Şimdi Ara

Rezervuar mi, yoksa T-Line mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
0
Favori
5.410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Forumlarda gozume carpti nedense rezervuar kullanilmazsa sivi sogutma olmaz gibi bir yaklasim var... Hatta anlamsizca akvaryum boyutlarinda rezervuar kullanan arkadaslarda var

Rezervuar'siz sivi sogutma sistemi olur hemde cok guzel olur... Ozellikle yer problemi yasayanlar icin rezervuara guzel ve cok ucuz alternatif olan T-Line kullanimini gostermek istedim...

Rezervuar'a ornek olarak 2002 senesinde D-Tek ve CoolTechnica'nin ortak calismasi sonucu ortaya cikartilan 5.25" ve cift Floppy yuvalarina uygun reservoir'lari ornek vereyim:

5.25" CD/DVD Rom yuvasina uygun reservuar:

Detaylari icin tiklayiniz!

Cift Floppy yuvasina uygun reservuar:

Detaylar icin tiklayiniz!

Zaman icerisinde bu reservuarlarin cesitli varyasyonlari baska firmalar tarafindan da uretilmistir.

Reservuar tasarlamis ve uretmis bir kisi olarak itiraf edeyim ki ben kendi yaptigim sistemlerde cok ender olarak reservuar kullanirim. Rezervuar yerine basit bir Tee konektor ve bir parca hortum kullanmayi hep tercih etmisimdir.

Tee konektorlere ornekler:

Plastik T konektor:

DD Delrin T konektor:

Bakir Tee Konektor (XS 'dan Martinm210 'in kendi yaptigi elbow ve Tee):

T-Line setuplarina gelince:

Standard kullanimda T konektor pompanin giris agzina baglanir. T konektorun ortada dik duran rekorunada bir hortum baglanir ve sistem oradan doldurulur. -Asagida "Taktik" nick'li arkadasimizin T-Line setup'i guzel bir ornek-

Ben kendi sistemlerimde yukardaki gibi duz degilde, genelde su sekilde kullanirim:

Bu sekilde sistemden pompanin girisine 90 derece aci ile T konektor kullanmanin avantaji pompanin giris rekoru yukariya baktigi icin pompayi prime etmek kolaylasir. Cogu pompa ki buna Eheim, Hydor gibi akvaryum pompalari ve Iwaki RD serisi, AquaXtreme 50Z ve Laing D5 gibi daha gelismis tasarima sahip endustriyel tip pompalarda dahil, arka kisimlarinin uzerine oturtulduklarinda daha az ses cikartirlar.

Yanliz burada onemli olan nokta 90 dereceden kaynaklanan direnci en aza indiribilmek icin buyuk T konektor kullanmaktadir. Yani hortumun ic capi ile T konektorun ic capinin ayni veya daha buyuk olmasi demektir. Ornek 10mm (3/8") ic capi olan hortum kullaniyorsam, 13mm (1/2") dis capi x 10mm (3/8") ic capi olan Tee konektor kullanirim. Bunun detaylarina bilahare deginecegim.

Illa T konektor kullanmakta sart degil tabi, Y konektorde kullanabilirsiniz:

"Fill line" diye tabir ettigimiz Tee konektore bagladigimiz hortum parcasinin agzini, doldurma islemi bittikten sonra kapatmak icin kullandigimiz cesitli tapalara ornekler:

AquaXtreme Tee Cap Kit:

Brass Plug:

Delrin Fill Port:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 18 Aralık 2007; 1:50:07 >

• zaten T konnektörler kullanılıyo günümüzde de. Amaç zaten suyun doldurulması değilki hazne kullanımında. Asıl amaç ısınan suyun haznedeki beklemiş suya dönerek orda bir miktar serinleyip radyatöre basılması. Bu şekilde radyatöre çok yük binmemekle beraber ısıyı da bir miktar aşşaya çeker...
  • Rezervuar vs T-line'in kiyaslamali avantajlari ve dezavantajlarinada kisaca degineyim:

Rezervuar:

Avantajlari:

- Rezervuar'in en buyuk ozelligi sistemi kisa surede hava kabarciklarindan arindirmasidir.
    - Sistemi doldurmak nispeten kisa surer
    - Bazi reservuar tasarimlarinda birden fazla giris ve cikis oldugu icin 2 ayri loop icin tek bir rezervuar kullanilabilir. Bunun avantajlari ve dezavantajlari ayri bir konudur.

