Şimdi Ara

RTÜK DVB-T2 için HEVC kodeğini seçti ve Test Yayın için Tebliğ yayınladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
3
Favori
5.323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • RTÜK, 27 Ekim 2015 Tarihli ve 29515 Sayılı Resmî Gazete de belirtildiği gibi MPEG-4 kodeğinden vazgeçerek yeni nesil kodek olarak HEVC'yi seçti.

Yeni kodeğin avantajı önceki ihaledeki kanal sayısından enaz %40 daha fazla artış sağlaması.

VERİCİ TESİS VE İŞLETİM ŞİRKETİ İLE MULTİPLEKS İŞLETMECİLERİ

HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 9/4/2013 tarihli ve 28613 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Verici Tesis ve İşletim Şirketi ile Multipleks İşletmecileri Hakkında Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Sayısal yayınları, TS 13538 “İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi (DVB-T2) İçin Televizyon Alıcıları- Genel Kurallar” standardında belirtilen özelliklere uygun olarak DVB-T2, HEVC ve Üst Kurulca belirlenen standartlara uygun olarak iletir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ç) Video sıkıştırmada, HEVC, ses sıkıştırmada HE-AAC veya E-AC3 formatını veya teknolojik gelişmelere uygun Üst Kurulca belirlenecek formatları kullanır.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Türkiye’de üretilen veya ithal edilen tüm set üstü cihaz ve tümleşik sayısal televizyon alıcıları, TS 13538 “İkinci Nesil Sayısal Karasal Televizyon Yayın Sistemi (DVB-T2) İçin Televizyon Alıcıları- Genel Kurallar” standardında belirtilen özelliklere uygun olarak üretilir. Test ve Doğrulama Merkezi, gerekli testleri yapmak ve set üstü cihaz ve tümleşik televizyon alıcılarının TS 13538 standardında belirtilen özelliklere uygun olmasını sağlamakla yetkili ve sorumludur.”

MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yürütür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selodonanımhaber -- 23 Kasım 2015; 23:54:34 >

• Mantikli olmus Hevc i secmeleri

H264 artik eskimeye basladi

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bundan sonra gelecek TV lerin özellikle UHD lerin Hevc olması zorunlu olmalı.

UHD alıp da UHD kanal seyredemeyen o kadar mağdur var ki
  • Suppperr! HEVC Güzelde High Profilde zorunlu olsa.
  • Türkiye dijital karasal yayında geç kaldı ama bu sefer teknolojiyi ileriden takip ediyor. Mpeg4 teknolojisi çöplüğünden kurtulacak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DVB-T2 nin en güzel özelliği hareket halindeyken internete ihtiyaç duymadan TV yayınlarını seyredebilmek. Telefonda, tablette, teknede, arabada, dağbaşında TV izleme kolaylığı sunması.

Alttaki resimde telefonlar için DVB-T2 dongle var. Zamanla tablet ve telefonlarda dahili DVB-T2 tüner olacaktır.

RTÜK DVB-T2 için HEVC kodeğini seçti ve Test Yayın için Tebliğ yayınladı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selodonanımhaber -- 12 Kasım 2015; 13:17:44 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• codec seçiliyor ihaleler yapılıyor falan ama karasal yayın nerede, kim izliyor izleyebiliyor hala uydu ile cebelleşiyor millet. Karasal yayın 3 senedir konuşuluyor ama hala elle tutulur birşey göremiyorum. Hayata geçti de benim mi haberim yok ya da reklamı yapılmıyor ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • İşin pratigini yapmadan yorum yapmışsın. Ben hergün çanak montajı yapan biriyim kimse kolay kokay karasal geçmez çünki. Karasal dan düzgün yayın almak için öncelikle karasal antenin damda ve kuzeyinin açık olması lazım
    Trt nin vericiler kuzeyde dir.
    Şimdi bir beyin fırtınası yapalım ben yeni bir lcd tv aldım kablo yok çanağım yok yokta yok.
    Yeni lcd nin içinde kendi uydu alıcısı var. Zaten dama kablo çekilecek zaten karasal yada çanak anten takılacak sen olsan hangisini seçersin
    Karasal taktırmanın mantığı çanak takacak yerin yok tvnin yanına masa üstü eski anten koyarsın birkaç kanal izlersin ozaman mantıklıdır. Reciver satışları bitiyor dersek doğrudur artık lcd tvnin içindedir uydu alıcısı

• HEVC yüklü olmayan 1080p tv ne olacak?

Cihaz mihaz almam ben bana ne!
  • quote:

Orijinalden alıntı: ariasoft

Karasal yayın işlerini Anten A.Ş. yürütüyor ve sadece Ankara'da test yayınları yapıyor.

