Şimdi Ara

Raid nasıl kaldırılır.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
4.700
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selam bilgisayarı aldığımda Raid 1 kurdurmuştum. 2 tane 250gb aynı HDD den var. ama şu anda format atıp raid kurulumu olmadan 2 ayrı hdd şeklinde kullanmak istiyorum. o yüzden format atıcam ama tam olarak raid i nasıl kaldıracagımı bilmiyorum. vista ultimate kurucam tekrardan vistanın kendisi otomatik yapıyor mu yoksa benim bios tan vs ayarlarmı yapmam lazım.

asus striker II NSE 790i SLI anakart.

yardımcı olursanız sevinirim.

• BIOSTAN sata configürasyonundan raid seçeneğini değiştirmelisiniz.

Ancak raidi bozarsanız verileriniz geri getirilemeyecek şekilde silinir haberiniz olsun.
  • peki nasıl bir yöntem izlemeliyim. format atmadan önce bios tan raid i değiştirip yada kaldırıp ondan sonra windows cd siyle format mı atacam yoksa format attıktan sonramı kaldırmam gerekiyor ?

çok bilmediğim için bukadar detaylı soruyorum kusura bakmayın. ondan dolayı cevaplarıda hiç bilmeyen birine açıklar gibi anlatırsanız sevinirim
  • bilgileri yedekleyip raidi bozup windows kurduktan sonra bilgileri tekrar hdd lere atmak bence en mantıklı yontem.
  • hdd deki veriler çok önemli değil açıkçası. gerekli olanları zaten external hdd e kopyaladım sıfır dan format atıp temiz kurulum yapıcam ama raid olmadan. 2 ayrı hdd i normal olarak kullanmak istiyorum. ondan dolayı nasıl bir yol izlemeliyim.

önce formatmıdır yoksa önce raid i kaldırıp sonra vista cd si ile formatmıdır vs.
  • Önce bıostan varsa bilgilerinizi yedekleyeceksiniz, sonra bıosa girip sata configürasyonundaki raid seçeneğini değiştireceksiniz. Sonra CD yi takıp kurulumu yapacaksınız. Kurulum yaparken iki ayrı hdd olrak görecektir.
  • raidi kaldırdıktan sonra format atmalısınız.raidi kaldırmazsanız bi anlamı kalmaz.

edit : bir de onemli bir konu windows kurarken 2 hdd yi de silin.sonra oteki hdd de bolum olusturun ki windowsu kurdugunuzda oteki hdd yi bulmak daha kolay olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Simone1912 -- 12 Temmuz 2008; 23:11:55 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Raid dizini nasıl iptal edilir
    14 yıl önce açıldı
    skill nasıl açılır
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • sanırım ufak bi hdd alıp ona kuracam vista yı ve elimdeki 2 tane aynı 250gb lık hdd i sata kullanıcam. ama baska bi sorum daha var. elimdeki bu hdd leri suanda sata girisinde tutup RAID i kaldırsam sata girisinde takılı kalmalarının bir mahsuru var mı ? yani sata girisini kullanmak icin illa raid mi yapmam lazım.
  • hayır elbette o şekilde kalmalarının bi zararı yok...Dejaay ın dediği gibi sadece biosdan sata ayarından raid i kaldıracaksınız..
    Raid i neden bozmak istiyorunuz ??
  • 2 tane 250gb lık disk var ve windows RAID in olduğu disk e kurulu. o yüzden sorun oluyor bazı programlar yanıt vermediği zaman kapatmak zorunda kaldıgımdan dolayı RAID 0 kurulu olduğundan devamlı SATA 1 diskinde hata veriyor. scan disk le duzeliyor ama oda uzun suruyor. ya RAID i kaldıracam yada windows u kurmak icin baska bir disk alıp elimdeki 2 disk i programlar oyunlar ve video lar icin RAID yapıcam.
  • Şimdi öncelikle windows raid in kurulu plduğu diskte diye bir şey yok...Windows dosyalarının yarısı sata1 de diğer yarısı sata 2 de..Sadece windows değil diskindeki her bir data için aynı şey sözkonusu...Raid kurulu bir sistemde windows sata diskleri teker teker chkdisk edermi bilmiyorum açıkçası...Ama öyleyse ve birşeyler düzeltmeye kalkarsa tüm dataların uçması gerekirdi..

Neyse ben kendim araştırayım bunu...Sen zaten cevaplarını almıştın..Kolay gelsin
  • bir arkadaşımla konuştum bu konuyu oda işletim sisteminin özellikle RAID 0 kurulu disklerde olmamasına dikkat et dedi. olmasının sakıncası yok ama RAID 0 çok hızlı yazma ve okuma sağladığından windows da sorun olabiliyor programlar kitlenebiliyor dedi. yani geçersiz işlem yürütmeler sonucunda dataların corrupt olma olayı sanırım.

scan disk olayına gelince 2 disk i değil tek diski tarıyor haliyle ve gerçekten bozuk olan bazı dosyaları fixledi. yani usenext clint i bir kaç kez geçersiz işlem yürüttü ve daha sonra açtığımda raid hatası verip durdu scan disk le usenext client ından bir kac dosyayı fix ledikten sonra sorun ortadan kalktı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi angmaster -- 14 Temmuz 2008; 18:33:41 >
  • Walla arkadaşlar yukarda yazılanlardan ben tek kelime bişey anlamadım. Benim bilgisayarda 3 tane hdd takılı. 80 Gb, 250 Gb, 320 Gb.
    80 Gb. olanda Windows 98
    250 Gb. olanda Windows XP
    320 Gb. planda da Windows Vista yüklü.

