Şimdi Ara

Programcılık okuyorum bırakmayı düşünüyorum.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
2
Favori
1.099
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bilgisayar programcılığı okuyorum yaş 22. Daha 1.5 sene var okulun bitmesine. Kykdan kredi almıştım daha önce onun ödemesi bu temmuzda başlıyor her ay 450 lira ödeyeceğim 2020 aralığa kadar.

Şuanda babamın yanındayım. Okuldan çıkınca oraya gidiyorum aylık aldığım para 700-900 arasında değişiyor.

Okulu bırakmayı düşünüyorum çünkü açıkçası diplomanın pek bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Kendini geliştirebilen biri her türlü ortamda bunu sağlar. Okulun katkısına hiç girmiyorum bile beni erken uyandırmaktan başka hiçbir katkısı yok.

Okulu bırakıp bir işe girip para biriktirip sağlam bir bilgisayar almayı düşünüyorum. Akşamları işten dönünce programlama ile ilgili kendimi geliştirip freelance projeler yapmak, ya da uygulama geliştiririm diye düşünüyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Türkiye'deki kafa yapısı gerçektende çok değişik, uzun zamandır Türk forumlarında takılmıyordum bu konuyu görünce bayağa garip geldi. Yukardaki arkadaş gibi "Mutlaka en az birtanem üniversite bitirmek lazım" diyenler TR'de çok var. Sanki dışarıya çıkmadan önce cebimize "birtanem" mendil koyuyoruz, bu nasıl bir kafa yapısı ya? Üniversite denilen yapıları ayaklar altına almak değersiz yapmak değil midir bu? Öyle bırakın gitsin millet üni ye ne güzel işte falanda demeyin boşuna! Herkesi sokarsan oraya 4 duvardan bir farkı kalmaz işte orasının. Üstelik senin eğitim seviyen çok düzgün mü ki bu kadar insanı oraya sokmaya çalışıyorsun? Bu kadar diplomalıya TR'nin ihtiyacı var mı? Üniversitelerin bu kadar kalitesiz olması, hiçbir şey üretememesi işte bu arkadaşlar gibi sadece olaya tek pencereden bakanlardan kaynaklanıyor. Çünkü böyle düşünen insanlardan alternatif bir yol bekleyemezsiniz, farklı bir yol hayal bile edemezler.

Hiçkimse kusura bakmasın ama TR'deki üniversite mezunu arkadaşların çoğunda bir kere eleştirel düşünce kafa yapısı yok. Bununda nedeni içinde yaşadığımız Anadolu kültürüdür çünkü buna izin vermiyor. Batı'da ne oluyor ne bitiyor eğer bir şekilde takip edemezseniz bu Anadolu kültüründen kurtulamıyorsunuz. Hep büyüklerin dediğini yapmak doğrdur, acaba başkası ne der? Bırakın ne derse desin siz mantıklı olanı yapın, niye başkasına göre hareket edesiniz ki?

Konuyu açan arkadaşım, seninde yaşın bayağa genç benim gibi. Bende 19 yaşında yazılıma meraklı biriyim. Lise 4'te açığa geçip öyle liseyi bitirdim ve 2017'den beri kendimi geliştiriyorum. Benim öyle hiç üniversiteye gitme falan derdimde yok 2 yıllıkta okumayı düşünmüyorum çünkü bana bir şey katacağını zannetmiyorum. Elimdeki İng kaynaklarla daha iyi öğrenebilirim. Belki param olsaydı Avrupa'da CS lisans eğitimi almaya düşünürdüm ama yok maalesef. Yazılımda önemli olan kendini geliştirirmek ve elinde sağlam projelerinin olmasıdır.

En önemli şeyin portfolyo olduğunu düşünüyorum. Tabi, TR'de bu diplomadan öncelikli mi onu bilemiyorum. Bende daha kendimi geliştirme aşamasındayım yazılım işlerinde hiç full-time çalışmadım. Geçmişte Web siteleri geliştirdim, JS ile uygulamalar-oyunlar yapmıştım şimdide .Net tarafında yaptığım projeler var ve Pluralsight'dan da bir yandan eğitimler alıyorum. Son zamanlarda, 5 aydır üzerinde uğraştığım 20 bölümlük bir platform oyununuda bitirdim benim için büyük bir projeydi. Merak edenler bakabilir: Tossed Bones: Beyond Love (Android ve Web'de mevcut).

