Herkese merhabalar, maalesef geçmişte yaşadığım bir travma nedeniyle 2010 yılından beri şiddetlenin Anksiyete Bozukluğu hastalığı ile mücadele etmekteyim. 2017 yılına kadar Psikolog desteği aldım, sonrasında ise uzman psikiyatri doktorları tarafından tedavi görmekteyim, tedavim halen çeşitli ilaçların kullanımıyla devam etmektedir. Yaş 27 oldu ama bu illetten kurtuluş olmadı. 2022 Temmuz ayında ilk defa askerlik muayenesi oldum ve muayene neticesinde 16/C ile 1 yıl erteleme aldım. Ertelemenin nedeni ise F41.9 - ANKSİYETE BOZUKLUĞU, TANIMLANMAMIŞ Şeklinde yazmaktadır. E-Nabız sistemi üzerinde; 30.05.2017 tarihinden 19.11.2022 tarihine kadar Lustral kullanımı için ilaç yazıldı ve halen EFEXOR XR 75 MG, MERESA KAPSÜL 50 MG,EFEXOR XR 75 MG.28 KAPSUL ilaçlarını kullanmaktayım. Arada kullandığım adını unuttuğum ilaçlarda var. 30.05.2017 tarihinden günümüze kadar , 20 tane Psikiyatrik Muayene Tanısı ve 27 tane RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI klinik ziyaretim var. Ayrıca ; 19.11.2022 - 11.04.8 ---> Unipolar Depresyon(F32-F34)( F38-F39) (İlaç kullanım raporu) (2 farklı ilaç) 22.03.2022 - 11.04.5 ---> Yaygin Anksiyete Bozuklugu(F41.1)(F41.2) (İlaç kullanım raporu) (2 farklı ilaç) 22.03.2022 - 11.04.8 ---> Unipolar Depresyon(F32-F34)( F38-F39) (İlaç kullanım raporu) (2 farklı ilaç) 23.09.2021 - 11.04.5 ---> Yaygin Anksiyete Bozuklugu(F41.1)(F41.2) (İlaç kullanım raporu) (Lustral ) 06.07.2021 - 11.04.5 ---> Yaygin Anksiyete Bozuklugu(F41.1)(F41.2) (İlaç kullanım raporu) (Lustral ) 09.03.2021 - 11.04.5 ---> Yaygin Anksiyete Bozuklugu(F41.1)(F41.2) (İlaç kullanım raporu) (Lustral ) 03.09.2020 - 11.04.5 ---> Yaygin Anksiyete Bozuklugu(F41.1)(F41.2) (İlaç kullanım raporu) (Lustral ) 18.03.2020 - 11.04.5 ---> Yaygin Anksiyete Bozuklugu(F41.1)(F41.2) (İlaç kullanım raporu) (Lustral ) Şeklinde tanılarda görünmektedir. Benim merak ettiğim ise benim gibi bu hastalığı yaşayan, askerlik süreci geçiren yada muaf alanlar ile istişare yapmaktır. Konu ile ilgili maalesef sürekli bilgi kirliliği ile karşılaşmaktayım. Benzer durumlar yaşayanlar ile istişare yapmak istiyorum. |
Psikiyatrik (Psikolojik) Sebepler ve Askerlikten Muafiyet
Giriş
Psikiyatrik bozukluklar, askerlik hizmetine engel teşkil edebilecek ciddi sağlık sorunlarıdır. Bu bozukluklar arasında anksiyete bozuklukları ve unipolar depresyon gibi yaygın durumlar yer alır.
Anksiyete Bozuklukları
Anksiyete bozuklukları, yoğun korku veya endişe ile karakterize edilen zihinsel sağlık sorunlarıdır. F41.9 anksiyete bozukluğu, askerlik için muaf tutulmaya neden olabilecek spesifik bir tanıdır. Bu bozukluk, askerlik hizmetinin gerektirdiği stresli ortamla baş etmeyi zorlaştırabilir.
Unipolar Depresyon
Unipolar depresyon, sürekli üzüntü ve ilgisizlik duygularıyla karakterize edilen bir ruh hali bozukluğudur. F32-F34 ve F38-F39 kodları, askerlik muaflığına yol açabilecek unipolar depresyon türlerini ifade eder. Bu bozukluklar, askerlik hizmetinde gerekli olan duygusal dayanıklılığı ve motivasyonu engelleyebilir.
Psikiyatri Askerlik Muafiyeti
Psikiyatrik bozuklukları olan kişiler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından muaf tutulabilir. Muafiyet süreci, bir psikiyatri uzmanının teşhisini ve TSK sağlık kurulunun değerlendirmesini içerir.
Muafiyet Kriterleri
- Bozukluğun askerlik hizmetini yerine getirmeyi önemli ölçüde engellemesi
- Bozukluğun tedavisinin askerlik hizmetiyle uyumsuz olması
- Bozukluğun askerlik personeli veya diğer askerler için güvenlik riski oluşturması
Sonuç
Psikiyatrik bozukluklar, askerlik hizmetine engel teşkil edebilecek ciddi sağlık sorunlarıdır. Anksiyete bozuklukları ve unipolar depresyon gibi bozukluklar, TSK tarafından muaf tutulmaya neden olabilir. Psikiyatrik bozuklukları olan kişiler, muaflık kriterlerini karşılayıp karşılamadıklarını belirlemek için bir psikiyatri uzmanına başvurmalıdır.