Şimdi Ara

Raspberry Pi 4 tanıtıldı: Çift monitör desteği ve RAM seçenekleri (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
293
Cevap
6
Favori
13.782
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: balkanxp

amfiye hdmi üzerinden sorunsuz bir şekilde çok kanallı ses aktarabiliyorum... pi 3b+

Alıntıları Göster
    Bilgi için teşekkür,
    Pi 3 de bunu yapabiliyorsan, Pi 4 de de sorunsuz olacağını düşünüyorum.

Pi 3 de Kodi media player ile film oynatıyorsunuz değil mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 25 Haziran 2019; 11:8:39 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kayamtky

Bilgi için teşekkür,
    Pi 3 de bunu yapabiliyorsan, Pi 4 de de sorunsuz olacağını düşünüyorum.

Pi 3 de Kodi media player ile film oynatıyorsunuz değil mi ?

Alıntıları Göster
    evet... ben amfi ye bağlıyorum hdmi ile, amfi de baska bir hdmi ile tv ye bağlı... sesi hdmi üzerinden bitstream olarak gönderebiliyorsunuz.
  • quote:

evet... ben amfi ye bağlıyorum hdmi ile, amfi de baska bir hdmi ile tv ye bağlı... sesi hdmi üzerinden bitstream olarak gönderebiliyorsunuz.

Alıntıları Göster

Bende de tv box projeksiyona hdmi ile bağlı. Projeksiyonun optik ses çıkışı da 5.1 ses sistemine bağlı.
    İlerde tv box ın yerini Pi 4 alabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 25 Haziran 2019; 12:9:32 >
  • TheJudgé kullanıcısına yanıt
    Nas içinse 1gb rahatlıkla yeter ve standartı olmalı, 2gb ekstrem programlar kullanıyorsanız, 4gb tamamen anlamsız.
  • Teknik Özellikler(Model B)
    -Broadcom BCM2711, Quad core Cortex-A72 (ARM v8) 64-bit SoC @ 1.5GHz
    -1GB, 2GB or 4GB LPDDR4-2400 SDRAM (depending on model)
    -2.4 GHz and 5.0 GHz IEEE 802.11ac wireless, Bluetooth 5.0, BLE
    -Gigabit Ethernet
    -2 USB 3.0 ports; 2 USB 2.0 ports.
    -Raspberry Pi standard 40 pin GPIO header (fully backwards compatible with previous boards)
    -2 × micro-HDMI ports (up to 4kp60 supported)
    -2-lane MIPI DSI display port
    -2-lane MIPI CSI camera port
    -4-pole stereo audio and composite video port
    -H.265 (4kp60 decode), H264 (1080p60 decode, 1080p30 encode)
    -OpenGL ES 3.0 graphics
    -Micro-SD card slot for loading operating system and data storage
    -5V DC via USB-C connector (minimum 3A*)
    -5V DC via GPIO header (minimum 3A*)
    -Power over Ethernet (PoE) enabled (requires separate PoE HAT)
    -Operating temperature: 0 – 50 degrees C ambient

* A good quality 2.5A power supply can be used if downstream USB peripherals consume less than 500mA in total.

Cihazda Tayvanlı Via firmasının VL805 adlı PCI-e USB Host contollerı kullanılmış. (Firma VLI markasını kullanıyor artık.) Yonga 4 adet USB 3.0 portuna sahip, raspberry firması portların dördünü de 3.0 yapabilirdi niye böyle yapmışlar anlamak güç. Zira 2.0 olan portlar da VL805'e bağlı.

Cihazda önceki nesillerden farklı olarak GIGe ethernet yongası kullanılmış. Bu iyi gelişme. Zira önceki nesillerde yer alan USB ethernet çözümü darboğaz yarattığı için eleştiriliyordu.

Cihazın ayrıntılı resmi:
    Raspberry Pi 4 tanıtıldı: Çift monitör desteği ve RAM seçenekleri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 27 Haziran 2019; 10:9:11 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: erdemefe

Windowsun Uzak Masaüstü protokolü değil ama Linuxda çalışan VNCServer ile yapabilirsin.
    Dosya Paylaşımı için de Pi üzerinde Samba server kurup windowsdan dosyalarına erişebilirsin. Hatta FTP server kurup uzaktan da erişebillirsin ama bu işler biraz linux bilgisi istiyor.
    Teşekkür,

Uzak masaüstü için konuşuyorum;
    bu bahsettiğiniz VNC Server' ı hem linux hem windows her 2 tarafa da kurmak gerekiyor değil mi ?
  • Retro gaming içinde super bir cihazdır.

