Şimdi Ara

Raspberry Pi 3 Model A+ tanıtıldı: Daha küçük ve daha ucuz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.508
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Ürettiği mini boyutta bilgisayarlar ile tanınan ve geliştiricilerin en önemli yardımcısı konumuna gelen Raspberry Pi Vakfı, yeni Raspberry Pi 3 Model A+ modelini duyurdu. Performans konusunda bir önceki model Raspberry Pi 3 Model B+ ile aynı seviyede olan Model A+’nın temel amacı aynı fonksiyonelliği daha küçük boyutta ve daha uygun fiyata sunabilmek.

Daha küçük, daha ucuz ancak performans aynı

65x56mm boyutlarındaki mini bilgisayar Broadcom üretimi BCM2837B0 kodlu 1.4 Ghz, 4 çekirdekli, 64-bit işlemcisinden gücünü alıyor. Dual-band 802.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 4.2 gibi iletişim özellikleri korunsa da Ethernet portunun kaldırıldığını ve önceki modeldeki gibi 1GB RAM yerine yeni modelde 512MB RAM kullanıldığını belirtelim. Ayrıca USB 2.0 port sayısı ise dörtten bire düşürülmüş.

Ayrıca Bkz.Raspberry Pi 3 Model B+ tanıtıldı: Daha hızlı CPU ve 5 GHz Wi-Fi

Raspberry Pi 3 Model A+ fiyatı

Küçülen boyutuyla bazı özelliklerini kaybeden yeni Raspberry Pi modeli bu durumu avantaja çevirmek için fiyatıyla öne çıkmayı amaçlamış. Önceki modelden 10 dolar daha ucuza satılacak yeni modelin fiyatı 25 dolar olarak belirtildi. Ülkemizin Raspberry Pi onaylı satıcısı Samm Market ise yeni Raspberry modelini 192 TL’den listelemeye başlamış. Bu fiyatıyla yine firmanın bir başka ürünü Raspberry Pi Zero’yu saymazsak, Raspberry Pi 3 Model A+ satışta olan en ucuz bilgisayar oldu.

Okullar ve projeler için binlercesinin satın alındığı düşünülünce Raspberry Pi’ın bu 10 dolarlık fiyat azaltmasının oldukça yararlı olacağını söyleyebiliriz.

Raspberry Pi 3 Model A+ özellikleri

• Broadcom BCM2837B0 quad-core A53 (ARMv8) 64-bit işlemci @ 1.4GHz

• 512MB LPDDR2 SDRAM

• 2.4GHz ve 5GHz 802.11b/g/n/ac Wi-Fi

• Bluetooth 4.2, Bluetooth Low Energy (BLE)

• MicroSD Depolama

• 40-pin GPIO

• Daha iyi ısı yönetimi

• HDMI 1.4, 3.5mm jack, 1x USB 2.0

• Camera Serial Interface (CSI), Display Serial Inter (DSI)

• "SEO uzmanlığı" ile Raspberry Pi üzerine ahkam kesmenin sonuçları... Rasppi en düşük RAM ve CPU ile en cok iş yapmak idealine sahip kişilerin aldığı bir bilgisayar. Bende Rasppi'nin 2012'de çıkan ilk versiyonu var 256MB RAM ve üstünde MySQL, PHP, Perl, Python, Nginx, VNC, FTP, DNS gibi tüm uygulamaları aynı anda çalıştırabiliyorum dolayısıyla birçok farklı web uygulaması ve yardımcı programı aynı anda kullanabiliyorum ve bunu 1-2 watt harcamayan CPU'su ısınmayan $35'lik bir Raspberry Pi ile yapabiliyorum, böyle kullanışlı bir cihazı 8GB RAM gibi mobil cihaz için elzem olmayan özellikler ekleyip yüksek fiyattan ürün satmaya çalışan cep telefonu üreticileri ile aynı kefeye koyuyorsunuz, Raspberry Pi ve Linux kullanmadığınız o kadar belli ki.

*Linux kullanmak derken, bir sürümden default kurulum yapıp bir iki masaüstü teması atmak değil, Linux'ta yapılabilecek kullanışlı şeyler yapmak...
  • bizde öğrencilere tablet dağıtılacağına keşke bunun gibi cihazlar dağıtılsaydı. hem ucuz hem yapabileceğin şeyin sınırı sensin.

• Harika cihazlar.
    pi3 1 orijinal 3 tanede klon kullanıyorum, birazcık merakı olan herkesin ve tüm öğrencilerin deneyimlemesi gereken birşey

• ^ $ - € ; Döviz düştü ise neden ; Pringles Migros'ta 12 TL
    ref:
    www.sanalmarket.com.tr
    - Migros
    https://www.sanalmarket.com.tr/arama?q=Pringles

• nitelikli bir işlem yapmak istediğinizde 1gb bile yetmez hatta 2gb olmalı !
    dahası bu sistemler için çıkart tak ram yuvası özelliği olmalı !

cep telefonlarında bile en uyduruk modeli 4gb ramli olmuşken ! bu da işmi yani !
    :(

• Haklısın bu cihaz size göre değil, 512 MB RAM aslında muazzam bir kapasitedir. haklısın dedim çünkü bu cihaz GTA çalıştırmaz

• quote:

Orijinalden alıntı: CleanCoders

Haklısın bu cihaz size göre değil, 512 MB RAM aslında muazzam bir kapasitedir. haklısın dedim çünkü bu cihaz GTA çalıştırmaz
    hiç üşenmedim ; youtuba girip ; raspberry+pi+gta diye arattım !

