Şimdi Ara

RYZEN 5600X ; %13 DAHA YÜKSEK OYUN PERFORMANSI İÇİN %100 DAHA FAZLA PARA? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
244
Cevap
2
Favori
13.109
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
40 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İntel güçlüyken intelcilerin yaptığını bugün amd güçlü olunca amd ciler yapıyor.

Demek ki neymiş, güç zehirlenmesi diye bir gerçek var

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Orodruin kullanıcısına yanıt

Olay 3600 ile neyi yapamamaktan cok ekran kartina verilen paranin tam karsiligini almak bence.

Yani 3080 alan, alabilen bir kisi gidipte 3600gibi bir islemci zaten almaz oyle bir karta.Hadi aldi diyelim 2k da monitor kullaniyor diyelim ekran kartini ortalama olarak %15-20 oraninda kullanamayacak oyunlarda .Buda 3080e verilen paranin %15-20 kadarini cope atmak demek.Yani aslinda kasada 3080 var ama aslinda o kart artik 3080 degil.Olay bundan ibaret yoksa gectim 3600u 2600 ilede 1600af ilede 3080 kullanilir.Kullanmaktan kullanmaya fark var.

Not: Bahsi gecen 3600 islemcisi 3000serisinin hepsi icin soylenmistir.Yani 3700x 3900x icinde yukaridaki durum gecerlidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WARTIME -- 11 Kasım 2020; 9:13:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mami24

Aynı düşünceleri paylaşıyorum.

Şuanki sistemim i7 4790 ve 4-5 yıldır ne işlemcimi ne de anakartımı değiştirme ihtiyacı hissetmedim. Bu biraz ne istediğimizi bilmekle ve bilinçli tüketici olmakla alakalı.

Ryzen 5 3600 gibi fp bir işlemci sistemimi güncellemem konusunda beni perçinledi açıkçası. Ancak daha sonra intel 10.gen ile amd ye karşılık verdi. Özellikle i5 10400 ve f fiyatı ve oyun performansı ile göz doldurdu.

Lakin amd nin 5bin serisi performans beklentisi ve b550 anakartların fp oranı elimdeki 10400 ü bana sattırdı.

Ve hatta şuan b550 anakart sahibiyim ancak hem ryzen 3bin serisindeki fiyat artışı hem de 5bin serisindeki fiyat yükseltme politikası açıkçası beni amd ye karşı soğuttu.

Bizim amacımız en iyi işlemciyi almak veya en iyi sistemi kurmak değil, verdiğimiz paranın karşılığını en iyi şekilde almak.

Bu sebeple 5600x e rağmen sıradan kullanıcıya şuan için en fp sistem bence hala 10400f (1499 tl) + z490 (1500 tl) dır. Ha rtx 3090 veya 6800xt alacak adamın tabiki 10400f le işi olmaz.

Amd 5600x i 220 usd bandında satışa çıkarsaydı o zaman kimse burada 10400f i önermezdi zaten.

Yanlış anlaşılan konu, işlemcilerin hangisinin daha iyi olduğunu ve hangi markanın daha iyi olduğunu tartışmıyoruz. Hangi işlemci parasının karşılığını en iyi şekilde veriyor onu tartışıyoruz.

10 yıldır 2500k kullanan bir kişi olarak ve öncesinde amd athlon, phenom vb tüm serilerini kullanan phenom 1 faciasında ağzı yanan birisi olarak 5000 serisini bekliyor ve sistemi değiştirmek istiyordum.

İntele bazı konularda kızıyor olabilirsiniz ancak quad core sistemler dahil benim gibi 10 yıldır intel alıpta hala kullananlar var. İnteli alırsın takarsın sonra unutursun ne başın ağrır ne başka derdin olur. Şimdi 1xxx, 2xxx ve 3xxx serileri çıktı ancak her seride birşeyler düzeltildi, bunları alanlar devamlı bir güncelleme mecburiyeti hissetti. Bu noktada anakartın yeni serilere destek vermesi iyi oldu ancak eski anakartların revize biosları ne kadar performans verdi denemediğim için bilemiyorum.