Bunu şunun için yazdım, yukardaki arkadaş: "bu kafayla gidersen hayatta hiç bir konuda istikrarlı ve başarılı olamazsın hatta sonunda sanayi yada fabrika olur." demiş. Bakın işte ben bu kafayla gittim ve elimde tamamlanmış bir oyun oldu + bir sürüde projeler tamamladım. Halende yoluma devam ediyorum adım adım hedeflerim var. Unutma, 21. yüzyıldayız ve internette bir ton kaynak mevcut 1980-90'larda değiliz artık. (İng bildiğini varsayıyorum yoksa Türkçe kaynaklar konusunda fikrim yok).

Sanada tavsiyem sadece İngilizce kullanarak yazılımı öğren bir ton eğitimler mevcut ve projelerinide bu dilde geliştir. Ben yurtdışını hedeflediğim için İngilizceyede önem veriyorum. Açıkçası, TR'de sadece elimde tecrübe yani portfolyo ile iş bulabilr miyim bunu bende bilmiyorum seneye deneyeceğim ama çokta umrumda değil açıkçasn uzun vadeli burda olmayacağım neticede.

Üniversitenin en büyük 2 avantajı vardır. Birisi kendine bir ağ oluşturursun ve iş bulmada kolaylık sağlar diğeride farklı bir devlete göç edeceksen o diplomanın faydası olabilir işçi vizelerinde vs.. falan. Onun dışında başarılı bir yazılımcı olmak için şart değildir.

Son tavsiyem ise; annen, baban üzülecek diye onların dediklerini yapmaya çalışmak son derece saçma bir hareket olur. Kendi istemediğin şeyi yapma, onlara durumu izah et eğer hala anlamıyorlarsa bırak üzülsünler kendi kararlarını vermeye alışmalısın.

Bol başarılar.
    Genç arkadaşım yanlış anlama ama sen bu kafayla gidersen hayatta hiç bir konuda istikrarlı ve başarılı olamazsın hatta sonunda sanayi yada fabrika olur.

Her zaman öğretim yani tahsil önemlidir ve çok şey katar. Öyle filmlerde gördüğünüz gibi değil gerçel hayat Üniversite mezunu olmayan adamı aralarına bile almıyor artık kimse. Mutlaka en az birtanem üniversite bitirmen lazım. Ha programcılığı okulda anlatılanı anlayamadığın için bırakmayı düşünüyorsan bence sen programcılığa başlamayıda düşünme çünkü en baştan yanlış bakıyorsun olaya.

Ne kadar iyi olursa olsun birileri en az bir üniversite bitirmeyene iş yok artık freelance iş almak istediğinde bile insanlar önce sen kimsin ne iş yapıyorsun diye sorar. Ne dicen ben sanayide fabrikada çalışıyorum ama yazılımcıyım programcıyım ?

Şahsen be ve çevremdeki hiç kimse iş vermez çünkü heves ilgi bir yere kadardır o yüzden sana diploma sorarlar meslek sorarlar.

bu yazdıklarımı iyi düşün bence.

İyi forumlar
  • Genç arkadaşım yanlış anlama ama sen bu kafayla gidersen hayatta hiç bir konuda istikrarlı ve başarılı olamazsın hatta sonunda sanayi yada fabrika olur.

Her zaman öğretim yani tahsil önemlidir ve çok şey katar. Öyle filmlerde gördüğünüz gibi değil gerçel hayat Üniversite mezunu olmayan adamı aralarına bile almıyor artık kimse. Mutlaka en az birtanem üniversite bitirmen lazım. Ha programcılığı okulda anlatılanı anlayamadığın için bırakmayı düşünüyorsan bence sen programcılığa başlamayıda düşünme çünkü en baştan yanlış bakıyorsun olaya.

