Şimdi Ara

RAID 1 YAPILMIŞ İKİ DİSKİ AYIRMAK...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Daha önce RAID 1 olarak çalıştırdığım iki adet 400 GB lık diskim var. Şimdi bu iki diski ayırmak istiyorum. Biri çalışmaya devam edecek ama diğerini çıkarmak istiyorum. Anakartın bios ayarlarında RAID 1 kurulumunu iptal etsem acaba disklerdeki verilere bir zarar gelir mi? "Dene gör" demeyin, diskler neredeyse tamamen dolu ve korkudan riski göze alamıyorum:)

Yardımlarınızı rica ediyorum arkadaşlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zeytinpark -- 10 Haziran 2007; 16:20:10 >

• Ben raid 0 olarak kullanıyorum.iki disk paylaşımlı olarak kullanılıyor.Raid 1 ise birbirinin kopyası iki disk demektir.Bilgi kaybı olmaz.Eğer illaki deneyip görmek istersen bilgisayrı kapat.Disklerden birini sök başka bir bilgisayara tak bilgileri görüyorsan ki görebilmelisin tamam demektir.göremediysen kendi bilgisayarına o diski geri tak.
  • Raid 1 Güvenirlik ilk olarak bu modda başlar. Raid-1 iki ya da daha fazla diskle ve istenirse yedek disklerle kullanılabilir. Bu kurulumun esprisi disklerdeki bilginin diğer disklerde yansılanmasıdır (mirror) . Disklerin Eğer N-1 sayıda disk iptal edildiğinde (çıkarılma veya bozulma) , tüm bilgiler aynı şekilde erişilebilir durumda olacaktır. Eğer yedek diskler bulunuyorsa ve eğer sistem çalışabilir durumda ise ( bir crash'den sonra SCSI ya da IDE bus çalışır durumda ise kilitlenmemişse) yansının yeniden oluşturulması anında başlar. Okuma performansı S * P kadar çıkabilir, yazma ise daha düşüktür. Okuma paralel olarak birkaç diskten yapilabilirken, yazma sırasında disk sayısı kadar tekrarlama yapılmaktadır.

BURDAN alıntıdır.

• Sağolun arkadaşlar. Ancak sanırım tam anlatamadım.

RAID 1 in nasıl çalıştığını biliyorum. Kullanma amacım da bu zaten. Benim öğrenmek istediğim bir diski ayırmak, diğer diski sistem üzerinde bırakmak ve BIOS ayarlarından RAID 1 i iptal edip diski normal olarak kullanmaya devam etmek. İşte bu anda diskteki bilgiler silinir mi?

Bunu neden soruyorum? Çünkü RAID 1 i oluştururken ilk açılışta disklerdeki bilgiler uçmuş, RAID özelliği bu şekilde aktif olmuştu. Şimdi tersini yapma durumunda da aynı şey başıma gelir mi diye şüphe içindeyim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zeytinpark -- 11 Haziran 2007; 13:23:58 >
  • Taşınabilir 500GB'lik disklerden bul bir şekilde, tüm diski ona at ve sonrasında ayır diskleri. Bozup görmekten daha garanti olacağı kesin.
    Ben RAID1 arrayını bozunca iki diskin de tek başına çalışmaya başlayabileceğini sanmıyorum. Neden dersen, RAID1 konfigürasyonunda disklerdeki verilerin eşit olduğundan emin olunabilmek için türlü checksum ve bilgiler tutulur.
    Ama aklım da diğer yandan şunu diyor: RAID1 disklerin teki iptal olsa dahi çalışabiliyor. Ayrı ayrı çalıştırsan yine de çalışabilir. Bu bir varsayım. İstersen disklerin tekini söküp deneyebilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 11 Haziran 2007; 10:44:40 >
  • Daha önce yaptığım küçük bir denemede şöyle bir şey başıma geldi. Mesela A diskini ayırdım, B tek başına çalıştı. Ama B diskini ayırınca A diski tek başına çalışmadı. Sonra bu diskleri tek tek başka bir makineye bağladım. Biostan disk görülüyor ama windows göremedi. Yani sonuçta diskin içindeki verilere ulaşamadım.
    İşte daha önce denemiş olduğum bu olaylar beni bir hayli düşündürüyor.
    Şu anda elimde imkânım olsa büyük bir diske yedek aldıktan sonra deneyebilirim tabii. Ama halihazırda böyle bir şansım yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.