Şimdi Ara

Q6600 Revizyon B3 Overclock Denemesi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
4.036
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Geçen hafta aldığım B3 revizyon Q6600'ü sonunda overclock yapmak için zaman bulabildim.. Bunlar işlemcinin çıkabildiği son değerler filan değil, öncelikle onu belirteyim. Sadece ben işlemciyi daha fazla zorlamak istemedim, çünkü bu hızda bile kullanmayı düşünmüyorum, 2.8e filan overclock edip orada bırakacağım sanırım. Eminim overclock'a benden çok daha meraklı ve daha fazla Ghz'e ihtiyac duyan insanlar cikacaktir

Kısaca yaptıklarımı soyleyeyim, bios'a gidip, işlemci carpanını 9 yerine 8 e indirip FSB'yi 375 yaptim. Ramlerim 1200 Mhz HyperX olduğu için ne kadar kaldırıp kaldıramayacaklarını merak ettim. Sistemde ısınma hariç en küçük bir sorun çıkmadı, ısınma dediğim de en fazla peak vururken 65 dereceyi filan gördüm, EIST 2.2 Ghz'e indirdiginde yani IDLE'da 45 derece. Bu sıcaklık değeri @2.4 Ghz'de 35 civarı filandı (Everest 4.10 ile okuyorum sıcaklıkları ve core temp'leri baz almıyorum). EIST ile 29 dereceye kadar da indiğini gördüm (hızı da 1600 mhz'e indiriyordu).

Ramlerin, Cpu'ların voltajına hiç dokunmadım, yine de sorun çıkmasın diye auto'ya getirdim sanırım anakart kendince bir artış yapmış, aşağıdaki grafiklerden anladığım kadarıyla. Yalnız ben her ne kadar 3.0 Ghz e overclock etsem de sanırım bazı programlar çarpanını düşürmemi algılayamadığından 3.3 Ghz olarak gördüler.

Bu yaptıklarımdan çıkardığım sonuç şu oldu Bu işlemci zaten overclock yapmadan da yeterince hızlı ve hava soğutma ile de kabul edilebilir bir overclock potansiyeline sahip. B3 revizyon ile de G0 arasında bana göre benim gibi 2.8Ghz'de filan kullanmayı düşünenler için çok büyük bir fark ve katkı yok. Daha önce de dediğim gibi "küresel ısınma" şeklinde yanaşanlar, evlerine bir adet daha ekonomik ampul taksalar bu 10W'tan çok daha büyük bir destek sağlarlar

Gelelim sonuçlara, öncelikle bu işleri yaparken thermal korumaları ve EIST'yi devre dışı bırakmadığım için bench aldıktan sonra CPu-Z de dahil olmak üzere birçok programda çarpan ve hız düşük gözüktü, bu sizi yanıltmasın. Sonuçları bir tablo olarak vereceğim, bir de birkaç tane ekran görüntüsü koyuyorum.

• core temp'i baz alacaksın everestteki değer gerçek değer değil
  •  Q6600 Revizyon B3 Overclock Denemesi...

• quote:

Orjinalden alıntı: helsloot

core temp'i baz alacaksın everestteki değer gerçek değer değil

Arkadaşım, Everest daha ilk çalıştırmada P35 chipsetli bir anakartın var, o yüzden core temp'ler yanlış algılanabilir diyor, everest de core templerde +15 filan gösteriyor cpu'ya göre. İnsanların bu "TAT" merakını da anlayabilmiş değilim, çünkü everest cpu'yu 45 derece gösterirken, TAT 65 derece gösteriyor. Elimi Cpu'nun heatsink'ine koyduğumda ise 65 derecede dokunulamaz bir halde olması gereken heatsink, gayet soğuk duruyor.. Anakart'ın programı da, bios da everest'in göstedigi cpu değerini gösteriyor.

Ayrıca Cpu-z ve Gigabyte'ın kendi programındaki EIST'li ve güncel cekirdek hızını gösterirken, TAT kafasına göre bir maksimum değer koyuyor. TAT'ın 2006 yapımı oldugunu göz önünde bulundurarak, çok da ciddiye alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Umarım yakında everest P35 uyumlu versiyonunu çıkarır da bu sıcaklık değerleri daha tescilli olur boylece, 5 duyu organımızın hala normal calistigini tesciller...

