Şimdi Ara

Rezervuar mi, yoksa T-Line mi? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
0
Favori
5.410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • evet arkadaşlar buğra beyi kısaca tanımış olduk böylece.

kendisini gerçekten de , şahsım adına, büyük bir nimet olarak görüyorum. yani sıvı soğutma hakkında, bu işin ticaretini yapan, üreten, satan , ar-ge yapan, kısaca "bu işin tozunu yutmuş" birinden daha fazla kim yardım edebilir ki bize?

bunun örneklerini çoğaltmak mümkün, AbsoluteZero da ekstrem modifikasyonlar yada overclock hakkında bilgi saçıyor, tosunermc ve arbiter gibi gaz soğutma uzmanları var, hey, ataruz, meke, brandybuck gibi bir sürü inanılmaz derecede bilgili ve paylaşımcı insan var, lütfen bu insanların kıymetini bilelim, sonra yabancı dillerde yabancı forumlardan almak zorunda kalıyoruz hayati bilgileri..

amfibi mesela, daha bu işle uğraşmaya başlayalı kısa süre olmasına rağmen mustafa abinin, pleksi işçiliği fabrikasyon üretime taş çıkarıyor.
    @ykunun ürettiği blokları kaç kişi üretebiliyor mesela?

ha, illaki eksiklikler olacak, mesela mustafa abi, hatırlarsan sana su kabında hava kabarcıklarının oluşmasını engellemek için bir bölüm eksik demiştim muhtemelen buğra bey de onu hatırlatacaktır..
    ancak burada eksiklikleri sayarken, mustafa abinin o yaşta bu konu ile ilgilenip, ne kadar kısa sürede ne kadar düzgün işler ortaya koyduğunu da göz ardı etmemek gerekir..

forumda uzun zamandır yakalanmaya çalışılan birşey bu, seviyeli ve düzgün tartışım ortamı. aslında forum , yanılmıyorsam, eski yunanda tartışma ortamlarına verilen isimdi..

konu hakkında daha az bilgisi olan arkadaşlar da tartışmaları izleyerek kendilerini geliştirsinler. bundan birkaç sene önce rezervuar yapımıymış, blok yapımıymış , bunları nerede bulabiliyorduk allah aşkına?

herkese iyi forumlar

• Bilal abi ilk anlarda sürtüşmelerin kavgaların olması normal birbirimizi anlamaya başladıkça problem kalmaz diye düşünüyorum.
    Zaten yazdıklarımızın anlaşılmamasından problem oldu gibi biraz.
  • şu an için bir problem yok zaten, ben genel olarak söyledim
  • quote:

Orjinalden alıntı: AMFİBİ

quote:

Orjinalden alıntı: dacooltech

Mesela burda bir arkadasimiz bundan 5 sene once (2008 oldu artik daha da fazla hatta) D Tek Danny ile beraber tasarladigim, urettigim rezervuarlarin bi versiyonun benzerini israrla gozume sokup duruyor Ki bundan da bahsettim kisaca burada... Niye boyle bilmiyorum ama benden kaynaklanan bir seyden oturu boyle yapiyorsa umarim asagida yazdiklarimi okuyunca durum netlesir... Bi taraftan baktim biraz nasil yaptigina rezervuari onemli bazi hatalar var isterse onlarinda ne oldugunu seve seve anlatirim kendisine...

Neyse bi taraftan sunu yaptim bunu yaptim ben demekte hosuma gitmiyor acikcasi... sanki kucuk dunyalari b

Burada ufak bir taşlama sezinledim ama, kesinlikle üstüme almıyorum..
    Kimsenin gözüne birşey soktuğum falan yok. Benim şimdi yaptığım birşey, 5 veya 10 sene evvel yapılmış olabilir. Kimseye birşey öğretme veya dayatma sevdalısı olmadığımdan dert etmiyorum.Sadece kendi yaptığım sistemlerde kullanıyorum, o kadar. He, kusura bakmayın sakın, o kadar yabancı terim falan da bilmediğim için, belki konunun cahili olarak görülebilirim de. Ama bunu da dert etmiyorum kesinlikle..
    Herkesin bilgisi kendine..Karşıdan birşey talep edilirse o başka tabiiki..
    Rast gele..

Ben tasarlayanlardan biri oldugum ve ilk kez tum dunyaya tanitip sattigim bir rezervuari ornek gosteriyorum... ve diyorum ki rezervuara alternatif olarak $1 'lik bir T konektorde kullanabilirsiniz... Sende bunun uzerine, benim CD-Rom yuvasina oturan rezervuara benzeyen, gene bir CD-Rom yuvasi rezervuari gosterince bende sasirip kaldim...