Ne kadar iyi olursa olsun birileri en az bir üniversite bitirmeyene iş yok artık freelance iş almak istediğinde bile insanlar önce sen kimsin ne iş yapıyorsun diye sorar. Ne dicen ben sanayide fabrikada çalışıyorum ama yazılımcıyım programcıyım ?

Şahsen be ve çevremdeki hiç kimse iş vermez çünkü heves ilgi bir yere kadardır o yüzden sana diploma sorarlar meslek sorarlar.

bu yazdıklarımı iyi düşün bence.

İyi forumlar

• Senin 4 senelik okuyan halin gibiyim. Üni. kişiye sosyal ortam sağlıyor falan hikaye. Bunu yapabilen çok az üni. var. 2 yıllıklarda ise böyle bir ortam bence mümkün değil. Ben devam ediyorum çünkü işin teorisi, matematiği önemli benim için ama programcılık için o kadar da olmazsa olmaz konular değil. Freelance web sitesi yapan herkes ayrik mat, veri yapilari, lineer cebir vs. biliyor mu?
    Üni. gerekli konusunda da programcılık yapıyorsan bence bir olayı yok. Sadece işi iyi bilip, projeler yapip kendini pazarlaman lazim. Hem çalişip hemde programlama anlaminda kendini geliştirmek zor olacaktir. Çalişma kismi zorunlu değilse devam et derim kendini eğitmen, bir şeyler öğrenmen hizlanir ama üni. okumadanda programlamanin yapilabileceğini düşünüyorum.

• okulu bırak tekrar üniversiteye hazırlan ve bilgisayar mühendisliği kazan. üniversite gereksiz diyenleri dinleme geçti o günler.

• Hocam konuyu okudunuz mu ? Yapmayın Allah aşkına KYK Kredi borcum var 10 bin lira yaş olmuş 22 aile baskısı var . Birde tekrar hazırlanıp girsem olacak 23 mezun olsam hiç kayıpsız 27 yapar. Yapmayın nolur

• quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

Bu mesaj silindi.
    hocam videonun tamamını izlememişsiniz galiba. çıkan veriler öyle olsada sonucun üniversite okuyandan yana olacağından bahsediyor. hatta başvurular yapılırken o alanda yüksek lisans yapmışlarla yarışmanın çok zor olduğunu söylüyor. yüksek lisansta 3.5 ortalama üzerine neden çıkamadı diye işe alan kişi zorlamış ondan bahsediyor. 2-3 yerde staj yapmış okumuş biriyle yarışmanın zor olduğundan bshsediyor. buna videonun iş başvurusu != işe kabul kısmından bakabilirsiniz. alta kendisi video saniyesini koymuş. videonun tamamını göz önüne alınca sizin bahsettiğiniz sonucun aksi çıkıyor.

benim geçen dönem oda arkadaşım 3.sınıf ve teknokentte tam zamanlı iş sahibiydi. staj yaptığı yerde devam etmiş ondan sonra ordan ayrılıp başka bir teknokent şirketine geçmiş. hala da çalışıyor. mezun olurken 2 staj deneyimi 2 yıl iş deneyimiyle mezun olucak. tabi bilgisayar mühendisi ünvanınında sahibi olacak. böyle bir karakterle onunla aynı zamanda üniversite okumadan kendini geliştirmeye çalışmış bireyin yarışabileceğini sanmıyorum :)

@crx9001 evet okudum ama geç değil ben de 22 yaşındayım ve 1.sınıfı yeni bitiriyorum. bu işin yaşı yok herkes kendi zamanında yaşıyor.

• Hocam ben videoyu izledim merak ettiğim bir hususa da değinilmiş. Yurtdışında internetten eğitim verip karşılığında da diploma veren üniversite var mı diye merak ediyordum.

Programcilik okuduktan sonra kendimi geliştirip daha sonrasında bu tip birşeyle mühendislik diplomasi almak mantıklı geldi bana.