• işlemci eist açıkken boşta 45 derece çekiyor dediniz odanızda termometre varsa sıcaklığı söyleyebilirmisiniz.
    bende kendi işlmcim sıcak çalışıyor zannediyordum kıyas yapıp rahatlamak için soruyorum

odam 32 derece işlemci eist açıkken 2400 mhzde 44-45 derecede çalışıyor ama fanlar yarım devirde şu anda. üzerinde big typhoon var.
  • Odam 30 dereceymis Yalnız benim 45 derece dediğim sıcaklık 3.0Ghz e overclock olmus sekildeydi..ve cpu fanım da 1300rpm'de filan...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Badboy22TR -- 11 Ağustos 2007; 16:58:20 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Badboy22TR

Odam 30 dereceymis Yalnız benim 45 derece dediğim sıcaklık 3.0Ghz e overclock olmus sekildeydi..ve cpu fanım da 1300rpm'de filan...

3.0 ghzde çalışırkenki cpu voltajı ne kadardı acaba? benim işlemci default voltajında 3200 de çalışırken 51 derecede falan çalışıyor tabi eski bir revizyon bununda etkisi vardır diye düşünüyorum.
  • Şahsen ben bir sey yapmadım...Ama anakart şu an gördüğüm kadarıyla 1.44V vermis... Senin default voltajın ne kadar? 1.325 mi? Bana soylersen ben de Cpu'nun voltajını indirip sıcaklıga bir daha bakayım...
  • quote:

Şahsen ben bir sey yapmadım...Ama anakart şu an gördüğüm kadarıyla 1.44V vermis... Senin default voltajın ne kadar? 1.325 mi? Bana soylersen ben de Cpu'nun voltajını indirip sıcaklıga bir daha bakayım...

CPU nun default voltajı 1.25 volt. 1.44 baya fazla gözüküyor belki program yanlış göstermiştir. ayrıca kontrol et belki kuzey köprüsünede kafadan voltaj vermiş olabilir anakart. onunda defaultu benim anakartta 1.250 idi ama 1.275 olarak kullanıyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bahrikutlu

quote:

Şahsen ben bir sey yapmadım...Ama anakart şu an gördüğüm kadarıyla 1.44V vermis... Senin default voltajın ne kadar? 1.325 mi? Bana soylersen ben de Cpu'nun voltajını indirip sıcaklıga bir daha bakayım...

CPU nun default voltajı 1.25 volt. 1.44 baya fazla gözüküyor belki program yanlış göstermiştir. ayrıca kontrol et belki kuzey köprüsünede kafadan voltaj vermiş olabilir anakart. onunda defaultu benim anakartta 1.250 idi ama 1.275 olarak kullanıyorum.

Uyardığın iyi oldu. Teşekkür ederim. Cpu çarpanını tekrar 9 a getirip Fsb'yi 334 yaptım, voltajları manual bıraktım, Ram'in çarpanını 3.2 yaptım, 3.33'te ne yazık ki bir turlu acmadi. İlginctir ki Cpu bench sonuçları daha iyi çıktı, fsb bir önceki göre düştüğü için mem. bandwidth daha az arttı. Son durum şöyle :

Ayrıca default voltaj'da bıraktığım için şu an EIST devreye girdiğinde CPU 35 derece. Yük altında da maksimum 57 dereceyi gördüm. Daha fazla overclock edilir rahatlıkla ama deneysel seyler yapmayı dusunmuyorum simdilik. 2.8te kullanmayı dusunuyordum ama sanırım 3.0 Ghz'de kullanacagim gunluk, ne de olsa sıcaklık değerleri iyi gibi

Not : Cpu'nun biostaki default voltaji 1,325 gozukuyor..

• birader ben de Q6600 sahibiyim ve Gigabyte Ga-vm900m anakartım var. Fakat biosta işlemciyi overclock yapabileceğim bölüm yok acaba sen hangi biosu kullanıyorsun Award ise versiyonu ne? Benimki F2 veriyonu... Lütfen yardım!

