Şimdi Ara

Raspberry Pi 4 tanıtıldı: Çift monitör desteği ve RAM seçenekleri (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
293
Cevap
6
Favori
13.782
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Pi zero'ya usb ethernet adaptörü takarak 300mbit'e kadar bağlantı almak mümkün. Zaten diğer raspberry pi modellerindede aslında ethernet usb 2.0 üstünden çalışıyor. İçeriden bağlı bir usb ethernet adaptörü varmış gibi düşünün. Eski pi'lar bağlantı hızı olarak gerçekten sıkıntılı idi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: smart1978

Windows PC lerde aslinda 4 GB ve sonrasi icin destekleyen durumlar vardir :) Konumuz o degil ama ifade etmek isterim :)

Pi 4 donanimsal olarak zaten 64 bitlik yani 64 bitlik icin illa 4 GB minimum ve yukarisi olacak diye bir sart yoktur ( demedin ama ifade etmek istedim )

Pi 4 icin elbette artik 64 bitlik dagitimlar gorecegiz
    https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-4-on-sale-now-from-35/

64 bit adresleme sayesinde ayrica islem gucun de esasli artacaktir ...
    https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-4-on-sale-now-from-35/

Ben olsam genel manada 4GB RAM lisini alirdim...
    şuan almayı düşünmüyorum. elimde 1GB ramli 3B modeli var, benim kullandığım uygulamalarda 1GB ram yeterli geliyor ama işlemci yetersiz kalıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: candeniz_1991

Şu anda 4k da sıkıntı yok ama 4k+hdr+dts olunca takılıyor. Yetişemiyor. Bu yetişememe modem den de olabilir. Airties 9970 var. O yetişemiyor gibime geliyor.

Bilgilendirme için teşekkür ederim.

Alıntıları Göster
    Evet bu dijital ses olayı, 5.1 ses sistemi olanlar için sıkıntı.
    Daha önce Raspberry pi sistemini KODI media player olarak kullanmak istemiştim ama sonra dijital ses (dolby digital, DTS) aktarımlarında sıkıntı yaşayanlar olduğu için vazgeçmiştim. Herşey den önce SPDIF denilen dijital ses çıkış portu yok.
    Raspberry' i sadece stereo ses çıkışlı kullanmak benim işime gelmiyor.

Filmler de 5.1 dijital ses, benim için olmazsa olmaz, bu yüzden dijital ses çıkışı olan TV BOX kullanıyorum.

Yeni çıkan Raspberry pi 4 de KODI media player ile hdmi üzerinden dijital ses aktarımı oluyor mu, oluyorsa sağlıklı olur mu, bilmiyorum.
    Denemek lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 24 Haziran 2019; 17:34:55 >

• Yani sana diyebilirim ki direk 4GB olani tavsiyemdir . Sonucta future proof ... Ufkunu genisletirsin ... Islemcisi zaten bariz artmis. Yuksek RAM emin ol faydasi da olacaktir.

Karar senindir.
  • Allons-y kullanıcısına yanıt
    Anladim ama fiberobtik ve / veya veri transferi lokal networking icin bence gigabit ethernet en idealidir .
    İyi de pi ye kaç tb disk takacaksın ki. Harici diskler sürekli bir yere bağlı kalıp sürekli çalışmak için yapılmış cihazlar değil ayrıca. Veri kaybı yaşayabilirsin. Wd nin bu cihazı desteklemese bile 5 sene götürür en az. Üstüne kurduğum transmission güncellenmese ne olur. Onu da zaten WD değil Teanazar diye bi tane adam yapmış

Değiştirebilirlik, esneklik ve destek istiyorsan o zaman disksiz nas cihazı ve disk alacaksın. O da 1000 tl den başlar. Her türlü pi den iyidir. Sırf biraz daha ucuz diye pi alıp kendine eziyet etmeye hiç gerek yok.
  • BR9 kullanıcısına yanıt
    Pi3 de bu gibi gelişmiş ide ler çok kasıyor daha doğrusu hiç kod yazılamıyor. Pi4 için bende merak ediyorum

