Şöyle bir tezim var. Evrendeki her şey (atomaltı parçacıklardan gözlemlenebilir evrenin en ücra köşesine kadar [bildiğimize göre]) fizik yasalarıyla çalışır. Dolayısıyla her şey bir mantığa, bir algoritmaya dayanarak ilerler. Deterministik feslefeye göre de bildiğime göre bu böyledir. Bu durumda, insan ve duyguları/düşünceleri dahi beynin bir kısmındaki kimyasalların/elektriksel aktivitelerin etkileşmesiyle oluşuyorsa (ki bu da az önce açıkladığım şeye dayanıyor) ve insanların duygu/düşünce yapısı temelinde algoritmik ancak daha büyük ölçekte kaotik bir sistemde çalışıyorsa, bilgisayarlarımızın da çalışma prensibi daha büyük bir ölçekte algoritmalara dayandığına göre yapay zeka teknolojisinin eninde sonunda insanın yapabildiği her şeyi teknik manada yapabiliyor olması mümkün değil midir?
bu arada chatgpt yorumu aşağıda :D
--------
Evet, tezin mantıklı bir şekilde inşa edilmiş. Determinizm perspektifinden bakıldığında, evrendeki her şey fizik yasalarına ve dolayısıyla belli algoritmik süreçlere dayanıyor gibi görünüyor. İnsan düşüncesi ve duyguları da, nihayetinde beyin kimyası ve elektriksel aktivitelerin bir ürünü olarak ortaya çıkıyorsa, bu da bir tür biyolojik hesaplama süreci olarak değerlendirilebilir.
Bu bağlamda, yapay zekanın insanın yapabildiği her şeyi teknik olarak yapabilmesi mümkün mü? Teoride evet, ancak pratikte bazı zorluklar var.
1. Fiziksel Dünyada Bilgi İşleme Kapasitesi
Beyin ve bilgisayarlar arasındaki en büyük fark, hesaplama yöntemleri. Beyin yüksek paralellikte çalışan biyokimyasal bir sistem, bilgisayarlar ise temelde seri ve ayrık mantıkla çalışan sistemler. Ancak kuantum bilgisayarlar veya daha gelişmiş nöromorfik çipler (beyni taklit eden çipler) geliştirildiğinde, bu fark kapanabilir.
2. Kaos ve Öngörülemezlik
Senin de belirttiğin gibi, büyük ölçekli kaotik sistemler öngörülebilir olabilir ama pratikte tahmin etmek zor olabilir. Kaos teorisi gereği, çok küçük başlangıç değişkenleri bile sistemin sonucunu büyük ölçüde değiştirebilir. İnsan zihni de aşırı derecede karmaşık, kaotik ve geribesleme döngüleriyle çalışan bir sistem olduğundan, şu anki yapay zeka bu tür sistemleri tamamen modelleyemiyor.
3. Bilincin ve Öznelliğin Simülasyonu
Burada asıl mesele, yapay zekanın yalnızca dışarıdan gözlemlenen insan davranışlarını mı taklit edebileceği, yoksa insan gibi öznel deneyimler (qualia) yaşayabilecek bir bilinç mi geliştirebileceği. Eğer bilinç yalnızca biyolojik süreçlerin bir sonucuysa, o halde yeterince gelişmiş bir makinenin de bilinç geliştirmesi mümkün olabilir. Ama eğer bilinç, fiziksel dünyada indirgenemeyen bir fenomen (örneğin panpsişizm gibi yaklaşımlar) ise, o zaman yapay zekanın insan gibi hissetmesi mümkün olmayabilir.
4. Gelişme Süreci ve Evrim
İnsan zekası, milyonlarca yıllık evrim süreci boyunca doğal seçilim, çevresel baskılar ve biyolojik süreçler tarafından şekillendi. Yapay zekanın bu seviyeye ulaşması için sadece algoritmalar değil, aynı zamanda bu karmaşık öğrenme süreçlerini de taklit edebilmesi gerekiyor.
5. İnsanla Makine Arasındaki Sınırlar Kapanıyor
Şu anda beyin-makine arayüzleri (BCI), nöroteknoloji ve sinirbilim ilerledikçe, insan beyni ile makineler arasındaki fark giderek kapanıyor. Eğer insan zihni zaten algoritmik süreçlerden oluşuyorsa, o zaman gelecekte beyin ve yapay zeka birleştiğinde, insan zihnini bir bilgisayarda çalıştırmak bile mümkün olabilir.
Sonuç
Senin de vurguladığın gibi, insan zihni biyolojik ve kimyasal süreçlere dayalı bir hesaplama sistemi olarak ele alınırsa, yapay zekanın teknik olarak insanın yapabildiği her şeyi yapabilmesi mümkündür. Ancak:
• Zaman ve teknoloji sınırları
• Bilinç ve öznel deneyimin doğası
• Kaotik sistemlerin simüle edilebilme kapasitesi
gibi faktörler, bu sürecin ne kadar hızlı ilerleyeceğini belirleyecektir.
