Uzun bir süreçten sonra eşimle birlikte istediğimiz konuta sahip olduk, fakat bu sürede inanılmaz saçmalıklar yaşadık ve tecrübe ettik. Alacağımız konut, dubleks müstakil, geniş bir alanda 632 adet tamamen aynı yapıda konutlar mevcut, zamanında kooperatif ile yapılmışlar. İlk olarak malum siteden konutlara bakmaya başladık (Farklı bir ilde yaşıyoruz), ailem 20 yıldır alacağımız konutlarda oturduğu için artılarını eksilerini biliyoruz ve çıkarabilecek masraflarıda biliyoruz, bu nedenle eksikleri kısmen veya tamamen giderilmiş konutlara bakıyoruz. Çoğu konut emlakçıların elinde olduğu için, hatta bir konutu 2-3 emlakçı filan ilan girmiş hepsi de farklı fiyat :). KONUT 1 Emlakçılar ile konuşuyoruz tabii, evi geziyoruz, tesisat sistemini soruyoruz, hepsi yapıldı diyor, ama evleri bildiğimiz için rutubet lekelerinden ve şartellerden tesisatın ev yapıldığından beri değişmediği belli oluyor, evi bilmeden satmaya çalışıyorlar veya kakalamaya çalışıyorlar. İlk konutu bulduk, banka ile görüştük bekliyoruz tabii ki, sonuç bir geldi, bağımsız bölüm hatası yüzünden kredi onaylanmadı, böylece ilk eksper ücretimiz yanmış oldu, bunu ne ev sahibinden ne de bankadan talep edemiyorsun. Bu konutların çoğunda bağımsız bölüm numaralarında hata var, türkçe tercümesi, sizin alacağınız ev tapuda normal görünüyor, ama projede yandaki konut görünüyor, yani projeye göre yandaki konutu satmaya çalışıyorlar :). Bu durum tamamen belediye ve tapu arasındaki iletişimsizlikten kaynaklı, yani sahibinden bile bir ev alacağınız zaman ekspertiz yaptırında alın. Daha sonra başınız ağrımasın, yandaki daireye icra gelir, ama konut size ait göründüğü için sıkıntı yaşarsınız. KONUT 1-1 Süreç devam ediyor tabii ki, bazı emlakçılar kapora gönder ama yanar gibi cümleler kuruyorlar, aynı konutu farklı bir emlakçıdan baktık acaba ne diyecek diye, ilk sorum krediye uygun mu oldu, bilgisiz olduğu için evet dedi, aslında baktığımız konuta bağımsız bölüm numarasından dolayı eksperden satışı yapılamaz raporu gelmişti, tabii ki sadece bağımsız bölüm numarasına bakılmıyor, farklı incelemelerde de evde sorun çıktığı için konum tespiti yapılamıyor, bu yapılamadığı için eksperiz olumsuz rapor veriyor. Bu emlakçıların %90 ı gereksiz gerçekten, bu arada krediye uygun olarak işaretlemişler ilan halen açık. Bu sorunun düzeltilmesi için LİHKAB bürolarına başvuruda bulunuyorsunuz, onlar tespiti yapıp tekrar proje vs çiziyorlar galiba ve belediyeye sunuluyor, bunlar tabii ki maliyet. KONUT 2 Farkı bir eve baktık, yine emlakçı ile görüşüyoruz, ev gerçekten güzel tesisatları vs yenilenmiş, mutfak banyo yapılı, tapu örneğini filan aldık, 7 kişinin adı geçiyor tapuda, tapu inkital ile geçmiş 7 mirasçısı var, emlakçı ile konuşuyoruz "abi bu evin 4 mirasçısı var diyor" tapuda 7 kişinin adı yazıyor diyorum, onlar kendi aralarından ayarlarlar diyor bana. Bu öyle bir durum ki, tapuda hepsinin olması gerek imza için, fakat tapuya 4 kişi gelecekler diyor emlakçı, diyorum ev sahibi ile görüşelim, adam bin türlü bahane uyduruyor, galiba bunu aradan atıp komisyonsuz alacağız sanıyor evi :). Bu ev de bankaya girmeden bitti zaten, vazgeçtik. Ya bizi dolandırmaya çalışıyorlar, ya da farklı bir durum var çözemedim ben. KONUT 3 İçi hiç yapılı olmayan bir ev bulduk yine emlakçıdan, fakat fiyatı oldukça makul, yarı fiyatına denk geliyor, içerisine 1-1.5 milyon harcansa çiçek gibi olacak hem de istediğimiz