elbette bu aracı 3-4 yıl sonra satmayı düşünmüyorum. En az 8-10 yıl binmeyi isterim. Yine gördüğüm kadarıyla mercedes GLA 200, Türkiye'ye çok az geliyor. Piyasadaki sıfır Q3 araç sayısı Mercedes GLA sayısından çok daha fazla. Yine bu durum ikinci el satışta bir etki yapar mı?
Tüm bunları düşündüğümüzde Advanced ile Mercedes arasında yaklaşık 400 bin TL fark var. Buna değer mi? Siz olsanız hangisini tercih ederdiniz ve elbette neden bu seçimi yapardınız?
Merhaba arkadaşlar. 1-2 haftalık bir süre içerisinde bir gaming PC kurmayı istiyorum ve kafamda bazı parçaları netleştirsem de bilgimin çok az olduğu konularda önerilerinizi bekliyorum.
ANAKART
DDR5 ram kullanmayı düşündüğümden DDR5 uyumlu bir anakart almayı düşünüyorum. Takip ettiğim ve düşündüğüm modeller:
- GIGABYTE Z690 UD
2.GIGABYTE Z690 UD AX
3.MSI Z690-A
Fiyat olarak hemen hemen aynı aralıktalar ancak anakart hakkında ufak tefek de olsa farklılıklar var. İçine i7 12700KF bir işlemci ve 3080 bir ekran kartı koyacağımızı düşündüğümüzde önerileriniz neler olurdu?
İŞLEMCİ
Bu konuda şu an net olarak Intel i7 12700KF düşünüyorum.
EKRAN KARTI
Ekran kartı olarak 3080 veya 3080 Ti düşündüm ancak 3080'lerde de fazlasıyla çeşitlilik var. MSI Ventus modeli 20k'nın altına inmesine rağmen ısınması için okuduğum yorumlardan sonra sanki MSI Gaming Z Trio'nun daha iyi olacağına karar verdim.
RAM
2x16 GB 5600 Mhz RAM düşündüm. Şu an kafamdaki model: Kingston Fury Beast 32 GB (2x16) 5600 MHz DDR5 CL40 KF556C40BBK2/32 Ram
SSD ve HDD
SSD olarak 1 TB Samsung 1 TB 970 EVO Plus MZ-V7S1T0BW M.2 PCI-Express 3.0 SSD, HDD olarak ise yorumlarında kaliteli olduğuna inandığım Seagate Barracuda 3.5 2TB Sata 3.0 256MB Cache 7200Rpm Harddisk ekledim.
https://www.hepsiburada.com/samsung-970-evo-plus-nvme-1tb-3500mb-s-3300mb-s-m-2-ssd-mz-v7s1t0bw-p-HBV00000HTYEB?magaza=Hepsiburada&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.55.7
Yardımınıza fazlasıyla ihtiyacım olan kısma gelirsek de monitor, kasa, güç kaynağı ve sıvı soğutucu.
MONİTÖR
Monitör olarak 27 inch'ten büyük olmayan (27'ye bile nasıl alışırım bilemiyorum), IPS paneli olan, 2K, 144Mhz'den yüksek, 1ms bir monitör baktım ve hala bakıyorum.
Şimdiye kadar incelediklerim arasında MSI Optix MAG274QRF 27” 1ms 165Hz G-Sync IPS WQHD Gaming (Oyuncu) Monitör biraz daha öne çıkıyor, önerilerinizi almak isterim.
KASA
En önemsediğim ve en az şey bildiğim parçalardan biri kasa. İçine sıvı soğutucu takacağımı da düşündüğünüzde bu ürünlerin ısınma sorununa çare olabilecek 850 W güç kaynağı ile çalışacak bir kasa bakıyorum. Baktıklarım arasında 2 ürün ön plana çıktı şimdilik. Birinin içinde hazır güç kaynağı da var ancak onu çıkarıp 850 W bir güç kaynağı takmayı düşünüyorum. Ürünlerden ilki Cooler Master MasterCase H500 ARGB 750W 80+ Bronze Tempered Glass USB 3.2 ATX Mid Tower Bilgisayar Kasası, diğeri de Asus STRIX GX601 HELIOS WHITE 5x3.1 USB Temperli Cam EATX Mid Tower Kasa.
GÜÇ KAYNAĞI VE SIVI SOĞUTUCU
Daha da az şey bildiğim yerdeyiz. Lütfen önerilerinizi esirgemeyin.
Güç kaynağı olarak
Corsair Enthusiast TX850M CP-9020130-EU 850W Power Supply ve MSI MPG A850GF 850 W Power Supply gördüm. Fiyatları da az değil açıkçası. Elbette bu sistem için güç kaynağı önemli ancak yine de bilgisiz olduğum bir alan.
https://www.hepsiburada.com/corsair-tx-m-series-tx850m-80-gold-psu-cp-9020130-eu-p-HBV00000BZJOT?magaza=Hepsiburada&utm_source=pc&utm_medium=akakce&utm_campaign=c&utm_content=c&utm_term=k&wt_pc=akakce.c.k.pc&v=1.73
Sıvı soğutucuda ise sadece iki ürün inceledim ve hiçbir fikrim yok.
Zaman ayırıp yardımcı olursanız çok memnun olurum.
|
SONY 55XE8505 Hakkında
|
İnternetten TV aldıktan sonra yapılacaklarla ilgili
|
Hatalı başlık ve mesaj, silinebilir.
|
Sony KD55XE8505 mi yoksa SONY KD55XE8577 mi?
|
Son Giriş: 6 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 6 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 52
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 8.068 (Bu ay: 469)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 11 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Oyun