QUEST 2 VE QUEST 3 (Deneyim Aktarımı ve Karşılaştırma) Kiralarsin sitesinden Quest 3'ü bir haftalığına kiraladım. Merak ediyordum çünkü ama almadan önce denemek ve (benim için) almaya değer olup olmadığını görmek istiyordum. Uzunca bir süre çok sayıda oyun ve film denedim. Hem Oculus linkle, hem steam linkle ve hem de virtual desktop wifi ile. Netleşmiş kanaatim şu: Oculus Quest 3 için optimize edilmiş kaliteli oyunlarda satın almaya değer derecede bir görüntü netliği ve keskinliği fark ettim. (Ama bu yeni deneyimleyecek kişiler için almaya değer. Benim için değil.) Diğer taraftan kaliteli oyunlar için bile, hem cihaz hem de oyun ve uygulama tarafında can sıkıcı problemler aynen yerinde duruyor. Bu tatsız sorunların en azından bu cihaz değişimiyle ortadan kalkmasını beklerdim ama olmadı. Zaten genel olarak VR platformu ve Quest cihazı bir ton sıkıntı ve sorunla dolu. Bunların düzelmesine pek de çaba sarf edilmemiş, hatta hiç ilgilenilmemiş gibi görünüyor. Mesela kablolu bağlantıda bazen ekranın yarısından aşağıda soluk renkli bir şerit oluşuyor ve bu can sıkıcı sorun ancak pc ve cihazı yeniden başlatınca kısa süreliğine düzeliyor. Ne ilginçtir ki Quest 3 ile de aynı soruna denk geldim. Bir diğer sorun, kaliteli oyunlarda bile boyunuzun kısa kalması veya yüksek olması ve bir türlü etraftaki nesnelerle kolayca etkileşime geçememe sorunu aynen devam ediyor. Cihaz ayarları bu konuda yardımcı olmuyor. Hatta karma gerçeklik ayarları olayı daha da rezil bir seviyeye taşımış. Denediğim birkaç tane karma gerçeklik özelliği olan oyun gerçekten kötü bir deneyim yaşattı. Bu arada hem çok az içerik var, hem iyi değiller, hem bazıları oldukça kötü, hatta bazıları karma gerçeklik denmesine rağmen değil. En iyi anlamda basit ve kısa süreli oyalayıcı bir deneyim sunuyor. Detay veremeyeceğim. Çünkü yeterince canım sıkıldı. O nedenle bence karma gerçeklik kesinlikle bu cihazı değil satın almaya, bir haftalığına denemek için bile değecek bir özellik değil. Cihaz tasarım ve menüsü ve fonksiyonları ise hemen hemen %99 tamamen aynı duruyor. Pek öyle fazla bir eklenen özellik yok. Söylenen ekstra yenilikler de öyle ahım şahım değil. Gerçek ortam görünümü siyah beyazdı, şimdi renkli olmuş ama ne faydası var? Bulanık ve kumlu bir görüntü ve zaten net de olsa çok da işe yarar bir özellik değil. Eskisiyle aynı bence, işe yararlılık açısından. Elle kontrol etme özelliğini de pek kimsenin kumanda yerine tercih edeceğini sanmam. Kullanışlı ve kumanda gibi işlevsel ve hassas değil ve olamaz da. Fantazi bir özellik işte. Bir dener, hevesinizi alıp kapatırsınız. Gelelim VR videolara. Ne yazık ki, VR olmayan 4K videoların bile, 4K Tv'yi bırakıp Quest 3 içinde izlemeyi tercih edecek bir görüntü netliği ve kalitesi mevcut değil. Bunu pas geçtik. Online videolar da (8K ve 6K denilenler) eskisi gibi çamur gibi görünmeye devam ediyor. Cihazın tüm ayarlarını birkaç yöntem kullanarak (Sidequest ve oculus link ve virtual desktop ayarları) en kaliteli seviyeye getirmeme rağmen değişen hiçbir şey yok. Sadece VR videolarının yüksek çözünürlüklü olanları kaliteli ve net görünmeye devam ediyor ama tıpkı Quest 2'de olduğu gibi 4K üzeri çözünürlükte takılmaya devam ediyorlar ve takılmasalar bile görüntü kalitesinde değişen birşey olmuyor. Lokal yani bilgisayarda kayıtlı 4K üzeri çözünürlükteki VR videolar da Quest 2'de takılmadan izlenebiliyorlardı. Steam link ve virtual desktop wifi ile de çok net ve akıcı izlenebiliyorlardı. Quest 3'de değişen hiçbir şey yok. Görüntü kalitesinde cihazı almaya değecek en küçük bir artış yok. Bu da beklenen bir sonuçtu aslında. Oyunlarda keskinlik, akıcılık ve netlik sağlayabilirsiniz cihazda bazı ayarlamalar yaparak ama cihazın çözünürlüğünü ciddi anlamda yükseltmeden VR videoların görüntü kalitesini yükseltemezsiniz. Bu konuda yanılmadığıma da üzüldüm açıkçası. Bu anlamda Quest 2'den hiçbir üstün özelliği yok yeni cihazın. Bu durumda bütçeyi zorlamaması maksadıyla Quest 2 de alınabilir, çok zorlamayacaksa ve ilk kez alınacaksa Quest 