Hocam inan üstümdeki baskıyı kelimelerle anlatamam. Aslında ne anneme ne babama bağımlıyım. İstesem onlar olmadan da yaşarım şuan da maddi bir destekleri yok zaten. Kendi kendime geçiriyorum 800-900 lira para geçiyor elime aylık. O parayla biriyle eve çıkıp geçirebilirim. Ama bu evden ayrılma anlamına geliyor. Onları zor duruma düşürmek istemiyorum açıkçası.

Birde etrafıma bakıyorum arkadaşlarımın hepsi iş güç sahibi kimisi evli kimisi nişanlı. Önceden sevdiğim kızda bu yaz evleniyor şuan bişey hissetmiyorum ona karşı ama onu sevdiğimi bilenler var ne bileyim normalde umursamam insanları ama kız evleniyor ben hâlâ okulu bitiremedim benim hakkımda ne düşünüyorlar kim bilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: crx9001

Hocam ben videoyu izledim merak ettiğim bir hususa da değinilmiş. Yurtdışında internetten eğitim verip karşılığında da diploma veren üniversite var mı diye merak ediyordum.

Programcilik okuduktan sonra kendimi geliştirip daha sonrasında bu tip birşeyle mühendislik diplomasi almak mantıklı geldi bana.

Hocam inan üstümdeki baskıyı kelimelerle anlatamam. Aslında ne anneme ne babama bağımlıyım. İstesem onlar olmadan da yaşarım şuan da maddi bir destekleri yok zaten. Kendi kendime geçiriyorum 800-900 lira para geçiyor elime aylık. O parayla biriyle eve çıkıp geçirebilirim. Ama bu evden ayrılma anlamına geliyor. Onları zor duruma düşürmek istemiyorum açıkçası.

Birde etrafıma bakıyorum arkadaşlarımın hepsi iş güç sahibi kimisi evli kimisi nişanlı. Önceden sevdiğim kızda bu yaz evleniyor şuan bişey hissetmiyorum ona karşı ama onu sevdiğimi bilenler var ne bileyim normalde umursamam insanları ama kız evleniyor ben hâlâ okulu bitiremedim benim hakkımda ne düşünüyorlar kim bilir.
    valla hocam herkesin hayatı özeldir. tamamen kendimi senin yerine koymam imkansız. belki de senin durumunda yapılması gereken senin düşündüğündür ama ben olsam yapmazdım. o kadar vaktim yok diyorsan en azından 2 seneliği bitir. belki sonradan bir şeyler olur okumaya tekrar karar verirsin önünden bir kaç sey eksilsin. sınıf arkadaşım var 32 yaşında devlet memuru bilgisisayar programlamadan atanmış şimdi bizle okuyor. 2 senelik okudu diyede bazı derslerini saymışlar 5 bin lira maaşı var bildiğim kadarıyla. böyle şeyler kovalayabilirsin bilemiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-DA02D78F4

hocam videonun tamamını izlememişsiniz galiba. çıkan veriler öyle olsada sonucun üniversite okuyandan yana olacağından bahsediyor. hatta başvurular yapılırken o alanda yüksek lisans yapmışlarla yarışmanın çok zor olduğunu söylüyor. yüksek lisansta 3.5 ortalama üzerine neden çıkamadı diye işe alan kişi zorlamış ondan bahsediyor. 2-3 yerde staj yapmış okumuş biriyle yarışmanın zor olduğundan bshsediyor. buna videonun iş başvurusu != işe kabul kısmından bakabilirsiniz. alta kendisi video saniyesini koymuş. videonun tamamını göz önüne alınca sizin bahsettiğiniz sonucun aksi çıkıyor.

benim geçen dönem oda arkadaşım 3.sınıf ve teknokentte tam zamanlı iş sahibiydi. staj yaptığı yerde devam etmiş ondan sonra ordan ayrılıp başka bir teknokent şirketine geçmiş. hala da çalışıyor. mezun olurken 2 staj deneyimi 2 yıl iş deneyimiyle mezun olucak. tabi bilgisayar mühendisi ünvanınında sahibi olacak. böyle bir karakterle onunla aynı zamanda üniversite okumadan kendini geliştirmeye çalışmış bireyin yarışabileceğini sanmıyorum :)

