Şimdi Ara

PS3 için Projeksiyon İşkencesi.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
914
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • HD3 DLP chip teki aynalar 2 pixeli kontrol edebildiğinden, HD2+ DarkChip natie 1280x720 kadar iyi görüntü verebiliyorlarmı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bomb_X -- 21 Mart 2007; 10:37:57 >

• DLP TV ; DMD CHiP'LER ve ARALARINDAKİ FARKLAR

Bu aralar DLP(Digital Light Processing) TV'lerin DMD (Digital Micromirror Device)chipleri çok öne çıkmaya başladı , bu konuda bildiğim bir kaç şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

DMD bir DLP TV'nin görüntü kalitesini ve fiyatını belirleyen bir faktör.Bu yüzden DLP TV almak istiyorsanız DMD chipleri seçiminizde mutlaka yer almalı.
    Öncelikle Türkiye'de en çok satılan DLP TV markası Samsung'un modelleri ve bu modellerdeki DMD chip'leri ve kullandıkları Cinema Smooth™ Gen.(Generation-Nesil) X Işık Motorları :

SP**L3HX HD3 Gen3
    SP**L6HX HD3 Gen3
    SP**L7HX HD2+ Gen4

Standart Özellikler : 7renk color wheel(2*R,2*G,2*B,1*Black) , 8ms TEPKİ SÜRESİ , DNIe™...........

Çoğunuz belki de bu özellikleri ilk defa duyuyor ve kafanız biraz karışmış olabilir.Burda anlatacağım olay zaten ne kadar basite indirgemeye çalışsam da daha teknik özelliklerle ilgilenenler için.

Her çipin (HD3,HD2 vs.) desteklediği ve görüntü kalitesini temelden etkileyen teknolojileri var.Bu teknolojiler tüm DLP TV modellerinde var ve sadece çipin sağladığı özellikler.Yani bir Toshiba DLP TV ile Samsung DLP TV modellerinden biri çip olarak aynı ise çipin getirdiği özellikleri de aynı oluyor.Yine çipe bağlı olarak color wheel de değişiyor ama bu modellerin hepsinde standart 7renk color wheel kullanıldığı için üstünde durmaya gerek yok.

Samsung DLP TV piyasasında tüm dünyada neredeyse tekel haline gelmiş durumda.Diğer markaların ürettiği modeller Samsung'un geliştirdiği teknolojilerle başa çıkamıyor.Bir tek Toshiba en son nesil daha Türkiye'ye gelmeyen modelleriyle Samsung'un rakibi olabilir.Bu rekabetten ve pazarın büyümesinden en çok Texas Instruments(TI) karlı çıkıyor.DLP TV'nin pazardaki yerini sağlamlaştıran ve geleceğinden emin olan TI, artık ar&ge'sini 3 DMD çipli modeller üzerinde yoğunlaştırıyor.Bunu burda yazmamdaki neden artık TI'ın HD3 ve HD2+ çiplerini tek çipli modellerinde azaltması ve xHD3 denilen yeni chipine geçmek istemesi.xHD3 çipli modeller halen yurtdışında satışta.Yani Samsung,Toshiba,Sony tüm firmalar bize eski modelleri satmakla meşguller.SXRD, 3 DMD , LCOS , SED bakalım bunları ne zaman göreceğiz.

Bir de internette araştırırsanız HD4 , HD5 , HD6 , xHD4 , xHD5 gibi isimlerde DMD'ler göreceksiniz.TI artık bu tarz bilimsel numaralandırmayı bırakmasına rağmen başta Toshiba olmak üzere bazı şirketler ısrarla bu numaraları kullanıyorlar.Bunun farkında olan TI eğer bir HD4 görürseniz bu 720p HD2+ , xHD4 görürseniz bunun ise bir 1080p xHD3 olduğunu söylüyor.Toshiba ise xHD3'ü geliştirdiği için biraz da göz boyamak amacıyla xHD4 diyor.Bu numaralandırma sistemlerindeki farklılıklar yeni nesil ışık motorlarının geçişini belirtmek amaçlı oluyor genelde.