Dezavantajlari:
    - Pahalidir
    - Yer Kaplar
    - Cogu rezervuar tasarimi sistem performansi uzerinde T-line'a kiyasla olumsuz etki yaratir
    - Yapistirma akrilik reservuarlarda sizinti riski vardir

T Fill Line:

Avantajlari:

- Cok Ucuzdur. 1 adet Tee Line $1 'i gecmez cogunlukla
    - Yer kaplamadigi icin cok ufak kasalarda bile rahatlikla kullanilir
    - Sistemde kullanilan hortumun ic capina uygun Tee konektor kullanildiginda daha yuksek verim sunar
    - Birden cok loop kullanildiginda ideal cozumdur

Dezavantajlari:

- Duzgun bir rezervuar tasariminda sistemin icindeki hava kabarciklari max 1 saatte giderilirken, T-Line 'da bu sure en az 10 kat daha fazladir
    - Eger sistemde kullanilan hortumun ic capindan daha ufak ic capina sahip Tee konektor kullanilirsa performansi olumsuz etkileyebilir

Evet kisaca anlatmaya calistigim gibi T-Line, rezervuara saglikli ve ucuz bir alternatiftir.

Simdilik bu kadar

• Sevgili @yKuN, sana katılıyorum..
    Bence de su tankı kullanmaktan maksat, sadece sisteme su doldurmak değil..Bloklar tarafından ısıtılan suyun, depoya giderek, az da olsa soğutulması ve pompaya sıcak değil de nisbeten soğumuş suyun gelmesidir..
  • quote:

Orjinalden alıntı: @yKuN

zaten T konnektörler kullanılıyo günümüzde de. Amaç zaten suyun doldurulması değilki hazne kullanımında. Asıl amaç ısınan suyun haznedeki beklemiş suya dönerek orda bir miktar serinleyip radyatöre basılması. Bu şekilde radyatöre çok yük binmemekle beraber ısıyı da bir miktar aşşaya çeker...

Yok hocam oyle bir sey... Kapali devre sirf sivi sogutma sisteminde isiyi radyator giderir rezervuar degil...
    Siz buharlasma prensibine dayali "bong" tabir edilen olay ile karistiriyorsunuz. Onlar cok buyuk (banyo kuveti kullanan gorulmustur ) ve havaya acik sistemlerdir. Oyle ufak, kapali rezervuarla isiyi bi miktar assagi cekerim falan diye bisey yok... Onu kim atmissa iyi atmis

T konektoru ben 97'den beri kullaniyorum ama daha bu forumlarda rastlamadim kullanana

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 17 Aralık 2007; 23:21:14 >

• quote:

Orjinalden alıntı: dacooltech

quote:

Orjinalden alıntı: @yKuN

zaten T konnektörler kullanılıyo günümüzde de. Amaç zaten suyun doldurulması değilki hazne kullanımında. Asıl amaç ısınan suyun haznedeki beklemiş suya dönerek orda bir miktar serinleyip radyatöre basılması. Bu şekilde radyatöre çok yük binmemekle beraber ısıyı da bir miktar aşşaya çeker...

Yok hocam oyle bir sey... Kapali devre sirf sivi sogutma sisteminde isiyi radyator giderir rezervuar degil...
    Siz buharlasma prensibine dayali "bong" tabir edilen olay ile karistiriyorsunuz. Onlar cok buyuk (banyo kuveti kullanan gorulmustur ) ve havaya acik sistemlerdir. Oyle ufak, kapali rezervuarla isiyi bi miktar assagi cekerim falan diye bisey yok... Onu kim atmissa iyi atmis

T konektoru ben 97'den beri kullaniyorum ama daha bu forumlarda rastlamadim kullanana

Biraz seviye...

CPU tarafından ısıtılmış olan su tekrar depoya döndüğünde depoda nispeten daha soğuk olan suyla karışarak bir miktar daha serinleyeceği için daha iyi bir performans alınır.Bu doğrudur ama yüksek güçte su pompaları kullanıldığında bu sıcaklık farkı bence hissedilecek seviyede olmaz.

Ben de 5lt su deposu kullanıyorum harici su soğutmamla birlikte,küçük depoya göre soğutmada bi fark yok,sadece soğuk ortamda açılış yaptığımda suyun ısınma süresini uzatıyor biraz o kadar.