@crx9001 evet okudum ama geç değil ben de 22 yaşındayım ve 1.sınıfı yeni bitiriyorum. bu işin yaşı yok herkes kendi zamanında yaşıyor.
    Ben de üni mezunuyum ve tabi ki bir ünide iyi eğitim görmüş diplomalı kişi daha iyidir, fakat günümüzde üninin avantajları azaldı, maliyetleri arttı; eskiden iyi bir üni mezunu bir iki sene içinde asgari x 5 maaş alabiliyordu. ben üni mezunu mühendis olarak asgari x 7.5 (net) maaş aldım hem de cok kasmadan. fakat son 10 yılda cok sey değişti. bir süredir sadece avrupa 'daki işlere bakıyorum, türkiye'deki iş piyasası iyi görünmüyor. türkiye'de üni bitirsen dahi işin zor olduğunu düşünüyorum. şu anda üni çağında olsam üni herhalde hiç düşünmezdim. türkiye iş piyasasındaki problem ve eksiklikler üni mezunları ile iyileşecek gibi değil ki bu problem avrupa'da da var fakat orada işi bilene diploması olsun olmasın, iş ve iyi ücret var burda o da yok :)

videoya gelince yarısını izledim, yarısından sonra adam başka şeyler mi diyordu? iyi ama en önemli şeyler fikirler videonun başında belirtilir, film mi bu :)

• Türkiye'deki kafa yapısı gerçektende çok değişik, uzun zamandır Türk forumlarında takılmıyordum bu konuyu görünce bayağa garip geldi. Yukardaki arkadaş gibi "Mutlaka en az birtanem üniversite bitirmek lazım" diyenler TR'de çok var. Sanki dışarıya çıkmadan önce cebimize "birtanem" mendil koyuyoruz, bu nasıl bir kafa yapısı ya? Üniversite denilen yapıları ayaklar altına almak değersiz yapmak değil midir bu? Öyle bırakın gitsin millet üni ye ne güzel işte falanda demeyin boşuna! Herkesi sokarsan oraya 4 duvardan bir farkı kalmaz işte orasının. Üstelik senin eğitim seviyen çok düzgün mü ki bu kadar insanı oraya sokmaya çalışıyorsun? Bu kadar diplomalıya TR'nin ihtiyacı var mı? Üniversitelerin bu kadar kalitesiz olması, hiçbir şey üretememesi işte bu arkadaşlar gibi sadece olaya tek pencereden bakanlardan kaynaklanıyor. Çünkü böyle düşünen insanlardan alternatif bir yol bekleyemezsiniz, farklı bir yol hayal bile edemezler.

Hiçkimse kusura bakmasın ama TR'deki üniversite mezunu arkadaşların çoğunda bir kere eleştirel düşünce kafa yapısı yok. Bununda nedeni içinde yaşadığımız Anadolu kültürüdür çünkü buna izin vermiyor. Batı'da ne oluyor ne bitiyor eğer bir şekilde takip edemezseniz bu Anadolu kültüründen kurtulamıyorsunuz. Hep büyüklerin dediğini yapmak doğrdur, acaba başkası ne der? Bırakın ne derse desin siz mantıklı olanı yapın, niye başkasına göre hareket edesiniz ki?

Konuyu açan arkadaşım, seninde yaşın bayağa genç benim gibi. Bende 19 yaşında yazılıma meraklı biriyim. Lise 4'te açığa geçip öyle liseyi bitirdim ve 2017'den beri kendimi geliştiriyorum. Benim öyle hiç üniversiteye gitme falan derdimde yok 2 yıllıkta okumayı düşünmüyorum çünkü bana bir şey katacağını zannetmiyorum. Elimdeki İng kaynaklarla daha iyi öğrenebilirim. Belki param olsaydı Avrupa'da CS lisans eğitimi almaya düşünürdüm ama yok maalesef. Yazılımda önemli olan kendini geliştirirmek ve elinde sağlam projelerinin olmasıdır.

