Noctuada hani ucuz bir soğutucu değil 1500 TL civarlarında. :) Oyunlarda sıcaklık nasıl mesala? Undervoltta sadece BIOSTAN voltaj mı düşürdün yoksa frekansı ve voltajı mı çektin? ne girdin bunları? 4.7ghz 1.30 volt ile bir süre kullandım ama zaten varsayılan boostu 4850 idi. sonra dedim diye 4.7 kullanayım. 4.8 de sabitlemek istediğimde yemedi. 1.4 voltta versem 1.35 de versem restant attı. varsayılanda kullanıyorum bende. |
Ryzen 5800x için soğutucu önerisi? (2. sayfa)
-
-
Valla işlemciye yüklenen oyunları, uzun zamandır undervolt yapmadan oynamadığım için çok aklımda kalmadı kaç derecelere çıkıyordu ama oyunlar sorun oluşturabilecek kadar yüklenemiyor benim hatırladığım kadarıyla, o yüzden stress testi kalmış aklımda.
Undervolt ayarlarım 1.275v-4.7ghz şeklinde, genelde oyunlara girmeden Ryzen Master ile açıyorum profili, bios üzerinden yapmadım sürekli aynı voltajı almaması için. 4850 lere sadece 1-2 çekirdek çıkıyordu sanırım, yoğun oyunlarda frekans 4.7 den fazla düştüğü için, undervolt ile daha yüksek frekansta kalabiliyor.
Birde curve optimizer olayı var malum ama fazla uğraş gerektirdiği için 3-5 denemeden sonra saldım.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Sana güvenip 5800x sipariş ettim, emme bi ısınırsa elindeki fanları alırım haberin olsun .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Şimdi bilirsin bu işler herkeste aynı sonuç vermez, kasa faktörü/odanın ısısı, işlemcide kullandığın termal macunun kalitesi/artic 280 kalitesi falan filan inter milan
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -SKYNET- -- 17 Mart 2022; 18:51:51 > -
5800x in kafasına nhd15s le vuracam. Kasa ecük eski corsair 400r, full akasa viper fan var. Amma velakin sessizlik odaklı ayarladım. 1600x varken çok sessizdi, 3600a geçince fan devirlenme ayarını +10 derece arttırdım, 5800x te de bi +10 derece arttırırım heral. 60 a kadar ses etme, 70 e kadar elleşme, 80 de öttüre ayarlıycam .
Termal macunu iyi seç o zaman, alabiliyorsan hatta thermal-grizzly-kryonaut kullan derim. ben 280lik radyatörle sıkıntı yaşamadım sıcaklık konusunda. sadece artic olduğu için kasaya montaj biraz sorun çıkarıyor.
nhd15 kullanan bir arakdaş var konuda, uv yapmış kullanıyormuş bak. olmadı öyle bir şey deneyebilirsin. bende 4.7 ghz 1.3 volt ile daha serin çalıştırmıştım diye hatırlıyorum.
-
Bende işlemciye çok acayip şeyler yapmayı düşünüyorum . Ryzen 3000 lerle aynı mantıksa default voltajı az aşşa çeker, optimum bir yerde bırakırım. Elimde 3 tene macun var, thermalright cf3, mx4, bitenede hatırlamadığım iş görür bişi. Cf3 kullanıyorum, oldukca memnunum. Neyse gelsinde işlemci bakıcaz artık, amma acayip üşeniyorum, bi sürü iş çıkacak.
Merhaba.
teknobiyotik.com / teknoloji sevenlerin ilacı...Raijintek EOS 360 RBW 360mm 3x12cm Adreslenebilir ARGB PWM Fanlı Intel & AMD Uyumlu Sıvı Soğutucu - Overclock - PC Bileşenleri | Teknobiyotikhttps://www.teknobiyotik.com/donanim/overclock/raijintek-eos-360-rbw-360mm-3x12cm-adreslenebilir-argb-pwm-fanli-intel-amd-uyumlu-sivi-sogutucu.html1763 TL
Bir süredir bu soğutucuyu kullanıyorum. Oldukça memnunum. 3600, 3700x, 3900x ve 5600x ile kullandım. OC yapıldığında bile bu işlemcileri çok rahat soğutabildi. 5800x daha fazla ısınan (Belkide 5000 serisinin en fazla ısınanı) bir işlemci ama onda da rahatlıkla yeterli geleceğini düşünüyorum. İncelemeleri de gayet olumlu. Özellikle fiyat performans oranı çok iyi. Yalnız soğutucu normalden uzun. Radyatör 41 cm. Küçük kasa için uygun olmaz muhtemelen. Aynı modelin 240'lık olanı da var. Ancak 5800 için yeterli olur mu bilmiyorum.
