Uzun bir süreçten sonra eşimle birlikte istediğimiz konuta sahip olduk, fakat bu sürede inanılmaz saçmalıklar yaşadık ve tecrübe ettik.
Alacağımız konut, dubleks müstakil, geniş bir alanda 632 adet tamamen aynı yapıda konutlar mevcut, zamanında kooperatif ile yapılmışlar.
İlk olarak malum siteden konutlara bakmaya başladık (Farklı bir ilde yaşıyoruz), ailem 20 yıldır alacağımız konutlarda oturduğu için artılarını eksilerini biliyoruz ve çıkarabilecek masraflarıda biliyoruz, bu nedenle eksikleri kısmen veya tamamen giderilmiş konutlara bakıyoruz.
Çoğu konut emlakçıların elinde olduğu için, hatta bir konutu 2-3 emlakçı filan ilan girmiş hepsi de farklı fiyat :).
KONUT 1
Emlakçılar ile konuşuyoruz tabii, evi geziyoruz, tesisat sistemini soruyoruz, hepsi yapıldı diyor, ama evleri bildiğimiz için rutubet lekelerinden ve şartellerden tesisatın ev yapıldığından beri değişmediği belli oluyor, evi bilmeden satmaya çalışıyorlar veya kakalamaya çalışıyorlar.
İlk konutu bulduk, banka ile görüştük bekliyoruz tabii ki, sonuç bir geldi, bağımsız bölüm hatası yüzünden kredi onaylanmadı, böylece ilk eksper ücretimiz yanmış oldu, bunu ne ev sahibinden ne de bankadan talep edemiyorsun.
Bu konutların çoğunda bağımsız bölüm numaralarında hata var, türkçe tercümesi, sizin alacağınız ev tapuda normal görünüyor, ama projede yandaki konut görünüyor, yani projeye göre yandaki konutu satmaya çalışıyorlar :). Bu durum tamamen belediye ve tapu arasındaki iletişimsizlikten kaynaklı, yani sahibinden bile bir ev alacağınız zaman ekspertiz yaptırında alın. Daha sonra başınız ağrımasın, yandaki daireye icra gelir, ama konut size ait göründüğü için sıkıntı yaşarsınız.
KONUT 1-1
Süreç devam ediyor tabii ki, bazı emlakçılar kapora gönder ama yanar gibi cümleler kuruyorlar, aynı konutu farklı bir emlakçıdan baktık acaba ne diyecek diye, ilk sorum krediye uygun mu oldu, bilgisiz olduğu için evet dedi, aslında baktığımız konuta bağımsız bölüm numarasından dolayı eksperden satışı yapılamaz raporu gelmişti, tabii ki sadece bağımsız bölüm numarasına bakılmıyor, farklı incelemelerde de evde sorun çıktığı için konum tespiti yapılamıyor, bu yapılamadığı için eksperiz olumsuz rapor veriyor. Bu emlakçıların %90 ı gereksiz gerçekten, bu arada krediye uygun olarak işaretlemişler ilan halen açık. Bu sorunun düzeltilmesi için LİHKAB bürolarına başvuruda bulunuyorsunuz, onlar tespiti yapıp tekrar proje vs çiziyorlar galiba ve belediyeye sunuluyor, bunlar tabii ki maliyet.
KONUT 2
Farkı bir eve baktık, yine emlakçı ile görüşüyoruz, ev gerçekten güzel tesisatları vs yenilenmiş, mutfak banyo yapılı, tapu örneğini filan aldık, 7 kişinin adı geçiyor tapuda, tapu inkital ile geçmiş 7 mirasçısı var, emlakçı ile konuşuyoruz "abi bu evin 4 mirasçısı var diyor" tapuda 7 kişinin adı yazıyor diyorum, onlar kendi aralarından ayarlarlar diyor bana. Bu öyle bir durum ki, tapuda hepsinin olması gerek imza için, fakat tapuya 4 kişi gelecekler diyor emlakçı, diyorum ev sahibi ile görüşelim, adam bin türlü bahane uyduruyor, galiba bunu aradan atıp komisyonsuz alacağız sanıyor evi :). Bu ev de bankaya girmeden bitti zaten, vazgeçtik. Ya bizi dolandırmaya çalışıyorlar, ya da farklı bir durum var çözemedim ben.