Bir sd kartımda bu imajı kullanıyorum. Çok iyi.

• Bu imajı PC için kurma şansımız yok mu? Tam aradığım şey

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arcade Punks
    Arcade Punks - Arcade Building, cabinets, blog, reviews, news and gaming
    https://www.arcadepunks.com
  • Pi 4 Bağlantı hızı açısından cidden müthiş bir devrim yapmış.

USB 3.0 performansı diğer pi'lara kıyasla:

10 kat artış var.

Ethernet hızı:

Güç tüketimi çok artmamış:

Diğer testlere buradan bakabilirsiniz:
    https://www.raspberrypi.org/magpi/raspberry-pi-4-specs-benchmarks/

İşlemci ve grafik performansı da 1.8 ila 3 kat kadar artmış gördüğüm kadarı ile. Ama hala günlük kullanımda işte budur pc'ye gerek yok dedirtir mi emin değilim. tarayıcı performansı hala mükemmel gelmedi ama updateleri beklemek lazım.

Edit: USB hızına bu kadar şaşırmamın nedeni işlemcinin masaüstü işlemcilerden zayıf olması nedeni ile veriyoluna darboğaz oluşturacağını düşünmem idi.Ama öylr bir durum gözükmüyor. Sata 2 ile sata 3 arası bir hıza erişebiliyor gibi gayet güzel.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Allons-y -- 25 Haziran 2019; 13:59:3 >

• quote:

Bende de tv box projeksiyona hdmi ile bağlı. Projeksiyonun optik ses çıkışı da 5.1 ses sistemine bağlı.
    İlerde tv box ın yerini Pi 4 alabilir.

Alıntıları Göster
    projeksiyon %99 sesi stereo downmix yapıyordur... eski lcd tv ler de bu sorun vardı...

şu tarz bir optik extractor işinizi görecektir muhtemelen.
    eBay
    Ugreen HDMI to HDMI Optical Toslink SPDIF Audio Extractor Converter for PS4 DVD | eBay
    https://www.ebay.com/itm/Ugreen-HDMI-to-HDMI-Optical-Toslink-SPDIF-Audio-Extractor-Converter-for-PS4-DVD-/132163894606

• 4gb’lık modeli Türkiye’ye gelmeyecek mi acaba? Şu an stoklarda yok diye görünüyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

projeksiyon %99 sesi stereo downmix yapıyordur... eski lcd tv ler de bu sorun vardı...

şu tarz bir optik extractor işinizi görecektir muhtemelen.
    https://www.ebay.com/itm/Ugreen-HDMI-to-HDMI-Optical-Toslink-SPDIF-Audio-Extractor-Converter-for-PS4-DVD-/132163894606

Alıntıları Göster
    Merhaba,
    O söylediğiniz her projeksiyon cihazı için geçerli değil. Bende öyle bir problem yok, DTS sesi en iyi kalite de alıyorum, zaten filmin kendisi dijital ses değilse 5.1 ses sistemini göstergesin de görünüyor. Dijital ses için ayrı, stereo ses için ayrı led ışık göstergesi var.

zaten optik ses çıkışı demek, sese hiç bir müdahale de bulunmadan, kaynaktaki sesi olduğu gibi ses çözücü amfiye göndermek demektir. Eğer stereo ses çıkışı isteniyorsa, ayrıca projeksiyon da o çıkışlarda var.

Belki merak etmişsinizdir,
    Ben niye tv box ın optik ses çıkışını kullanmıyorum da, projeksiyonun optiğini kullanıyorum ?
    Şunun için;
    hdmi switch' e 3 tane cihaz bağlı (tv box, türkcell tv alıcısı, uydu alıcısı), hangi cihazı çalıştırırsam o cihazın hdmi ı üzerinden gelen sesi, projeksiyona bağlanan tek bir optik kabloyla 5.1 ses çözücüye aktarıyorum.
    Yani kaç tane cihaz olursa olsun, ses çıkışı tek bir optik kabloyla oluyor, kablo kalabalığı olmuyor, cihazlar arası geçiş kolay oluyor.

