< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Bildirim
Türkiye'deki kafa yapısı gerçektende çok değişik, uzun zamandır Türk forumlarında takılmıyordum bu konuyu görünce bayağa garip geldi. Yukardaki arkadaş gibi "Mutlaka en az birtanem üniversite bitirmek lazım" diyenler TR'de çok var. Sanki dışarıya çıkmadan önce cebimize "birtanem" mendil koyuyoruz, bu nasıl bir kafa yapısı ya? Üniversite denilen yapıları ayaklar altına almak değersiz yapmak değil midir bu? Öyle bırakın gitsin millet üni ye ne güzel işte falanda demeyin boşuna! Herkesi sokarsan oraya 4 duvardan bir farkı kalmaz işte orasının. Üstelik senin eğitim seviyen çok düzgün mü ki bu kadar insanı oraya sokmaya çalışıyorsun? Bu kadar diplomalıya TR'nin ihtiyacı var mı? Üniversitelerin bu kadar kalitesiz olması, hiçbir şey üretememesi işte bu arkadaşlar gibi sadece olaya tek pencereden bakanlardan kaynaklanıyor. Çünkü böyle düşünen insanlardan alternatif bir yol bekleyemezsiniz, farklı bir yol hayal bile edemezler.
Hiçkimse kusura bakmasın ama TR'deki üniversite mezunu arkadaşların çoğunda bir kere eleştirel düşünce kafa yapısı yok. Bununda nedeni içinde yaşadığımız Anadolu kültürüdür çünkü buna izin vermiyor. Batı'da ne oluyor ne bitiyor eğer bir şekilde takip edemezseniz bu Anadolu kültüründen kurtulamıyorsunuz. Hep büyüklerin dediğini yapmak doğrdur, acaba başkası ne der? Bırakın ne derse desin siz mantıklı olanı yapın, niye başkasına göre hareket edesiniz ki? Konuyu açan arkadaşım, seninde yaşın bayağa genç benim gibi. Bende 19 yaşında yazılıma meraklı biriyim. Lise 4'te açığa geçip öyle liseyi bitirdim ve 2017'den beri kendimi geliştiriyorum. Benim öyle hiç üniversiteye gitme falan derdimde yok 2 yıllıkta okumayı düşünmüyorum çünkü bana bir şey katacağını zannetmiyorum. Elimdeki İng kaynaklarla daha iyi öğrenebilirim. Belki param olsaydı Avrupa'da CS lisans eğitimi almaya düşünürdüm ama yok maalesef. Yazılımda önemli olan kendini geliştirirmek ve elinde sağlam projelerinin olmasıdır. En önemli şeyin portfolyo olduğunu düşünüyorum. Tabi, TR'de bu diplomadan öncelikli mi onu bilemiyorum. Bende daha kendimi geliştirme aşamasındayım yazılım işlerinde hiç full-time çalışmadım. Geçmişte Web siteleri geliştirdim, JS ile uygulamalar-oyunlar yapmıştım şimdide .Net tarafında yaptığım projeler var ve Pluralsight'dan da bir yandan eğitimler alıyorum. Son zamanlarda, 5 aydır üzerinde uğraştığım 20 bölümlük bir platform oyununuda bitirdim benim için büyük bir projeydi. Merak edenler bakabilir: Tossed Bones: Beyond Love (Android ve Web'de mevcut). Bunu şunun için yazdım, yukardaki arkadaş: "bu kafayla gidersen hayatta hiç bir konuda istikrarlı ve başarılı olamazsın hatta sonunda sanayi yada fabrika olur." demiş. Bakın işte ben bu kafayla gittim ve elimde tamamlanmış bir oyun oldu + bir sürüde projeler tamamladım. Halende yoluma devam ediyorum adım adım hedeflerim var. Unutma, 21. yüzyıldayız ve internette bir ton kaynak mevcut 1980-90'larda değiliz artık. (İng bildiğini varsayıyorum yoksa Türkçe kaynaklar konusunda fikrim yok). Sanada tavsiyem sadece İngilizce kullanarak yazılımı öğren bir ton eğitimler mevcut ve projelerinide bu dilde geliştir. Ben yurtdışını hedeflediğim için İngilizceyede önem veriyorum. Açıkçası, TR'de sadece elimde tecrübe yani portfolyo ile iş bulabilr miyim bunu bende bilmiyorum seneye deneyeceğim ama çokta umrumda değil açıkçasn uzun vadeli burda olmayacağım neticede. Üniversitenin en büyük 2 avantajı vardır. Birisi kendine bir ağ oluşturursun ve iş bulmada kolaylık sağlar diğeride farklı bir devlete göç edeceksen o diplomanın faydası olabilir işçi vizelerinde vs.. falan. Onun dışında başarılı bir yazılımcı olmak için şart değildir. Son tavsiyem ise; annen, baban üzülecek diye onların dediklerini yapmaya çalışmak son derece saçma bir hareket olur. Kendi istemediğin şeyi yapma, onlara durumu izah et eğer hala anlamıyorlarsa bırak üzülsünler kendi kararlarını vermeye alışmalısın. Bol başarılar. |
Genç arkadaşım yanlış anlama ama sen bu kafayla gidersen hayatta hiç bir konuda istikrarlı ve başarılı olamazsın hatta sonunda sanayi yada fabrika olur.
Her zaman öğretim yani tahsil önemlidir ve çok şey katar. Öyle filmlerde gördüğünüz gibi değil gerçel hayat Üniversite mezunu olmayan adamı aralarına bile almıyor artık kimse. Mutlaka en az birtanem üniversite bitirmen lazım. Ha programcılığı okulda anlatılanı anlayamadığın için bırakmayı düşünüyorsan bence sen programcılığa başlamayıda düşünme çünkü en baştan yanlış bakıyorsun olaya. Ne kadar iyi olursa olsun birileri en az bir üniversite bitirmeyene iş yok artık freelance iş almak istediğinde bile insanlar önce sen kimsin ne iş yapıyorsun diye sorar. Ne dicen ben sanayide fabrikada çalışıyorum ama yazılımcıyım programcıyım ? Şahsen be ve çevremdeki hiç kimse iş vermez çünkü heves ilgi bir yere kadardır o yüzden sana diploma sorarlar meslek sorarlar. bu yazdıklarımı iyi düşün bence. İyi forumlar |
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tuğkan-0153 -- 19 Nisan 2019; 13:35:10 > |
|
|