Bu kadar gereksiz bilgi yeter pratiğe geçelim Her çipin kendi özellikleri var demiştik işte özellikler:

HD2 : Bunun pek bir özelliği yok,zaten Türkiye'de böyle bu çipli model yok , üretilme sebebi 3 DMD'li sistemlerin "mantıklı" fiyatlarda olması için ucuza mal edilebilmesi.TI ilk defa bu çiple HD destekleyebilecek kadar mikro ayna üretip bu çipe sığdırdı , yani TI'nin ilk göz ağrısı fakat ekstra özelliklerden yoksun.

HD2+ : HD2'nin eksikliklerini kapayarak DLP TV'lerin önünü açtı.Standart özellikleri : DynamicBlack™, DarkChip2™.Gerçekten çok kaliteli fakat bir o kadar da maliyetli.

HD3 : HD3'ün yüksek maliyetini teknoloji kullanarak azalttı.Daha "doğal" görüntü için üretildi.Standart özellikleri : DarkChip2™ , SmoothPicture™.

xHD3 : Daha Türkiye'ye gelmedi ama yine de verelim.İlk 1080p tabanlı DLP TV çipi.1:12000' e kadar kontrast desteği.Standart özellikleri : DarkChip2™ , DynamicBlack™ , SmoothPicture™.

DynamicBlack™: Görüntü kalitesini siyah seviyeleriyle otomatik olarak düzenleyerek ayarlayan 1:5000'e kadar kontrast desteği sunan özellik.

DarkChip2™: Şu an standart olarak tüm modellerde bulunuyor.Çok daha yüksek kontrast değerlerine ulaşmayı sağlıyor.Eski HD2 modellerindeki sorunu ortadan kaldırıyor.

SmoothPicture™: Sadece yeni nesil çiplerde bulunuyor.HD3 ve xHD3'te.Daha önceki tüm teknolojilerde bulunan "screen door effect" i ortadan kaldırıp daha doğal bir görüntü sağlıyor.

Şimdi sıra geldi,bu konuları araştırıp çoğu insanın yanılgıya düşmesine neden olan , teknolojileri doğal olarak teknik anlamda tam bilemedikleri için karıştırdıkları "Wobbulation" teknolojisine.Bu teknoloji Hewlett Packard firması tarafından geliştirilmiş olup gelecek nesil üretilen tüm 1080p DLP'lerde standart haline dönüşmüştür.Bu teknoloji sayesinde sinema perdesine daha yakın daha yumuşak ve doğal görüntü çok daha ucuza mal ediliyor.Ayrıca bu teknoloji diğer tüm teknolojilerde bulunan "screen door effect"i kaldıran , bunu da görüntü kalitesinden ödün vermeden gerçekleştiren bir teknoloji.Açıklama aşağıda :

HD2+ çipinde 1280*720=921600 adet mikro ayna var.Bu aynalar ışığı saniyede 60 kez salınarak yansıtır ve görüntüyü 60fps olarak oluşturur.HD3 çipinde ise 640*720=460800 adet mikro ayna var.Bu aşamada "wobbulation" devreye giriyor ve bu 460800 adet ayna saniyede 120 kez salınarak ışığı ileri geri yansıtarak aynı çözünürlükte görüntüyü oluşturuyor.Şimdi burada bazılarımız (???) itiraz edebilir tam çözünürlüğü sağlamaz diye ama ardışık iki ışık çakmasını birleştirirsek,görüntünün saniyenin 1/60'ında oluştuğunu görürüz.Bu da insanların algılama seviyesinden çok yukarıda bir değerdir.Zaten bu teknolojinin amacı da budur; ekstradan 460800 adet ayna koyacağına aynaları iki kat hızlandırıp aynı görüntüyü çok daha az maliyetle oluşturmak.Ayrıca bu teknoloji ile beraber ekrandaki pikselleşme de (screen door effect) kalkmaktadır.Ek olarak 3 panelli 720p bir 3LCD'de piksellerin bozulma olasılığı tek çipli wobbulating'li 720p bir DLP TV'ye göre 6 kat daha fazladır.