• quote:

Orjinalden alıntı: AMFİBİ

Sevgili @yKuN, sana katılıyorum..
    Bence de su tankı kullanmaktan maksat, sadece sisteme su doldurmak değil..

Rezervuar kullanmaktaki maksat sisteme su doldurmak ve sistemin icindeki havanin (blocklarin, radyatorun ve hortumlarin icindeki) kisa surede giderilmesini saglamak... Tabi rezervuar ayni zamanda sistemin basinc ayarlayicisidir (pressurizer)...
    Rezervuarda mutlaka biraz hava olmasi lazim yoksa hortumlarda (pvc, silikon, norprene vs) cokme (shrink) olur... Ozellikle yuksek basincli pompa veya pompalar seri kullanildiginda hortumlarin ne kadar buzustugune sasarsiniz.

quote:

Bloklar tarafından ısıtılan suyun, depoya giderek, az da olsa soğutulması ve pompaya sıcak değil de nisbeten soğumuş suyun gelmesidir..

Hocam cok emin bir sekilde boyle bisey diyorsunuzda merak ediyorum siz reservuarin girisine ve cikisina kalibre edilmis thermal probe takip hic test yaptiniz mi? Eger yaptinizsa lutfen o datayi paylasirmisiniz bizimle?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ben de t konnektör kullanıyorum, dacooltech'e aynen aynen katılıyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

CPU tarafından ısıtılmış olan su tekrar depoya döndüğünde depoda nispeten daha soğuk olan suyla karışarak bir miktar daha serinleyeceği için daha iyi bir performans alınır.Bu doğrudur ama yüksek güçte su pompaları kullanıldığında bu sıcaklık farkı bence hissedilecek seviyede olmaz.

Ben de 5lt su deposu kullanıyorum harici su soğutmamla birlikte,küçük depoya göre soğutmada bi fark yok,sadece soğuk ortamda açılış yaptığımda suyun ısınma süresini uzatıyor biraz o kadar.

Ben bugune kadar sistem sicakligi "equilibrium" 'a ulasmadan yapilan bir test sonucuna bakilarak yapilan bir cikarim gormedim... Oyle bir teste zaten kimse itibar etmez...
    10 litrelik bir rezervuar kullanilsada eger o kapali rezervuar odanin disinda daha soguk bir yerde degilse ve kasa ile ayni ortamda ise sistem sicakligi -hangi pompayla olursa olsun- ortam sicakliginada bagli olarak belli bir seviyeye ulasir... Peki simdi Radyator olmasa, kapali reservuar mi giderecek isiyi?
    aslinda aynen sizinde soylediginiz gibi bu kullanimda rezervuar isi uzerinde etkisiz elemandir... Sonucta kapali reservuar isi giderici (heat exchanger) degildir.

Rezervuar normal islevi haricinde farkli sekillerde kullanilamaz mi... Kullanilabilir... Mesela Peltier ile rezervuar sogutabilir...
    Yada fi tarihte birinin yaptigi gibi buyuk metal bir reservuar bahcede yerin altina gomulur ve radyator kullanilmayabilir...

Ama burda bunlardan bahsetmiyoruz... 5.25" CD-Rom yuvasina takilan kapali plastik bir reservuar eger sogutma yapiyor deniliyorsa o zaman kimse kusura bakmasin, dileyen seviysiz bulsun ama ben bu emoticonu kullanirim ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 18 Aralık 2007; 2:11:57 >

• quote:

Orjinalden alıntı: taktik

ben de t konnektör kullanıyorum, dacooltech'e aynen aynen katılıyorum

Tam duz T konektor kullanimina ornek araniyordum ki sen gondermissin ellerine saglik

Pompada Hydor L20 galiba ?

• quote:

evet L20
    6 ay oldu ses yapmaya başladı

garantiye girermi acaba bu durum??
  • quote:

Orjinalden alıntı: taktik

quote:

evet L20
    6 ay oldu ses yapmaya başladı

garantiye girermi acaba bu durum??

Senin yasadigin problem impeller'dan kaynaklaniyor... Durup dururken takir takir ses cikarmaya basladi di mi?
    Normalde garantiye girer...

