Şimdi Ara

rezistans telleri hakkında...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53
Cevap
1
Favori
38.427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    elektrikli cihazlarda bulunan ( saç kurutma makinesi, kalem havya, ütü, kettle, elektrikli soba, ufo vb. )
    rezistans telleri hakkında bilgi, tecrübe ve denemelerimi paylaşacağım.
    sabırla okuyacağınız için teşekkürler.

Öncelikle
    kullandığım 3 gözlü kumtel marka quartz elektrikli sobanın bir gözünü söktüm. bu gözdeki tel normalde 720 watt elektrik harcıyor. hesabını yapalım, volt x amper = watt formülüne göre
    220v x 3,27a = 720w harcanan güç
    220v / 3,27a = 67 ohm telin direnci
    tel komple düz olarak açılırsa 3 mt civarına denk geliyor.

bu arada belirteyim rezistans teli hem ac ile hem de dc gerilim ile çalışır...
    yani şöyle bu teli 220 volt yerine 12 volt ile aynı düzeyde ısı ve parlaklık kazanmasını sağlamak için
    sabit 12 volt 60 amper vermeniz gerekir. ancak amper sizin verdiğiniz güç kaynağı ile alakalı değildir, telin kendi direncine göre tel çekeceği amperi kendisi belirler. formüle uyarlarsak
    12v x 60a =720w
    12v / 60a ( veremeyiz ) = 0,2 ohm telin direnci olmalı
    ancak
    12v / ?a = 67 ohm olmalı
    bu durumda 12v / 67 ohm = 0,18 amper olur.
    yani telimiz 0,18amper çeker.
    12v x 0,18a = 2,16watt güç harcar.

buraya kadar yanlışım varsa düzeltelim tartışalım..

bu teli 12 volt ile çalıştırmak için parçalara keserek denedim.
    en sonunda elektrik sobasındaki gibi parlak ve ısı verecek parçaya kadar böle böle denedim.
    sonuçta 21 santimde istediğim sonuca ulaştım.
    21 cm tele 12v verdiğimde 60watt ı gördüm. ( bu arada watt ölçer bir cihazım var resimde görebilirsiniz. )
    12 volt 5 amper olarak 60 watt oldu.
    12v / 5a = 2,4 ohm ( 21 cm lik telin direnci )

bu denememi tabelacılar genelde pleksi kesmek için kullanabilir.
    ayrıca bu teli kil hamuruna gömerek bu hamuru da bir çeşit boru içine yerleştirerek bir nevi havlupan yapabilirsiniz :)

( resimleri sırasıyla yüklüyorum )
    1- sobanın resmi
    2- telin bütünü
    3- tel den bir parça kestim
    4- 32,7 watt oldu
    5- 32,7 watt lık telin uzunluğu
    6- 12 volt 20 amper smps adaptör
    7- 21 cm lik tel kesiti ve watt ölçer
    8- telin cam tüpün içindeki hali

rezistans telleri hakkında... rezistans telleri hakkında... rezistans telleri hakkında... rezistans telleri hakkında... rezistans telleri hakkında... rezistans telleri hakkında... rezistans telleri hakkında... rezistans telleri hakkında...

• ayrıca bu konudan yola çıkarak
    elekrikli battaniye ile tecrübemi paylaşmak isterim.
    nasıl oluyorda elektrikli battaniye 2 kademe çalışabiliyor.

şöyleki elektrikli battaniye
    1. kademe de 40watt
    2. kademe de 80watt güç harcıyor

rezistans teline daha düşük elektrik verirseniz watt ı değişir. burda yapılan resimde de göreceksiniz
    1. kademede bir tane diyot ile ac voltaj dc voltaja dönüştürülmüş ( voltmetre ile ölçtüm 110 volt veriyor dc konumunda )
    diyotun üzeri tam okunmuyor ama 2 satır yazı var gibi sonu 007 ile bitiyor alt satırda C yazıyor.
    2. kademe de diyot devre dışı kalıyor ve ac 220 volt veriliyor.
    neticede bu tel 30 metre civarında