Eğer böyle yapmasaydım, her cihaz için ayrı bir optik kablo çekmek zorunda kalacaktım. Ayrıca 5.1 ses sisteminin optik girişleri sınırlı sayıda, böylece onları da en düşük sayıda kullanmış oluyorum. 5.1 ses sisteminde hdmi girişte yok zaten.

Öneriniz için teşekkür ancak o parçaya ihtiyacım yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 25 Haziran 2019; 16:49:17 >

• quote:

Merhaba,
    O söylediğiniz her projeksiyon cihazı için geçerli değil. Bende öyle bir problem yok, DTS sesi en iyi kalite de alıyorum, zaten filmin kendisi dijital ses değilse 5.1 ses sistemini göstergesin de görünüyor. Dijital ses için ayrı, stereo ses için ayrı led ışık göstergesi var.

zaten optik ses çıkışı demek, sese hiç bir müdahale de bulunmadan, kaynaktaki sesi olduğu gibi ses çözücü amfiye göndermek demektir. Eğer stereo ses çıkışı isteniyorsa, ayrıca projeksiyon da o çıkışlarda var.

Belki merak etmişsinizdir,
    Ben niye tv box ın optik ses çıkışını kullanmıyorum da, projeksiyonun optiğini kullanıyorum ?
    Şunun için;
    hdmi switch' e 3 tane cihaz bağlı (tv box, türkcell tv alıcısı, uydu alıcısı), hangi cihazı çalıştırırsam o cihazın hdmi ı üzerinden gelen sesi, projeksiyona bağlanan tek bir optik kabloyla 5.1 ses çözücüye aktarıyorum.
    Yani kaç tane cihaz olursa olsun, ses çıkışı tek bir optik kabloyla oluyor, kablo kalabalığı olmuyor, cihazlar arası geçiş kolay oluyor.

Eğer böyle yapmasaydım, her cihaz için ayrı bir optik kablo çekmek zorunda kalacaktım. Ayrıca 5.1 ses sisteminin optik girişleri sınırlı sayıda, böylece onları da en düşük sayıda kullanmış oluyorum. 5.1 ses sisteminde hdmi girişte yok zaten.

Öneriniz için teşekkür ancak o parçaya ihtiyacım yok.

Alıntıları Göster
    projeksiyona hdmi üzerinden bagladıgınız her hangi bir cihazdan gelen, hdmi kablo içinden görüntü ile beraber projeksiyonunuza aktarılan 5+1 ses, projeksiyonun spdif optik çıkışında 5+1 olarak devam etmiyor amfinize buradan gelen ses çok kanallı olmuyor ise çok kanallı ses alabilmek için bu tarz bir alet kullanmak gerekiyor. raspi de ayrıca spdif optik baglantı olmadıgı için, optik girişli ses sisteminize çok kanallı ses aktarabilecek yöntemlerden birisi bu. bu arada optik kablo vb aktarımda illa sese müdahale edilmemiş ham veri olacak diye bir şey yok... duruma göre kaynak cihazda sinyal çözülüp lpcm olarak bile yollanır veya çözmesi için dediğiniz gibi dts-ac3 gibi biçimlerde de amfi vb yerlere aktarabilir.

sizde bu anlattıgım şekilde sorun olmuyormuş anladığım bu çok iyi, kodi ile çok kanallı ses almamanız için hiç bir engel olmaması lazım o zaman?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi balkanxp -- 25 Haziran 2019; 16:52:2 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Allons-y

Pi 4 Bağlantı hızı açısından cidden müthiş bir devrim yapmış.

USB 3.0 performansı diğer pi'lara kıyasla:

10 kat artış var.

Ethernet hızı:

Güç tüketimi çok artmamış:

Diğer testlere buradan bakabilirsiniz:
    https://www.raspberrypi.org/magpi/raspberry-pi-4-specs-benchmarks/

İşlemci ve grafik performansı da 1.8 ila 3 kat kadar artmış gördüğüm kadarı ile. Ama hala günlük kullanımda işte budur pc'ye gerek yok dedirtir mi emin değilim. tarayıcı performansı hala mükemmel gelmedi ama updateleri beklemek lazım.