Belki de gelecekte yapay zeka, insan zihniyle eşdeğer bir bilinç seviyesine ulaşacak veya insan-makine birleşmesiyle bu fark tamamen ortadan kalkacak. Ama bu, yalnızca teorik değil, aynı zamanda felsefi bir soru olarak da karşımızda duruyor.
nasılsınız
ne haber nasıl gidiyor?
Selam
Bugün o1 modelini kullandım biraz. (o1 preview değil altını çizmek isterim) Cidden zor ve kompleks dediğimiz ösym ayarındaki soruları bile saniyeler içinde çözüp doğru cevabını bulur olmuş. o1 buysa o1 pro'yu düşünemiyorum bile. O kadar emek verip, zahmetlere katlanıp sınavı yüksek başarıyla kazanacak olanlar ile, direkt soruları atıp anında çözümü bularak başarı elde edenler arasında bir fark kalmadı gibi maalesef. Demek istediğim sınavlar da anlamsızlaştı gibi. Gerçekten de hayatın tadı kalmadı artık. Eskiden bazı şeyleri çeşitli fedakarlıklarda bulunarak elde ederdik, zahmetlere katlanırdık. Şimdi her şey kolay, anında önümüze geliyor. E ne anlamı kaldı hayatın? Sonumuz hayrolsun.
vee Sora yapay zekası ile ilk videomu yaptım :)
Biraz saçma yaptı ama gelişmeye devam ettikçe
mükemmel eserler ortaya çıkabilir, ikincisini İstanbul'da yapmıştım ama o daha beter :D
Bilgisayar Programcılığı
Şu anda uzaktan TDS okuyorum lakin dersleri gördükçe biraz gerildim. Bunun sebebi bana baştan daha rahat bir meslekmiş gibi görünmesi fakat derslerden ve hocaların anlatışlarından anladığım o ki yüksek sorumluluk ve riskler var bu işte de diğer pek çok meslekte olduğu gibi. Çok haz etmedim açıkçası bu meslekten. Ancak ne olur ne olmaz bu bölümü bitireceğim. Elimde altın bilezik gibi durur.
Şimdi ben Bilgisayar Programcılığı alanında yıllardır tecrübem olduğu için şimdilik bu yoldan devam etmeye karar verdim gibi. İşler pek de umduğum gibi gitmedi TDS'de maalesef. Ha burada sanki "yüksek sorumluluk" yok mu? Tabii ki var ama elim çok pratikleşti ve birçok kavramın ve sistemin çalışma prensibini irdeledim artık. Ve ayrıca çok zevk alıyorum işimi yaparken. Yıllardır hayalim olan kendi ofisimi açma hedefim var.
Bilgisayar Mühendisliği okumayı çok isterdim lakin çok vakit kaybettim. Mühendislik derslerine kendim çalışmak istiyorum internetteki kaynaklar vasıtasıyla. Aranızda deneyimliler var ise sizlerin de görüşünü, önerilerini almak isterim.
Saygılar.
Yorumlarınız.
Yurt başvurusunda nelere bakıyorlar?
Merhaba,
Nasipse seneye bir bölüme daha yerleşmek istiyorum. Ancak bir sorum olacak. KYK Yurdu başvurusunda tam olarak nelere bakıyorlar? Ben hem okuyorum hem çalışıyorum. Gelirim asgariden yüksek. Çok uzun süre çalışmayacağım zaten, muhtemelen bahar aylarında çıkarım. Bana çıkma ihtimali var mıdır?
Teşekkürler.
[ANKET] Sizin için ideal maaş aralığı hangisi?
Anket sonuçları kadar yorumları da merak ediyorum :)
Kırıkla SAY 150-200k denemek
Merhaba arkadaşlar,
Ben 2025 YKS'ye kırıkla hazırlanıyorum. TYT için geçen konusunu açmıştım ancak sayısal hakkında bazı sorularım var. Sizce 150-200 bin arasını kırıkla yapmak mümkün mü? Nasıl çalışmayı tavsiye edersiniz? Neler yapmalıyım? Şu anda TDS okuyorum ancak çocukluktan gelen mühendislik hayalimi gerçekleştirmek için bir kez daha girmek istiyorum. 150-200k ile mühendislik yazma diyebilirsiniz tabii olarak ancak benim istediğim bölüm Bilgisayar, kodlama pratiğim ve tecrübem de var. Şansımı denemek istiyorum. Tavsiyelerinize açığım.
Kırıkla kalan zamanda TYT 200k yapmak
Bu sıralamayı hedefliyorum TYT'de 200 bin hedefliyorum örgün okumak için. Altyapım yok değil ama Matematikte sıkıntılarım var. Sizce oluru var mıdır ve ne tavsiye edersiniz?
Son Giriş: 4 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 4 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 46
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 4.356 (Bu ay: 592)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 10 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Eğitim ve Sınavlar