Merhaba bugün Q9550 işlemcim için OCZ gladiator max aldım. Ben overclock konusunda pek bilgili olmadığımdan direk FSB den artırdım. Yani voltaj işlerine hiç bulaşmadım. İşlemciyi 4.0 GHZ kadar artırdım sıcaklık 55 dereceyi geçmiyor ancak orthosta stress testi yaparken stopped veriyor.Nedeni sanırım ram. Bende 3.8 e sabitledim. Gayet stabil şu an. Ama 4.0 a çıkarmak istiyorum. Sizce voltaj işine mi girmeliyim şimdi? Ayrıca 4.0 GHZ de ramde 1215 mhz oldu 1066 ya nasıl düşürebileceğimi bulamadım. anakartım P5Q ramlarim OCZ platinium 1066 DDR2. 1215 mhz gibi değerler ramlere kotu etki yapar mı? Yani hep 1066 mhz demi olmalı?
aynı işlemci aynı anakartı kulllanıyoruz 4.2 ye felan stabil çıktım üstünüde denemedim testin durmasının nedeni ramlerin stabil olmaması overclock menusunde ram freanqucy var ordan 1066 yakın olan bi değer seç fazla abartmadan. ve voltajı otomatik veriyor anakart zaten 2.8 den 3.8 e voltajsız zor..
Ben 4.0 a çıktığımda ram frekansında en az 900 kusurlu bi değer bi üstünde de 1215 mhz vardı galiba. Bende 1215 i sectim ama stabil olmadı. 1066 yakın değer değil ikiside. bide ayrıca manuel voltaj vermedim ben auto da hepsi 1.34 volt veriyor tam yükte. Sizce bu normal mi? elle ayarlasam daha mı iyi olur?
1066 remi 1215mhzde acılmaması cok normaldir.
FSB: Artırırsan hem cpu frekansı hemde diğer bileşnlerin frekansı artar.Bunlar dram, pci, qpi , ht hızları gibi.(Bunlar içinde dikkat etmen gerek rem frekansıdır, her bir fsb de 10mhz remler artar , buna dikkat etmelisin cunku cpu ocu kaldırsada remler kaldırmaz. Eee o zaman nasil işlemciye oc yapacam dersen altta anlattım ! )
raito (multipler - carpan) : sadce cpu frekansı artar.
Voltaj Auto'da kalsın cogu anakart otomatik veriyor. Ama normalden fazlada verebiliyor en iyisi manuel olarak girmek,işlemcinin voltaj istemesinin nedeni ne dersen cekirdeklerin frekansı kaldırmıyor ve stabilite sorunu yaşıyorsa voltaj vermen gerekebilir.
NOT: FSB ile oc yapacaksan remleri bir alt mhz seviyesine al (rem frekansını düşür yani). Öyle fsb artırmaya basla. Bunun nedeni remler oc'u kaldırmayabilir ve işlemcin oclu halde oldugu halde remler stabil olmayabilir, pc acılmayabilir, donabilir kısaca oclu işlemcinide kullanamazsın. Remin oc potansiyeli güzel ise rem frekansını düşürmek gerekemez, yinede fazla bir fsb yüksetilmesini oclu ile remler kaldırmaz.
Öyle birşey yapaaksınki fsb ile remin default iken kac mhz iken ona getireceksin sonra ratio ile oc yapcaksın.Bu sayede hem fsb ile işlemciye oc yapmıs hemde remler seni kısıtlamamıs olucak. ( Örnek vermek gerekirse 1600mhz remin varsa 200fsb 2000mhz olur. Bunu 2000mhz olunca rem frekans listesinden 1600mhz cekeceksin sonra ratio ile oc yapacaksın -21 ratio x 200 fsb : 4200mhz örnegin-)
Ayrıntılı bilgi google.com ve youtube.com...
Ratio nasıl artırılır onu gösterebilir misiniz? Bide 4 GHZ den sonra 1066 denk getiremedim. 4.22 GHZ yükseltince sistem açılışta hata veriyor. Acaba neden olabilir? Elle voltaj verme konusunda yardımcı olabilir misiniz? Tabi zahmet olmazsa. İyi akşamlar..
ratio yu 9.0 a denedim ama 8.5 te sabitlenmiş değişmiyor. Ne yapıcam şimdi?
