Şimdi Ara

Rölelerin kontakları ne kadar dayanıklı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar rölelerin kontakları ile en fazla kaç watt a kadar kontol yapabiliriz.Benim yapmak istediğim bir işyerindeki tabelanın ışıklarını kontrol etmek için bir devre tasarlamayı ve röle kullanmak istiyorum.Kontaktörde kullanabilirim fakat fazla yer kaplıyorlar ve rölelere göre pahalı olabileceklerini düşünüyorum , bu yüzden kontaktör kullanmak istemiyorum.

Benim hesabıma göre;

Ortalama olarak 15 adet florasan olduğunu farz edelim. Bir floresanda 60W desek.

15 x 60W = 900W eder.

Watt = akım . gerilim ise

Akım = watt / gerilim
    ( gerilimi 220V mu almalıyız sanırım gerilim düşürücü transformatör gibi birşey kullanılıyordu oda 12V a mı düşürüyordu öyle ise hesap yanlış olur.)

Gerilimi 220V alırsak Gerilimi 12V alırsak

Akım =900w / 220v ise Akım = 900W / 12V ise
    Akım = 4.13A Akım = 75A (yuh bu kadarıda saçma oldu galiba)

1) Piyasada satılan bazı rölelerin üzeride 5A yazıyor doğrumudur bilmiyorum. Yani bu rölelerin kontakları 4.13Ampere dayanabilir mi?

2) Bildiğiniz kaliteli bir röle var mı?

3) Rölenin kontaklarından fazla akım geçirildiğinde kontakların bir birine yapışacağını düşünüyorum acaba haklımıyım bu konuda . Düşündüğüm başıma gelir mi?

• Rölenin üzerindeki kadar akıma dayanabilir.Oto röleleri diye tabir edilen röleler bayağı dayanıyor.Ben siemens kullanıyorum hem daha sessiz hemde firma adı var. Ayrıca röleden fazla akım geçerse yapışır.Röleyi ne kadar yüksek akımda kullanırsanız o kadar çabuk ucu oksit yapar.Bu arada içinin havası alınmış rölelleri de duymuştum oksit yapmasın diye
  • 10A lik rölelerde var heryerde satılıyor basitçe bişey
  • normalde rölenin üzerindeki akım değeri aşılmamalıdır, bazen istisna durumlarda yüksek akımlar geçebilir ancak bunlar nadiren olan şeylerdir örneğin 5 amperlik bir röleden 10 amper geçerken de kesme yapabilirsin muhtemelen o anda bozulmaz ama ömrü kısalır sürekli böyle kullanırsan kontak yapışır bunu genel bilgi olsun diye söyledim sizin kullanacağınız yerde iş biraz farklı gerilim 220 volt, eğer fluoresanlar elektronik balastlı ise iyi, bobin balastlı ise vay haline devreyi açma anında gerilim çok yükselebilir (belki 1000+ volt) bu yüzden orada (bence) en mantıklısı kontaktör veya yarıiletken röle (solid state relay)
  • Piyasada bazı elektronikçilerde bulunuyor gümüş kontaklı röleler var fiyatları biraz daha uçuk ama mükemmel parçalar .
  • 01Ferhat' in bahsettiği, endüktif yüklerin role ile devreden alınması ciddi bir problemdir. Rölenin kontaklarına zarar verir. Bunun sonuçlarını önlemenin yolu, yük uçlarına paralel bir diyot bağlamaktır. Bu diyot, anahtar açıldığında endüklenen zıt emk ile iletime geçer ve balastin yanı endüktif yükün içinde birikmiş olan ve E=0.5*L*İ*İ ile ifade edilen enerjinin diyot ve balast içinde boşaltılmasını sağlar. Dolayısıyla, aksi takdirde role içinde kendini ark olarak açığa çıkaracak olan birikmiş enerji, başka bir yoldan elektrik devresine harcanarak ısıya dönüştürülür.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Haldun Meric

01Ferhat' in bahsettiği, endüktif yüklerin role ile devreden alınması ciddi bir problemdir. Rölenin kontaklarına zarar verir. Bunun sonuçlarını önlemenin yolu, yük uçlarına paralel bir diyot bağlamaktır. Bu diyot, anahtar açıldığında endüklenen zıt emk ile iletime geçer ve balastin yanı endüktif yükün içinde birikmiş olan ve E=0.5*L*İ*İ ile ifade edilen enerjinin diyot ve balast içinde boşaltılmasını sağlar. Dolayısıyla, aksi takdirde role içinde kendini ark olarak açığa çıkaracak olan birikmiş enerji, başka bir yoldan elektrik devresine harcanarak ısıya dönüştürülür.

haldun meriç umarım mantık hatasını farketmişsindir

ipucu :AC

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 01ferhat,

Sanirim soyle dersem daha iyi olur. DC devreler icin yuke paralel diyot, AC devreler icin yuke paralel MOV (metal oksit varistor) role icindeki arki onler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Haldun Meric -- 2 Ağustos 2006; 18:48:10 >
  • 2 VEYA 4 KONTAK TELEMEKANİK VEYA SHRAK RÖLELER VAR.KONTAK AKIMI 9AMP.KONTAKLARI PARALEL BAĞLARSAN BİR SORUN OLACAĞINI SANMIYORUM.AYRICA SSR RÖLELER VAR.HEM SESSİZ.HEMDE DAHA BÜYÜK YÜKLERE KUMANDA EDEBİRSİN.SSR DE ŞÖYLE BİR HANDİKAP VAR.KONTROL EDCEĞİN YÜK ENDÜKTİF OLDUĞU İÇİN VOLTAJ KONUSUNDA PROBLEM YAŞAYABİLİRSİN.YİNEDE DENEMEKTE FAYDA VAR.
  • Siemens marka kaliteli bir röle veya daha basit ve ekonomik olarak paket şalter tavsiye ederim
  • teşekkürler arkadaşlar....
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.