şaka maka değil yani ! ; o dediğin oyunu bile çalıştırıyor muş :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 16 Kasım 2018; 9:38:21 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • RAM'i dusurmeyip USB sayisini da 2 yapsalardi iyi olurmus. Gerci bu haliyle de cok guclu, PLC gerektiren bazi yerlerde cok ucuza cozum oluyor. Ama grafik arabirim kurmak icin ( sonradan degisiklik yapmak bu sayede cok kolay oluyor ) icin 1 GB ram iyiydi. Mesela Ubuntu MATE 512 RAM yeterli diyor ama biraz zorlaniyor.

• Tensi T kullanıcısına yanıt
    RAM düşmedi zaten, bu model zaten 512 MB idi, 1GB lazım ise B+ modeli var. USB portu da 4 adet.

• Hocam galiba bu konuya uzaksınız, bu bir mini pc değil geliştirme kartı. Evde sahip olduğunuz akıllı eşların çoğu eşya 16,32 veya 64 mb RAM'e sahip kitler ile yapılmaktadır. 512 MB bir gelişme için zaten muazzam bir miktar ki çoğu zaman ihtiyacımız olan ihtiyacımız olan işlemci hızı ve kayan noktalı hesaplamalardaki hız.

Pi3 ve Pi3 B+ ile kendi okuluma yiyecek içecek otomatı yaptım açıkçası ziyan oldu. Aynı işlemleri arduino veya stm32 geliştirme kitleri ile yapabileceğimi farkettim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam ben sana yapayım 4 gb ramli raspberry. Ama sen bana onunla ne yapacağını söyle ki ona göre yapayım. 1gb ile yapamadığın neyi yapacaksın 4gb lık geliştrme kartı ile?

• quote:

Orijinalden alıntı: ProjectMan

nitelikli bir işlem yapmak istediğinizde 1gb bile yetmez hatta 2gb olmalı !
    dahası bu sistemler için çıkart tak ram yuvası özelliği olmalı !

cep telefonlarında bile en uyduruk modeli 4gb ramli olmuşken ! bu da işmi yani !
    :(
    "SEO uzmanlığı" ile Raspberry Pi üzerine ahkam kesmenin sonuçları... Rasppi en düşük RAM ve CPU ile en cok iş yapmak idealine sahip kişilerin aldığı bir bilgisayar. Bende Rasppi'nin 2012'de çıkan ilk versiyonu var 256MB RAM ve üstünde MySQL, PHP, Perl, Python, Nginx, VNC, FTP, DNS gibi tüm uygulamaları aynı anda çalıştırabiliyorum dolayısıyla birçok farklı web uygulaması ve yardımcı programı aynı anda kullanabiliyorum ve bunu 1-2 watt harcamayan CPU'su ısınmayan $35'lik bir Raspberry Pi ile yapabiliyorum, böyle kullanışlı bir cihazı 8GB RAM gibi mobil cihaz için elzem olmayan özellikler ekleyip yüksek fiyattan ürün satmaya çalışan cep telefonu üreticileri ile aynı kefeye koyuyorsunuz, Raspberry Pi ve Linux kullanmadığınız o kadar belli ki.

*Linux kullanmak derken, bir sürümden default kurulum yapıp bir iki masaüstü teması atmak değil, Linux'ta yapılabilecek kullanışlı şeyler yapmak...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• 1gb ram olsaydı tadından yenmezdi. media player olarak kullandığım 2 tane 3b+ 1 tane de zero wh var. ram streaming için lazım oluyor

• Evde 3 tane bilgisayar (1 laptop 1 TV için 1 de normal) var ama sırf kurcalamak için alacağım bunlardan 1 tane.

• Y-ZiyA kullanıcısına yanıt
    bende 3B modeli var, 3B+ modeli almayı düşünüyorum. bendekini satabilirim

• quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

"SEO uzmanlığı" ile Raspberry Pi üzerine ahkam kesmenin sonuçları... Rasppi en düşük RAM ve CPU ile en cok iş yapmak idealine sahip kişilerin aldığı bir bilgisayar. Bende Rasppi'nin 2012'de çıkan ilk versiyonu var 256MB RAM ve üstünde MySQL, PHP, Perl, Python, Nginx, VNC, FTP, DNS gibi tüm uygulamaları aynı anda çalıştırabiliyorum dolayısıyla birçok farklı web uygulaması ve yardımcı programı aynı anda kullanabiliyorum ve bunu 1-2 watt harcamayan CPU'su ısınmayan $35'lik bir Raspberry Pi ile yapabiliyorum, böyle kullanışlı bir cihazı 8GB RAM gibi mobil cihaz için elzem olmayan özellikler ekleyip yüksek fiyattan ürün satmaya çalışan cep telefonu üreticileri ile aynı kefeye koyuyorsunuz, Raspberry Pi ve Linux kullanmadığınız o kadar belli ki.