2 sene Hydor'un kuzey Amerika distributorlugunu yaptim.
    2003 'de Euro dolar karsisinda cok deger kazandi ve Hydor gibi bir dolu Avrupa'li firma ayni fiyattan urun satabilmek icin kaliteden odun verdi.
    Sonra senin yasadigin ve baska problemlerden oturu 2003'de Hydor olayini tamamen biraktim. Problemler genelde impeller shaft ve impeller'in miknatisindan kaynaklaniyordu ve artik impeller degistirmekten gina gelmisti... Ben direk Italya'daki ana fabrikayla calisiyordum ama hala 2003'de RMA ettigimiz urunlerin yenisini gondermediler... Turkiye'deki distributorleri nasildir hic bir fikrim yok...

Yanimda bir dolu pompa ornekleri getirmistim Hydor'da vardi aralarinda ama L30 mu yoksa L20 mi su an tam emin degilim... Bana bayram'dan sonra PM atip hatirlatirsan Istanbul'da bakarim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 18 Aralık 2007; 0:18:38 >

• buğra bey, ufak bir soru da benden

sıvılarda kullanılan renklendiriciler, uv olsun, normal olsun, pompaları garanti kapsamı dışında bırakıyor sanırsam, en azından swiftech, peki antifrizli su kullanımı da aynı kategoriye girer mi? yada ekleyeceğimiz water wetter, anti korozif sıvılar?

bu arada arkadaşlar, dacooltech nickli buğra bey, bugüne dek birçok blok tasarımı ve ticareti ile uğraşmış, sıvı soğutma bazında türkiyede bulabileceğiniz ender insanlardandır
  • quote:

Orjinalden alıntı: StrangerXT

buğra bey, ufak bir soru da benden

sıvılarda kullanılan renklendiriciler, uv olsun, normal olsun, pompaları garanti kapsamı dışında bırakıyor sanırsam, en azından swiftech, peki antifrizli su kullanımı da aynı kategoriye girer mi? yada ekleyeceğimiz water wetter, anti korozif sıvılar?

bu arada arkadaşlar, dacooltech nickli buğra bey, bugüne dek birçok blok tasarımı ve ticareti ile uğraşmış, sıvı soğutma bazında türkiyede bulabileceğiniz ender insanlardandır

Valla Bilal piyasada o kadar farkli kimyasal yapilarda urunler varki ve dunyanin dort bir tarafinda herkes o kadar farkli farkli seyler kullaniyorki... UV Dye'lar cesit cesit, kimisi bildigin highlighter kalemleri batiriyor suya vesaire... Biz kisaca soyle dedik "particulate pigment" (tam Turkcesi nedir bilmiyorum kusura bakmayin) ihtiva eden urunler kullanirsaniz garanti kapsami disinda kalir pompalarimiz...

Simdi Turkiye'de kullanilan farkli marka antifrizlerin ve anti korozyon sivilarinin ihtivasi tam nedir bilemiyorum... Kimyager arkadaslar benden bin kat daha bilgilidir o konuda... Ama normalde antifriz pompayi garanti kapsami disinda birakmaz... Diger urunler icin eger marka bazinda sorarsan bana Anti-korozyon sivisi olarak Zerex Racing Super Coolant, Redline Water Wetter ve UV dye olarak Tracerline UV Dye bizde garanti problemi yaratmaz cunku bende Zerex RSC ve Tracerline UV Dye kullaniyorum... Baska firmalar icin nasildir bilemem tabi...

Nazik sozlerin icin cok sagol... Sonucta bakmayin bende hobi olarak basladim bu sogutma olayina, halada hobi ruhuyla devam edip yeni seyler ogrenmeye calisiyorum bir taraftan... Ogrenecek hala o kadar cok sey varki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dacooltech -- 18 Aralık 2007; 2:46:44 >

• Aslinda biraz OT ama akvaryum tarzi buyuk rezervuar kullanan arkadaslarin bu yukarda bahsettigim Buharlasma Sogutmasi (Evaporation / Bong Cooling) olayi ilgilerini cekebilir diye dusundum...

Link: Procooling.com - Cooling Technologies Explained - 2002

Link: techPowerUp.com - Bong Cooling

Link: WC101.com - Beginner's Guide To Bongs

Link: Wikipedia.com - Bong Cooling

• t konnektor olayı cok hosuma gitti ekonomik olması ve az yer kaplaması durumu cok elverisli.Tr de nerden edinebilirim?

