Şimdi Ara

psu çalışmıyor muhtemelen şişik kapasitör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
412
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 450 watt natilius marka bir psu green black kablo uçlarına jumper atıyorum tık yok

kapağını açtım 10 vlt 1000 mikrofaradlık bir elektrolitik şişmiş elimde benzeri yok 16 volt 2200 mikrofarad var onu taksam fazlamı gelir yoksa aynı değerdemi takılması şarttır psu suratıma patlamasın sonrada

• quote:

Orijinalden alıntı: Blackthunderx

450 watt natilius marka bir psu green black kablo uçlarına jumper atıyorum tık yok

kapağını açtım 10 vlt 1000 mikrofaradlık bir elektrolitik şişmiş elimde benzeri yok 16 volt 2200 mikrofarad var onu taksam fazlamı gelir yoksa aynı değerdemi takılması şarttır psu suratıma patlamasın sonrada

Şişik kondansatör yüzünden tamamen durması pek mümkün değil (Tabi kondansatör kısa devre olmadıysa). Elinizde avometre, havya, lehim pompası gibi temel aletlerin olduğunu düşünerek yazayım, öncelikle giriş sigortasını kontrol edin. Muhtemelen sigorta yanmış olacaktır. sonrasında soğutucuya bağlı olan transistörleri gözden geçirin. sağdaki ikisi birebi aynıdır ve muhtemelen npn güç transistörüdür. bacakları arasında kısa devre olup olmadığına bakın. Tabi bu testleri yapabilmek için transistörleri sökmelisiniz. basit olarak npn transistörlerin sağlamlık testi, ölçü aleti diyot kademesine alınarak; Kırmızı prob base bacağında iken, diğer bacaklar ve base arasındaki direnç ölçülerek yapılır. bacakların yerlerini datasheetden öğrenebilirsiniz. B-E direnci, B-C direncinden bir miktar büyük olacaktır ve 400-500 ohm gözükecektir. transistörleri kontrol ettikten sonra, standby katını da gözden geçirmelisiniz ki bu soğutucuya bağlı olan transistörlerden en soldaki olanıdır. bu arada yön olarak, blok konansatörlerini (yan yana duran 2 yüksek voltajlı kondansatör) yukarıya alarak konuşuyorum. bunların hepsinin dışında, tamir etmeye kalktığım bir güç kaynağında da aynı sorunlar vardı (ayrıca standby tarafında yol kopmaları oluşmuştu) ve tamir edemedim. çünkü entegresi bozulmuştu ve piyasada bulunan tl494, KA7500 ya da sg serisi bir entegre değildi. Datasheetini bile bulamadım. Yani uzun lafın kısası, entegreniz bu saydıklarımdan değil ise ve bu kontrolleri de yapıp bir sorun bulamazsanız çok uğraşmayın derim. Soracağınız sorulara müsait oldukça cevap verebilrim. İyi günler :)

Ekleme: dayanma voltajı ve kapasitesi daha düşük olmadığı taktirde elnizdeki kondansatörü kullanabilirsiniz, fakat bu her zaman böyle değildir. Değiştirdiğininz kondansatör muhtemelen çıkış filtre kondansatörü ve değerini artırmak psu için olumlu bile olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaan0 -- 1 Haziran 2014; 3:22:05 >

• demin baktım genelde şişen kondansatör bazı voltajların yolu üzerinde olduğundan kpsitesini kaybedince kesiyor şöyleki black ve green kabloyu jumper edince psunun açması lazım açmadı anakarta sokete takınca psu yu anakartın ışığı ledi yanıyor ancak kalkış yok bence bazı voltajlar bu kapasitör tıkıyor deniycem yarın olmadı atarı çalışır ikinci el psu alırım

sök tak tamir et çok uğraştırır arkadaşdada aynı benzer oluştu srun kondansatörü yenileyince voltajlar açıldı normale döndü sigorta sağlam yarın açınca osfetlerin bacak lehimlerinide yenilerim son çare baktım yine çalışmıyor ikinci el alırım bilgi içinde teşekkürler
  • Anakarttakı led sürekli yanıyor mu yoksa ilk açtığın anda yanıp sonra sönüyor mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • led yeşil sabit yanıyor atx 24 pin konnektörde voltajların çoğu yok ve green black kablo ile psu switch olmuyor yani açmıyor.
  • muhtemelen standby katınız çalışıyor. Bu sayede anakartın lambası yanar. Fakat 3.3v (turuncu) 5v ve 12v yok ise transistörler bozulmuştur.
  • O ışık +5V standby katından geliyor. O metal kutuda aslında iki adet güç kaynağı var.
    Önce şişik kondansatörün arkasındaki hızlı diyotlara daha sonra yanındakileri kontrol edin kısa devre olmuş olabilirler.
    Bunlardan başka bir sürü ihtimal sözkonusu.
  • Blackthunderx B kullanıcısına yanıt
    standby çalışıyorsa (mor kablo 5 volt) patlak kondansatorleri sökün. kondansatörlerin artı ve eksisinin karta takıldıgı yerlerde kısa devre kontrolü yapın.

bu kontrolleri 3.3,+5,12,-12 -5 volt kanallarında da yapın. (turuncu,kırmızı, sarı, mavi, beyaz kablolarla siyah kablolar arasına kısa devre kontrolü yapın. kısa devre yoksa patlakları ve o hatta baglı olanları değiştirin. çalıştırıp deneyin.
  • o kadar bilgim olsa profesör olurdum sadece şişen kondansatörü değiştirdim

şişen 10v 1000mf idi

yerine 25v 1000mf taktı sonuç sıfır

yine tık yok

bu psuyu tamir edicek hayırsever aranıyor
    ölçü aleti lazım size. şişenin baglı oldugu yollara takılı olan diğer kapasitörleri, diyotları kontrol etmeniz lazım.

gerçi diğer konudan gördüğüm kadarıyla psu çok güçlü değil. 30-40 lira yenisi :)
  • bu pc durumu kısıtlı bir öğrencinin tamir edilir diye aldı baktım beceremedim
    hocam istanbuldayım izmir olsa elimde tamirden cıkmıslar var göndereyim diyeceğimde kargosu da yenisiyle aynı fiyata cıkacak.
  • akadaşlar, benim power suply tepki vermiyor, fakat kısa devre jumperi atınca çalışıyor ve çıkış voltajlarıda normal. fiziksel hasar yok, anakart sağlam sorun power suplyda nereye bakmam lazım arıza için. elektronik bilgim azda olsa vardır. tşk ederim
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.