Neyse hocam ben yanlis anladim o zaman seni kusura bakma...

Bilal'in soyledikleri dogru... Rezervuardaki hava kabarciklarinin sisteme tekrar geri kacmamasini saglamak icin bazi degisiklikler yapman lazim... Onun disinda 1-2 detay daha var... Rezervuari nasil daha iyi hale getirecegini anlatirim dilersen ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 22 Aralık 2007; 3:43:53 >

• quote:

Orjinalden alıntı: AMFİBİ

Akıl, mantık terazisine konulduğunda da hazne- pompa - radyatör - blok şeklinde sıralama olması gerekiyor zaten sevgili @yKuN.. Topladığım bütün sistemlerde bu sıralamayı kullanırım..
    Hazne meselesine gelince..Radyatör, hortumlar ve bloklar aşağı yukarı 300ml su topluyor. Bu suyun sistemi soğutabileceği ve su haznesinin gereksiz olduğunun iddia edilmesi bana kesinlikle ters geliyor. Su haznesi kullanılması taraftarıyım. Fazla su göz çıkarmaz..

Rezervuar mi, yoksa T-Line mi?

Pompa > Radyator > Block > Hazne > Pompa 'da olsa

Pompa > Block > Radyator > Hazne > Pompa 'da olsa

kapali devre sistemde dengedeki suyun isisi acisindan oyle kayda deger bir fark goremiyorsun...

Water Block'larin basinctan ve debiden ne kadar faydalandigini bildigim icin farkli acidan testinide yaptim... Ben pompanin cikisindan hemen sonra block olursa basinctan ve debiden block maximum faydalanir, cunku maximum turbulans olur diye dusunuyordum... Yani bir geciste water block'in icinde maximum miktarda su molekulleri isiyla temas eder ve radyatore tasinir...
    Sonucta radyator once olursa direnc ve basinc dusmesi olur ve block'in performansi maximumda olmayabilir diye dusunuyordum... Zamaninda radyatorden once ve sonra water block'i test ettigimde 2 turlude kayda deger bir fark goremedim...

Hala Pompa > Block > Radyator > Hazne > Pompa olarak kullanirim sistemleri ama bu arada fark gordugumden degilde daha cok psikolojik takinti

Hatta 1x CPU block ve 1 yada 2 GPU blocklar ve 2 radyator kullandigim sistemlerde 2 radyatoru CPU block ve GPU block'in arasina koyup ve koymayip seri denedim... Daha sonra radyatorleri paralel olarakta denedim... Oyle sogutma acisindan cok kayda deger farklar gormuyorsun... Ha paralel olayi basinc dusmesi yaratiyor o ayri...

Ama sogutma acisindan bakildiginda kapali devre sistemlerde bi sekilde kendi icinde denge unsuru var... Ayni suyun sistemin icinde devridaim yaptigini unutmamak lazim..

Neyse hazne meselesine gelince... ben rezervuar (su haznesi) gereksizdir demiyorum ki... Ozellikle test yapiyorsan duzgun tasarima sahip rezervuar gereklidir cunku hava kabarciklarinin daha kisa surede giderilmesini saglar... T konektoru test sisteminde kullanmam...

Ama cogunlukla rezervuar gerekli degildir... T konektorde rezervuara gore cok ucuz ve saglikli bir alternatiftir...

Arti sogutma olayini kapali su haznesi yapmaz... Eger acik harici bir rezervuarsa ve suyun buharlasmasi olayi varsa ayri...
    Sistemin isisinin dengeye gelme suresiyle, sogutma olayi farkli seylerdir...

Isteyen istedigini kullanir benim ona diyecek bir sozum yok... Ben sahsen T konektor kullaniyorum ve dalgic pompasi kullanmayanlarada oneriyorum...

Basindan beri sadece bunu soyluyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 22 Aralık 2007; 3:48:19 >

• quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

Dacooltech hocam pompam kendinden çift çıkışlı,yani T aparatı felan yok,pompa ayrı ayrı su basıyor,cpu blok ile radyatör birbirini etkilemiyor,tam bi paralellik sözkonusu değil yani tek hortum üstünden almıyorum bunları.

cikis 1----------> CPU Block >
    pompa Su Haznesi > pompa girisi degil mi tarif ettigin sistem ?
    cikis 2----------> Radyator >

Sonucta pompadan ikiye ayrilan baglantilar su haznesinde birlesmiyor mu?

Paralel bir sistem o zaman... Yanlisim varsa lutfen cekinmeden duzelt...