Yalnız ne kadar garip burda bu işi pro. olarak yapmıs yanı meslek olarak satısı tasarımda bulunmus bır ınsandan soz ediyoruz.fakat bu bilgi verilmeden onceki mesajlarda sanırım kişinin post sayısına bakarak tezini hic dikkate almama dinlemeden çurutme soz konusu.neredeyse dikkat etmeden bır ıkı bırsey karalanmıs ve rezervuar rulez! denilmiş.dacooltech verdıgınız bılgıler ıcın tesekkur ederım.iyi forumlar!
  • quote:

Orjinalden alıntı: Haluk33

t konnektor olayı cok hosuma gitti ekonomik olması ve az yer kaplaması durumu cok elverisli.Tr de nerden edinebilirim?

hırdavatçılardan, koçtaş benzeri marketlerden, bahçe hortumu falan satan dükkanlardan bulabilirsiniz.
  • quote:

Ben bugune kadar sistem sicakligi "equilibrium" 'a ulasmadan yapilan bir test sonucuna bakilarak yapilan bir cikarim gormedim... Oyle bir teste zaten kimse itibar etmez...
    10 litrelik bir rezervuar kullanilsada eger o kapali rezervuar odanin disinda daha soguk bir yerde degilse ve kasa ile ayni ortamda ise sistem sicakligi -hangi pompayla olursa olsun- ortam sicakliginada bagli olarak belli bir seviyeye ulasir... Peki simdi Radyator olmasa, kapali reservuar mi giderecek isiyi?
    aslinda aynen sizinde soylediginiz gibi bu kullanimda rezervuar isi uzerinde etkisiz elemandir... Sonucta kapali reservuar isi giderici (heat exchanger) degildir.

Rezervuar normal islevi haricinde farkli sekillerde kullanilamaz mi... Kullanilabilir... Mesela Peltier ile rezervuar sogutabilir...
    Yada fi tarihte birinin yaptigi gibi buyuk metal bir reservuar bahcede yerin altina gomulur ve radyator kullanilmayabilir...

Ama burda bunlardan bahsetmiyoruz... 5.25" CD-Rom yuvasina takilan kapali plastik bir reservuar eger sogutma yapiyor deniliyorsa o zaman kimse kusura bakmasin, dileyen seviysiz bulsun ama ben bu emoticonu kullanirim ...

Yahu insanlar niye benim yazdıklarımı adam akıllı okumuyor?

Diyorum ki ben,su kabından çıkan su işlemciye gidip geldiğinde daha da ısınmış olarak gelecektir,[ne kadar ısındığı önemli değil],sonuçta tekrar su kabına dönüp daha soğuk kalan suyla karışarak bir miktar soğuyacaktır.Fiziksel olarak mantık bu,yanlış olan birşey yok.

Ben su deposu suyu soğutur demiyorum,sıcak gelen su içinde bir miktar ılıyacaktır diyorum.
    Yukarda da belirttim zaten,sağlam pompa bulunan bir soğutma sistemine cpuya giren su ile çıkan su arası sıcaklık farkı 1C yoktur bence.

Ben sadece teorinin arkasında olduğumu,fiziksel olarak doğru olduğunu ancak gözle görülebilir hiçbir fark olmayacağını belirttim.

Kaldı ki dahili su depoları suyun ısınmasına bile neden olabilir,çünkü genelde kasa içi sıcaklıklar kasa dışı sıcaklıklardan yüksek olurlar,bu yüzden harici su depoları ve harici radyatörlerin olduğu su soğutma sistemleri çok daha performanslıdır benim gözümde.

Umarım bu sefer anlatabilmişimdir.

Not: dacooltech hocam herkes sizi övüyor iyi bilgiliymişsiniz bu konuda tamam güzel de biraz da kelimelere dikkat etmenizi tavsiye etmek zorundayım.Türkçe kelimeler dururken, emoticon,probe,data v.s gibi kelimeleri lütfen kullanmayın,bunu sadece size değil aslında herkese söylemek zorundayım,bu konuda çok dikkatli olmamız gerektiğine inanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 18 Aralık 2007; 13:18:48 >

• taktik sizin blok nedir?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Haluk33

taktik sizin blok nedir?

Zalman ZM-WB2
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.