pic in çıkışından pwm çıkışı alıyorum ama akım çok yetersiz bunu artırmak için nasıl bir transistör kullanabilrim ve devre şeması nasıl olmalı.teşekkürler.
kaç volt kaç amper bir yük var ?
4.5 volt,2ma ama ben bir transistör yardımı ile 2A kadar ulaşmak istiyorum.
TIP41C olur piyasada ucuz bolca var
ama motor , valf gibi induktif bir yük süreceksen UF4007 ters diyot bağlamayı unutma
bu şekilde olabilir.
yok ben sadece 3.6V luk bir pili şarj edicem.bunuda pwm ile kontrol etmek istiyorum ama bir türlü halledemedim pwm akımını ve gerililimini kontrol altına almak istiyorum açıkcası. KOntrol edilebilir bir şarj makinası yani eminim tecrübesi olan birileri olmuştur...
pic'in pwm çıkışında 5v değerinde değişik genişliklerde kare dalgalar var. 3,6v bir değer yok ve bu şekilde oluşturamazsın. yük bir direnç ya da motor olsaydı,5v kare dalga genişliğini ayarlayarak sabit 3,6v ile besliyor(muş) gibi güç aktarmak mümkün olurdu.bu tür yükler gerilime karşı fazla hassas olmadığı için herhangi genlikteki bir kayak ile dalga genişliği değiştirerek istenilen güç miktarda güç aktarımı yapılabilir.
lion pil, sarj gerilime son derece hassastır. 3,6v pilin max. görebileceği voltaj 4.2 dir. bu değere de şarj sonunda ulaşır.5v'luk dalgalara maruz bırakmak pile hasar verir. direkt olarak bu şekilde pwm ile şarj edilemez.
pic pwm çıkışını, sabit düzeyli dc'ye dönüştürmenin yolu çıkışı bobin, kondansator ve hızlı diyot'tan oluşan filtreden geçirip, oluşan dc'yi pic'e geri besleyerek istenilen değere göre pwm oranını ayarlatmaktır. bu şekilde şarj işleminde uyulması gereken gerilim düzeylerini belirleye bilirsin.
akım kontrolünü de ,seri dirençte düşen gerilimi ,pic' giriş yapacak şekilde uygun oranda yükselterek yapabilirsin. tüm bunlar illaki pic kullanılacaksa geçerli. tüm bu işlemleri bir adet lm317 ve tl431 kullanarak da gerçekleştirilebilir. devresi burada http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=729