Şu an dünyada ve özellikle ABD'de sayıları onbinleri bulan sayıda DLP Sinema'lar açılmaya başlanmıştır.Tamamen dijital filmlerin gösterildiği sinemaların DLP projektörleri 35 trilyon renk (insan gözü sadece 7 milyon rengi algılar ne yazık ki) ve 50000ansi lümen parlaklığa ulaşabiliyor.5 trilyon renk üreten versiyonları 20000 ile 30000 $ arasında değişiyor eğer bütçeniz yeterliyse alın derim.

Bunun haricinde her bir ana renk için 3 ayrı HD2 DMD kullanan 3-DMD DLP TV'ler şu an dünyada satılsa da buraya ne zamana gelir bilinmez.Bu teknoloji 1:12000 kontrast'a kadar destek veriyor ve ayrıca color wheel'e gerek kalmadığı için rainbow effect gibi az da olsa bazılarını etkileyen sorunları tamamen kaldırıyor.

• "Rancor" valla bilgiye boğdun bizi, aslında DLP TV lerden çok projeksiyon için sormuştum, ama yinede aynı hesaba geldi.

HD3 ü sorma nedenim,Acer PH730 diye native 1280x768 15:9 model var, 720p destekli.

Özelliklerinde;

SinglechipDLPtechnology, TRUE WXGA, 1280,X768 adreesable pixels,0.65".

Birde Mitsubishi HD1000U ile Optoma HD70 var,

Bunlarda DARKCHIP2 NATIVE 16:9 1280x720 DLP chip vr.

Burada Sorun şu, Acer 2000 YTL, MITS. 2200 YTL, OPTOMA 2400YTL.

Mesele hangisi daha iyisi olmaktan çıkıyor , çünkü, işin içine lamba giriyor.

Optoma da 4000:1 kontrast verirken, Mitsu 2500:! kontrast veryor, halbuki aynı chip i kullnıyorlar.

Asıl sormak istediğim, ACER n kullandığı chip 1 aynanın 2 pixeli kontrol ettiği chip mi?

İşte mesele bu , Native almak daha iyi değil mi? PS3 ve HD 720P için alınacak.

Tekrar Teşekkürler

• Kontrast ayarlarındaki rakamlar tam bir aldatmaca.1:2500 ile 1:4000 arasında fark görmek çok zor.1:2500 ün üstü yeterlidir.Bu orana bakmayın bence ilk eleme kıstası olarak.
    Ben bu üç modelden Acer'ı tercih ederdim.Lamba ömrü,çözünürlük,bağlantı özellikleri bakımından diğer iki rakibinden üstün.1024x768 desteği var yani.Özellikle film izleyeceğiniz ve PS3 oynayacağınız düşünülürse uzun lamba süresi kıstaslarınızdan ilki olmalı bence.Fiyat bakımından da diğerlerinden ucuz olması da işin bir başka hoş yönü.

Acer'ın bu modelinde "DLP Mustang HD2+" chip i kullanılmakta."wobbulation" olmayan versiyonu.Yani her piksele ayrı birer ayna düşüyor.Bu chip kontrast alanında hd3'ten biraz daha iyi.Ama bana sorarsanız ben ucuz olsun chip 'i hd3 olsun derim.Fiyat/performans olarak hd3 daha mantıklı geliyor çünkü.Çözünürlük vs. bakımından hd2+'den fark olmaz.2 piksele bir ayna bile düşse aynı çözünürlük çıkar merak etmeyin.Yok bende var ondan diyorum

Üstteki yazıyı yaklaşık bir sene önce falan yazmıştım DLP-TV lerle ilgili o yüzden bir kaç küçük değişiklik var chiplerle ilgili ama daha uzun bir yazıda bu değişiklikleri toplamak istiyorum.Kısaca bu 3 ana chip'in hızları arttırıldı kod isimleri değiştirilerek bunlar belirtildi vs.