hesabı yaparsak ( 2.kademeye göre )
    220v x 0,37a = 80watt bu telin harcadığı güç
    220v / 0,37a = 600 ohm telin direnci ( hesaplamaları yuvarladım )

telin direncini hesapladığımıza göre ( 1. kademede )
    110v x 0,37a = 40 watt harcanan güç
    110v / 0,37a = 300 ohm olmalı mı
    hayır değil
    direnç sabit olduğuna göre
    110v / ?a = 600 ohm
    110v / 600ohm = 0,18a olmalı

ancak 1.kademede 40watt harcıyor.
    burada şunu öğrenmek isterim. 220volt bir diyot ile dc ye çevrildiğinde ( bu battaniyedeki diyot üzerinde 007 ile bitiyor ) telin çekeceği amper nasıl oluyorda sabit kalıyor.

bu konuda yardımcı olmanızı dilerim.
    ( resimleri yükledim. paint ile yaptım :) )

saygılarımla.

rezistans telleri hakkında... rezistans telleri hakkında...

• Güzel inceleme yapmışsın, soruların cevaplarını ben de merak ediyorum. Takip.
  • Merhaba,
    O diyotun konulma amacı tam olarak DC'ye çevirmek değil.
    Şebeke altetnatif akımında akım zamanın yarısı boyunca bir yönde diğer yarısı boyunca ters yönde akar. Mesela 50 hertzde 10 milisaniye ileri 10 milisaniye geri yönde şeklinde sürekli devam eder. O diyot bu akımlardan birini iptal eder ve güç yarıya düşmüş olur. Aynı sizin elinizle anahtarı sürekli 10 ms açık, 10 ms kapalı tutmanız gibi.

Ayrıca DC modda ölçtüğünüz 110 volt değeri gerçeği yansıtmıyor. Çünkü ölçtüğünüz gerilim yarım periyodu 0 olan sinüs dalgası şeklinde, bu gerilimi en iyi bir osiloskopla inceleyebilirsiniz. Bu gerilimin ortalama veya efektif değerini bir takım matematiksel hesaplarla bulabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lucky16 -- 4 Temmuz 2016; 6:33:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok battaniye teli değiştirdim belkide 100 e yakın ufo ve ısıtıcı tamir ettim ama
    hiç aklımın ucundan bunlar geçmedi.tam rezistans mühendisi olmuşsun.
  • lucky16 L kullanıcısına yanıt
    mrb.

güzel tespit hocam.. bilgilendim çok teşekkürler.

bu diyotu keşfettikten sonra başka bir elektrikli ısıtıcıya uyguladım.
    2 kademeli ısıtıcı 1. kademe 750 watt 2. kademe 1250 watt 3.kademe 2000watt.
    anahtar 1 de iken 750watt lık birinci tel çalışıyor.
    anahtar 2 de iken 750 lik ilk tel devre dışı ikinci 1250watt lık tel çalışıyor.
    anahtar 3 te iken her ikisi de çalışıyor.

diyotu ilk girişe bağladım şebekeden gelen ilk kabloya ( termik sigortasından sonra ) bağladım.

elektrik sarfiyatı yarı yarıya azaldı.

watt ölçer cihazımla ölçtüm. 375 w + 625 w ve 1000w gösteriyor. ( rakamları düz yazdım. )

voltu dediğiniz gibi daha hassas ve güzel bir cihazla ölçmeli..

saygılar
  • arsiseko A kullanıcısına yanıt
    selamlar benim bir sorum olacak size. Bende sizinki gibi bir rezistans teli aldım nalburdan. Amacım strafor kesim makinesi yapmak. 20 cm teli 12v 5a metal kasa adaptöre bağlayarak sistemi kurdum. Çok bilgili değilim bu konuda sormak istediğim; tel sizinki gibi kızardı çok. Ben kızarmamasını istiyorum telin incesinimi bulmam gerekiyor yoksa kalınınımı? Basit 12v 1a fişe takılan adaptörle istediğim verimi aldım fakat adaptörün ömrü kısa oldu dayanamadı. 5 amperi düşürmem için ne gerekiyor? Adaptörün çıkışına evdeki lambalarda kullanılan ayarlı dimmer anahtarını taktım çalışmadı.
    İkinci sorum 5 amperde çalışan kızgın tel çalışma esnasında kopar mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi desert197 -- 6 Temmuz 2016; 19:45:14 >
  • desert197 D kullanıcısına yanıt
    mrb