Pompayida merak ettim detaylarina bakabilecegim link gonderebilirsen sevinirim...

quote:

Denge sıcaklığı meselesinde ise tabii ki haklısınız,belli bir noktaya gelecektir ve bunda kab hacmi önemli değil zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 22 Aralık 2007; 3:40:31 >

• Dacooltech hocam pompa bildiğin akvaryum pompası ama biraz büyük yapılı birşey.18W elektrik tüketimi var,
    1400lt/h ve 1.8m yükseklik sınırı vermişler.

Şu resimdeki tip bir pompa ama işte o çıkan kapağında 1 değil 2 tane ayrı ayrı su çıkış yolu var.

Çıkış 1 Pompa - İşlemci - Su Kabı
    Cıkış 2 Pompa - Radyatör - Su Kabı[Burda arada suyu ısıtacak herhangi bir blok yok,aksine radyatör doğrudan depodan gelen suyu soğutup tekrar depoya aktarmakla görevli]
    sırasıyla akıyor.Ve sonuçta aynı ortak kapta birleşiyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 23 Aralık 2007; 17:43:20 >

• quote:

Dacooltech hocam pompa bildiğin akvaryum pompası ama biraz büyük yapılı birşey.18W elektrik tüketimi var,

Şu resimdeki tip bir pompa ama işte o çıkan kapağında 1 değil 2 tane ayrı ayrı su çıkış yolu var.

Cıkış 2 Pompa - Radyatör - Su Kabı[Burda arada suyu ısıtacak herhangi bir blok yok,aksine radyatör doğrudan depodan gelen suyu soğutup tekrar depoya aktarmakla görevli]

Maxi-Jet pompalari biliyorum ama kendim kullanip test etmedim bugune kadar... Esasinda pompanin ne kadar yuksege bastigini merak etmistim...

Ayni hazneye radyatorden de su geliyor CPU block'dan da... O su da sonucta ayni pompayla dagitiliyor radyatore ve block'a...

Peki paralel yerine seri kullanmayi denedin mi hic sistemini? Ne tur tasarima sahip bir CPU block kullaniyorsun bilmiyorum ama genelde block'lar debiden faydalandiklari kadar suyun tazziginden de faydalanirlar... Sadece suyun hacmine odaklanmak dogru olmaz...

• quote:

Ne tur tasarima sahip bir CPU block kullaniyorsun bilmiyorum ama genelde block'lar debiden faydalandiklari kadar suyun tazziginden de faydalanirlar... Sadece suyun hacmine odaklanmak dogru olmaz...

Blokta gerçekleşen olay sadece bildiğimiz ısı transferidir. Ve ısı transferinin akışkan basıncıyla bir ilgisi yoktur, sadece akışkan hızıyla ilgilidir. Akışkanın hızıda sabit kesitli bir devrede direk olarak debiyle ilgilidir.

Ama basma yüksekliği fazla olan bir pompa sürtünme kayıplarını daha rahat yeneceği için, debisinde daha az bir düşme olur ve bu da sistemin soğutma performansını arttırır. Yani basıncın olumlu etkisi direk olarak değil, yine debiyi arttırmak suretiyle gerçekleşir. Belirtme ihtiyacı duydum, ukalalık olarak almazsınız umarım.

Bu rezervuar olayı hakkında forumda daha önce birkaç kişiyle baya hiddetli şekilde tartışmıştık. En az iki sene oluyor... Ben de sizin bu konuda söylediklerinize katılıyorum. Rezervuar kullanmak denge sıcaklığını değiştirmez diye diye dilimde tüy bitmişti ama dinletemedim. Sonunda bu arkadaşlar "Denge sıcaklığı aynı olsa bile sistemin o denge sıcaklığına daha geç ulaşması bile genel soğutma performansını çok etkiliyor, o yüzden rezervuar olmazsa olmaz" demişlerdi. Ben de bilgisayar su soğutma sistemleri konusunda deneyimim olmadığı için fazla üstelemedim... Umarım o tartıştığım arkadaşlar şimdi bu başlıkta yazılanları okumuşlardır.

• quote:

Dacooltech hocam pompa bildiğin akvaryum pompası ama biraz büyük yapılı birşey.18W elektrik tüketimi var,

Biraz düşününce bu bahsettiğin paralel bağlantı bana pek mantıklı gelmedi DiabloXT ya... Sistemi paralel şekilde ikiye bölerek aslında radyatöre ve bloğa giden debileri de ikiye bölmüş oluyorsun. Evet, sürtünme direnci azalacağı için iki hattın toplam debisi tek hatta göre daha fazla olur ama bizim için önemli olan bloğun ve radyatörün içinden geçen suyun hızı. Ve paralel bağlantıda bu hız oldukça azalmış oluyor.