gibi yapılacak, bunu göze aldık zaten. Dedik kredi çekmeyelim evin içerisini yavaş yavaş yaptırırız nakit alalım, tapuya gittik evde haciz çıktı :). KONUT 4 (MUTLU SON) Baya tecrübe ve araştırmadan sonra, çocukluk arkadaşımdan bir ev bulduk o da emlakçı ama, işini hakkı ile yapıyor detaylara geleceğim. Tam istediğimiz konut, içi yapılı sıfır masraf, fiyat teklifi verdik, orta bir yolda bağladık ve banka sürecini başlattık, Akbank'a gerekli evrakları verdik bekliyoruz, 1 haftaya yakın sürede eksper raporu geldi, satılabilir olarak görünüyor yasal durum değeride vermiş eksper, fakat 1985 yılında TEK'in (Türkiye Elektrik Kurumu) koyduğu bir şerh var, o da irtifak hakkı nedeniyle, üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyormuş zamanında, ama şu an yok. Eksper'in satış yapılabilir raporuna rağmen akbank bu krediyi onaylamadı, kurumdan evraklar alındı, ev sahibi ve emlakçı gidip geldi, biz o kadar bankaya gittik geldik, yok abi, akbank sonunda bu şerhin kaldırılmasını istedi. Bu duruma tapu ve elektrik dairesinde çalışan personel bile şaşırmış, bu evde de eksper ücretimiz yandı :). Bu arada Akbank'ı şikayet ettik sonucu bekliyoruz, süreci yargıya taşıyacağız duruma göre. Emlak danışmanı olan arkadaşım, sen bana bırak İşbankasın'dan bu eve tekrar başvuralım siz sadece imzaya gelin dedi, çok umudum yoktu ama tamam dedim, olmazsa eksper ücretini mal sahibinden alırız diye de anlaştık, nasıl olduysa 1 hafta içerisinde ön onay geldi ve eksper gitmiş konuta, incelemeden 3-4 gün sonra onay verildi, bankaya gittik imzaları attık tamamladık ertesi güne tapudan gün aldık ve üzerime geçti konut. Aynı şerh yine çıktı, ama İşbankası biz sadece eksper raporuna bakarız dedi, orada satılabilir kutucuğu işaretli ise bizim için sorun yok dedi, emlak danışmanı olan arkadaş kendi eksper arkadaşlarına da danıştı, akbank resmen saçmalamış demişler ki gerçekten de öyle oldu. Doğru bir emlak danışmanı ile çalışırsanız yorulmuyorsunuz arkadaşlar :). Farklı şehirde olmamıza rağmen kredi sürecini danışman arkadaş bulunduğu yerin iş bankası şubesinden yönetti, biz sadece toplu imzaya gittik o kadar. Bu özeti, psikolojik olarak inanılmaz bir baskısı oluyor sürecin, merdiven altı emlakçı dolmuş her yer, bir konut 2-3 emlakçıda kafalarına göre fiyat yazıyorlar, ekran görüntüleri aldım ama paylaşmak istemiyorum, yasal olarak doğru olmayabilir, gerekli yerlere şikayette bulundum zaten. Toplamda 15 konut filan bakmış olabiliriz, bunların bazıları emlakçıdan bazıları sahibinden, fiyatlar o kadar saçma ki, yedirebildiklerine geçiyorlar fiyatları, emlakçılar ne takbis belgesi sunuyor ne de konuya hakimler. Kafa yapıları, ben bu ilanları açarım parama bakarım, bir sorun çıktığında apışıp kalıyorlar. Bağımsız bölüm no hatasının detaylı açıklamasını emlak danışmanı olan arkadaşım yaptı bana, LİHKAB vs onun sayesinde biliyorum. Sürece baya hakim olduk bu konuda, kredi ön onayının bile gelmesine şaşırdık biz, sorularınız varsa bilgim dahilinde cevaplayabilirim. NOT: Akbank TEK şerhi yüzünden onaylamadığı evin ekspertiz ücretini şikayet üzerine geri yatırdı. Daha önce böyle bir sorun yaşayan varsa BDDK üzerinden şikayette bulunabilir. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ApexiRubber -- 31 Ekim 2024; 17:33:20 > |
Konut Satın Alma Sürecim ve Bilgisiz Emlakçılar
-
-
Hayırlı olsun hocam öncelikle. Allah ağız tadıyla oturmak nasip etsin.
