İki harddisk sahipleri win xp yada 2000 de diskleri raid 0 şeklinde ayarlayabiliyor.Peki ben 20 ve 8.6 GB olan hardisklerimi raid 0 şeklinde ayarlayabilirmiyim.Nasil ayarlıyacağım.Ayarladıktan sonra harddiskimin kapasitesi ne olur.Disklerin içindeki bilgiler silinir mi.Yedekleme yapmam mı gerekir.Ayrıntı bilgi verirseniz sevinirim.
Hiç uğraşma dostum. Yaptığın zahmete değmez + raid 0 bile olsa sabit disklerin ya aynı kapasitede ya da çok yakın kapasitede olması gerekiyor. Senin yapacağın bir raid 0 dizisinde kullanacağın 20 ve 8,6 gb.lık disklerle toplam 26,8 değil 8,6 * 2 = 17,2 gb.lık bir toplam elde edersin. Bu da haliyle 9,6 gb.lık bir alanın yok olup gitmesi anlamına geliyor.
Ayrıca raid 0 dizisinde esas olan hızdır. Bu hız ise hızlı disklerin kullanılmasıyla kendisini daha çok gösterir. Ancak yinede yapacaksan yardım edeyim:
Setup.tan raid.i aktif hale getir (disklerin raid denetçisine takılı olduğundan emin ol), açılış sırasını raid.e ayarla. post ekranı geçer geçmez büyük bir ihtimalle aynıdır CTRL+H tuşuna basarak raid bios.una gir. Create array.ı seç. Aşağıda raid denetçisine takılı diskler gözükecektir. Gözükmüyorsa bir sorun var demektir. Select disks seçeneği ile sabitdiskleri seç ve birini select boot disk ile açılış diski yap. Daha sonra yönergeleri izle ve yeniden başlat. Windows.u kurarken F6 tuşuna bas ve bekle. Windows denetçi için disket isteyecek ve sende anakart yada harici bir kart kullanıyorsan onunla verilen disketi tak ve ilgili işletim sistemi için olan sürücüyü yükle. Bundan sonra windows bazı aşamalarda uyarı verecektir bunları atlayabilirsin.
Yine de benim fikrimi soracak olursan hadi performansı geçelim ancak 9,6 gb.lık bir alanı göz göre göre göz ardı etmek bence yanlış.
Anlaşıldı. yalnız benim anakartta raid desteği yoktu.Xp içinden ayarlama nasıl yapılır onu soruyordum.Yinede aydınlatıcı bilgi verdiğin için sağol.20 GB yeni bir disk alırsam önemli bir performans alırmıyım.