Örneğin seri bağlı sistemde pompa 800 l/h basıyor ve bu debinin tamamı bloktan ve radyatörden geçiyorken, paralel sistemde sürtünme kayıpları azalacağı için toplam debi 1000 l/h'ye çıksa bile blok ve radyatörden geçen debi ikiye bölündüğü için 500 l/h civarında olacaktır. Yanılıyor muyum?

• quote:

Orjinalden alıntı: Hasbi 81

quote:

Ne tur tasarima sahip bir CPU block kullaniyorsun bilmiyorum ama genelde block'lar debiden faydalandiklari kadar suyun tazziginden de faydalanirlar... Sadece suyun hacmine odaklanmak dogru olmaz...

Blokta gerçekleşen olay sadece bildiğimiz ısı transferidir. Ve ısı transferinin akışkan basıncıyla bir ilgisi yoktur, sadece akışkan hızıyla ilgilidir. Akışkanın hızıda sabit kesitli bir devrede direk olarak debiyle ilgilidir.

Ama basma yüksekliği fazla olan bir pompa sürtünme kayıplarını daha rahat yeneceği için, debisinde daha az bir düşme olur ve bu da sistemin soğutma performansını arttırır. Yani basıncın olumlu etkisi direk olarak değil, yine debiyi arttırmak suretiyle gerçekleşir. Belirtme ihtiyacı duydum, ukalalık olarak almazsınız umarım.

Spesifik olarak water-block performansini arttirmaktan bahsediyordum, ama galiba havada kalmis soylemek istedigim ...

Water block'lar 2 temel prensiple isi transferi gerceklestirir, iletim (conduction) ve konveksiyon (convection)... Burda benim ozellikle degindigim nokta cebri konveksiyonda (forced convection) water-block'in icindeki turbulansini arttirmakla ilgili... Cebri konveksiyonda Sinir Katmani (Boundary layer) ve Laminer Akis (laminar flow) ustesinden gelinmesi gereken performans sinirlayici duvarlar... Water-block'in girisindeki suyun tazyigi ile kastettigim ise "direk carpma hizi" (Direct Impingement) teknigiyle alakali... Burda hangi tasarima sahip bir water-block kullanildigida bu yuzden onemli...

Water-block'da kullandigimiz yuzey arttirma, direk carpma hizi etkisi gibi teknikler, basinc dusus optimizasyonlari hep maksimum turbulans yaratmak ve en yuksek miktarda su molekulunun isi tasimasi ile alakali...

Block'in basinc farki (differential pressure) tabi ki total sistem basincini, pompanin yapmasi gereken is gucunu ve dolayisiyla total debiyi etkileyen bir faktor... Bir block'in performansina bakarken sadece C/W (Celsius / Watt) vs Debi (Flow)'a bakmayiz...

ºC/W = (Termal Die Isisi – Su Giris Isisi) / Watt olarak Isi Yuku

Water block'in performansina bakarken ayni zamanda Diferensiyel Basinc (Differential Pressure) vs Debi (Flow) ve Basinc Dususu (Pressure Drop) vs Debi (Flow) cok onemlidir... Bunlar olmadan sadece C/W vs Debi yada DeltaT vs Debi'ye bakip water-block'in performansini yorumlamak dogru olmaz eksik olur...

Benim burada Block'in girisindeki suyun tazyigiyle kastettigim direk carpma etkisi ve turbulans... Yani hem "carpma hizi" etkisi yaratip direk CPU alaninin uzerindeki sinir katmani (boundary layer) kalinligini azaltiyoruz hemde isinin en yuksek oldugu noktada maksimum kaos yaratip maksimum su molekulunun isi tasimasini sagliyoruz...

Not: Arkadaslar Die'in ("Thermal Die" veya "CPU Die" 'da kullanilan) Turkcesi nedir? Yada yerine ne kullanilir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 1 Ocak 2008; 23:21:11 >

• Eger orneklerle anlatirsam daha anlasilir olacak sanirim ... Bu rezervuar, T konektor konusunun iyice disina cikacagiz ama hadi bakalim...

Ornek olarak, artik tedavulden kalkmis, Swiftech'in eski MCW462 block'ini gostereyim...

Ayni block'in, MCW462-UH ve MCW462-U diye 2 versiyonu vardi... Ayni block'in bu 2 versiyonu arasindaki tek farkta rekorlardi...