Bu karasal yayın uydu anten üreticilerinin, uydu alıcı üreticilerinin, uydu montajcılarının, dijital platform sahiplerinin işine gelmiyor. Çünkü ihale 33 kanal diye başladı, sonra 60 civarı kanala çıktı şimdi de yeni sıkıştırma yöntemleri ile 100 civarına çıkacak. Bunun da yarıya yakını HD olacak.

TV'de dahili alıcı var ise aparat olmadan, dahili alıcı yok ise 20-30 dolarlık bir alıcı ile 100'e yakın kanal ücretsiz seyredilebilecek. TRT'lerin hepsi HD, Kanal D, Star, ATV, Show, TV8, Fox gibi birçok büyük kanal ücretsiz ve her yerden HD yayın yapacak.

Şu an Türkiye'deki birçok hanede sadece Türksat çanağı mevcut, Türksat'da da izlenen kanal sayısı 60-70 civarında. Popüler olan 100 kanal çoğu da HD olarak ücretsiz gelirse bundan sonra çoğu aile uydu alıcı almaz, uydu montajı yaptırmaz, digital platform satın almaz v.s.

Bu kadar gecikmesinin sebebi bunlardan ibaret. Kanallar bu işe sıcak bakıyor çünkü izlenebilirlikleri artacak ancak platformlar ve uydu camiası bu işten kötü etkilenecek. Onlarda geçilmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar.

Üstad ne zaman "kesin ve zorunlu" olarak bu digital yayıncılığa geçilecek. Zorunlu derken bir tarih belli mi? Ayrıca çatılarda ya da balkonlar da çanak görmekten nefret ediyorum (maalesef bende de aynısı). Gerçeği söylemek gerekirse ne uydu firmaları ne de platform firmaları kendilerini geliştiremedi. Hala "kutu" verme 24 ay(ki artık 12 aylık ta yok gibi) bizleri gasp etme peşindeler. Bu zihniyetin hepsine yazıklar olsun. Sonuç olarak ben tek kumanda ile özgür ve mutlu olmak istiyorum. Bazen değişik evlerde görüyorum; kumandalar kablolar birbirine girmiş. X kanalını izlemek için şunu tak, Y kanalı için bunu tak.. Bu nedir ya.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: tutkun01
    Üstad ne zaman "kesin ve zorunlu" olarak bu digital yayıncılığa geçilecek. Zorunlu derken bir tarih belli mi? Ayrıca çatılarda ya da balkonlar da çanak görmekten nefret ediyorum (maalesef bende de aynısı). Gerçeği söylemek gerekirse ne uydu firmaları ne de platform firmaları kendilerini geliştiremedi. Hala "kutu" verme 24 ay(ki artık 12 aylık ta yok gibi) bizleri gasp etme peşindeler. Bu zihniyetin hepsine yazıklar olsun. Sonuç olarak ben tek kumanda ile özgür ve mutlu olmak istiyorum. Bazen değişik evlerde görüyorum; kumandalar kablolar birbirine girmiş. X kanalını izlemek için şunu tak, Y kanalı için bunu tak.. Bu nedir ya.

Gerçekleşmesi kolay değil, önünde birçok engel var. İstanbul için 15 ilçeye ana dağıtıcı vericiler koyulacak, 135 tane noktaya da tekrarlayıcı koyulacak. Cep telefonlarının baz istasyonu misali olacak.

Tekrarlayıcıların koyulacağı yerler ücret ödememek için kamu arazisi olmak zorunda, buna uygun kamu arazisi de yeteri kadar var ancak bunların tespiti, ayarlanması v.s. en az 1 yıl sürer. Tabi daha önceden bir çalışma yapıldıysa daha kısa sürecektir. Şu an Ankara dışında bir çalışma yürütülmüyor. Gelişmeleriwww.antenas.com.tr adresinden takip edebilirsiniz.

Eğer tüm şehirlerin lokasyon planlaması yapıldıysa ve ihale süreci de birkaç ay içerisinde yapılırsa 2016 içinde sistemi kullanmaya başlayabiliriz, aksi durumda 2017, 2018'i bulur.