Emlakçılarla ilgili söyleyecek birşey yok gerçekten. Anahtar taşımaktan başka vasfı yok çoğunun.
Yazınız oldukça faydalı.
Ben bu dönemde bankaların konut kredisi verdiklerini bilmiyordum. Faiz oranınız ve vade süreniz neydi acaba?
-
Sürekli sorun yaşamana rağmen hala emlakçıya gitmişsin. Biz galericilere söverdik, herhalde bu emlakçılar galericileri geçecek.
-
Hiç sahibinden satan yok muydu hocam hepsi mi emlakcıdaydı?
-
Çok teşekkürler hocam. İşbankası sorunsuz verdi bize, 3.05'den 1 milyon 800 çektik, 10 yıl vadeli.
-
Hocam sahibinden olan ilanlarada baktık, adam benim içi yapılı olarak aldığım ev fiyatına veriyor, kombi yok, parke yok. İçerisine en az 1 milyon masraf gereken eve 3 milyon 200 istiyor ve fiyatı düşmüyor, yapılı evlerin piyasası 3.400 ila 4 arası değişiyor.
Arkadaşım dediğim danışman arkadaş, ciddi anlamda kurumsal, yüksek fiyatlı evleri almadıklarını belirtmişti zaten. Daha sonra evini satması için arkadaşı yönlendirmiştim o da yüksek fiyat istiyordu piyasaya göre evi almadı satmak için.
-
Vardı hocam da, çok saçma fiyatlar istiyorlardı, o evi alınca en az 400-500 bin masraf çıkaraktı, çünkü evleri daha önceden biliyorum, gençliğim bu konutlarda geçti, aldığımız evde birebir aynı yapı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ApexiRubber -- 8 Kasım 2024; 9:43:38 > -
Akbank TEK şerhi yüzünden onaylamadığı evin ekspertiz ücretini şikayet üzerine geri yatırdı. Daha önce böyle bir sorun yaşayan varsa BDDK üzerinden şikayette bulunabilir.
-
Anladım hayırlısı olsun
-
Hocam neden 120 ay çektiniz ? 60 ay çekmek daha mantıklı gibi geliyor bana. 5 yıl kısa sürede biraz daha fazla ödeyip kredi hızlıca bitiyor ? -
Kesinlikle 60 ay daha mantıklı, ama bunu karşılayacak bütçemiz yoktu maalesef, ilerleyen süreçte yapılandırma sürecine gideceğiz nasıl olsa, 2 yıl böyle idare ederiz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ApexiRubber -- 1 Kasım 2024; 9:41:58 > -
Emlakçılar bilhassa kredi konusunda kara cahil. İşinde uzman olanları tenzih ederek söylüyorum ama benim muhatap olduklarımın alayı kara cahildi. 5 yılı geçtiyse tapuda ceza çıkmaz diyorum dinletemiyorum. Kredi kullanırsan 70 bin lira vergi cezası çıkar vereceksin diyip duruyor. Hepsi de böyleydi.
-
Sizin bilginiz doğru hocam, maalesef işinde yetkin olmayan kişi çok fazla, yani bu her sektörde böyle.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X