KONUT 3
İçi hiç yapılı olmayan bir ev bulduk yine emlakçıdan, fakat fiyatı oldukça makul, yarı fiyatına denk geliyor, içerisine 1-1.5 milyon harcansa çiçek gibi olacak hem de istediğimiz gibi yapılacak, bunu göze aldık zaten. Dedik kredi çekmeyelim evin içerisini yavaş yavaş yaptırırız nakit alalım, tapuya gittik evde haciz çıktı :).
KONUT 4 (MUTLU SON)
Baya tecrübe ve araştırmadan sonra, çocukluk arkadaşımdan bir ev bulduk o da emlakçı ama, işini hakkı ile yapıyor detaylara geleceğim.
Tam istediğimiz konut, içi yapılı sıfır masraf, fiyat teklifi verdik, orta bir yolda bağladık ve banka sürecini başlattık, Akbank'a gerekli evrakları verdik bekliyoruz, 1 haftaya yakın sürede eksper raporu geldi, satılabilir olarak görünüyor yasal durum değeride vermiş eksper, fakat 1985 yılında TEK'in (Türkiye Elektrik Kurumu) koyduğu bir şerh var, o da irtifak hakkı nedeniyle, üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyormuş zamanında, ama şu an yok.
Eksper'in satış yapılabilir raporuna rağmen akbank bu krediyi onaylamadı, kurumdan evraklar alındı, ev sahibi ve emlakçı gidip geldi, biz o kadar bankaya gittik geldik, yok abi, akbank sonunda bu şerhin kaldırılmasını istedi. Bu duruma tapu ve elektrik dairesinde çalışan personel bile şaşırmış, bu evde de eksper ücretimiz yandı :). Bu arada Akbank'ı şikayet ettik sonucu bekliyoruz, süreci yargıya taşıyacağız duruma göre.
Emlak danışmanı olan arkadaşım, sen bana bırak İşbankasın'dan bu eve tekrar başvuralım siz sadece imzaya gelin dedi, çok umudum yoktu ama tamam dedim, olmazsa eksper ücretini mal sahibinden alırız diye de anlaştık, nasıl olduysa 1 hafta içerisinde ön onay geldi ve eksper gitmiş konuta, incelemeden 3-4 gün sonra onay verildi, bankaya gittik imzaları attık tamamladık ertesi güne tapudan gün aldık ve üzerime geçti konut.
Aynı şerh yine çıktı, ama İşbankası biz sadece eksper raporuna bakarız dedi, orada satılabilir kutucuğu işaretli ise bizim için sorun yok dedi, emlak danışmanı olan arkadaş kendi eksper arkadaşlarına da danıştı, akbank resmen saçmalamış demişler ki gerçekten de öyle oldu.
Doğru bir emlak danışmanı ile çalışırsanız yorulmuyorsunuz arkadaşlar :). Farklı şehirde olmamıza rağmen kredi sürecini danışman arkadaş bulunduğu yerin iş bankası şubesinden yönetti, biz sadece toplu imzaya gittik o kadar.
Bu özeti, psikolojik olarak inanılmaz bir baskısı oluyor sürecin, merdiven altı emlakçı dolmuş her yer, bir konut 2-3 emlakçıda kafalarına göre fiyat yazıyorlar, ekran görüntüleri aldım ama paylaşmak istemiyorum, yasal olarak doğru olmayabilir, gerekli yerlere şikayette bulundum zaten.
Toplamda 15 konut filan bakmış olabiliriz, bunların bazıları emlakçıdan bazıları sahibinden, fiyatlar o kadar saçma ki, yedirebildiklerine geçiyorlar fiyatları, emlakçılar ne takbis belgesi sunuyor ne de konuya hakimler. Kafa yapıları, ben bu ilanları açarım parama bakarım, bir sorun çıktığında apışıp kalıyorlar.
Bağımsız bölüm no hatasının detaylı açıklamasını emlak danışmanı olan arkadaşım yaptı bana, LİHKAB vs onun sayesinde biliyorum.
Sürece baya hakim olduk bu konuda, kredi ön onayının bile gelmesine şaşırdık biz, sorularınız varsa bilgim dahilinde cevaplayabilirim.
NOT: Akbank TEK şerhi yüzünden onaylamadığı evin ekspertiz ücretini şikayet üzerine geri yatırdı. Daha önce böyle bir sorun yaşayan varsa BDDK üzerinden şikayette bulunabilir.