Bu süreç bizim ülkemiz için hiç kolay olmayacak, normalde çoktan bu sisteme geçilmeliydi fakat gerek bürokratik engeller gerekse platformların bu işe köstek olması sebebiyle bu kadar gecikti. Sevindirici olan ise analog karasal yayını AB ile yapılan anlaşmalar gereği bitirmek zorunda olmaları, normalde 1 ocak 2015'de analog yayın sonlanmalıydı ama olmadı. Esn 2016 haziran ayına kadar izin aldıkları söyleniyordu ama net bir bilgi paylaşılmadı. Eğer bunu yapmamakta ısrar ederlerse hem avrupa birliği ile hem avrupa yayın birliği ile sorun yaşamaya devam ederler ve bu durum akreditasyonların iptaline, Türk kanallarının yurt dışı lisanslarının iptaline kadar gidebilir.

Eninde sonunda bunu yapmak durumunda kalacaklar. Yapmazlarsa da analog yayını bitirmek zorunda kalacaklar.

Bilgilendirme için teşekkür ederim...

• DVB-T2 ihalesi süreci henüz başlamadı. Bunun sebebi RTÜK hala başkanını seçemedi. 7 Haziran seçimlerinden sonra RTÜK üyeleri (Akparti 4 üye, muhalefet 5 üye) 6 yıllığına seçildi. 17. toplantıda muhalefet tek aday üzerinde uzlaşamadığı için yine başkan seçilemedi. Böyle bir ortamda kurul 18.kez 25 kasımda tekrar başkan seçimi için toplanacak. Yani ortada kısır döngü var.

İktidar 1 Kasım seçiminden sonra (Akparti 5 üye, muhalefet 4 üye) olması gerekirken mevcut üyeler 6 yıllık görev süresini doldurmadığı için iktidarın eli kolu bağlı. Fakat meclis kulislerinde konuşulan konu; meclise getirilecek dijital yayıncılık konulu yasaya ek madde koyup, mevcut üyelerin görev sürelerini 1 defaya mahsus olmak üzere sonlandıracak. Tekrar üye seçimi olacak. İktidar 5 üyeye sahip olursa DVB-T2 ihalesi için süreç hızlanacaktır.

• Başlasa şu Dvb-T2 yayını artık. Rtük duy sesimizi, şu süreci hızlandır artık.

• RTÜK, dijital karasal test yayınları için tebliğ yayınladı. Buna göre; test ve deneme izin süresi tebliğ yayınlama tarihinden itibaren (Test başlangıcı 19.11.2015-test bitimi 19.11.2016) azami 1 (bir) yılı geçmeyecek sekilde Üst Kurulun izin verdiği en fazla bes farklı coğrafi bölgede 5 farklı ilde yapılabilmesi karara bağlandı.

Bu durumda 1 ay içinde özellikle İstanbul ve Ankara'da bazı test yayınlarının Anten A.Ş öncülüğünde başlaması bekleniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selodonanımhaber -- 24 Kasım 2015; 0:05:25 >
  • quote:

Bu iş sanırım en çok Samanyolu grubunun işine gelecektir çünkü Anten A.Ş.'nin kurucu ortaklarından ve uydu yayınları kapatıldığı halde karasal yayınlarını kesemiyorlar. DVB-T2 ile sayısal karasal yayına geçerlerse yayınlarının evlere ulaşımı kolaylaşır. Tabi bu proje Samanyolu grubunun Anten A.Ş.'deki ortaklığı sebebiyle risk'e de girebilir veya Anten A.Ş. fesih edilebilir.

yakında samanyoluna kayyum gelirse sorun ortadan kalkar

• quote:

Orijinalden alıntı: selodonanımhaber

RTÜK, dijital karasal test yayınları için tebliğ yayınladı. Buna göre; test ve deneme izin süresi tebliğ yayınlama tarihinden itibaren (Test başlangıcı 19.11.2015-test bitimi 19.11.2016) azami 1 (bir) yılı geçmeyecek sekilde Üst Kurulun izin verdiği en fazla bes farklı coğrafi bölgede 5 farklı ilde yapılabilmesi karara bağlandı.

Bu durumda 1 ay içinde özellikle İstanbul ve Ankara'da bazı test yayınlarının Anten A.Ş öncülüğünde başlaması bekleniyor.