telin kızarmamasını istiyorsanız daha uzun olmalı. ama ısı yeterli olmalı. örneğin 25cm yada 32cm. bunu deneyerek bulabilirsiniz.
    1a lik adaptör yetersiz geldiği için yanmıştır. burada adaptör yeterli güçte olmalı. bundan kastım şu: sizin telinizin amperini ölçemediğinize göre kullanacağınız adaptörün amperi yüksek olmalı.
    ben denemelerimi 20a lik adaptör ile yaptım.

genel bilgi tel kısaldıkça direnç rakamsal olarak azalır.
    örnek
    bende ki tel 21 cm..
    12 v x 5a = 60watt
    12 v / 5a = 2,4 ohm ( direnç )

30 cm tel ise
    12v x 3a = 36watt
    12v / 3a = 4 ohm ( direnç )

dimmer da bir nevi rezistans tır :))
    5 amperde çalışan kızgın tel; telin kalite ve özniteliğine bağlı kopabilir, kırılabilir tabiki de..

saygılar
  • desert197 D kullanıcısına yanıt
    ince tel daha az kızarır. Strafor keserken daha çabuk kopar. Akım ayarlamalı bir güç kaynağı tercih etmen faydalı olur. Çok pahalıya gelir dersen telin direncini ölçüp ona uygun soğutmalı taş direnç bağlarsın. Sonuçta strafor keserken tele yapışan plastik teli kısa sürede bozacak. Sürekli kullanabileceğin bir kalınlık ve uzunluk seçip uygun güçte bir taş direnç ile desteklemeni tavsiye ederim. Tabi işin profesyonel olsun dersen akım ayarlı adaptör şart.
  • çok teşekkürler ilginiz için
  • Üstadım aradığım bilgiydi.Emeginize sağlık.Ben havya için kullanmak için rezistans teli arıyordum.Ancak seçim kriteri ne olacak bilmiyorum.Saticilarda ürünlerinden bir haber.Kimisi ac akimda kimisi DC akimda çalışır diyorlar.

• KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Merhaba.

Tam olarak ne yapmak istiyorsunuz? Kendi imkanlarınızla havya yapmak zor olur. Biraz daha açabilir misiniz?

AC ile de DC ile de çalışır rezistanslar siz tam olarak ne istediğinizi açıklayın mutlaka arkadaşlardan fikirler gelir.
  • İlk etapta mevcut havyanin rezistans telini değiştireceğim.Daha sonra kendi havyami yapacağım.

• KORMAK K kullanıcısına yanıt
    Abi değiştirme, yapamazsın derim ben. Bir sürü uğraşın sonunda verimli bir sonuç elde edemezsin. İçinde "amyant kağıdı" denilen bir zımbırtı var teller ona sarılıdır. Amyant maddesi elledikçe çökelek gibi ufalanan birşey. Elinde kalır.

Elektrikli ısıtıcı yapmak zor zanaat. Sadece telin direncini değil, içerde birikecek ısıyı, ısının akışkanlığını yok bilmemneyini onu bunu hep hesaplamak zorundasın. Havya dediğin alet bile büyük bir mühendislik ürünü.

* * *

Bir gün eski sehpa tip sobamız bozuldu. Buna tel alayım da değiştireyim dedim. Gittim elektrikli ocak teli aldım 800Wattlık. Üç lambanın üçünü de değiştirdim. Çok geçmeden üçü de attı. Allahallaaaa niye attı acaba... Gittim yeniden aldım yine aynı. Bu defa yüksek watajlı 1000W aldım yine olmadı. Bir elektronik forumundan yardım istedim. Fikirlerin hiçbirisi işe yaramadı.

Eşşek kafam...