Alıntıları Göster
    işlemci 64bit ise haliyle ram üzerinde 32bit sınırlamanın ötesinde 64bit adreslemenin kullanılması için 4gb olsun desek yani bu sistemin tam hakkını verilmesi için bunun istenilmesi anormal mi !?

• kodi stream eder mi acep? Pi zero full hd stream de takılıp kalıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: TsG

kodi stream eder mi acep? Pi zero full hd stream de takılıp kalıyor.
    H264 desteği bulunuyor ve 1080P MPEG-4 türünü 30 FPS'de oynatabildiği belirtilmiş. İşlemcinin Pi 3 Model B+ ile aynı olduğunu düşününce Zero'ya kıyasla medya oynatımı konusunda daha iyi işler başaracağını tahmin etmek yanlış olmaz sanırsam.

• quote:

Orijinalden alıntı: ProjectMan

işlemci 64bit ise haliyle ram üzerinde 32bit sınırlamanın ötesinde 64bit adreslemenin kullanılması için 4gb olsun desek yani bu sistemin tam hakkını verilmesi için bunun istenilmesi anormal mi !?

Alıntıları Göster
    32bit veya 64bit olsun hiç Raspberry aldınız veya kullandınız mı? Büyük ihtimalle hayır. Hah 4GB olsa 64bit işlemci hakkını verirmiş. Raspberry Pi'nin başarısını görüp pazardan pay kapmak isteyen birçok başka üretici tam o dediğiniz şeyi yaptı, işte 4GB RAM falan koydu peki sonuç? Hiç kimse onları almadı! Fakat sadece onların fiyatı Rasppi'ye göre daha pahalı olduğundan değil. Daha cok Watt harcamasından tutun, board ebatlarının artmasına kadar ceşitli birçok sebepten dolayı almadı. Cunku Rasppi'nin bir ilkesi ve bir felsefesi var. Dikkat ettiniz mi bilmem, Rasppi fiyatlandırmasını $5 'in katları olacak şekilde $35 ve altında yapıyor. Rasppi zero $5, Pi 3 Model A+ $25, Rasppi Pi (ana model) $35 şeklinde.... Yani birçok üretici örneğin $49, $69 ..$99 gibi üste doğru ve 9'lu psikolojik taktikler ile fiyatlandırırken Rasppi öyle yapmıyor. Haa bir cok üretici bir de Anti Feature ile fiyatlandırma yapar en dolu modelden özellik eksileterek ucuz fiyat yapar, Rasppi 'de öyle birşey sözkonusu dahi değil örneğin bu $10 ucuz Model A+ da 4 USB yerine 1 USB var Ethernet yok fakat bunu Anti Feature ile yapmadılar, sıfırdan board tasarladılar.

• 512 MB Ram tam bir fiyasko. Yıllar geçtikçe RAM fiyatları ucuzlarken bunda 512 MB kullanılması saçma. Geliştirme yapılırken RAM gereksiz diyenler olmuş. Githubdan indirdiğiniz orta büyüklükte bir projeyi gcc ile derlerken ne kadar RAM tükettiğine bakın. 4 çekirdeğin avantajını kullanmak istediğimiz çoklu işlemli (multi thread) derlemede (‘make -j 4’ vs.) özellikle -O1,-O2,-O3 optimizasyonlarından biri açıkken 1 GB RAM dolmakta ve işletim sistemi gcc işlemini sonlandırmaktadır(out of memory sebebiyle kill etmekte). Bu sorunun üstesinden gelmek için de yavaş SD’ler üzerinde swap sürücüsü açmak gerekmekte.

RISC işlemciler CISC’lerin tek komutta yaptığı bazı işlemleri daha fazla komutta yaptığı için (dolayısıyla daha fazla RAM kullandığı için) ARM tabanlı bir sistemde bellek olabildiğince çok olmalıdır. Özelikle Raspberry üzerinde Java veya Python ile görüntü, sinyal işleme tarzı uygulamalar geliştirilmek istendiğinde bu RAM’in yetmeyeceği açıktır. Zamanında 7 dolara 1 GB RAM’li Orange Pi almıştım yani buna daha fazla RAM eklenebilirdi.

Bir de şuna değilnmek istiyorum. Arkadaşların bahsettiği diğer benzer cihazların Raspberry PI’ler kadar tutmamasının ana sebebi bence üzerindeki mikrokontrölcülerin özelliklerinin yeterince açık bir şekilde dökümante edilmemesidir. Örneğin Orange PI ile GPIO’ları yönetmek Raspberry PI’ye göre oldukça zordur. Raspberry PI’de belli bellek adreslerine erişerek GPIO’lar düşük seviyede en yüksek hızda kontrol edilebilmektedir. Orange PI’lerde bu durum yeterince açık değildir.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.