Bben de ev alma aşmasındayım, tapuda 7 kişinin adı yazıyor, katmülkiyetli tapu, dublex müstakil bir ev.
Tapu devri sırasında bu 7 kişiden de muvafakatname alsam, şufa açmayacağım diye, bu durum beni korur mu?
Saatlerdir araştırıyorum genelde tarla ve arsayla ilgili bilgiler bulabildim, hisseli konut tapusu için açıklayıcı bir yazı ve video bulamadım.
Forumda konusu olan bir kaç kişiye de bu soruyu yazdım, kısa bir zaman olduğu için dikkatli araştırmam gerekiyor.
Powerbank ile Huawei B618s-22d Superbox Modemi Çalıştırma
Bir kaç gündür bu durum için uğraşıyordum, bir çok kablo denedim hepsi sorun çıkardı, sürekli internette kopma sorunu oluyordu. Çoğu kablo 1 amper, superbox'ın adaptöründe 1.5 amper yazıyor, ama 2 tane 1.5 amperlik kablo denedim kesinlikle internet kesiliyor.
En son Piili Süperbox Kablo Dc Ac Güç Kablosu Type-C kablo modelinde bir sorun yaşamadım, yaklaşık olarak 7-8 saat kesintisiz internet alabildim. Youtube'da eski Superbox modemleri çalıştırılmış genelde (1 amper olan modeller), kule tipi modem örneği bulamadığım için yazıyorum belki birisine faydası dokunur.
Superbox Modeli: Huawei B618s-22d (Kule tipi)
Powerbank: Baseus elf 20000mah 65w
Bu powerbank ile MacBook Pro'da şarj edilebiliyor onu da denedim, 100w modeli var o daha hızlı şarj edecektir. Amacım Superbox modemi dışarıda kullanabilmekti. Sabah 9:00 akşam 18:00 çalışma saatlerinde kesintisiz olarak kullanabilirsiniz.
Mangal Kömürü Tavsiyesi
Hafta sonları ailemle birlikte genelde mangala gideriz, etlere güzel bir aroma veren mangal kömürü arayışındayım, deneyimlediğiniz kömürleri önerebilir misiniz?
Apple M2 Pro Edge Yükleme Sorunu
M2 Pro cihazım var fakat edge yükleyemiyorum, siteden indirim kurulum ekranında "yükleme başarısız" diyor.
Apple M2 Pro mu, Ryzen 9 5900x mi?
Şu an mevcut olarak ryzen 9 5900x işlemci, b550 anakart ve 64gb ram olan bir sistemim var. Grafikerim, biraz daha detay verecek olursam web ve mobil arayüz tasarımları yapıyorum, bir e-ticaret sitesinin anasayfa, kategori, ürün detay, ödeme ve sepet adımlarını hem web hem de mobil olarak tasarlıyorum.
M2 Pro işlemci aklıma takıldı, mevcut sistemi satıp M2 Pro almayı planlıyorum, daha önce böyle bir geçiş yapmış olan var mı?
RTX A2000 Tercih Etmeli miyim?
Mevcut sistemim;
R9 5900x
64 Gb Ram
MSI B550 Gaming Edge Wifi
650W +80 Gold PSU
AMD 6600
Mesleğim grafiker, biraz daha indirgeyecek olursam web ve mobil arayüz tasarımları üzerine uzmanım, Adobe uygulamalarında genelde PS / AI / XD / AE / PR kullanıyorum, ayda 1 veya 2 kez video kurgu ve render işleri yapıyorum, hobi olarak 3D ile uğraşıyorum.
Oyun işini konsolda hallediyorum, bilgisayarda neredeyse hiç oyun oynamıyorum. Bu nedenle RTX A2000 tercih etmeli miyim? 3-4 gündür incelemeleri izliyor ve okuyorum, ama kararsızım, tecrübesi olanlar bilgilendirme yaparsa memnun olurum.
Pazar Yerleri Mobiloom Satıcısına Dikkat!
Amazon'da satış yapan Mobiloom firmasından PS5 Dualsense aldım, ürün elime ulaştığında paketin daha önce açık olduğunu fark ettim ve firma ile iletişime geçtim, aldığım cevap, ürünlerimiz kapalı kutu ve orijinaldir, oldu. Şeffaf jelatin kesilmiş ve askı olarak kullanılan plastik parçası yoktu veya içerisine girmiş olabilir bakmadım çünkü.