En önemli şeyin portfolyo olduğunu düşünüyorum. Tabi, TR'de bu diplomadan öncelikli mi onu bilemiyorum. Bende daha kendimi geliştirme aşamasındayım yazılım işlerinde hiç full-time çalışmadım. Geçmişte Web siteleri geliştirdim, JS ile uygulamalar-oyunlar yapmıştım şimdide .Net tarafında yaptığım projeler var ve Pluralsight'dan da bir yandan eğitimler alıyorum. Son zamanlarda, 5 aydır üzerinde uğraştığım 20 bölümlük bir platform oyununuda bitirdim benim için büyük bir projeydi. Merak edenler bakabilir: Tossed Bones: Beyond Love (Android ve Web'de mevcut).

Bunu şunun için yazdım, yukardaki arkadaş: "bu kafayla gidersen hayatta hiç bir konuda istikrarlı ve başarılı olamazsın hatta sonunda sanayi yada fabrika olur." demiş. Bakın işte ben bu kafayla gittim ve elimde tamamlanmış bir oyun oldu + bir sürüde projeler tamamladım. Halende yoluma devam ediyorum adım adım hedeflerim var. Unutma, 21. yüzyıldayız ve internette bir ton kaynak mevcut 1980-90'larda değiliz artık. (İng bildiğini varsayıyorum yoksa Türkçe kaynaklar konusunda fikrim yok).

Sanada tavsiyem sadece İngilizce kullanarak yazılımı öğren bir ton eğitimler mevcut ve projelerinide bu dilde geliştir. Ben yurtdışını hedeflediğim için İngilizceyede önem veriyorum. Açıkçası, TR'de sadece elimde tecrübe yani portfolyo ile iş bulabilr miyim bunu bende bilmiyorum seneye deneyeceğim ama çokta umrumda değil açıkçasn uzun vadeli burda olmayacağım neticede.

Üniversitenin en büyük 2 avantajı vardır. Birisi kendine bir ağ oluşturursun ve iş bulmada kolaylık sağlar diğeride farklı bir devlete göç edeceksen o diplomanın faydası olabilir işçi vizelerinde vs.. falan. Onun dışında başarılı bir yazılımcı olmak için şart değildir.

Son tavsiyem ise; annen, baban üzülecek diye onların dediklerini yapmaya çalışmak son derece saçma bir hareket olur. Kendi istemediğin şeyi yapma, onlara durumu izah et eğer hala anlamıyorlarsa bırak üzülsünler kendi kararlarını vermeye alışmalısın.

Bol başarılar.

• @Asisvénia Sağlam mesaj.

Üni ve diploma devlet memurlugu ve büyük firmalarda şart. Ancak büyük firmaların ekonomideki oranı belli ve herkes devlet memuru olamaz, herkes memur olsa o memurun maaşını kim ödeyecek demi?

Amerika 'da Amazon'a Software Development Engineer başvurusu yapıyorsanız CompSci veya benzeri diploma şart. Microsoft ta şart olarak görünse de, diplomasız fakat yazılımda cok iyiyseniz şart değil. Aynı durum Google için geçerli. Google resmi niteliklerden cok mülakatlarda bazı problemleri adayın nasıl çözdüğüne bakıyor. Avrupa 'da ise BMW Mercedes gibi cok ünlü yerlerin ilanlarında diploma şart olarak görünüyor, fakat Alman ekonomisinin %60'ından fazlası KOBI işletmeler ve onların programcı ilanlarında diploma neredeyse hiç yok. Ve daha önemlisi, Almanya 'da work permit alma şartları arasında diploma yok. Almanya demişken, 2 remote-job ilanı. Görüldüğü gibi sadece bilgi ve nitelik gerektiriyor, diploma değil.

