Şimdi Ara

Rezistans Seçimi ve İstenilen Isı...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir kurutma fırını yapmaya çalışıyorum. Ebat net olmamakla birlikte tahmini 1 metrekare. elektrik, elektronik bilgim matematiksel kısımlarda sıkıntılı. Özellikle ohm, rezistans, ısı sıcaklık v birimlerin ölçüm v matematiğin.

Sorum şu ;
    İstediğim ısı aralığında(20-100 gibi) çalışacak rezistans veya telin seçimi nasıl olmalıdır. Anlaşılır şekilde formlu yada formulsüz kabaca mantığı nedir..?

Ben kafamda kaba sistemi (en amatör halinden profesyonele kadar) tasarladım. ( dizaynı, fanı ve rezistans konumu, dijital termostat ve gerekirse SSR si, nem kontrol, zaman sayacı vs)

Fakat bir türlü rezistans seçimi yapamadım. Çünkü sistemin ayarladığım dereceye rezistansı türüne bağlı olarak (100watt1000watt) kontrolsüz b şekilde ulaşıp durmadan dur/çalış yapmasını istemiyorum termostat vasıtasıyla..

İstediğim öncesinde doğru güçte rezistansı bulup bunu kendi halinde belli bir ısıda (ki oda istediğim aralıkları misal 40-50) attınız kontrol edip çalıştırmak sonrasında ise son kontrolü termostat bırakıp net olarak istediğim ısıda sabitleme böylelikle sık sık dur/çalış ları önlemek

Biraz tekrar olsun. Bakmayın.. Yardımcı olacaklar için resimli örnekleyebilirim..

Şimdiden teşekürler

• Detay verirseniz tecrübeliler sonuç üretebilirler.
    Fırınınızın ısı kaybı ve içeride kurutulacak malzemelerin gerektirdiği kadar ısı sunmalısınız. Hava hava rezistans kullanırsınız hava yoluyla ısı transferi varsa. Elektrikli fırınların ızgara kısmı için üretilen ucuz rezistanslar var. Yani krom rezistans çubuklarının bükülmüş hali.

Hazır krom rezistans çubuklarından size uygun ısıyı vverecek miktarda alıp, elinizle büküp uygun geometrilerde fırına yerleştirebilirsiniz. Ya da hazır fırın ızgara rezistansı da alabilrsiniz. Rezistanslarınıza serpantin ekleyip sistemi de fan ile çalıştırırsınız.

Elektrik soba rezistans teli de kullanılabilir ama açık olduğundan temas sorunu var.Yani temas ediline elektrik çarpması ve de aşırı ısıtma sorunu olabilir. Sisteminizi bilmiyoruz ama direk elektrikli soba da konabilir içine.

Kaçak akım rölesi uygun sigortalar ilekendinizi koruyu. Sistemi anlatmazsanız uygun bir tasarımfikri alamayacağınızı bilin.

• @karafetva

Hocam cevap için sağol.. Msjda dediğim bi fırın.. Aslında ben kasti olarak net bi değer yada hangi rez. Seçmelimm diye bilerek sormadım zira ilerdeki işler için mantığını öğrenmek..
    Tam olarak soru şu ;

Bir reziztansı istenilen ısı aralığında tutmak veya güç kısıtlama yapmak,.. Bu sayede tüm işi termostata devretmemek zira termostatın ısıyı
    belli aralıkt tutmak için sürekli aç/kapa yapmasını engellemek.. >>>>>

Örneğin 30 - 50C arası bir fırın için (diğer tüm etkenleri binyna bırakalım) 500 watt bir rez. Lazımken 2000 watt alırsam ve bu rez. de çoknkısa sürede ısıtır fırını vede aynı şekıldede soğur diyelim... Dolayısıyla termostat sürekli devreyi aç kapa yapacak... Amacım tamamen bunu önlemek...

Uygun rezistansı bulmak bunu tırın tırın istenilen jsya yakın güçlerde çalıştırmak.. Hıı oldu da istenilen değerin altı/üstü oldu şayet ozaman termostat devreye girecek.. Kısacası amac başta termostatsız bi şekilde ortalama doğru rezistansı bulmak, farkı artık dimmerle, potansla yada artık neyse diğer elemanlarla min. İndirmek en son garanti olsun diye termostatla kontrol sağlamak...

Dediğim gibi herhangi kabaca, herhangi bir fırın, ölçü, rez., güç, sıcaklıkta olabilir.?

Teşekkür ederim..

• aLiqueL A kullanıcısına yanıt
    Termostatın ölçüm kısmını koyduğunuz yer sayesinde aç kapa sorununu aşabilirsiniz.
    Birden fazla rezistas kullanıp, termostat ile bir kısmını (yarısı vb) aç kapa yaparsınız diğerleri ise devamlı çalışır. Ve ya; triyaklı dimmer ile rezistans düşük kapasitede çalıştırılırken, termostatın aktifleşmesi ile tam kapasiteye geçer. Termostat pasifken rezistansın devamlı dimmerden aldığı elektriği ayarlayarak aç-kapaları yine azaltırsınız.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.