3 de tercih edebilirler oyun odaklı alacaklarsa. Önceden cihazı olanların ise hiç acele etmesine gerek yok bence. Eski oyunları, görüntüsü daha net diye tekrar oynamak anlamsız. Yenileri çıkana kadar 1-2 sene süre tanımak çok daha makul olur. Bu arada fiyatı düşer. Belki de daha iyisi çıkar. Hatta başka markalardan çok daha iyi bir görüntü kalitesi sunacak cihazlar zaten yolda. Ama VR video kalitesi artışı için Oculus 2 ve 3 arasında en küçük bir fark oluşmamış. Bu anlamda Quest 3 almak tamamen anlamsız ve gereksiz. Henüz çok sayıda Quest 3 oyunu çıkmadığı ve VR ve Quest'in oyunlardaki can sıkıcı problemleri de yerinde durduğu için, ben bu cihazı satın almaktan vazgeçtim. Eğer hoşuma gitseydi, almayı düşünüyordum ciddi ciddi. Bu arada kafa bandı da çok ama çok rahatsız. Cihazın inceliği de tamamen boş laftan ibaret. Aynı ağırlıkta ve daha konforsuz bir başlık deneyimiydi benim için. Quest 2'yi takınca "Oh be!" dedim ve rahatladım. O kadar yani. Sadece bu başlık terletmiyor, onu fark ettim. O özelliği çok iyi. Aşağıdan yine ışık giriyor ve kafa bandı saçlarınızı sıkıştırıp canınızı acıtıyor. Nasıl yapmışlar anlamadım. Öncekinden çok daha kötü olmuş. Son olarak, bataryası Quest 2'den çok daha hızlı bir şekilde bitiyor. Vr ve Quest cihazı hakkındaki önceki yazılarımız aşağıda. Bu inceleme yazılarını okumanızı hararetle tavsiye ediyoruz. Oculus Quest 2'den Quest 3'e Geçiş Yapmaya Değer Mi? https://forum.donanimhaber.com/oculus-quest-2-den-quest-3-e-gecis-yapmaya-deger-mi--157004316 Tamamen Gerçek Dışı Bir Söz: 'Oculus Quest 2 8K'yı Destekliyor! Metaverse Ne Kadar Uzak Bir Hayal? Nedir Bu Metaverse ?! Geleceğimizi Şekillendirecek Muazzam Bir Teknoloji mi, Yoksa Sadece Ticari Bir Propaganda Mı? https://forum.donanimhaber.com/metaverse-ne-kadar-uzak-bir-hayal--154112784 < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lostideas -- 16 Ocak 2024; 3:5:8 > |
QUEST 2 VE QUEST 3 (Deneyim Aktarımı ve Karşılaştırma)
-
-
El izleme ve hareket algılama konusunda ciddi bir fark var mı?
-
yok. hatta quest 2 kontrolcüsü daha iyi algılıyor diyebilirim ama quest 3 kontrolcülerin pili daha uzun gidiyor. Odada yüksek ışık varsa quest 3 sorun olmuyor. Asıl büyük fark lenslerde quest 2 kullanamıyordum quest 3 bana göre inanılmaz net geliyor.
-
Hocam kontrolcüler değil de gözlügün sensörlerinin el izlemesini merak etmiştim, onda durum nasıl? Teşekkürler cevap verdiğiniz için.
-
Bana göre el izlemesinde fark yok.
Farklar
Quest 2 görüntüsü hep rahatsız etti quest 3 beni rahatsız etmiyor daha net. Uzak nesne olayları devam ediyor ama quest 2 deki gibi leş değil.
kontrolcünün quest 2 sarjı hızlı biterdi 3 de daha uzun gidiyor.
Düşük ışıkta quest 2 daha iyi algılıyor el ve kontrolcü hareketlerini nedeni bilmiyorum belki ayarı vardır.
Yüksek ışıkta hiç bir fark yok. Kamerası renkli olması avantaj sağlıyor telefona vs bakabiliyorsun.
mixed realiry oyunlar ayrı bir deneyim sunuyor.
İlerde yapabilirim ama daha yapmadım direksiyonla oyun oynarken direksiyonun görüntüsünü gözlükten verebilmek güzel olur. Yeşil perde ile de yok ede bilinir.
En büyük özelliği wifi6e ilerde belki 7 destekleyeceği söyleniyor. 2400mbps ile wifi bağlanması. quest 2 1200mbps ile bağlanıyorsun bu da kablosuz görüntü aktardığında kalite düşüyor. Wifi7 destekli vr gözlüklerde de artık kabloya gerek yok. Şuan o fark çok düşük o kadar düşük ki kablolu kullanmıyorum konforundan dolayı.
quest 2 sarjı daha uzun gidiyor. Quest 2 de kullandığın pil quest 3 de yavaş sarj edebiliyor.
quest 2 de film izlemek kötüydü 3 de izlenebiliyor.
Mikrofonu quest 2 göre daha kaliteli sesi de öyle kulaklık takıyorsan pek farkı yok.
Günün sonunda iyi ki quest 3 almışım dedim.
-
Kamerası ve ekranı gerçekten iyileşmiş, Quest 3 sırf bu ikisinden bile Quest 3 alınır bence. Ayrıca kablosuz kullanabilme kolaylığı da önemli bir özellik. Detaylı cevap verdiğiniz için teşekkürler hocam.
-
rica ederim aldığınızda güle güle kullanın
-
Çok teşekkürler hocam.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X