Selam Bugün o1 modelini kullandım biraz. (o1 preview değil altını çizmek isterim) Cidden zor ve kompleks dediğimiz ösym ayarındaki soruları bile saniyeler içinde çözüp doğru cevabını bulur olmuş. o1 buysa o1 pro'yu düşünemiyorum bile. O kadar emek verip, zahmetlere katlanıp sınavı yüksek başarıyla kazanacak olanlar ile, direkt soruları atıp anında çözümü bularak başarı elde edenler arasında bir fark kalmadı gibi maalesef. Demek istediğim sınavlar da anlamsızlaştı gibi. Gerçekten de hayatın tadı kalmadı artık. Eskiden bazı şeyleri çeşitli fedakarlıklarda bulunarak elde ederdik, zahmetlere katlanırdık. Şimdi her şey kolay, anında önümüze geliyor. E ne anlamı kaldı hayatın? Sonumuz hayrolsun. |
Sınav ve ders çalışmanın önemini yitirmesi (yapay zeka)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
yapay zeka dünyayı ele geçirse de kurtulsak
-
Fark var. İki kişinin de doğru cevabı bulduğu doğru, ancak birisi düşünerek ve kendi zihin gücünü kullanarak sonuca ulaştı, diğeri ise makinenin doğru cevabı vermiş olduğuna inanarak doğru cevabı buldu. Burada amaç cevabı bulmaksa zaten google'ın icat edilmesinden sonra kitaplara çalışmanın da bir anlamı kalmamış oluyor, sonuçta her bilgi internette var. Peki internetten öğrendiğin bilgi doğru mu? Bilginin doğruluğunu ispatlayabiliyor musun? Bu bilgiyi sentezleyerek başka bir sonuca ulaşabiliyor musun? Ulaştığın sonucu ispatlayabiliyor musun? Bu tarz soruların daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Ders çalışmayı sadece iyi not almak olarak görmemek lazım (her ne kadar içinde bulunduğumuz saçma sapan eğitim sistemi bize bunu empoze etse de). Misal mühendislik fakültesinde bir sürü konu işliyoruz, kafa patlatıyoruz, mantığı anlamaya çalışıyoruz sürekli. Öğrendiklerimizin çoğunu belki de iş hayatında kullanmayacağız, e neden öğreniyoruz o zaman? İyi not alıp dersi geçmek için mi sadece? Yoksa düşünme biçimimizi geliştirmek ve analitik zekamızı dallanıp budaklandırmak için mi öğreniyoruz? Analitik zekası gelişen birisi iş hayatında karşılaştığı problemlere nasıl yaklaşır? Bu sorular önemli.
Düşünmenin, sorgulamanın, çalışmanın kişiyi her noktada daha avantajlı bir noktaya getireceğine inanıyorum. Kolay yoldan gerçek başarı elde edilemez
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Egon_Krenz -- 11 Aralık 2024; 22:49:49 >
-
Dünya 7.5 sene içinde resetlenecek uzun vadeli yatırım yapmayı bırakın. Radyasyon korunaklı sığınağınızı yapmaya başlayın minimum 10 yıl yetecek konserve. Yiyeceklerini koruyabilmek için 7 ton - 10.000 litre yakıt temin etmeye bakın. 36500kwH enerji depolamaniz için bir batarya tankını siginaga yerleştirin. Baklagiller konserve çok iyi olur ama maliyet yetmez süt ve protein tozu depolamaniz gerek 2 milyon turk lirasına bu tozları depolarsaniz 10 yıl sizi hayatta tutacaktır. Ve balikcilardan gidip pullari kabuğu vs beleşe isteyin çoğu verecektir onları depolayın siginakta onları kurutarak d vitamini ihtiyacınızı karsilayacaksiniz. Dünyanın reseti bitince ve nüfus düşünce sığınaktan çıkabilirsiniz
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8DC40745C -- 11 Aralık 2024; 22:51:25 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
okumain yegenim univer site bos is uni ver site okumanin degeri kalmadi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Cevaplar çok iyi, her biri farklı bir tat, baharat
"jumping to conclusions"
Düşünmek farklı iş. Hayatta tecrübelenince (düşünmeyenleri görünce) kavradım.
once neden ders calistigimizi sorgulamak lazim. ileride bir yerde ise girecegiz ve para kazanacagiz, yukselmek isteyecegiz. Bu kisinin daha fazla sorumluluk almasi ve kendini ispat etmesi demek. Kenidni ispat etmek icin de bilgili olmak, ders calismak gerekiyor. Kisacasi daha fazla para if and only if daha fazla sorumluluk. Simdi, herhangi biri veya bi topluluk kendini ai'a emanet eder mi? Tabii ki hayir. yani sorumluluk hala insanlarda olacak, yani hala yukselme sansin var. yani ders calismka onemini yitirmiyor.
-
Türkiye de üniversiteler işlevini yitireli yaklaşık 10 yıl oldu. Belli birkaç bölüm harici maalesef gereksiz
Ben daha çok çalışırsam daha çok kazanırım motive'ni benimsedim
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ben bu durumdan daha önce de çok bahsettim, ancak anladığım kadarıyla son durum gerçekleşip de kapıya dayanana kadar, insanlar 0 vizyonla yaşamaya devam etme eğilimindeler.