MCW462-UH versiyonunun uzerinde 1/2"NPT disli 1/2"OD rekorlar var:

1/2" NPT 'nin dis ustu cap olcusu 3/4" (19mm) 'e denk gelir ki piyasada bu urunden baskada bu kadar buyuk boru disi kullanan baska bir urun daha gormedim. Rekor kismida 1/2"ID (12.7mm ic cap) hortum icin.

MCW462-U versiyonun uzerinde ise 3/8"OD hortum icin takmatik (quick connect) rekorlar var:

3/8"OD (9.5mm dis cap) hortumunda ic capi 1/4" (6.35mm)

Rekorlar disinda water block'in geri kalan butun parcalari ayni:

MCW462 Top (Ust parca):

Giris rekoru ortada ve 69cc sivi hacmine sahip, acik oda (open chamber) tabir ettigimiz bir ust plakasi var.

Bakir Taban Parca:

Bakir taban parcanin uzerinde turbulans yaratmak icin cukurlar var.

Sonucta elimizde ornek olarak boyle eski tip bir block'in 2 farkli rekorlu versiyonu var.

Olayi sadece debi bazli olarak dusunursek, 1/2"NPT x 12.7mm ic capli hortum icin olan versiyonun, 6.35mm ic capli hortum icin olana gore daha az direncli olacagi ve daha fazla debiye imkan verecegi ortada. O zaman ayni pompa kullanildiginda, buyuk rekorlu olan MCW462'nun, kucuk rekorlu olan MCW462'ya gore daha iyi performans gostermesi gerekir oyle degil mi?

Oysa sonuclar oyle degil:

Yukardaki tablo Bill Adams'in 2002 yilinda yaptigi test'ten alinmistir. Burada cok daha detayli okuyabilirsin:
    Link: BillA's "Water Block Bench Testing Results" - Overclockers.com - 2002

Goruldugu gibi sadece hacimsel debi sogutma icin yeterli olmuyor... Burada cok onemli bir faktor daha var, o da direkt carpma hizi (impingement velocity) dedigimiz bir olay. Merkezden girisli water block'a giren suyun tazyikle CPU kontak alani uzerine vurmasida diyebiliriz...

MCW462-UH 'de buyuk bir giris (1/2"NPT) var ve burada "carpma hizi" dusuk. MCW462-U'da ise kucuk bir giris var ve burada giristeki suyun tazyigi fazla dolayisiyla turbulans artiyor.

Bu Carpma Hizi (impingement velocity) dedigimiz olay, gene tamamen turbulansla alakali... Zaten bizim bu sivi sogutma olayinda her zaman istedigimiz turbulansli akis (turbulant flow) ve laminer akis (laminar flow) ise istenmeyen dusmanimiz...

O zaman Swiftech'in bu MCW462-U ile birlikte Eheim 1046 pompa kullanmasi ise bu potansiyelden ne kadar bi haber olduklarinin ayri bir gostergesi...

Diger ilginc bir noktada Swiftech'in bu block icin yaptigi Ust Plaka icin 69cc su hacmine sahip demesi... Sanki block'in icindeki su hacmi fazla olursa perormans artarmis gibi... Oysaki tam tersi gereksiz yere basinc dususu sagliyordu ve asagida anlattigim modla bu block'in performansi daha da arttiriliyordu...

Bu mod soyleydi:

Tamam kucuk rekorlu 462, buyuk rekorlu olana gore daha iyi performans gosteriyor...
    water block'in girisinde kucuk cap istiyoruz ki suyun tazyigi artsin ve direkt carpma hizi artsin... Ama kucuk ic capli rekoru block'in cikisinda istemiyoruz, cunku orada gereksiz direnc yaratiyor...

Water Block'in ust plakasida gereksiz bir basinc dusmesi (pressure drop) sagliyor ve kafa kaybina (head loss) neden oluyordu...

O zaman kucuk capli takmatik rekorlu MCW462-U 'yu bosverelim ve buyuk cap rekorlu MCW462-UH'e napabiliriz bakalim...

MCW462-UH 'un girisine 9.5mm ic capa sahip ozel bir 1/2"NPT x 1/2"OD rekor (Swagelok fitting) takiyorduk, cikisinda ise orijinal ~16mm ic capa sahip 1/2"NPT x 1/2"OD rekoru birakiyorduk...

Ust plakanin icinide ozel bir malzemeyle belli bir yukseklige kadar doldurup hacmini dusuruyorduk ki basinc dusmesini azaltabilelim...

Bu sekilde MCW462 block optimize ediliyordu...