Açılışta F12 ye basarak dilediğim sistemle bilgisayarımı açıyorum. Dilediğim diski söküp, dilediğim diski de takabiliyorum, veriler hiç de zarar görmüyor.
    Raid le falanda hiç uğraşmıyorum.
  • bahsedilen şey epey farklı..

http://tr.wikipedia.org/wiki/RAID biraz incele...
  • quote:

Orjinalden alıntı: clarion

bahsedilen şey epey farklı..

http://tr.wikipedia.org/wiki/RAID biraz incele...

3 tane işletim sistemi kurmuş RAID i bilmiyor.E o da güzel
    Hani sadece boot ayarlarını yapmak adamı yorar bea!

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clarion -- 14 Temmuz 2008; 23:08:48 >
  • Neyse geyik yaptık ben de arkadaşa konuyu en basit anlatımla özetleyeyim.
    Senin kullandığın sistem 3 tane farklı arabayı kullanmak gibi.Birgün birisine,öbür gün birisine biniyorsun.
    Ama RAID bu 3 arabayı birleştirip bir tane jeep ya da limuzin yapmak gibi birşey.
    3 tane harddiski sanki tek bir harddiskmiş gibi kullanıyorsun.
    Şöyle ki;Sen 80gblık hdd den 320 gblık hddye dosya kopyalarken 5 dakikada kopyalıyorsan
    (tam süresinden emin değilim örnek olarak söylüyorum),raidli bir sistemde tek hdd gibi olacağı için o 5dk da kopyaladığın dosyayı 30 saniyede kopyalarsın.
    Gibi gibi gibi :)
  • ben patronum....mesut, Jant! ve sen sekretersin...Normal sistemde ben söylediğim zaman kime söylersem o yazıyor..Çok hızlı konuşamıyorum haliyle...

Raid de ise ben konuştuğum zaman bahsedilen 3 arkadaş (sen dahil) aralarında anlaşarak ağzımdan çıkan ilk kelimeyi mesut 2. yi Jant! üçüncüyü sen yazıyorsun...4. mesut 5. Jant 6.sen vs vs vs diye gidiyor...Tahmin edebileceğin üzere hız katlanıyor..Okurkende aynı..Herkes kendi sırası gelince okuyor ve hız yüne katlanıyor...Ancak bu sekreterlerin birinin başına bi iş gelirse tahmin edebileceğin üzere bütün datalar anlamsız bir hale geliyor..Çünkü cümleleri tamamlayan kelimeler eksik..

(örnek verdiim arkadaşların affına sığınıyorum, rahatsızlık duyan varsa özür..söylesin hemen silerim)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clarion -- 14 Temmuz 2008; 23:21:57 >

• quote:

Orjinalden alıntı: angmaster

bir arkadaşımla konuştum bu konuyu oda işletim sisteminin özellikle RAID 0 kurulu disklerde olmamasına dikkat et dedi. olmasının sakıncası yok ama RAID 0 çok hızlı yazma ve okuma sağladığından windows da sorun olabiliyor programlar kitlenebiliyor dedi. yani geçersiz işlem yürütmeler sonucunda dataların corrupt olma olayı sanırım.

scan disk olayına gelince 2 disk i değil tek diski tarıyor haliyle ve gerçekten bozuk olan bazı dosyaları fixledi. yani usenext clint i bir kaç kez geçersiz işlem yürüttü ve daha sonra açtığımda raid hatası verip durdu scan disk le usenext client ından bir kac dosyayı fix ledikten sonra sorun ortadan kalktı.

sadece 2 diskin varsa ve bunlar raid ise, raid olmayan diske windows kur diye birşey olmaz..Windows her iki diskt de mevcut..güvenlik için elbette raid in kaldırılması gerekli...Ancak hız kaybı attan eşeğe binmek gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi clarion -- 14 Temmuz 2008; 23:24:39 >

• quote:

Orjinalden alıntı: clarion

ben patronum....mesut, Jant! ve sen sekretersin...Normal sistemde ben söylediğim zaman kime söylersem o yazıyor..Çok hızlı konuşamıyorum haliyle...

Raid de ise ben konuştuğum zaman bahsedilen 3 arkadaş (sen dahil) aralarında anlaşarak ağzımdan çıkan ilk kelimeyi mesut 2. yi Jant! üçüncüyü sen yazıyorsun...4. mesut 5. Jant 6.sen vs vs vs diye gidiyor...Tahmin edebileceğin üzere hız katlanıyor..Okurkende aynı..Herkes kendi sırası gelince okuyor ve hız yüne katlanıyor...Ancak bu sekreterlerin birinin başına bi iş gelirse tahmin edebileceğin üzere bütün datalar anlamsız bir hale geliyor..Çünkü cümleleri tamamlayan kelimeler eksik..

(örnek verdiim arkadaşların affına sığınıyorum, rahatsızlık duyan varsa özür..söylesin hemen silerim)

Anlaşmıştık, ortak olacaktık

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.