Şimdi Ara

Referansı/Torpili Olmayanlar Nasıl İş Buluyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
122
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar, 3.5 yıl önce teknik bir üniversitenin ingilizce inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezuniyet sonrası ailevi sebeplerle bir süre iş arayamadım, ancak aramaya başladığımda da maalesef alanımda iş bulamadım. Bu süreçte özel sektörün zorlu koşulları ve güvencesiz ortamı nedeniyle iki kez KPSS’ye hazırlandım. 2024 KPSS’den 87 puan aldım, ancak bu puanın atanmama yetmeyeceğini düşünüyorum.

Sürekli iş ilanlarına başvuruyorum, ancak neredeyse hiç geri dönüş alamıyorum. Firmaların çoğu "tecrübeli" aday arıyor. KPSS sonrası bir tanıdık aracılığıyla bir firmayla görüşme fırsatı yakaladım. Onların teklifi ise iç karartıcıydı: Sabah 8’den akşam 19:30’a (hatta daha geç) çalışma, 2 haftada 1 gün izin, muhtemelen sigortanın mühendis olarak yatırılmaması… Teklif ettikleri maaşta 25 bin TL’ydi (45 bin olsa bile bu koşulları kabul etmezdim doğrusu). İşverenler, "Çalışmazsan başkasını buluruz" tavrıyla insanları köşeye sıkıştırıyor. Ha, bu noktada tek suçlu işverenler değil bence, düşük maaşlarla çalışan, diplomasını kiralayan mühendisler vs. de bu durumu körüklüyor.

Ne Yaptım?

• Yapısal Tasarım/Analiz alanında uzmanlaşmak için Udemy ve LinkedIn Learning’den kurslar aldım.
    • Firmalara doğrudan e-posta attım, LinkedIn’den çalışanlara mesaj yolladım… Sonuç: Sessizlik.
    • İlanların çoğunun "göstermelik" olduğunu, referans/torpil olmadan iş bulmanın neredeyse imkânsızlaştığını düşünüyorum.

Beni asıl zorlayan nokta ise bu mesleği gerçekten sevmememe rağmen ailemin zoruyla seçmiş olmam. Sevdiğim bir meslekte iş bulamasaydım, en azından bu kadar zoruma gitmezdi. Tercih yapacak kişiler bunu okuyorsa, sonucu iyi de olsa kötüde olsa bence okuyacağınız bölümü kendiniz seçin. İşsiz kalıp çaresiz hissetmek gerçekten çok zormuş.

B planı olarak yurt dışına gitmek hep kafamda vardı. Aileden kalan bir evi satıp Avustralya’da yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. Ancak orada da tecrübesiz iş bulmanın zor olduğunu biliyorum. Bu yüzden gitmeden önce birkaç yıl tecrübe kazanmak istiyordum, fakat bu gidişle risk alıp tecrübesiz şekilde gitmek zorunda kalacağım gibi görünüyor.

Son olarak Türkiye’de iş bulmak için önerileriniz, tavsiyeleriniz varsa paylaşabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim!

• Fabrika fabrika şantiye şantiye firma firma gezerek cv bırak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostum ilk adım yani ilk işe girmek gerçekten çok zor olabilir bazen.

Sonrası, oluşturacağın network ile çok daha kolay oluyor. Benim öyle olmuştu zamanında.

----

Bazı geçmişteki tecrübelerimden bahsedeyim sana:

çalıştığım şirketten memnun değildim ve aynı sektörde başka bir şirketi gözüme kestirdim ve çat kapı gittim.

Direkt satış müdürü ile görüşmek istiyorum dedim. hali ile konu neydi vs vs.. iş görüşmesi yapmak istiyorum dedim.

Müdürün karşısına geçtim.

direkt konuya girdim :

"çalışma arkadaşı arayıp aramadığınız bilmiyorum ama burada çalışmak istiyorum, hali hazırda şu şirkette çalışıyorum, açık bir pozisyon var mı acaba dedim"

---

gerçekten de o şirket o zaman yeni bir ekip kuruyormuş ve beni genel müdür ile görüşmek üzere randevu verdiler, gittim görüştüm ve işe girmiştim.

---

---

ama sonrakiler oluşan çevre nedeni ile daha kolay olmuştu.

• üçüncü bir yol daha var. kendi işini kurmak.

eski ama depremde yıkılma riski olmayan b,ir evi satın alıp tadilat,tamirat yapıp tekrardan yüksek fiyata karla satmak gibi

• En dipten başlicaksın yukarılara çıkmak sana ve şansına bağlı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • soulflyyy kullanıcısına yanıt
    Dostum genelde üniversite okurken bölümün üzerine bir iş bulman gerekiyor. Ben zamanında öyle yaptım.Ege üniversitesi gibi bir yerde neredeyse sosyal aktivitem yoktu.
    Üniversite hayatını kaçırmamdan ötürü ev arkadaşlarım ve sınıftakiler alay ederdi…
    Ama ben Çalıştığım yere kendimi sevdirdim.
    Mezun olur olmaz işim hazırdı. İnşaat mühendisi,mekatronik mühendisi 2 ev arkadaşım vardı. Onlar asgari ücretin 2.5-3k üzerinde işe başlarken ben asgari +10k ücretle işe başladım.Sonrasında tecrübe ve bağlantılarla daha iyi seçeneklere geçiş yaptım.
    Sadece Senin bölümünde değil tasarruf genelgesinden ötürü giçbir bölümde doğru dürüst alık yapılmıyor.
    (Yapılanlar da adrese teslim zaten. Başvurmaya gerek bile yok.)
    Dilin de varmış. Körfez ülkelerini,Rusya ve Türki cumhuriyetlerini değerlendirmeni tavsiye ederim.
    1-2 sene içinde evini arabanı alırsın.
    Sonrasında biraz birikim yapıp gelip burada yapı denetim işinde ortak olursan her türlü çarkın döner

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.