Şimdi ben 5000 serisini bekleyen highend bir oyuncu olmayan standart kullanıcıyım. Konu da zaten benim için açılmış. Ben neden amd ye fazladan 2000 tl harcayayım ki alırım inteli en kötü 6 sene başım ağrımadan rahat rahat kullanırım. Ne ram hızı, ne oc si ne flck si zibilyon tane terimle uğraşmam, ( ki bunlarla uğraşmayı da hiç sevmem ) (amd kullanan herkes bilgisayar uzmanı oldu:) ). 5000 serisi sıcaklık olarakta garip, 5800ler boşta 65 derece yükte 90 derecelerde geziyor hemde 7nm olmasına rağmen. En alınabilecek işlemci 5800x ve bana göre 8-16 olması onu ideal yapıyor. Rakibi i7 10700kf iken fiyatı 10700kf den baya pahalı arada 1000 tl fark var. Ha performans farkı var diyebilirsiniz ancak zaten bu AMD nin Intele verdiği cevap yani yeni seri ve arada zaten performans farkı olması gerekiyordu. Bir sonraki intel serisinde de Intel lehine fark çıktığında intel normal fiyatına AMD ye göre + 1000 daha eklese teknolojik ilerleme anlamsız olurdu. Her güncelleme ile fiyatların yükselmesi kabul edilebilir değil.

Bunun dışında i7 10700f işlemcinin misler gibi 2800 tl ye alınabilir olması da cabası. Çok testlerine bakmadım ancak 10700f ve 10400f cidden alınabilir görünüyor bana yada düz 5000 serisi işlemciler veya sonraki nesil intelleri de bekleyebilirim. Nasıl olsa i5 2500k işlemcim hala çalışıyor. :)

https://www.amazon.com.tr/dp/B0883MBXZ7/

Konuyu açan arkadaşı fikren sonuna kadar haklı buluyorum ve kendisine teşekkür ediyorum. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selmand -- 11 Kasım 2020; 10:43:8 >

• Daha bir kaç gün öncesine kadar 10700k almayı düşünüyordum. 6700k kullanıyorum 5 yıldır hala OC girişiminde bulunmadım. AC oyunları dışında sıkıntı çektiğim oyunda olmadı açıkcası. Son çıkan AC oyunuyla birlikte artık bu işlemci miladını doldurdu ama son bir OC verip şansımı deneyeceğim. Öte yandan dönüp bakınca alacağım işlemci gerçekten değecek mi ? İntelin etinden sütünden yıllardır yararlanan ve bu konuda gerçekten intel tarafına kayan biri olarak 5600x’ e heyecanlandım. Ama çıktığı fiyat üzdü. 10600k’ya dönüyorum 125 TDP, 14nm teknolojiyi hala aşamamış bir intel. Ryzen’e dönüyorum bellek sorunları, ısınma sorunları bin türlü şey. Yani 5600x alsamda rahat edemeyeceğim. Bir yandan da kur zorluyor. Elimde para var ne yapacağımı bende bilmiyorum. Ne intel tarafının ne de AMD tarafı şu koşullarda 6700k’dan geçmeye değecek mi ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • n11 den 3000 e 300 tl lik kuponla ryzen 5 5600x al geç

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Amaç burda üzüm yemek değil bagciyi dövmek.

Bu konuyu açan arkadaşa soruyorum. Yüzde 10-15 fark için niye ryzen 3100 yerine yüzde 80 pahalı olan 10400 oneriyorsun?

2060 a kadar gayet yeterli Ryzen 3100. İlerde yükseltme maliyeti çok daha düşük olacak. 10400 alacak adam bir iki yıl sonra ikinci el 10700k 10900k için uçuk paralar ödemek zorunda kalacak. Bakınız 7700k ikinci el fiyatı.

Bu ve bunun gibi konular bize zarar veriyor amd fx zamanı gibi tekrar tokezlerse o zaman bu arkadaşı ve bu kafada olan arkadaşlari görürüm.

Evet AMD fiyat arttırdı evet tepki çekiyor ama abartı bir fiyat artışı yok. Pahalı dediğiniz işlemci oyunlarda 10900k yi geçiyor.

Amd hissem yok ama savunuyorum çünkü savumazsak finansal olarak güçlü olmayan Amd rekabet edebilecek ürünler uretemiyecek hale gelecektir. Intel geride kalmış olabilir ama hala piyasayla çok güçlü bağları var. İyi ürün ürettiği anda amd yi tekrar ezecektir. Bu da her sene yüzde 5 performans arttıran inteli geri getirir.

Sadece bir işlemci pahalı diye karalama yapmadan önce daha kapsamlı bakmayı deneyin. Tabiki amacınız tüketici lehine ise...

• konu basligi ve icerigi oyle yazilmis ki bilmeyen adam oyunlardaki fps yi gpu degil de cpu sayesinde aliyormusuz zanneder. ozaman herkes ryzen 5 1600 kullansin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arthur_Morgan -- 11 Kasım 2020; 12:43:19 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: melihcskn

Amd bundan öncede bu artışları yaptı ama fiyatı hiç bu seviyelere çıkmadı, hatta tekrardan kontrol ettim eğer yanlış değilse 1600 den 2600 e geçişte indirim bile mevcut. Sizin kıyasınız sürekli geride olduğu dönemleri içeriyor, Amd ilk kez öne geçti(uçuk bir farkla olmasada) ve yaptığı şey hemen rakibinin önüne fiyat konumlandırması oldu. Bu zammı basitçe 50 dolarlık önemsiz bir zam olarak değerlendirirseniz(ki 5600 çıkmazsa 100 dolarlık bir artış olmuş olacak aslında) evet çok dert gibi gözükmeyebilir ama asıl korkulan şey Intel toparlanamazsa bunun devam edeceği. Benim sizden bir şey demenizi beklediğim yok sadece diyen insanlara sanki yanlış bir iş yapıyorlarmış gibi yazmanıza cevap olarak belirttim, yoksa tartışma ortamının olması gerektiğini söyleyen birisi olarak neden size bir şey söyletmeye çalışayım, herkes kendi görüşlerini yazmalı.
    Bir de yanlış bir algı oluştu sanırım, ben Intel az yaptı Amd çok yaptı gibi bir şey söylemiyorum ama Intel yolun sonundayken yaptıklarıyla eleştiripte Amd'yi yolun başında diye eleştirmemek garip geliyor. Bu yol Intel'in başladığı yola benziyor, eğer aynı ise varacağı yerde Intel'den farklı olmayacak.

Yine aynı dusunmuyorum.P3 733 295USD idi ben Celeron 95 USD ye almıstım o zamanlar, P4 cıktı sanırım 600USD den sonra AMD Athlon cıkardı ve P4 leri ezdi gecti,esamesi kalmadı Netburst mimarisi idi sanırım sonra Intel P3 mimarisine geri dondu.Kim ondeydi arkadaydı bilmiyorum Athlon,Duron,Fx62 vs yine AMD cok iyiydi.Tek tokezledigi seri FX serisi oldu ve orada cok ciddi finansal bir guc de kaybetti hatta belki kapanmanın esigine geldi.Intel bunu cook iyi kullandı ve perf. pek dokunmadan 2016 ya kadar geldi.Sonra Ryzen lar cıktı ve İ7 7700K yı duman ettiler.

Intel ondan sonra AMD sayesinde istemeden de olsa belki de 6 Cekirdek vermek zorundakaldı ve 8700K cıktı sonra 9900K cıktı sonra 10900K cıktı.

Yani hep AMD gerideydi ilk defa one gecti soyleminiz de dogru degil,İlk seri Ryzen ler cöp soyleminiz de dogru degil ayrıca o kadar cok buyuk islemci destegi varki A6 6400 den tut A8,A10,Athon,Ryzen 3-4-5-7 APU su,2 cekirdegi 8 cekirdegi 16 cekirdegi vs Dunya islemci takabiliyorsun.Bunu takdit etmek gerekir bir kullanıcı olarak...

Ayrıca aynı fikirdeyim insanları yaftalama hakkı kimsenin yok.Sempati duyuyor denebilir ben Intel ve Nvidia ya antipati AMD ye de sempati duyuyorum.Ama hisse senedim yokken,AMD her ay bana maas baglamamısken kimse gidip kimseye X fanboy Y fanboy vs diyemez.

Benim asıl kızdıgım nokta Anti Trost yasaları ve bunun cok iyi uygulandıgı ABD de bunun olmaması lazım, sen gideceksin Asusa Arez diye uret diyeceksin urunler bilerek bilmeyerek duzgun uretilmeyecek ben burada mesela ABD Hukumetinin Nvidia ya cok agır cezalar vermesini beklerdim mesela...

Benim katılmadıgım nokta su kabaca konusuyorum Megane Egea dan 100.000TL daha pahalı siz istiyorsunuz ki AMD hem Megane Uretisn hem de 100.000 eksigine ya da maksimum aynı paraya satsın.Bu ne kadar gercekci ne kadar efektif...

Bu adamlar batmaktan kurtulmuslar,Intel de sadece 15.000 Yazılım Muhendisi varken bu adamların toplam sayısı 12.000 ve adam Ryzen serisinden itibaren Intel den her konuda daha iyi islemci yapmısken 5 yıldır daha ucuza satıyorlar.50 USD zam yapınca inanılmaz bir elestiri tamam sen yine elestir ama ben de haksız bulmuyorum.Bu da benim dusuncem...

Bir de soyle dusunun su anda mevcutta Intel 10990K var diyelim 16 Cekirdek 32 İzlek 55W ve AMD ye her konuda fark atıyor.PCİE 5.0,Thermal Verimlilik,Oyunlar,Programlar,Decode Encode,Multitasking vs Intel bu islemciyi kac paraya satardı?

• Şu an AMD 5000 serisi masaüstü işlemci piyasasının zirvesini temsil ediyor, bu durum değişmeden de 5000 serisi işlemcilerin pahalı fıyatlar talep edeceği bir gerçek, çünkü bu olumsuz f/p grafiğine rağmen performanstan ödün vermeye gönüllü olmayan müşteriler tarafından tercih edilecek. Ben şahsen Rocket Lake işlemcileri beklemeye karar verdim, o da illa Rocket Lake almak için değil ama Intel'den rekabetçi işlemciler gelmeye başlayınca AMD doğal olarak Ryzen 5000'de fiyat indirimine gireceğini bildiğimden.

(Elbette o vakitte olacak muhtemel bir USD kur artışı bu bekleyişi bizim açımızdan anlamsız kılabilir)

• huso kullanıcısına yanıt

Bu durum performanstan çok covid yüzünden gelen talep artışının sonucu. Bütün dünyada pc ve pc bileşen fiyatları arttı. Yıllardır piyasayı takip ederim yeni model çıkmasının öncesinde eski modelin fiyatının arttığını ilk defa görüyorum. Yeni modeller de aynı veya yakın fiyata fazla performans veriyordu. Yeni gelen ürünler tabi ki daha performanslı olacak. Teknoloji ilerlemesinin amacı bu zaten.

Pc piyasası oluştuğundan beri 1000 $ verdiğin zaman en iyisi olmasa da güncel ve tatmin edici bir kasa topluyordun. Ama şimdi sadece işlemci, anakart ve ekran kartı alınıyor. 5600x konumu gereği orta üst bir işlemci ve bu sınıftaki işlemciler 200$ 250$ arası oldu şimdiye kadar.

2021 ilk çeyrekte hem fiyatlar biraz düşecek hem de eski modellerin ortadan kalkmasıyla beraber daha alt modeller çıkacak bence.

• CrossoverKing C kullanıcısına yanıt

3100 alan herkes bf5 oyanamak için alıyor üstüne birde en az 2070 en kartı var.