• Award... F4

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Badboy22TR -- 11 Ağustos 2007; 22:13:55 >
  • Cevabın için çok teşekkürler bide benim işlemci stok fanla yüksüz çalışırken Core0:43 cpu sıcaklığı: 33 sistem sıcaklığı da 54 derece görünüyor. Sence soğutma sisteminde hiç bir değişiklik yapmadan ne kadarlık bi overclock yapabilirim

not: overclock istemem CPU yük altında olmadığında 1597 MHZ olarak çalışıyor yük altında olunca 2400 MHZ olarak çalışıyor bunun nedeni ne ve bunu değiştirebilirmiyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alpaçino -- 12 Ağustos 2007; 10:40:23 >
  • GİGABYTA ANAKARTTA BİOSTA İKEN CTRL İLE BERABER F1 TUSUNA BASINCA ADVANCED MENU OLUR OMZAN GELİR OC MENUSU
  • quote:

Orjinalden alıntı: Alpaçino

Cevabın için çok teşekkürler bide benim işlemci stok fanla yüksüz çalışırken Core0:43 cpu sıcaklığı: 33 sistem sıcaklığı da 54 derece görünüyor. Sence soğutma sisteminde hiç bir değişiklik yapmadan ne kadarlık bi overclock yapabilirim

not: overclock istemem CPU yük altında olmadığında 1597 MHZ olarak çalışıyor yük altında olunca 2400 MHZ olarak çalışıyor bunun nedeni ne ve bunu değiştirebilirmiyim

İşlemcin sanırım şu an "default" hızında.. Sıcaklığı bence gayet normal. Sadece sisteminin sıcaklığı biraz yüksek geldi. Mesela benim oda sıcaklığı 32 derece iken, boşta sistemin sıcaklığı 40 derece. Bence kasa içi havalandırmayı iyileştirmek için bir şeyler yapmalısın...

Pardon diğer sorunu kaçırmışım.. İşlemci hızının öye değişmesi/düşmesinin nedeni EIST. Enhanced Intel SpeedStep teknolojisi. Yani işlemci yükü azken, otomatik olarak işlemci hızı düşürülüyor, sen tekrar işlemci yüklendiğin anda ise işlemci hızı tekrar tam hızına geri geliyor. Enerji tasarrufu için kullanılıyor (ki çok yararlı bir şey bence), eğer kapatmak istersen biostan kapatabilirsin. EIST seçeneği olması lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Badboy22TR -- 12 Ağustos 2007; 13:00:13 >

• Sence sistem sıcaklığımın yüksek olmasının nedeni anakart mı? benim anakart Gigabyte ga-Vm900m modeli özelliklerine baktığımda core 2 duo desteklediğini yazıyo yani core 2 quad yazmıyo. kasaya yandan 3000 rpm hızında dönen 12cm'lik fan takmama rahmen yeterince soğumadı kuzey köprüsünü soğutursam sorun düzelir mi. yoksa P35 serisi bi anakart mı almam lazım.

Alta bi resim koydum kuzey köprüsü o mu acaba? ....:::İlgilendiğiniz için hepinize çok teşekkürler:::.....

quote:

Orjinalden alıntı: amdlinux

GİGABYTA ANAKARTTA BİOSTA İKEN CTRL İLE BERABER F1 TUSUNA BASINCA ADVANCED MENU OLUR OMZAN GELİR OC MENUSU

Gerçekten de oldu bilgi için teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alpaçino -- 12 Ağustos 2007; 13:30:45 >

• beyler cvplar için çok teşekkürler ama bu soruyu sormamın nedeni herhangi bi oyun oynarken(mesela nfs carbon) cpu0 58 derecelere falan geldiğinde CPU sıcaklığı 40 falan oluyor oyun exe hatası verip oyunu kapatıyor ben bu sorunun işlemciden deil de sistem sıcaklığımın yüksek olduğundan dolayı anakarta bağlıyorum sizce de öyle deil mi ? Lütfen cvp yazın
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.