İşte bu güzel bir haber

• Karasal yayın başladıktan sonra millet çanak antenleri hurdacılara satar. El arabalarını tepeleme çanak antenleri doldururlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackBeasT -- 24 Kasım 2015; 8:47:50 >
  • BlackBeasT kullanıcısına yanıt
    Defalarca yazıldı çizildi. Karasal yayın uydunun alternatifi değil diye.
    Öncelikle, ülkemizde 4k tvlerin bir bolumu dışında hevc desteği olmadığını söyleyebiliriz.
    İkincisi dvb-t2 tuner satılan tvlerin bir kısmında özellikle 2000 tl altında yok. Bunlarda dvb-t tuner var. T2 tuner olanlarında hevc destekleyip desteklememsi mevzusu var.
    Tvsinde bunlar olmayan gidip harici cihazlar alacak masrafa girecek.
    Ne için, 20 30 tane kanalı izleyebilmek için.
    Halihazırda kurulu uydu sistemi olan kimse, her gördüğüne kanan bilinçsiz tüketici kesimi haricinde, kurulu sistemini söküp buna geçmeyecektir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • @AdmGdk bu konuda haklısın. Uydunun yeri ayrı karasal yayının yeri ayrı. Uydu yayın her zaman 1.alternatif olacaktır. Fakat bu karasal yayının yapılmaması anlamına gelmez. Karasal yayın, uydunun tamamlayıcısıdır ve gereklidir. Öyle olmasa gelişmiş ülkelerde DVB-T2 yayınlarını hevc ile destekleme konferansları düzenlemezlerdi.

Karasal yayının en büyük avantajı basit kurulumu ve hareketli ortamlar için (otomobil-gemi-otobüs-minibüs, cep telefonları ve tabletler) uygun yayın tekniğini sunması. Uydu yayınını yolda yürürken cep telefonundan asla izleyemezsin. Fakat dijital karasal yayın bunu sana internet olmadan sunabiliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: AdmGdk

Defalarca yazıldı çizildi. Karasal yayın uydunun alternatifi değil diye.
    Öncelikle, ülkemizde 4k tvlerin bir bolumu dışında hevc desteği olmadığını söyleyebiliriz.
    İkincisi dvb-t2 tuner satılan tvlerin bir kısmında özellikle 2000 tl altında yok. Bunlarda dvb-t tuner var. T2 tuner olanlarında hevc destekleyip desteklememsi mevzusu var.
    Tvsinde bunlar olmayan gidip harici cihazlar alacak masrafa girecek.
    Ne için, 20 30 tane kanalı izleyebilmek için.
    Halihazırda kurulu uydu sistemi olan kimse, her gördüğüne kanan bilinçsiz tüketici kesimi haricinde, kurulu sistemini söküp buna geçmeyecektir.

hocam benim bildiğim dvb-t2 tünerli tv'lerin codexleri h264 destekli olmayanları güncelleme ile h265 oluyor önemli olan dvb-t2 tüneri olması zaten 2015 yılındaki yeni tv'lerde dvb-t2 var ben lg 32lf650v aldım hatta geçen gün x265 video indirdim çalıştırdı çalıştırmassa bile tv firmaları güncelelme ile yüklerler sonuçta codex
    uydu ayrı karasal ayrı bunları bir tutmayalım digital karasal yayın sayısı çok az 30,40 veya 50 veya 100 tane kanaldır ve ulusal kanallardır bu digital karasal bir avantajı var kablosuz olması tv istediğin odaya götürme şansın var adam yatak odasında seyretmek isteyebilir balkonda seyretmek isteyebilir yada tuvalette seyretmek isteyebilir
    ama uyudununda avantajları uydunu esas rakipi iptv'lerdir internet hızları artıkça bunlar gündeme gelecek bu iptv'de kablo yok anten yok 10000 tane kanal seyret hemde hd kalitesinde tek ihtiyacı 10 mbps sınırsız internet zaten yurdışında çok kullananan var paketler satış kanalları bile kurmuşlar türkiye bu olaya geçemedi çünkü internet çok düşük hzı düşümü 3mbps kanal açamazsın ancak sd kanalları seyredersin hd kanallda hiç çalışmaz....
    dvb-t2 yani digital karasal yayın en kısa sürede yayın geçecektir zaten son çıkan yönetmeliklerde görüyoruz kanuna göre ekim 2016 da analog yayın sonlanmazsı lazım torba kanununa göre ....
    bu digital yayın tv yayınlarında değil cep tv, labtop ve pc'lerde aparat ile seyredeciğiz ve haraket halindeki taşıtta bile çalışacak ..
    yine söylüyorum uydunun yeri ayrı digital lkarasal yayın ayrı digitürk tivibu turkcelltv dsmart gibi paketli yayınların yayınları da ayrı tercih tüketicinin olacak tabi iptv unuttum onunda yeri ayrı olacak yani kim neyi ihtiyaç duyuyorsa onu seyredecek ha bundan uyducular zarar görecek mi hayır günde 10 tane kurulum yapıyorsa günde 6 tane düşer ama yinede çorbasını çıkarır uyducular sonuçta dvb-t2 yayınlı tv.ler herkes yok adam bu yayın için yeni tv alacağını zannetmiyorum ....

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.