Ulan dedim, ocak teli ile soba teli aynı mı ki? Elektrikçiye gittim bu defa soba teli istedim. Varmış öyle birşey. Ben ikisi de aynı sanıyorum. Aldığım tel hala sobada takılı ve çalışmaktadır. Cahillik... Bu tip konuları seviyorum ama bilmediğim milyon tane şey var.

* * *

Sen bilirsin ama uğraşma bence.

• Ruslar yapıyor videoalara göz at ingilizce yazarak filan ... 5vdc 12 vdc ile çalışacak şekilde bile var. dizel kızdırma bujisinden filan hatta tavsiye ederim.
  • mavi-kaplan M kullanıcısına yanıt
    Youtube'da bende benzer uygulamalar görmüştüm ama genellikle trol video olduklarından pek hoşuma gitmedi. 6F22 ile falan yapılan uydurum modellerdi. Eğer rus videoları daha kaliteli ise görmek isterim. Az evvel youtube "diy soldering iron" yazdım bir sürü şey çıktı. İdeal varsa verirseniz bakarız.
  • Ben bu el yapimi havya ile ilgili olarak birkac deneme yaptim. Hem rezistans teli ile hem de kizdirma bujisiyle havya denemelerim oldu. Hatta kizdirma bujisi ile sicak hava tabancasi da yaptım ve kullanıyorum da.

Hali hazirdaki havyayi modifiye etmek biraz daha zor ama olmaz diye bir sey yok. Yalnız cok da verim beklememek lazim. Hem görünüşü de hoş olmadi bendeki. Gerçi denemelik yaptigim havyaydi o. Ard arda iki havyam bozulunca birisini farkli bir sekilde modifiye ederek 10 volta ayarli bir adaptorle kullandim bir sure hatta epey de lehim yaptim onunla. Yine 18650 pil ile calisan bir basit duzenek de yaptim. Onunla da bazen smd parçaların iki ucunu ayni anda isitarak sökmüşlügüm de vardir ama bunlar biraz işin fantezi boyutu.

İhtiyaci olan varsa eger kizdirma bujisi ile sıcak hava tabancasi fena olmuyor. 400 450 dereceye kadar hava üflüyor .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 16 Eylül 2019; 22:59:9 >
  • Merhaba bunlara göz atınız,

*https://www.youtube.com/results?search_query=glow+plug+soldering+iron
    *https://www.youtube.com/watch?v=emLetVr1gKc
    *https://www.youtube.com/watch?v=B-ViNY1oqZU
    *https://www.youtube.com/watch?v=0FPbO3FlgmA

Sağlıcakla kalın.
  • mavi-kaplan M kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam. Çok ilginç buluşlar olduğunu itiraf etmeliyim ama hiçbiri aklıma yatmadı.

İlk video ısıtma bujisi ile yapılmış gayet mantıklı. Ama uç sorunu var. O uçla sınırlı alanlarda çalışılabilir. Düğme de hoşuma gitmedi ama farklı düğme seçilebilir elbette.

İkinci videodaki çakmaklık olayı şahsen pek hoşuma gitmedi. Burada yapılanı kötülemiyorum ama rahat çalışma olanağı açısından bir de en son maddede belirteceğim şeyden ötürü uygun değil.

Üçüncü videodaki tel sarma tekniği de yine hassas çalışmaya uygun değil.

Lamba tekniği ise göz alıcı olduğundan yine beğenmedim.

Hepsinin ortak sorunu da yüksek amperli güç istiyor olmaları. Güçlü akü bulundurmak gerekiyor. Taşınabilirlik zayıf.

Yine de teşekkürler çok orjinal fikirler yine de.
  • karadvt K kullanıcısına yanıt
    Üstadım merhaba. Benim yapmak istediğim asıl şey sıcak hava tabancası benzeri basit birşey.Malum sıcak hava tabancası satinalmaya kalksak ciddi bir meblağ ödemek gerekiyor.Havyayi fantazi olarak yapmayı istiyorum.Sonucta piyasada 30-40 TL civarı 40-60 w bir havya bulunur.Ancak sıcak hava tabancası asıl istedigim.2 adet kızdırma bujisi satinaldim.Bu konuda yardımınız olursa sevinirim.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.