wd my cloud kullanıyorum, jailbreak benzeri, chroot olarak debian yükledim, her şeyi yapabiliyorsun, gigabit zaten.
  • Hobar kullanıcısına yanıt
    Hocam diskler sürekli çalışmıyor sonuçta %90 uykudalar. Ayrıca harici disklerin içindede normal 2.5inch bir disk var laptoplarda konsollarda ufak media playerlarda yıllardır kullanılan kendini ispatlamış diskler bunlar. Hatta kaliteli harici disklerin içinde titreşime çarpmaya voltaj kesilmesine dayanıklı 2.5inchlik diskler var. Usb çoğaltıcımın üstündede 8 adet port var yani 8 diske kadar bağlayabilirim (Şu an 4 adet bağlı olmasının nedeni minyatür kasanın içinde yer olmaması. Ha bir de ben disklerin ömrünü uzatmak için içine titreşim önleyici sünger alıp disklerin arasına koydum. Böylelikle birbirlerine titreşimlerini de iletmemiş oluyorlar.

Benim cihazım dediğiniz iki cihazdanda üstün. Çünkü aslında bir Nas server değil. Çok daha fazlası. Tam anlamı ile bir web server. Hazır nas cihazları bile üreticinin içine koyduğu özellikler ile kısıtlı. Ben istersem minecraft server açabilirim. Videoları re encode yapıp boyutlarını düşürebilirim. Yeni codeclere geçerek aynı kalitede daha az yer kaplattırabilirim. VPN server açıp dünyanın her yerinden evimdeki ağa bağlanabilirim içerideki filmleri iyi bir uploadım varsa izleyebilirim. Üstteki arkadaşların yazdığı gibi DNS server ekleyerek reklamları engelleyebilirim. Ayrıca interneti hızlandıra bilirim ince ayarlar ile. Yarın öbür gün torrent yasaklansa UseNet istemcisi kurabilirim etkilenmem. SMB FTP sFTp gibi pek çok dosya transferi protokolünü kullanabilirim. Yarın daha farklı ve stabil bir protokol çıksa ona geçebilirim.

Yani aslında Server vs NAS server karşılaştırması yapıyoruz. Ha dersinizki pi'ın gücü ne kadarki server diyebiliyorsun. sadece 310 tl'lik bir kart değişimi ile şu an server'ım bir kaç kat daha güçlü oldu bile. Yani upgarade seçenekleride sınırsız. Aynı formda çok daha güçlü cihazlarda var 8 çekirdekli eğer yeterisz geldiğinde bunlarada geçiş yapabilirim.

Bilmiyorum daha nasıl anlatabilirim farkı.

Edit: WD my cloud'a debian yüklenmesi onada epey bir özellik katıyor gibi ama şu var ki. Ben bile arada yanlışlık yaptığımda hdmi ile cihaza bağlanıp komut satırından düzeltmem gerekiyor (Boot sırasında hata verdiği için lan'a bağlanmamış oluyor bu yüzden için uzaktan erişemiyorum). Sizin sanırım komple sıfırlamanız gerekir bu durumda..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Allons-y -- 24 Haziran 2019; 17:59:15 >

• 3 ay önce NAS kuracakken Pi'nin yetersizliği yüzünden Synology 218j aldım.

Tüm yedeklemelerim bittikten sonra haftada belki 1 defa data yüklüyorum ve çekiyorum. Her gün gerçekleşen arka plan yedeklemeleri hariç....

Yani çok nadir kullanıyorum. Toshiba N300 6 TB HDD var içerisinde...

Tabi bu süreye kadar Syno'nun tüm özelliklerini inceledim ve suyunu çıkardım.

Diyeceğim şu ki....

Evet Pi 4 kesinlikle çok iyi bir custom nas çözümü donanımı olmuş, özellikle gelen gigabit ethernet fonksiyonu ile.... ama kesinlikle Syno ve Qnap'in tırnağı olamaz.

NAS=Stabilite=Güven bu faktörler Pi'de çok yüksek değil. Dolayısıyla yeni cihaz çok iyi bir donanıma sahip olsa da datasına ve devamlılığa önem verenler yukarıdaki 2 markadan şaşmasın.
  • Merhaba arkadaşlar benim paneli çok iyi ve kaliteli olan (LG 4K) ama smart özelliği olmayan bir televizyonum var . Bunu alsam arkasına taksam Windows 10 yüklesem kullanabilir miyim? Evdeki Wifi ağına bağlayabilir miyim? Ne zaman film izleyecek olsam labtopla kablolarla uğraşıyorum. Bir de evde olmadığım zaman torrent indirsin istiyorum. Eve geldiğimde inen torrentleri açıp keyfime bakmak istiyorum. Sizce bu hayalimi gerçekleştirebilir mi bu bebek?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: candeniz_1991

Şu anda 4k da sıkıntı yok ama 4k+hdr+dts olunca takılıyor. Yetişemiyor. Bu yetişememe modem den de olabilir. Airties 9970 var. O yetişemiyor gibime geliyor.