Basta dedigim gibi Block'in nasil tasarima sahip oldugu onemli

Mesela asagidaki gibi block'lar kullaniliyorsa bunlar bugunku modern blocklara kiyasla dusuk debilerde cok kotu performans gosterirler

Asagida Spir@l, Maze3, ve MCW462-UH block'larinin taban plakalari goruluyor...

Bu yukardaki blocklar, bugunku block'lara kiyasla yuzey alani cok az olan, dusuk direncli, ve turbulans icin daha yuksek duzeyde pompa gucune ihtiyac duyan tasarimlardi... Dusuk debide (1GPM'in alti) kotu performans gosterdikleri icin debinin yuksek olmasi gerekir...

Swiftech'in kendi MCW462, MCW5000 ve MCW6000 serisi blocklari arasindaki performans farkina bakarsak daha net demek istedigim anlasilir:

Yukarda goruldugu gibi 5000 serisinde arttirilmis yuzey alaninin ve optimize edilmis basinc dususunun (block'in ust plakasi ilede alakali) etkisini goruyorsun... 5000 serisi capraz akis (cross flow) dedigimiz tipte bir tasarimdir... giris ve cikis rekorlari ust plakanin capraz koselerindedir, yani merkezden giris yoktur... hacimsel debi olcusu ve performans egrisi neredeyse duz... enteresan degil mi?

Stew'in (Cathar); o zaman icin devrim yaratan, mikro yuzgec (micro fin) ve merkez giristeki yarik agizla (Slit nozzle) gene impingement teknigini kullanan, White Water block'inin basarisindan sonra Swiftech'in rekabet edebilme umuduyla cikarttigi 6000 serisinin performansida ilginc. Yani 462 ile kiyaslandiginda dusuk debi olculerinde de yuksek performans gosteriyor...

Bugunku block tasarimlarinda da gene ya yuzeyin mumkun oldugu kadar arttirilma yoluna gidildigini, ya tamamen impingement tekniginin kullanildigini , yada ikisinin birden kullanildigini gorursun... Bunlarda tabi hep turbulansi arttirmakla alakali aslinda...

Yuzey alani arttirma:

Jet impingement:

Mesela Stew'un (Cathar) Storm block'i sirf Jet impingement teknigi kullanan block'a en iyi ornektir:

Benim MP-05 SP LE block'im da hem Jet impingement teknigini hemde arttirilmis yuzey alanini kullanan block'lar icin bir ornektir:

Bu yeni generasyon blocklar eski tip blocklara gore cok daha ustun performans gosterirler, ve gene dusuk debide gosterdikleri performans cok fazladir...

Water block performansinda debi tek basina performans olcusu degildir derken kastetmek istedigim buydu... Direncsiz bir block'la toplam sistem debisi fazla olabilir ama block'ta turbulans gereken olcude gerceklesmezse su molekullerinin buyuk miktari isiyi almadan akip gider...

Umarim demek istedigim daha iyi anlasilmistir

[Edit: Yazim hatalarini elimden geldiginc duzelttim]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 1 Ocak 2008; 23:24:32 >

• quote:

Bu rezervuar olayı hakkında forumda daha önce birkaç kişiyle baya hiddetli şekilde tartışmıştık. En az iki sene oluyor... Ben de sizin bu konuda söylediklerinize katılıyorum. Rezervuar kullanmak denge sıcaklığını değiştirmez diye diye dilimde tüy bitmişti ama dinletemedim. Sonunda bu arkadaşlar "Denge sıcaklığı aynı olsa bile sistemin o denge sıcaklığına daha geç ulaşması bile genel soğutma performansını çok etkiliyor, o yüzden rezervuar olmazsa olmaz" demişlerdi. Ben de bilgisayar su soğutma sistemleri konusunda deneyimim olmadığı için fazla üstelemedim... Umarım o tartıştığım arkadaşlar şimdi bu başlıkta yazılanları okumuşlardır.

Valla enteresan bir durum hocam daha once hic karsilasmamistim... Aklin yolu birdir diye dusunuyordum ama rezervuar sadece sistemi doldurmak, havadan arindirmak ve basinc ayarlamasi icin degildir, sogutma performansinida etkiliyor mantigi bana hic uymuyor...

Benim tavsiyem rezervuara harciyacaklari parayi daha iyi bir radyatore, pompaya vs harcasinlar daha faydali olur ama gene herkes bildigini yapsin tabi...

• quote:

quote:

Biraz düşününce bu bahsettiğin paralel bağlantı bana pek mantıklı gelmedi DiabloXT ya... Sistemi paralel şekilde ikiye bölerek aslında radyatöre ve bloğa giden debileri de ikiye bölmüş oluyorsun. Evet, sürtünme direnci azalacağı için iki hattın toplam debisi tek hatta göre daha fazla olur ama bizim için önemli olan bloğun ve radyatörün içinden geçen suyun hızı. Ve paralel bağlantıda bu hız oldukça azalmış oluyor.