Saygılar...

• quote:

Orjinalden alıntı: rancor
    Ama bana sorarsanız ben ucuz olsun, chip'i hd3 olsun derim. Fiyat/performans olarak hd3 daha mantıklı geliyor çünkü. Çözünürlük vs. bakımından hd2+'den fark olmaz. 2 piksele bir ayna bile düşse aynı çözünürlük çıkar merak etmeyin. Yok bende var ondan diyorum.

Sayın rancor, verdiğiniz teknik bilgiler için çok teşekkürler. Peki, DVI girişi de olan ve olMAyan, hd3 chip'li hangi marka-model projetörleri biliyorsunuz ve hangisini önerirsiniz? Örneğin siz hangi marka/model kullanıyorsunuz?
    Kullanım amacı: PC bağlayarak 3D hızlı, FPS, araba yarışı gibi oyunları oynama, uydu receiver bağlayarak TV seyretme, DVD player bağlayarak DVD/VCD seyretme.
  • Beyler arkadaşın dediği gibi fiyat ve performans olarak acer ph-730 dan şaşmayın..
  • Rancor eline sağlık, yani Acer PH730, Optoma HD72 bunlar 0.65 WXGA ama wobbulation değil, peki DARKCHIP2 den öncemi sonra mı?
    Ben bunu bumaya çalışıyorum.
    Birde Acer ucuz olsa ne yazacak.

Almanyada en ucuz lamba 400 küsür euro iken, 1:1 pixel mapping yapan Optoma HD70 in lambası 200 euro.

Mitsubishi de 380 euro.

O 2000 saatler yalan gözlerimle görmedim ama, İlk 500 saatteki gibi olmayacağı kesin.

Ayrıca Wobbulation olan HD3 leri ben pek tasvip etmedim, nette bir çok resme baktım.

Normal LCD Proj.lar da pixel olduğu çin pixeli direk yansıtır. DLPde çok sık aralıktaki aynalardan yansır.

900K küsür aynanın yerini, 600k küsür ayna birebir yansıtamaz diye düşünüyorum. Yani şu zaman oyununa, kendileri inanmış bunuda yaymaya çalışıyorlar.

Buna nedenim ise, XHD3 lerde Wobbulation olduğundan 1080p si bana sahte geliyot,Çünkü 24FPS üzerinde bir model görmedim.

Ha ucuza maal oluyor HD3 o apayrı.

Peki siz kaynak nereden buldunuz, HD3 olmadığına dairDLP nin sitesinde hiç bir şe yokda.'

Optomanın en büyük avantajı Lamba. Her sene Almanya'dan 3 Lamba getirtsem ,tanesi 200 e geliyor.Mis gibi.

Bu Optoma resmi, Kalibre edilmemiş,Tam karanlık değil farkederseniz.
     PS3 için Projeksiyon İşkencesi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bomb_X -- 25 Mart 2007; 0:08:49 >

• SANYO PLV-Z4 HD PROJEKSİYON ALIYORUM..YORUMLARINIZI ACİL BEKLİYORUM..
  • quote:

Orjinalden alıntı: hakanemre34

SANYO PLV-Z4 HD PROJEKSİYON ALIYORUM..YORUMLARINIZI ACİL BEKLİYORUM..

Ü
    LCD değil mi bu? Bence almadan evveli lamba fiyatlarını geçirin gözden tabi sizin için önemli ise tabi.

Bu rada prokare yi aradım Optoma HD70 sordum sorduğuma pişman oldum. Amerikada 850$ ,Avrupa da 850 euro ya kadar düştü, bayan bana 2000 euro bide KDV dedi , Teşekkürler İyi günler dedim bende.

Netten sipariş versem yurtdışı gümrük le beraber 1500 euro tutmaz e yuh be. Bunlar şimdi lambayı 400 500 euro ya getirirler.

Şimdiden hayırlı olsun, Panasonic'in X100E serisi modelleri var onlarıda gözden geçir madem LCD Proj. bakıyorsun.