Bir de ne kadar yüzsüz bir firmaysa ürün kutusunun üzerine açılan ürünlerin geri iade yoktur diye de etiket yapıştırmışlar :), ayak üstü öpecekler yani. Konuyu Amazona taşıdım ve iade süreci başlattım, neyse ki müşteri hizmetleri sorunu çözdü, iade almama durumunda zararı karşılayacaklarını belirtti.
Bu nedenle, pazar yerlerinden ürün alırken Mobiloom firmasına dikkat edin.
Sabit Hatlardan Aranınca Telefonum Çalmıyor
Sabit hat numaralarından arandığımda, bu numara kullanılmamaktadır diye uyarı veriyor, bu durumun sebebini çözemedim. Normal cep telefonu ve 0850 numaralarda sıkıntı yok, ama 0 (şehir kodu) şeklinde gelen aramalarda telefon bu numara kullanılmamaktadır diye uyarı veriyor.
Viomi V5 Pro Alacak Olanların Dikkatine
Selamlar herkese, konuyu kronolojik detaylıca anlatıyorum. Bu ürün Sunny Türkiye garantisi altındadır.
Ürünü MediaMarkt firmasından 08.07.2022 tarihinden satın aldım, satın aldıktan 1 hafta sonra deneme şansım oldu, ürünün kurulumunu tamamlayıp haritalamaya başladım, düz zeminde bir sorun yokken ürün halıların üzerine geldiğinde "Ana Teker Sıkışması" diye hata vermeye başladı, cihazı bir çok kere sıfırladım ve tekrar denedim sonuç aynı, yazı sonuna ilgili videoyu ekleyeceğim.
Bu hata üzerine ürünü satın aldığım mağazaya servise göndermesi 23.07.2022 tarihinde teslim ettim. (Mağaza ile evim arası 1.5 saat olduğu için aldığım gün teslim edemedim maalesef.)
Ürünü 20 iş gününde bir sorun olmadığını belirterek teslim ettiler, eve gelip denediğimde aynı sorunun devam ettiğini gördüm.
Tekrar 1.5 saat yol giderek 12.09.2022 tarihinde ürünü mağazaya geri teslim ettim, bu ürünü 4.10.2022 tarihinde teslim aldım. Teslim almadan 5 gün önce firma beni arayarak, ana fırça rulo motorunun değiştiğini belirterek mağduriyet için +12 ay garanti ekleyeceklerini söylediler.
Ürünü evde denediğimde tekrar aynı sorunun olduğunu gördüm, müşteri hizmetlerini aramama rağmen hiç bir sonuca ulaşamadım, yine 1.5 saat yol giderek ürünü mağazaya teslim etmem gerekecek.
ÖNEMLİ BİLGİLER
Ürünün servisini aradığımda konuştuğum arkadaş aynen şunları söyledi;
Evinizde 2cm'den kalın haklı olmayacak, ayrıca halı koyu tonlarda veya koyu şeritler olmayacak, Viomi V5 Pro robot süpürge bu özelliklerdeki halıları tanımıyormuş ve hata veriyormuş, bu ürünü satın alırken MediaMarkt satış temsilcisi sadece 3cm'den yüksek halılara çıkamadığını söyledi.
Evimde 2cm'den kalın halı yok, ayrıca tüm halılarımız mavi ve beyaz renkte.
Bu ürünü alacaksanız evinizde 2cm'den yüksek ve koyu tonlara sahip halılar varsa ise önce halılarınızı değiştirin sonra Viomi V5 Pro robot süpürge alın :).
Ürünü tekrar mağazaya teslim edeceğim, sonuç alamazsam THH'ye başvuru yapacağım ve süreci başlatacağım. Şikayet var sitesinde bu konuyla ilgili bir çok şikayet olduğunu sonradan gördüm, ayrıca youtube'da bu ürünün reklamını yapan bir yayıncı var, kesinlikle o kişinin yorumlarına inanarak alışveriş yapmayın.
VİDEOLAR
Meslek: Web&Grafik Tasarım
Son Giriş: 6 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: 6 gün
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 3.565
İkinci El Bölümü Mesajları: 106
Konularının görüntülenme sayısı: 52.579 (Bu ay: 1.827)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 956 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware