Şimdi Ara

RYZEN 5 5600X İŞLEMCİ OVERCLOCK NASIL YAPILIR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, ryzen 5 5600x işlemci msi x470 gaming pro carbon ve msi geforce rtx 3080 ekran kartı ile işlemciye overclock yapmak istiyorum yardımcı olabilir misiniz lütfen

• 5600x asus prime x470 bu.

normal şekilde oc olmaz 5000 serisi. bu şekilde +200 mhz ekleyebilirsin.

bazı çekirdekler 4850mhz görür ama hepsi çakılı 4850 olmaz belki bir iki çekirdek görür gerisi 4750 vs olabilir. ben de 3080 kullanıyorum bu sistemde yeterli gelir.

• Jake Lockley kullanıcısına yanıt

curve -25 veya -30 yerse görür hocam 5600 vardı bende -30 curve ile ısı çok düşünce +200mhz ile boost max oluyordu.

deneyin derim.

• Hellmonger kullanıcısına yanıt

makine iş yerinde olunca çok önemsemiyordum hatta yaptım sanıyordum yapmamışım. deneyelim. bu yukarıdaki ayar.

bu da 25 burada ikisinde de mi yapmam lazım onu anlamadım?

hwinfo neden 5 çekirdek gösteriyor onu da anlamadım?

hocam o 2. resimdeki doğru

ancak 3. resimde o kırmızı ile aldığınız yer yanlış o enabled positive altta da 25 değil 200 olacak.

yani + 200 boostlayacak işlemci.

PBO limits auto ama onu varsa motherboard yaparsınız. bu anakartın verebileceği max değere atar. yani en iyi seçenek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hellmonger -- 24 Eylül 2024; 16:27:5 >

evet o eksi 25 yanlış olmuş ama konuya attığım ilk resme bak orada +200 olunca sallamadı demek ki o yanlış ayarı yine 4850 olmuş. yarın gidince düzelteyim bir de hwinfo kapalıyken alttaki programlar kapalıyken yapayım cpu-z'yi çünkü bi 630 falan oldu ilk sonra düştü. 639 yapmışlığım var konudaki ilk resimdeki ayarla. o kadar ayar yap 639'dan düşük tek çekirdek alırsa ben bu işten bir şey anlamam. bu ayarların multi'ye faydası var ama dişe dokunacak bir fark değil 4600 olmuş 4800 olmuş. 666 da yapmıştım yani 606 çıkacağına tek daha yüksek çıksın yoksa oc yapmanın da mantığı yok ki oc'si de zaten en detaylı şekilde bu. o ppt edc ben hiç girmedim dediğin gibi en güzeli motherboard diye ayar varsa onu seçip geçeceksin.

şöyle göstereyim.

niye kabul etmedi hiç olmazdı? 639 gördü en fazla böyle daha iyi oldu.

RYZEN 5 5600X İŞLEMCİ OVERCLOCK NASIL YAPILIRvalid.x86.fr
    AMD Ryzen 5 5600X @ 4848.87 MHz - CPU-Z VALIDATOR
    https://valid.x86.fr/3nm325

olmuş hocam tamamdır.

• Once boost clock override yap, +200 dene tutarsa super olur. Sonra ryzen masterdaki curve optimizer calistir, per core olarak calistiracaksin. Hepsi bitince prime95 acip blend modunda stres testine sok, cakilan cekirdeklerin curve ayarini beser puan artir (-30 ise mesela -25e yukselt).

Eğer boost clock override degisirse bastan curve optimizer calistirman gerekecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 26 Eylül 2024; 15:15:41 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    5600x +200 ile 4.85 GHz'e cikmaya calisir, her cip her cekirdekte yapamiyor bunu.

• AREryilmaz kullanıcısına yanıt

bende 5600 vardı all core -30 ve +200 ile 10x scalar da 4600 boost ile çalışıyordu. hiç sorunsuz.

5700x ile all core -30 +200 ile 10x scalar 4800 boost da kullandım hep.