• quote:

Orjinalden alıntı: Bomb_X

quote:

Ü
    LCD değil mi bu? Bence almadan evveli lamba fiyatlarını geçirin gözden tabi sizin için önemli ise tabi.

Bu rada prokare yi aradım Optoma HD70 sordum sorduğuma pişman oldum. Amerikada 850$ ,Avrupa da 850 euro ya kadar düştü, bayan bana 2000 euro bide KDV dedi , Teşekkürler İyi günler dedim bende.

Netten sipariş versem yurtdışı gümrük le beraber 1500 euro tutmaz e yuh be. Bunlar şimdi lambayı 400 500 euro ya getirirler.

Şimdiden hayırlı olsun, Panasonic'in X100E serisi modelleri var onlarıda gözden geçir madem LCD Proj. bakıyorsun.

Lambasını tr de sordum sanyonun 900ytl..İşte alacağımın lambası bana 2-3 sene gider..Cihazı neredeyse yarıdan daha ucuz fiyata buldum o yüzden kaçırmıyım diyom..

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Bomb_X

quote:

Ü

Lambasını tr de sordum sanyonun 900ytl..İşte alacağımın lambası bana 2-3 sene gider..Cihazı neredeyse yarıdan daha ucuz fiyata buldum o yüzden kaçırmıyım diyom..

Yalnız kusura bakma ama günde 5 saat den misal 1 sene hesaplar yapıyoruz ya bu tutmaz, kalite yarı yarıya düşecektir. 2000 saatler yalan.

Yarı fiyatı civarına buldu isen kaçırma tabi. Bende Almanya'dan Optoma HD70 getirtiyorum.

• Fiyat olarak 1300ytl ye alacam..3-4 sefer kullandım diyor ama lamba ne kadar kullanılmış anlaşılırmı..Alacağım kişi moskovadan almış
  • quote:

Fiyat olarak 1300ytl ye alacam..3-4 sefer kullandım diyor ama lamba ne kadar kullanılmış anlaşılırmı..Alacağım kişi moskovadan almış

Lamba bilgileri saat olarak göstermesi lazım menüsünde,

bu arada cümlemize hayırlı olsun,www.mediamarkt.com.tr Türkiye açılıyor.
  • Sanyo PLV-Z4 projeksiyonu aldım 1-2 gün içinde elime ulaşır..Test edip parasını verecem..Herhangi bir arıza olup olmadığını daha doğrusu her şeyiyle sorunsuz olduğunu nasıl anlarım..Bana bakacağım şeyleri detaylı yazarmısınız..
  • Cihaz bugün geldi..Şöyle bir xbox360 ta bir test ettim..Aydınlık bir ortamda duvar sarı renk ve baya pütürlü bir duvar (işyeri) aldığım performans beni çok etkiledi..Gerçekten renkler ve çözünürlük çok süper..Hdmi hariç diğer bağlantı seçeneklerini denedim bir sorun yok..Cihazın dışı ve görünümü resmen sıfır..Lamba ömrüne baktım sadece 17saat kullanılmış..Acaba daha bakmam gereken bir yeri varmı..
  • Hayrını göresin, ama benim hevesim kaçtı bilader,Çok pahalı burada aradığım modeller,

İstanbulBilişim 1 Ay gibi temin süresinden bahsetti, 1 ay bekleyip 2500e alacağıma 3 ay bekleyip 1750 euro ya almak varken , neden paramla rezil olayım.

Ayrıca bu modeller F/P ürünleri, adam akıllı getiren olsa çok satar kanaatimce.

Daha bakman gereken yer kırık ,vuruk bir yeri yoksa 1 kaç saat açık tut, basit şekilde test edersin.

Tekrardan hayırlı olmasını dilerim. Şimdilik bi XBOX360 almayı düşünüyorum, 22" e takarım , 3 ay kadar idare eder beni, Projeksiyon a sırf PS3 için heveslenmiştim.Ne yapalım Nasipse 3 ay sonraya.
  • Çok sağol..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.