Ve açık kaynak projelerde de diplomanın farkını göremiyoruz. Yerli Milli diye lanse edilen Pardus konusunda Linux kernel, GNU OS, KDE, GNOME projelerine kaç Türk katkıda bulundu diye araştırdık, GNU OS projesinde 5 kişi istisna olmak üzere hiç Türk yok. Bilgisayar mühendisliğini bitirip, bu tür projelerde icraat yapan, insanlara yol gösteren bir tek kişi yok. Benzer durum Elektrik, Makina ve İnşaat gibi diger mühendislik alanlarında da geçerli. Diploma var fakat fark yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 19 Nisan 2019; 13:35:10 >

• @vonderplanitz,

MS, Apple, Google, IBM ve daha birçok büyük bilinen şirketler diploma şartı koşabilir bu konuda size katılıyorum. Bazıları için belki eskiye göre bürokratik yapı daha önemsizdir yani diplomasız insanlarıda alalım diye karar almışta olabilirler ama böyle olsa bile onların mülakatlatlarına falan hazırlanmak, zorluğu vs.. gibi birçok başka etken ortaya çıkıyor.

Benim kanaatimce böyle büyük firmalar yazılım sektörünün genel olarak işe alım şartlarını iyi yansıtmıyorlar çünkü bunlar iş anlamında sadece küçük kısmını oluşturuyor. Elbette ekonomik olarak en büyük pay bunlarda ben iş konusundan bahsediyorum. Kalan büyük çoğunlukta yani hiç adı duyulmamış şirketlerin ilanlarında diploma kesin şart koşulmuyor en fazla desirable kategorisinde ben gördüm ya da benzer tecrübe diyip geçiyorlar (bazılarına mail atıp sordum).

İngiltere, Finlandiye gibi yerlerde yaşayan Türklerde zaten diploma hiç sormuyorlar diyor çünkü Batılı ülkelerde eğitim pahalı ve tahminime göre çoğu kişide bundan dolayı gitmiyor çoğuda zaten meslek okullarına gidip meslek sahibi oluyorlar.

Bu kanalı tavsiye edebilirim, 20 yıllık ortalama bir programcı tecrübelerinden bahsediyor ve ilk işe girme konusunda en önemli şeyin tecrübe olduğunu söylüyor. Bu da sizinle aynı fikirde, şu zamanda üni. ye gitmezdim diyor çünkü internette kaynak var bir sürü. Ayrıca, o da Google, MS gibi yerler yazılım sektöründen farklı dünya diyor yani işe alım videosunda oralara girmenin pek kolay olmadığından bahsetmişti.
    https://www.youtube.com/watch?v=VKqvnf3WssQ&t=

Birde TR'de iş sayısı nüfüsa oranla bana epey düşük geldi. Hem diğer şehirlere falan yayılmamış durumda genel olarak İstanbul'a yüklenilmiş hemde neredeyse her işte diploma şartı aranıyor.

• Asisvénia kullanıcısına yanıt
    Kanal sağlammış. Learn Programming | Best Tips & Secrets videosunu yarısını seyrettim adam sağlam tavsiye veriyor.

Son haftalarda Almanya'daki 2-3 ay süreli remote-job lara bakıyorum; birçoğu C# , Javascript ve PHP işi. PHP işlerinin de tamamına yakını Magento,Prestashop ve Shopware gibi e-commerce veya WordPress, TYPO3 gibi CMS üzerine. Bunlar gerçek işler, başvurduğun zaman anında geri dönüyorlar. Magento işlerinde bazen 'Magento 2 Certified Professional Developer' sertifikası şart değil fakat tercih edilir diyor. Yani uzmanlık alanı önemli. Magento deyip geçmeyin, veritabanı dahil tasarımı cok iyi. Magento veritabanı için EAV denilen bir tasarım yöntemini kullanıyor ki o da Magento'yu SAP gibi ölçeklenebilir yapıyor.

Türkiye'deki iş piyasasına gelince, ülkede gerçek üretim yok. Gerçek mühendislik, orjinal tasarım faaliyetleri yok. Bunlar cok konuşuldu. Yıl 2019 değişen birşey yok. Haa değişen birşey var: Ücretler düştü. Veya eskiden bir pozisyona 200 başvuru oluyorsa şimdi 1000 başvuru oluyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.