bende de 8 ratio normalde.. + 0.5 ratio seçeneği var biosda işlemci 8.5 ile çarpılıyor ama windows da 8 olarak görüyor.. anlamadım o işi.. ben q9400 2.66 yı 3.6 da kullanıyorum kendim voltaj arttırarak.. acaba auto desem anakart stabil tutacak şekilde ayarlayabilirmi voltaj ı acaba? iyi bir anakartım var.. x48-dq6
bu arada ocz reaper 1066 ramlerimi 950 seviyelerinde kullanıyorum bi üstü geçiyor 1066 yı die.. zaten çokta uçurum olmuyor o kadar düşürmek.. ayrıca madem o düştü bende gecikmeleri dsüşürerek daha performans elde ederim mantığı ile 4-4-4-13 e getirdim gecikmeleri..
bu arada fsb overvoltaj diye ayrı bi olay var.. biraz da ona voltaj veriyorum tam ne olduğunu bilmeden.. bilen var mı acaba.. yani menüde ddr2, fsb, işlemci fln bi sürü voltaj ayarı var.. direk fsb arttırarak oc yaptıım için işlemci yanında fsb yede verdim +0.15v , şuan stabil ama acaba gereksiz mi verdim onu bilmiyorum.. ne olduğunu bilen biri varsa ve açıklarsa sevinirim..
Peki ratio ve fsb dışında ram e dokunmadan işlemciye nasıl overclock yapabilirim? Böyle bir yöntem var mıdır? sadece işlemciyi artırmak istiyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: koreltuncan
Peki ratio ve fsb dışında ram e dokunmadan işlemciye nasıl overclock yapabilirim? Böyle bir yöntem var mıdır? sadece işlemciyi artırmak istiyorum.
fsb ile birlikte ram hızında artış olmaya başlar eğer çarpan ile oynayabiliyorsan ramin normal hızında çalıştırabilirsin ama oynayamıyorsan sadece işlemciyi fsb ile oc yapma imkanın var o şekilde de ram hızına etki eder her 1 fsb de 10 mhz ram hızı artar
quote:
Orijinalden alıntı: JEyüp01
quote:
fsb ile birlikte ram hızında artış olmaya başlar eğer çarpan ile oynayabiliyorsan ramin normal hızında çalıştırabilirsin ama oynayamıyorsan sadece işlemciyi fsb ile oc yapma imkanın var o şekilde de ram hızına etki eder her 1 fsb de 10 mhz ram hızı artar
İşte bende onu soruyorum. Ratio kilidi var işlemcide . FSB ilede ram sorun çıkarıyor. Ratio dışında sadece cpu için başka bir yöntem var mı? Mesela cpu voltage ı değiştirsem ramde etkilenir mi bundan?
etkiilenmez anakartınızın biosunu güncellerseniz bi katkısı olabilir
Tamam. Bana voltage ve diğer ayarların nasıl olacağı konusunda yardımcı olabilir misiniz? Ram 1066 , işlemci 4.0 da olsun istiyorum. Anakartım asus P5Q. İdeal ayarlar nelerdir? Neler yapmalıyım şimdi?
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: JEyüp01
quote:
İşte bende onu soruyorum. Ratio kilidi var işlemcide . FSB ilede ram sorun çıkarıyor. Ratio dışında sadece cpu için başka bir yöntem var mı? Mesela cpu voltage ı değiştirsem ramde etkilenir mi bundan?
+1
ramleri 1066 ya yaklaştırcak kadar overclocku düşürceksin yada biraz daha oc yapıp o 900 mhz yi 1066 ya yaklaştırcan işlemcinin çarpanı açık ama zaten max değerde o yuzden overclock yaparken mecbur ramlerlede oynayacaksın başka yolu yok voltajları da autoya al bi sıkıntı cıkmaz
Ramle oynamadan olmaz mı bu iş şimdi?
ne yazıkki o ramler 1100 e felan rahat cıkar en azından 1100 e kadar indir overclocku ben 470 fsb kullanıyorum ram hızıda 1105 dahada gider ram ayarını tutturabilirsen
471 de sabitledim. ramler 1132 mhz oldu. Orthos da stopped veriyor ama sistem kararlı şu an sanırım. Napiyim kalsın mı böyle?
Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length. FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4 Hardware failure detected, consult stress.txt file. Torture Test ran 0 minutes 19 seconds - 1 errors, 0 warnings. Execution halted.
1. dakikada bu hatayı verip STOPPED yapıyor. Sadece CPU stress testte sorun yok işlemci gayet stabil. Nasıl olcak bu iş?
ramler biraz daha inebilir olacak az kaldı yada ramleri bir fan ile desteklersen o hızdada çalışabilir denemek lazım ama stabilite için ramleri biraz daha aşağıya çek
bende şuanda 1333 ramlar 1666 ya kadar gidebiliyor bende voltaj vermiyorum sadece fsp kullanıyorum ramlerde sogutucuda yok ma ben 1300 ün altına indirdigimde ram hızını pc acılmıyor