merhaba arkadaslar. cogu zaman aklima cesitli fikirler, hikayeler geliyor. degerli bulduklarim oluyor romana dokmek istiyorum fakat yeterli dil bilgim yok. sorum acaba bu fikirlerimi, hikayelerimi vb. bir taslak sekline getirsem roman olarak basilma sansi var mi? yani yayin evleri, editorler falan bunlari kar amaci getirecek seyler olarak gorurse roman sekline getirip basabilirler mi? turkcem cok iyi degil, umarim anlamissinizdir.
Yazım hatalarını falan düzeltirler mi diyorsan: Evet
Ben yazayım üç beş bir şey toparlarlar mı onlar kendilerine göre diyorsan: Sanırım hayır
Türkçen ne açıdan kötü? Betimleme falan mı yapamıyorsun? Kafanda sadece olaylar beliriyor yani?
Yazmanın yolu okumaktan geçer, yazdığın taslakların yayınevleri tarafından ücretsiz basılacağını düşünüyorsan bu çok zor, yani onları etkilemen gerekiyor, bunun dışında parayı verip kendim bastırırım diyorsan o tarz çalışan yayınevleride mevcut.
Roman yazmak bence zaten bir fikirden yola çıkar ve oluşur.
Önemli olan kendi tarzını oluşturup o fikrin altını doldurmak. Misal, sadece fikir yazıya döküldüğünde toplamda yarım veya 1 sayfadır; ancak kitap toplamda 300 sayfadır. Yani, geriye kalan 299 sayfayı sen o fikirden yola çıkarak doldurmalısın. Elbette önemli olan nasıl doldurduğundur.
Mesela bir polisiye roman yazıyorsun diyelim. Bunu bir çok yazar yapıyor. Ancak biri öyle bir yazar ki okurken sonu nasıl geldi anlamazsın. Diğeri de öyle bir yazar ki kitap kabusun olur, günlerce elinde sürünür durur.
İşte bunların hepsi yazara bağlıdır. Yayınevleri ve editörler bir şey yapamaz.
Türkçen iyi değilse iki sayfa okuyup çöpe atarlar başkada birşey olmaz.
Bu insanlar biraz marjinal fikirler arar. Mesela bir yolu anlatıyorsun. 1.si : üstü ağaçlarla kaplı bir yolda yürüdü 2.si : Üstü adeta yapraktanoluşan bir gökyüzü şeklinde yolda adımlarını atarken derin bir nefes aldı ve ferah havayı içine çekti. 2. seçeneği tercih ederler. Bir yazar kitapta yarattığı bir kuyuyu 41 sayfada anlatmıştır.