5800x3d deyim şu an -25 de kullanıyorum.

tabi çip kalitesi önemli ama 5600x kalitesi iyidir diye tahmin ediyorum. per core ile uğraştım ama all core daha kolay per de tek tek uğraştırıyor.

birde ben ryzen master kullanmıyorum direk bios dan yapıyorum.

Ryzen master tek tek her cekirdegi test edip optimal degerleri buluyor, sonra biosa kendi yaziyor. Programi yukle ne demek istedigimi anlayacaksin.
    5600de 90 dk falan suruyor mesela test per core yaparsan. Per core yapmamanin hiçbir mantigi da yok zaten senin P95 ile yapmanin gunler surecegi testin biraz daha hassas bir halini 90 dakikada falan yapiyor.

yaptım hocam onuda yaptım tek tek sonra oradaki değerleri bios a girdim ama chip iyi olursa bunlarla uğraşmadan direk 30 yapıp geçiyorsun. P95 o kadar süre iyi değil hocam macuna yazık soğutucuya yazık.

genelde sorun olunca hemen çıkıyor.

p95'i blend olarak yapacaksın farklı FFT boyutlarını değiştire değiştire bakacak. Stabilite testini o şekilde yaparsın. Bazı durumda çok küçük FFTlerde sıkıntı çıkarmaz büyükte çıkarır mesela. Bellek kontrolörünü test edeceksen en büyük FFTleri kullanırsın. P95'i kullanmayı bildiğin zaman işler değişiyor.

Kimse sana 24 saat çalıştır demiyor zaten. İki saat patlamayan işlemci %95 stabildir, boost curve ile oynayacak adam için de %95 yeterlidir.

peki PTT EDC TDC tam olarak ne olmalı siz bu ayarlarla ilgili bilginiz var mı?

bunlara ayar çekilmeli mi? yoksa gereksiz mi?

Hepsine 999 yaz.

uçmayalım sonra hocam :D

Uçmasın, istersen ama PBO limitleri için "motherboard" seçeneğini de seçebilirsin.

hocam sana bir sorum daha var.

şimdi biz eskiden curve v.s yokken voltaj manuel girip deneme yanılma düşürüdük. misal anakart 1.4 de çalıştırırdı işlemci de çok ısınırdı. yükte ve boşta

bizde misal 1.15 gibi bir değerde yine tam performans gibi çalıştırırdık misal saat hızlarını yani sadece voltaj düşmüş olurdu. yetip yetmediğini test ederdik.

sonra bir çok yorum oldu böyle kullanmak iyi değil v.s gibi.

peki curve de olay ben yanlış bilmiyorsam misal -30 yapınca işlemci boşta düşük voltaj da çalışıyor. ama yüke girince de yükseltiyor? ben mi yanlış biliyorum?

yoksa yükte de mi düşük bir voltaj ile çalıştırıyor. eğer açıklarsanız sevinirim yani biz yine bir tür undervolt mu yapıyoruz? bunun zararı var mı?

O girdiğin değerler boost erişimini değiştiriyor ama -30 -30 mV demek değil. Ne kadar düşük bir değer girersen spesifik bir frekans için o kadar düşük voltaj isteyecek ama hesap karışık.

Eğer turbo boost override yapacaksan bunu curve optimizerdan once yapacaksin, sonra egriyle oynayacaksin. Sallıyorum +50 MHz verince stabil olacak degerler +100de stabil olmayacak.

Ryzen master yükle, curve optimizerı per core olarak çalıştır. UEFIne kendi yazar büyük ihtimalle ama sen gene gir bak. Sonra P95i blend modunda çalıştır. Iki saat falan sıkıntı çıkmazsa işlemcinin çok büyük ihtimalle stabil demektir. Sıkıntı çıkarsa da o çekirdeği mesela 5 ile yükselt, -30dan -25e çıksın mesela, tekrar dene.
    P95 çekirdeklerini saymaya 1den başlıyor, UEFIn 0dan, dolayısıyla P95te sallıyorum 2. çekirdek gittiyse UEFIye girip 1.yi yukselteceksin. P95 1 2 3 4 5 6 diyecek UEFI 0 1 2 3 4 5 diyecek.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.