Piyasada satılan RF modüller genellikle 100m açık alan mesafesi olan ürünler. Bu modüllerin çıkış gücünü artırarak mesafeyi 1km ye kadar büyütmemiz mümkünmü??
pll modülatörün kalitesini marka modelini bilseydik ..
2sc1970 li bi çıkış katı devresi yapılarak 1-1,5 km yayın alınabilir sağlam bi antenle tabi .. senin elinde ne var onu bilmiyoruz...
quote:
Orjinalden alıntı: utopiautopia
pll modülatörün kalitesini marka modelini bilseydik ..
2sc1970 li bi çıkış katı devresi yapılarak 1-1,5 km yayın alınabilir sağlam bi antenle tabi .. senin elinde ne var onu bilmiyoruz...
RF modülü henüz almadım 11 temmuzda bursadan alacağım. Uzaktan kumandalı bir uçak yapıcam fakat bu modüllerin mesafesi çok kısa buna çözüm bulmaya çalışıyorum
hımm ... frekansa göre değişir tabi bu yükseltme durumu zannedersem düşük ve yüksek olmak üzere sınıflandırılıyor çıkış arttırmada kullanılan tr ler ...
Alacağın modül tek yönlü haberleşme için olanlardan mı? Eğer tek yönlü haberleşme olan ucuz modüllerden (8-15 $) ise 2 ayrı modülle çift yönlü haberleşme işi canını sıkabilir.
quote:
Orjinalden alıntı: atartutar
Alacağın modül tek yönlü haberleşme için olanlardan mı? Eğer tek yönlü haberleşme olan ucuz modüllerden (8-15 $) ise 2 ayrı modülle çift yönlü haberleşme işi canını sıkabilir.
Haberleşme tek yönlü
quote:
Orjinalden alıntı: samed2005
quote:
Orjinalden alıntı: atartutar
RF çıkış portuna BNC konektör bağlanarak, çatı anteni ile (veya yönlü anten) daha etkin uzak mesafeli çalışmalar yapılabilir. Bu durumda kayıpları aza indirmek için RG58 kablo boyunun kısa tutuması tavsiye edilir.
hocam 1 km uzakta uçurmayı nası düşünüyorsun göz görmedikten sonra
arkadaş uçağı 1km uzakta uçurmayacaktır herhalede rf modüllerin anten çıkışına yüksek güçlü bir fr power transistör konularak güçlendirme yapılabilir. ben de rf modülle rc araba kontrol etmeyi düşünüyorum. bu sorun bende de var yakın zamanda bir çözüm bulursam sizlerle paylaşırım. işte benim yapacağım kumanda devresi:
RF çıkış portuna BNC konektör bağlanarak, çatı anteni ile (veya yönlü anten) daha etkin uzak mesafeli çalışmalar yapılabilir. Bu durumda kayıpları aza indirmek için RG58 kablo boyunun kısa tutuması tavsiye edilir.
ÇATI ANTENİ FLN OLMAZ FREKANSA GÖRE ANTEN BOYUTLARINI AYARLAMAK EN VERİMLİSİDİRSEN FREKANSI SÖYLE YETER
katılıyorum
çatı anteninin frekansı uymayacaktır muhtemelen arkadaşların dediği gibi, tabi frekans uyarsa o da olur da arkadaşın elinde çatı anteni ile dolaşmak isteyeceğini sanmıyorum uçağu uçururken =)
arkadaşların söylediği gibi çıkışa fazladan bir amfi takarsan menzilin artacaktır. ama sorunlar çıkabilir misal, antenin o kadar gücü kaldırmayabilir ama sanmıyorum bu ufak ihtimal.
quote:
Orjinalden alıntı: power-elektronik
ŞİMDİ KUMANDA TEK YÖNLÜ FM VERİCİ GİBİ ÇALIŞIYOR BURDA EN ÖNEMLİ OLAN FREKANSA GÖRE TRANSİSTÖRLERİ SEÇMEK VE ONA GÖRE BİR RF POWER YAPMAKTIR GÜCÜN NE KADAR YÜKSEK OLURSA MESAFEN OKADAR YÜKSELİR YALNIZ YÖNLÜ ANTEN OLMAZ YANİ YAGİ ANTEN
İŞLEM BASİT ASLINDA FREKANSI SÖLE YADA BANA ULAŞ YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIYIM
Frekans 434MHZ
piyasada hazır olarak satılan rf kitler AM bandında 433.92 mhz de yayın yapıyor her iki kısmın üzerindeki kodu paylaşırsan daha çok yardımcı olailiriz. örneğin benim elimdeki verici TXC1 http://www.bluemavi.com/txc1.pdf
datasheetleri incelersen çeşitli bilgiler ve en önemlisi bu devrelerle birlikte kullanılması gereken anten boylarını göreceksin.
quote:
Orjinalden alıntı: power-elektronik
sevgili dostum 434 mhz ise eyer anten çeyrek dalga boyun 17.2cm dir
ve sen bunu yükseltmek istersen 400-500mhz arası bir transistör seçmelisin
bunun için en ideal ve bulabileceyin transistör bfr91-bfr96 dır bunları kullanarak 0.5 çıkış alabilirsin
daha yüksek çıkışlar için daha kazançlı transistörler seçmelisin
burdaki iş RF dir ve RF başlı başına bir meslek birimidir ve zordur her anten her kablo her corafi bölege olmaz
HELEKİ KAFANA GÖRE ANTEN TAKTIGINDA ÇIKIŞIN 100W BİLE OLSA 1KM ALANA BİLE ATMAZSIN
BEN RF İŞİ İL UGRAŞIYORUM VE BU İŞ GERÇEKTEN ZOR İŞ
Hocam peki yükselteç için nasıl bir devre kurmalıyım. Elişnizde şema varsa bunu paylaşırsanız gerçekten çok iyi olur.
arkadaşlar görüyorum ki rf konusunda iyisin evet gerçekten çok zorlu bir iş rf başlı başına elektronikte bir branş bende uğraştım ama baş edemedim bende bi rc kumanda var 35 mhz 720mw kristalli 11.4v pil gurubu var nette bi arkadaş bunun çıkış transistörünü değiştirmiş çekim mesafesini (doğruluğundan şüphem var ) 6-8 km çıkarmış tamam normalden fazla güç çekecek biliyorum ama önemli değil mesela dandik marka pillerle ful kullanımda kumanda pilleri 6 saat çalışıyor yani 2 saat olsun mesafesi de 3-4 km olsun modeli görmek sorun değil zaten hiç bakmayacam bile çünkü üzerine cep tel yerleştirdim 3g ile pilot gibi kullanabiliyorum kumanda e-fly 100c bu konuda çok araştırma yaptım ama hep boş çıktı çok emek harcadım lütfen konuyu iyi bilen arkadaşlar yardımcı olursa minnettar olurum şimdiden teşekkürler arkadaşlar.
Bu konuyu gerçekten hortlatmak istedim çünlü internette bu konu hakkında pek bişe bulamadım
Xbee modüllere bakabilirsiniz pahallı ama işe yarar bir çözüm sunabilirler