Arkadaşlar bir çoğunuzun pek önemsemediği fasılalı silecek,aslında o kadarda kolay icat edilmedi...
Hepimizin bilmesi gerekir diye düşünüyorum bu bilgileri;
İlginç Bir Patent Hikayesi: Fasılalı Cam Silecekler ve Robert Kearns
Otomobillerde kullanılan, “fasılalı cam silecekler”in icadı, Amerika’nın en pahalı icadı olarak görülüyor. “fasılalı”, sürekli devam etmeyen, arada durarak devam eden anlamına geliyor. Bu sileceklerin mucidi, 1927-2005 yılları arasında yaşamış, Amerikalı mühendis, Robert William Kearns.
Kearns’ın bir filme de konu olmuş , oldukça ilginç bir yaşam öyküsü var. Kearns “fasılalı cam silecekler”i bulduktan ve yoğun uğraşları sonucu, istediği gibi çalıştırmayı başardıktan sonra, 1964 yılında, ürünün patentini aldı. Patenti aldıktan sonra, ünlü otomobil firmalarıyla görüşmeye başladı ve ürününü pazarlamaya çalıştı. Ürünü, Ford firmasına götürdüğünde, Ford bu fikri ve ürünü çok beğendi, Kearns’le bir anlaşma imzalayacaklarını, ürünü alacaklarını söylediler. Ancak bir süre sonra, Kearns’ı kandırdıkları ortaya çıktı. Asıl amaçları Kearns’ı aradan çıkartmak, silecekleri, otomobillerine kendi ürünleriymiş gibi yerleştirmekti. Bunu yaptılar da. 1969 yılında, Ford’un bütün modellerinde, bu silecekler kullanılmaya başlanmıştı.
Daha sonra Crysler firması da yine Kearns’ın izni olmadan, silecekleri kullanmaya başladı. Robert Kearns bu olay üzerine, 1978 yılında, Ford firmasına dava açtı. Bu dava tam 12 yıl sürdü.
Kearns, davaya kendisini öyle kaptırdı ki, başka hiç bir şeyle ilgilenmiyordu. Hatta eşi bile, bir gün “artık yeter” dedi ve onu terk etti. Bu olaydan sonra, artık tutunacak bir ailesi de kalmayan Kearns, tüm ilgisini yine davaya verdi ve bu dava henüz sonuçlanmamışken, bir de Crysler’e dava açtı. Bu dava da 10 yıl sürdü.
Bu iki firma da, aslında Kearns’ın başa çıkamayacağı kadar büyük firmalardı. Kearns’ın onlarla yıllarca uğraşacak parası da, nüfuzu da yoktu. Yıllar boyu süren dava masrafları, 10 milyon doları bulmuş, bütün birikimlerini bu dava uğruna harcamıştı. Fakat çok azimliydi. Bu onun buluşu, onun hakkıydı ve sadece adalet peşinde koşuyordu. Hiç yılmadı ve sonuçta iki davayı da kazandı. Firmalar Kearns’e, tam 40 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kaldılar. Bu davalardan sonra Amerika’da patent konusu, büyük bir önem kazandı.
Robert Kearns, 2005 yılında yaşamını yitirdi. Bugün tüm otomobillerde, hala bu silecekler kullanılıyor. 2008 yılında, bu davayı anlatan, başrolünde, Greg Kinnear’ın oynadığı, “Flash of Genius” isimli bir film çekildi.
Son zamanlarda forumda böylesine güzel bir konu görmemiştim şahsen. öncelikle bunun için teşekkürler.
benim aracımda da hıza duyarlı silecekler var son derece rahat ettiriyor insanı.
Güzel bilgiler klavyene sağlık bu kadar detayını bilmiyordum
Eskiden fasılalı silecekler ekstra özellik olarak belirtilirdi araç özelliklerinde şimdilerde sensörlere kadar geldik
Filmini seyretmemiştim puanı da 6,9 iyi sayılır..
Baskılara karşı direnerek ne kadar da iyi yapmış helal olsun.
Çok guzel konu olmuş ellerınıze sağlık.Bir şey daha ögrendık
son zamanlarda gördğüm en bilgi verici konu emeğine sağlık
sinema dünyasını çok yakından takip etmeme rağmen filmi duymamıştım, hemen bu akşam izleyeyim bari. şimdikiler elektronik vs. ama acaba bu adamın yaptığı sileceklerde nasıl bir mekanizma vardı, bunu merak ettim konuyu okuyunca.
sinema dünyasını çok yakından takip etmeme rağmen filmi duymamıştım, hemen bu akşam izleyeyim bari. şimdikiler elektronik vs. ama acaba bu adamın yaptığı sileceklerde nasıl bir mekanizma vardı, bunu merak ettim konuyu okuyunca.
filmi seyrettikten sonra görüşlerini bekliyoruz...
haklı davasında yılmamış helal olsun adama bilgilendirme için teşekkürler,boş bir vaktimde izlicem filmi
Otomobil firmaları işte böyledir.
buna benzer bir şekilde üç noktalı emniyet kemerini bulan adamın patenti var birde fakat o herkes kullansın diye ücretsiz olarak kullanılmasına izin vermiş yanlış bilmiyorsam icadının.
Çok Teşekkürler @okuryazargezer mutlaka seyredicem bu filmi çok ilgimi çeker böyle konular, helal olsun gerçekten azime bak kendimi onun yerine koyuyorum bir kaç yıl dayanırım lanet olsun der bırakırım davayı
Güzel hikaye, güzel konu. Teşekkürler.
gerçekten ilginç. sileceklerin mekanizması nasıl acaba?
Artık sileceklere bakarken Robert Kearns'ın vermiş olduğu hukuk mücadelesini hatırlayacağım,konu için teşekkürler
Çok güzel konu açan arkadaşa teşekkürler. Filmi az önce izledim(online pek iyi kalite değildi) DVD formatında daha sonra izleyeceğim.
Filmi izlemek lazım. Bir ara izlicem merak ettim.
İşte böyle konular açın..
film yarısına kadar güzeldi, teknik konulara dokundurup dokundurup çekmişler sonuna doğru mahkeme faslı da iyiydi fakat arada "ne alaka" dedirtebilen durumlar var gibiydi, tadı kaçmasın diye yazmıyorum şimdi. sonuç olarak 10 üzerinden 7 ile taçlandırıyorum ben
konudaki ilk mesajıma cevaben eğer filmdeki anlatılanlar doğru ise kearns'ın yaptığı silecekte elektronik elemanlardan oluşuyormuş ve bunun mekanik olarak yapılmasının imkansız olduğuna dair bir bilgi de bana çok mantıklı gelmese de filmde mümkün.
quote:
Orijinalden alıntı: suicide
film yarısına kadar güzeldi, teknik konulara dokundurup dokundurup çekmişler sonuna doğru mahkeme faslı da iyiydi fakat arada "ne alaka" dedirtebilen durumlar var gibiydi, tadı kaçmasın diye yazmıyorum şimdi. sonuç olarak 10 üzerinden 7 ile taçlandırıyorum ben
konudaki ilk mesajıma cevaben eğer filmdeki anlatılanlar doğru ise kearns'ın yaptığı silecekte elektronik elemanlardan oluşuyormuş ve bunun mekanik olarak yapılmasının imkansız olduğuna dair bir bilgi de bana çok mantıklı gelmese de filmde mümkün.