Örneğin seri bağlı sistemde pompa 800 l/h basıyor ve bu debinin tamamı bloktan ve radyatörden geçiyorken, paralel sistemde sürtünme kayıpları azalacağı için toplam debi 1000 l/h'ye çıksa bile blok ve radyatörden geçen debi ikiye bölündüğü için 500 l/h civarında olacaktır. Yanılıyor muyum?

Abi sizin düşünce tarzını çok iyi biçimde anladım,ben de öyle düşünüyordum ama burda farklı bir durum var.
    Pompa normalde tek çıkış kapaklı olarak üretiliyor.Tek çıkışta 1400lt/h basıyor.Çift çıkış kapağını taktığımızda toplam debi 1400lt/h'ın üstüne çıkıyor tahminimce.Aklıma iyi getirdiniz birazdan pompanın debisini ölçeceğim.
    CPU için ve radyatör için ayrı kanallarda performansı nasılmış bir bakayım.

• Oldukça kapsamlı bir açıklamaydı dacooltech, çok teşekkürler Sen tazyik deyince, ben olayı sadece basınç olarak algılamıştım, yanlış anlama ordan kaynaklanmış senin de dediğin gibi.

Ben de bu jet sisteminin bloklarda ne işe yaradıklarını merak ediyordum, sayende anlamış oldum. Olay türbülansı arttırıp laminar akışın gerçekleştiği kalınlığı azaltmakla alakalıymış demek... Ama tahminimce bu water jet prensibini kullanan bloklardaki basınç düşümü diğerlerine göre biraz daha fazladır. Bu durumda eğer sistemde kullanılan tek blok bu değilse (VGA,NB blokları falan da mevcutsa) pompa debisi biraz fazla düşeceği için diğer bloklardaki performans olumsuz etklenir. Ama sonuçta en önemli kısım işlemci tabi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 2 Ocak 2008; 1:44:47 >
  • Biraz önce 1400lt/h olarak etiketlenmiş pompamı elimizde kronometre ile arkadaşlarla test etme imkanımız oldu.
    Aldığım sonuç inanılmazdı,pompa max. 1.4mt olarak belirtilmiş,benim blok pompadan 120cm kadar yukarda idi.

Sonunda test ettik,1400lt/h pompanın gerçek debisi 475lt/h çıktı.Beklediğim 500 felandı tam da tuttu.
    Daha da bu 500lt/h'i radyatör + pompa olarak paralel böldüğümü düşünürsek eğer;
    işlemci blok debisi 200lt/h ve radyatör debisi 300lt/h gibi bir değerde oluyor...Oldukça düşük.

Şimdi su deposunu masa hizasına yükselttim ve boru çıkışına baktığım kadarıyla hissedilir artış oldu,ama yine de blok 50cm kadar yüksekte. En azından toplam debi 800 felan olmuştur şimdi galiba.

Güzel bir pompa şart şimdi.

• quote:

Oldukça kapsamlı bir açıklamaydı dacooltech, çok teşekkürler Sen tazyik deyince, ben olayı sadece basınç olarak algılamıştım, yanlış anlama ordan kaynaklanmış senin de dediğin gibi.

Ben de bu jet sisteminin bloklarda ne işe yaradıklarını merak ediyordum, sayende anlamış oldum. Olay türbülansı arttırıp laminar akışın gerçekleştiği kalınlığı azaltmakla alakalıymış demek... Ama tahminimce bu water jet prensibini kullanan bloklardaki basınç düşümü diğerlerine göre biraz daha fazladır. Bu durumda eğer sistemde kullanılan tek blok bu değilse (VGA,NB blokları falan da mevcutsa) pompa debisi biraz fazla düşeceği için diğer bloklardaki performans olumsuz etklenir. Ama sonuçta en önemli kısım işlemci tabi...

Birsey degil hocam

Dedigin dogru tabi, "carpma hizi" (impingement velocity) teknigi kullanan blocklar daha direncli olur... Eger CPU block devrede tek basina degilse diger block'lar uzerinde olumsuz etki yaratabilir (ozellikle de pompanin kafa yuksekligi dusukse)

Ama bunu hem giris agizini (nozzle) sistemine gore uyarlayarak hemde block'in cikisini optimize ederek daha az direncli hale getirmek mumkun...