Intel kazığı yiyerek hala akillanmamissin. 350dolar 7700k için çok uçuk fiyatti. Gelmişsin en tepe seviyesi 350 dolar diyorsun. Senin 350 dolarlık işlemci ne oldu şimdi. O seviyeye kadar Intel 8 çekirdeğe çıkması lazimdi. Yüzde 3 artış yapip kazikladi milleti. 1 yıl sonra 3600x in üzerine yüzde 25 performans veren işlemci intelde olsaydı aynı fiyata çıkmayacağını öğrenirsdin. AMD de yüzde 3 artış yapsa fiyat arttırmazdi.

Intel bağları çok kuvvetli diyorum. 10. Nesil öneren birisi bu bağları iyi biliyordur...

Upgrade için 1000 TL lik sıvı soğutucu masrafı yapıp ikinci elde binlerce liraya 10900 arayacaklarin duasını alırsın.

• ocak ayında 600 liraya 1600 AF aldım tam bir f/p canavarı. 1080p işimi fazlasıyla görüyor. Ultra ayarlarda oynamak için o kadar para dökmeye hiç niyetim yok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Foxy2000 F kullanıcısına yanıt

"Yalan bunlar, intel'in maviş gözlerini çekemeyenler hazırlıyo bu testleri. Kendisinden 2 kat pahalı işlemciden daha perfromanslı işlemci mi olur, ayıp ya amd'ye.

Biz alışmıştık ne güzel, intel bizi kazıklıyordu, soket + işlemci alıp mutlu oluyoduk ya!" :)) Buna benzer şeyler söylüyorlar, halen intel savunan amd'yi karalamaya çalışan zavallılar.

Paranızın yettiğini alın yahu, adam gelmiş bir de amd intel yolunda gidiyor diye yanlışlarını yazıyorum demiş. :D Bir de başkalarına niyet okuyorsunuz diyor. Bunlar

sonuçta ticari işletmeler, niyet ve amaçları para kazanmak. Şahsen Amd'nin intel ve Nvidia'dan daha etik bir rekabet güttüğünü düşünüyorum, testlerde geride oldukları skorlar

varsa gizlemiyorlar ve her seferinde daha fazlasını vermeyi vaat edip bunu yerine getiriyorlar.

Tekrar edeyim, bu saatten sonra oyun veya herhangi bir uygulama için hali hazırdaki intel işlemcileri öneren art niyetlidir.

Amd gerideyken, Ryzen önerenlerin argümanları, uygun fiyatları ve çok çekirdek performansıydı, bir de size ayrıca soket satmıyordu, işe yarar soğutucu işlemciyle veriliyordu. Say say bitmiyor bakın.

Şu an geride olmasına rağmen intel önerenlerin argümanları neler?

Ha elbette isteyen istediğini alır, insanın kazıklanmaya da hakkı var, ne haliniz varsa görün ama başkalarını kandırmaya kimsenin hakkı yok.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• selmand kullanıcısına yanıt

Güzel açıklamışsınız, bu arada AMD'nin Intel'de karşılığı KF gpu'suz veya çarpan kilidi kapalı K'sız olan daha ucuz işlemcilerdir, K serisi değildir. Forumda 3800TL'ye sıfır 10900 bulunabiliyor, alınır oyunlarda sorunsuzca kullanılır, istenirse bclk artırılarak oc da edilir. AMD 5000 serisinde gereksiz yere fiyat arttırmıştır, bunu savunan varsa ağır AMD fanıdır. Intel hala 14 nm, 9900K-10900K ısınır diyen işlemci uzmanlarına zar alanı gösterdik, onun içinde ayrıca gpu da var. Ryzen işlemciler daha fazla transistor içeriyor, CCD'ler hariç alttaki i/o zarı sadece 2 m. Ryzen işlemciler 7 nm olduğu için ısınmaz, onlar öyle sansın.  Forumda ısınma konuları diye arama yapılsa kimbilir kaç tane çıkar, boşta 60-65C'ye çıkanlar mı dersin. Pbo kapatınca düzeliyormuş, kullanan kişi bios ayarı diye birşey bilmiyorsa ne yapacak veya mecbur mu bunları bilmeye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 11 Kasım 2020; 18:18:33 >

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.