Edit: USB hızına bu kadar şaşırmamın nedeni işlemcinin masaüstü işlemcilerden zayıf olması nedeni ile veriyoluna darboğaz oluşturacağını düşünmem idi.Ama öylr bir durum gözükmüyor. Sata 2 ile sata 3 arası bir hıza erişebiliyor gibi gayet güzel.
    Günlük sıradan kullanıcıya ulaşması için tak-kullan / yükle-kullan tarzı yazılım çözümleri gelmeli.

Android bile doğru düzgün çalışmıyor / kolay yüklenemiyor.

Birçok insan NAS / server / multimedia server olarak kullanıyor. Sıradan kullanıcıyı aşan şeyler bunlar.

TV ye taktığınızda kumanda ile entegre olmuyor bu bile sıkıntı. Hadi fare-klavye ile yolumuza baktık diyelim. Arayüz ne olacak. Android TV çözümü bile yok.

Tam sürüm Ubuntu'ya gücü yeter mi? Emin değilim. Yetti diyelim. Kaç kişi Ubuntu biliyor. Gözü kapalı atlar.

Anneme alsam PC yerine diye sabahtan beri yazılım çözümlerine bakıyorum 1 tane adam gibi çözüm yok. emteria.OS var o da paralı....

Kısacası mevcut haliyle IT ci ve yazılımcı arkadaşları hedeflemeye devam eder fazla da öteye gidemez.

Burada yazılımın ne kadar ayrı bir önemde olduğunu görüyoruz.

Orta seviye akıllı telefon kadar güçlü ama kullanım alanı çok sınırlı... 4k60fps diyor da filmi nereye koyacağım bile büyük soru işareti...

Şimdi işin delisi arkadaşlar tonla kızacak. Ama şunu fark edin. Millet siz değil. Adam telefonu sessize almasını bilmiyor.

İnanılmaz potansiyeli olan cihaz bence hak ettiği yerde değil.

• quote:

projeksiyona hdmi üzerinden bagladıgınız her hangi bir cihazdan gelen, hdmi kablo içinden görüntü ile beraber projeksiyonunuza aktarılan 5+1 ses, projeksiyonun spdif optik çıkışında 5+1 olarak devam etmiyor amfinize buradan gelen ses çok kanallı olmuyor ise çok kanallı ses alabilmek için bu tarz bir alet kullanmak gerekiyor. raspi de ayrıca spdif optik baglantı olmadıgı için, optik girişli ses sisteminize çok kanallı ses aktarabilecek yöntemlerden birisi bu. bu arada optik kablo vb aktarımda illa sese müdahale edilmemiş ham veri olacak diye bir şey yok... duruma göre kaynak cihazda sinyal çözülüp lpcm olarak bile yollanır veya çözmesi için dediğiniz gibi dts-ac3 gibi biçimlerde de amfi vb yerlere aktarabilir.

sizde bu anlattıgım şekilde sorun olmuyormuş anladığım bu çok iyi, kodi ile çok kanallı ses almamanız için hiç bir engel olmaması lazım o zaman?

Alıntıları Göster
    Aynen katılıyorum, aynı şeyden bahsediyoruz.

Tabii ki bahsettiğiniz dijital sesi çözülmemiş olarak amfi ye gönderme yeteneğine sahip olmayan cihazlar için o dediğiniz alete ihtiyaç var.

Fakat,
    söylediğiniz,
    "veya çözmesi için dediğiniz gibi dts-ac3 gibi biçimlerde de amfi vb yerlere aktarabilir"

cümleniz benim şu anda ki durumu izah ediyor.
    Önce ki satırlar da bahsettiğiniz problem bende yok.

Dolayısıyla, yarın bir gün Pi 4 cihazını aldığımı var sayarsak, pi 4 de optik çıkış olmasa da, hdmi üzerinden çözülmemiş 5.1 sesi projeksiyonun optik çıkışı vasıtasıyla, çözülmesi için 5.1 ses sistemime gönderebileceğim. Çünkü 5.1 ses sistemimin ses çözücü özelliği var. Doğrulamanın en iyi yöntemi de, 5.1 amfi üzerinde çözülen sesin dijital mi (dts5.1, dolby dijital5.1), yoksa stereo mu olduğunu gösteren göstergelere bakmak.
    Zaten 5.1 ses sistemine çözülmemiş 5.1 ses sinyalleri geldiğin de direkman dijital ışığı yanıyor.