Bilgilendirme için teşekkür ederim.

Alıntıları Göster
    RPi4 bile alsan kurtarmaz. Modemin desteklemiyor 100mbit üstünü. RPi4 + Gigabyte destekli switch alırsan ağın ve cihazın gigabyte olarak veriyi karşı tarafa iletebilirsin ama karşı tarafda ki cihazda gigabyte desteklemesi gerekiyor. Düz televizyon ise 100mb üstünü desteklemiyor olabilir. Tabi aralardaki kablonda en düşük Cat5e ve üstü olması gerekiyor :)

• quote:

Orijinalden alıntı: muxo

Merhaba arkadaşlar benim paneli çok iyi ve kaliteli olan (LG 4K) ama smart özelliği olmayan bir televizyonum var . Bunu alsam arkasına taksam Windows 10 yüklesem kullanabilir miyim? Evdeki Wifi ağına bağlayabilir miyim? Ne zaman film izleyecek olsam labtopla kablolarla uğraşıyorum. Bir de evde olmadığım zaman torrent indirsin istiyorum. Eve geldiğimde inen torrentleri açıp keyfime bakmak istiyorum. Sizce bu hayalimi gerçekleştirebilir mi bu bebek?
    Bir bakıma evet. Öncelikle masa üstü kullanacağın bir windows yükleyemezsin. XBMC sistem olarak yükleyebilir aleti media center'e çevirebilirsin. XBMC'a ise eklenti olarak torrent uygulaması vardı önce kullanmıştım. Torrent eklemek ise başka makineden uzaktan web arayüzüne bağlanarak falan yapman gerekiyor uyarayım.

Teknik bilgi gerektiyor bunları ayarlamak için. Önce linux kullanmadıysanız işlemler zorlayabilir.

Bir tane olsun sata portu olsa tamam diyeceğim de. Usb den nas işi yaş. Zaten düşük olan performans hub ile iyice düşecektir. Gigabit port bile yeni modelde geldi. Bağladığın tüm diskler ayrı ayrı diskler olarak gözükecek.

Dediğin ek özelliklerin çoğu gereksiz, yapmak için performans az, hem de ağın hızı yetersiz. VPN upload hızın ile sınırlı. Video encode yi falan da 6 ayda falan tamamlar heralde . Saydıklarının çoğu varsayımdan ibaret. Bu tip şeyleri kaç sefer kullandın, ne işine yaradı?

Ayrıca bunların kurulumu da zahmetli. Şifresiz girilebilen public bir paylaşım klasörü açmak için bir ton şey arayıp yapmıştım zamanında. Alırım bir nas kurarım torrenti indirsin. Ne uğraşacağım. Yok video encode bilmem ne..

Bu arada nereden sipariş ettiniz yeni modeli?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 24 Haziran 2019; 18:55:49 >

4 yıldır daha lan'a bağlanamadığı olmadı ama olursa manuel olarak kapatıp açmak gerekir.
  • Hobar kullanıcısına yanıt
    Usb'den nas'ın hiç bir sorunu yok, 2-3 kişi aynı usb cihazından seyretse de takılma donma falan olmuyor, 50-60mb/sn hızlarında veri alınıyor.
    2 yıldır wd my cloud'a bağlı 16tb diski usb'de kullanıyorum. Sorun denmez ama usb disk kullanılmadığında uyku moduna geçtiği için ilk çalıştırdığında bir kaç saniye bekliyorsun.
  • zortak Z kullanıcısına yanıt
    RPi3 ve öncesinde sadece Sd karttan boot edilebiliyordu. 4 de değişmiştir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Maşallah, benim şanssızlığım demek ki

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Netflix ve Android lisansı olan cihazlar varken bu tarz cihazları player olarak kullanmak mantıklı değil.

Ama Nas/server vs olarak harika iş yapar.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.