Mesela benim MP-05 serisi icin 3 farkli agiz (nozzle) vardir:

Yarikli Agiz (Slit Nozzle):

X Agiz (X Nozzle):

ve Jet Agiz (Jets Nozzle):

Bu Jets denilen kucuk delikler en iyi performansi verirler cunku hem carpma hizi etkisini maksimuma cikarirlar hemde siviyi belli bir alan uzerine yonlendirmek, fokuslamak mumkun olur... Yanliz tikanma riskleride vardir tabi...

Diger duz yarikli ve X yarikli agizlarda ise tikanma riski yoktur, Jet agiza nispeten biraz daha CPU block performansini dusururler ama dusuk basincli pompalar ve birden cok block kullanildiginda tum sistem performansina faydalari olabilir...

Asagida farkli bir konu icin ornek verdigin D-Tek Fuzion block icinde mesela farkli agizlar var:

Sistem Debi Tahmini diye bir konu basligi acmistim... Ordaki linkten Sistem Debi tahmin excel 'ini indirirsen bu Fuzion'in agizlarinin sistem uzerindeki etkisini direk gorebilirsin...

Link: Sistem Debi Tahmini

Sonucta farkli agizlar kullanarak direnci dusurmek, basinc dususunu optimize ederek toplam sistem performansina uyarlamak mumkun...

Simdi block'in cikis optimizasyonlarina girmek istemiyorum cunku cok uzayacak konu... Ama gene Fuzion'in 4'e 1 cikisi bahsedecigim seye ornektir... Eger Fuzion'i netten arastirirsan ne demek istedigimi goreceksin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 2 Ocak 2008; 0:04:50 >

• quote:

Bu arada konuya böyle hakim birini bulmuşken sormadan edemeyeceğim... Hocam, bu blokların tabanını parlatma olayı gerçekten ne kadarlık bir performans artışı sağlıyor? Benim mantığıma göre, blok yüzeyinin işlemci yüzeyinden daha pürüzsüz olmasına pek gerek yok. Yani işlemci yüzeyi de ayna gibi olursa bloğun pürüzsüzlüğü performası etkiler, ama işlemci yüzeyi o kadar pürüzsüz olmadığı için bloğun ayna gibi parlaması pke bir getiri sağlamasa gerek. Sonuçta pürüzlü bir yüzeyin üzerine ne kadar pürüzsüz bir yüzey koyarsanız koyun, elde edeceğiniz temas yüzeyi pürüzlü yüzeyin izin verdiği kadardır. Eminim ki aynı blokların farklı taban pürüzlülüğüne sahip hallerini karşılaştırmışsınızdır. Gerçekten de bir fark oluyor mu? Dediğim gibi, çok kötü olmayan yüzeyle ayna gibi bir yüzey arasındaki farkı soruyorum.

Hocam dilersen bu konu icin yeni bir konu basligi ac, orada cevap vereyim... Hem buradaki kouyu dagitmamis oluruz hem de ayni konuyu merak eden baska arkadaslar varsa onlarda faydalanmis olurlar... ne dersin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 2 Ocak 2008; 0:02:47 >

• Haklısın Önceki mesajda bununla ilgili olan kısmı silip yeni başlığa taşıyorum...

Bu arada Fuzion'un tasarımı aklıma en çok yatanlardan. Akışın merkezden 4'e ayrılıp sonra bir üst katta tekrar birleşmesi çok mantıklı. Ve içerdeki akışa yön veren kanallar da oldukça faydalı olur gibime geliyor. Bunlar sayesinde blokta su akışının durduğu bir kör nokta oluşması imkansız. Ve de bloğu freze yerine dökümle üretme de kendi açılarından oldukça akıllıca. Ama umarım o ince iğneleri kalıptan düzgün çıkartabilmek için bakırın akışkanlığını arttırıcı bir eklenti yapmamışlardır...

@DiabloXT: Paralel ve seri sistem için ayrı ayrı test sonuçlarını koyabilir misin abi? Pompa pozisyonunu değiştimeden iki durumu da test edebilirsen çok makbule geçer. Ben paralel sistemin biraz daha kötü performans vereceğini düşünüyorum ama denemek lazım tabi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasbi 81 -- 2 Ocak 2008; 1:49:04 >

• Hocam debi düşük olunca paralel sistem kötü sonuç veriyor,çünkü seri sistem bence 800-1000lt/h'e kadar ciddi anlamda hız kesmeden devam edebilir.

Ayrı ayrı sonuçları ancak yarın koyabilirim,şu an pompayı biraz yükseğe aldım,yaklaşık 50cm altta kalıyor şimdilik,yarın kanalları ayrı ayrı değerlendireyim inşallah.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.