Çok söyledim; assignmentları, sınav sorularını aynen gpt'ye atın, en doğru şekilde yanıtını verebiliyor diye. O zaman sizin bu aynı cevabı, hatta daha kötüsünü verebilmek için aylarca sürecek, yoğun teknik eğitimden geçmenizin ne anlamı kaldı?
En çok beğenilen cevabı yazan arkadaş demiş ki; kişinin kendisinin bunları bilmesi önemli, çünkü bu süreçte kazandığı analitik düşünme becerileriyle iş hayatında vs çözümler üretebilecek vs.
Şu anda o çözümleri "henüz" gpt üretemediği için bu durum değerli, kaldı ki teknik mühendislik bilgisinin bu analitik iş sorunlarını çözme sürecine çok da bir katkısı yok. Mesela benim işletim sistemlerinde kullanılan deadlock avoidence algoritmalarını öğrenerek harcadığım zamanla edindiğim beceriyi ben tam olarak nerede kullanacağım söyler misiniz?
Şu anda bir geçiş sürecindeyiz, hesap makinesi olmasına rağmen hala herkesi elle kök ve logaritma hesabı yapmaya zorladıkları bir dönemi yaşıyoruz.
GPT'ye prompt girip cevabı çıktı şeklinde almanızla, 10 senelik çok yoğun eğitimden geçmiş uzman mühendisten (unutmadıysa) bu cevabı almanız arasında teknik olarak bir fark bulunmuyor. İnsana özgü, emekle gerçekleşmiş durumu istediğiniz kadar romanticize edin, gerçek değişmiyor. Aynı nedenle en fit olanımız bile şehirler arası mesafeleri koşarak gitmiyor, araba kullanıyoruz, bunu yapanlara da olumlu şeyler söylemiyoruz.
Bu arada evet; amaç cevabı bulmak, cevabı nasıl bulduğunun çok da önemi yok. Bulabiliyorsanız google ile bulun bakalım. Ben size kod atayım, bunun içindeki syntax hatalarını bulun google ile, ben gpt'ye kodu atıp 5 sn içinde tek tek hataların listesini ve düzeltilmiş halini alırkeni siz google aramalarıyla belki 1 haftada çözersiniz sorunu. Bütün olay; tekrarlanabilir ve güvenilir bir çözüm mekanizmasına ulaşmak, o yüzden tek seferlik geçici ve güvenilmez çözümler yerine bilgi, uzmanlık değerli kabul ediliyor ve o yüzden her defasında daha etkili ve doğru yanıt veren bir mekanizma (AI) bu insani değeri yok edecek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 12 Aralık 2024; 9:35:15 >
-
Good answer *clap*
ThePrimeTimeyoutube
Twitch https://twitch.tv/ThePrimeagen Discord https://discord.gg/ThePrimeagen Become Backend Dev: https://boot.dev/prime (plus i make courses for them) This is also the best way to support me is to support yourself becoming a better backend engineer. ### LINKS -- LINKS HERE -- Great News? Want me to research and create video????: https://www.reddit.com/r/ThePrimeagen Kinesis Advantage 360: https://bit.ly/Prime-Kinesis Get production ready SQLite with Turso: https://turso.tech/deeznutshttps://www.youtube.com/watch?v=s0Gw6dfk91g
En Beğenilen Yanıtlar
![](/static/forum/img/enbegenilen_icons/tumyanitlarigenislet.png)
Fark var. İki kişinin de doğru cevabı bulduğu doğru, ancak birisi düşünerek ve kendi zihin gücünü kullanarak sonuca ulaştı, diğeri ise makinenin doğru cevabı vermiş olduğuna inanarak doğru cevabı buldu. Burada amaç cevabı bulmaksa zaten google'ın icat edilmesinden sonra kitaplara çalışmanın da bir anlamı kalmamış oluyor, sonuçta her bilgi internette var. Peki internetten öğrendiğin bilgi doğru mu? Bilginin doğruluğunu ispatlayabiliyor musun? Bu bilgiyi sentezleyerek başka bir sonuca ulaşabiliyor musun? Ulaştığın sonucu ispatlayabiliyor musun? Bu tarz soruların daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ders çalışmayı sadece iyi not almak olarak görmemek lazım (her ne kadar içinde bulunduğumuz saçma sapan eğitim sistemi bize bunu empoze etse de). Misal mühendislik fakültesinde bir sürü konu işliyoruz, kafa patlatıyoruz, mantığı anlamaya çalışıyoruz sürekli. Öğrendiklerimizin çoğunu belki de iş hayatında kullanmayacağız, e neden öğreniyoruz o zaman? İyi not alıp dersi geçmek için mi sadece? Yoksa düşünme biçimimizi geliştirmek ve analitik zekamızı dallanıp budaklandırmak için mi öğreniyoruz? Analitik zekası gelişen birisi iş hayatında karşılaştığı problemlere nasıl yaklaşır? Bu sorular önemli. Düşünmenin, sorgulamanın, çalışmanın kişiyi her noktada daha avantajlı bir noktaya getireceğine inanıyorum. Kolay yoldan gerçek başarı elde edilemez |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X