Bu sonuca göre, başka bir ara birim cihaza ihtiyaç duymadan pi 4 den dts5.1 ve dolby dijital5.1 sesleri çözülmemiş olarak, çözülmesi için amfiye(5.1 ses sistemine) gönderebileceğim anlamına geliyor.

Yani teori de pi 4 ü, dijital sesli kodi media player olarak kullanabileceğim anlamına geliyor, denemedim ama ilerde bakacağız.

İyi bir fikir alışverişi oldu, teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kayamtky -- 25 Haziran 2019; 17:45:42 >

• ardicli2000 kullanıcısına yanıt
    Hocam cihazın inanılmaz potansiyeli var doğru ama bu potansiyel sizin baktığınız noktada değil başka yerlerde. Günümüzde binlerce kioskta avmdeki oyun makinelerinde vb raspberry pi kullanıyor. geçen üniversitenin sosyal tesislerindeki bilgi yarışması cihazında gördüm. Boot hatası vermişti ve rasbian vardı direk içinde cihazın .

siz istiyorsunuz ki hem profesyonel denilebilecek ürünlerde de kullanılsın hem son kullanıcının bütün kesimlerine hitab edebilsin. Bu istediğiniz şey mümkün olsa bile 35 dolara ucuz olsun diye dahili hafıza ve bir kasa ile bile gelmeyen bir cihazın yapabileceği bir şey değil. Android Tv'nin bluetooth kumandalı çözümlerine bakmanızı tavsiye ederim. Benim annem babamda kullanıyor genel olarak memnunlar. Aradığınız cihaz Pi değil gibi.

• Allons-y kullanıcısına yanıt
    Hocam, çok haklısınız ve aynı noktadayız. Ben sırf merakımdan alıp raspbian ve bilimum linux distro larını deneyimleyebilirim. Çok güzel de bir giriş olur. Hatta bir zamanlar sabit ip li net alıp kendi fps server ımı kurma hedefim vardı. Es file exp ile de tüm eş dost akrabaya foto videoları açacaktım. Nas çözümlerinde güvenliğe inanmıyorum. Bu iş için biçilmiş kaftan olurdu.

İlk çıkışını yaptığı 256 mb son modeldeki 1gb ram çok sayıda günlük işlemde yetersiz kalır (akıllı tel ve pc bazında). Ama artık 4gb ram ile bu iş değişmiş. Cpu gpu ram ve gelecek yeni nesil sd lerle çok rahat orta seviye akıllı tel performansı alınır. İster media server, ister akıllı tv istersen küçük çaplı bir pc... hepsini yapabilir. Ama bunun için yazılım desteği şart. Bunu diyorum. Hani şöyle bir android distroyla gelseydi fena mı olurdu :)

Artık potansiyeli çok yüksek. Değerlendirsin istiyorum :) çok mu şey istiyorum :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ardicli2000 -- 25 Haziran 2019; 23:0:50 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• ardicli2000 kullanıcısına yanıt
    Hocam sabit net almanıza gerek yok ben benzer şeyleri bedava dns kaydı yapan siteleri kullanabilirsiniz. Modem resetlenip yeni ip alınca benim pi 5 dk içinde yeni ip'yi servera bağlanarak güncelliyor. Böylelikle sabit ip parası vermenize gerek kalmıyor.

Ama şu varki eğer gerçek ip'niz yoksa NAT altında iseniz (yani siz ve çevra apartmanlardaki 100 kişi aslında aynı ipyi kullanıyorsanız bu çözüm bir işe yaramaz ozaman gene sabit ip almanız gerekir)

Ben tarayıcı yönünden hala şüpheliyim izlediğim videolar nedeni ile. telefonla mobil sayfalara girdiğimiz için faretmiyoruz ama masaüstü için tasarlanmış sayfalar bu tip düşük güç tüketen işlemcileri hala çok zorluyor. Test ettiğimde yazacağım.

Bu arada benim alet geldi meşgul olduğum için akşama bıraktım kurcalamayı. Şimdi ise elimde micro değil mini hdmi dönüştürücü olduğunu farkettim. mecburen kös kös 2 gün daha bekleyeceğim kurcalamak için. Alacak arkadaşlarda buna dikkat etsinler bence kötü bir karar olmuş. Ama sanırım eski kasalara uygun kalarak 2 görüntü bağlantısı imkanı başka türlü verilemezdi.

• TheJudgé kullanıcısına yanıt
    lazılım olarak ne kullanıyorsunuz

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.