enostech.comRaijintek EOS 360 AIO Review - EnosTech.comhttps://www.enostech.com/raijintek-eos-360-aio-reviewfunkykitRaijintek EOS 360 RBW ARGB AIO CPU Cooler Review - Page 5 of 5 - FunkyKithttps://www.funkykit.com/reviews/cooling/raijintek-eos-360-rbw-argb-aio-cpu-cooler-review/5
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi std350 -- 18 Mart 2022; 14:1:56 >
-
Fiyatı fena durmuyor, kenarda dursun bakalım.
-
be quiet silent base 802
-
Türkiye'de son durumlar nasıl bilmiyorum ama (fiyatlar) ben olsam işlemciyi bir üst yada alt model ile değiştirirdim. Söylediğime tepki verenler olabilir ama bizzat 5800x ile boğuşmuş birisi olarak bunları söylüyorum. 5900x'i wraith soğutucu ile soğutanlar falan var gır gırına. 5800x yanıyor, cayır cayır hemde.
5900x ve 5950x ile aynı güç sınırlarını (105/142w) tek CCD içerisine 8 çekirdek gelecek şekilde (diğer bütün işlemcilerde bu 6 idi) sıkıştırmış olmaları bu işlemciyi resmen bir mühendislik hatası yapıyor.
İncelemelerde almayın etmeyin diye millet deli gibi uyarıyor.
Çoğu kişi bir tane cinebench skoru paylaşıp vurduğu top hızı paylaşıp geçiyor. Yok undervolt ettim, yok ppt kıstım falan... Uzun süreli render testlerine sokun işlemciyi ve 3.5 ghz'lere kadar nasıl gerilediğine şahit olun. Ayrıca piyasada işlemci fanını bu kadar gaz-pedal kullanan bir işlemci daha görmedim. Chrome açıyorsunuz uçuyor, 5-10 saniye sonra toparlıyor.
Meğer ryzen'nın özellikle son serilerindeki agresif algoritması sebebi ile anlık çıklan voltaj ve ısı değerleri fanları tetiklerken (aslında hiç bir faydası yok o kadar kısa bir aralıkta) işlemci yük gücüne göre sonrasında kendisini dizginliyor. Önce vur sonra sorgula mantığı yani.
Kesinlikle benim gibi bir kullanıcıya hitap etmiyor. Bu kadar para bu kadar uğraş getirmemeli. Ayrıca gezegendeki en iyi soğutucuyu, en iyi macunu bile kullansanız bu peaklerden ve hızlı ısınma probleminden kurtulamıyorsunuz.
Çünkü ısıyı dağıtacak olan yüzey alanı konusunda darboğazınız var. 87 mm2'lik küçüçük bir alanda 8 çekirdek 100-150 watt'lar da dans ediyor. Üstündeki IHS ile temasının yüzey alanı dolayısı ile sınırı var. Dolayısı ile siz yeterli hızda o ısıyı oradan boşaltamazsınız.
Tek çare negative curve kullanmak(bir nevi oto undervolt), bunun da dünya kadar stabilite problemi var. Ve şansınıza iyi bir silikon çıkmış olması gerekiyor.
Lanet olsun ki 8 çekirdek deyince, en güncel teknolojiler deyince, iyi bir tek çekirdek performansı deyince de ürün olarak rakibi yok. O yüzden hala alıcısı çıkıyor. Intel'e bulaşsanız araba fiyatına anakartları var, amd cephesinde ya apu alacaksınız ki israf, yada 6 çekirdeğe ineceksiniz. Yada paraya kıyıp bir üste geçeceksiniz. Bir üstteki işlemciler nasıl daha soğuk olabilir derseniz her biri 6 çekirdekli birden fazla ccd'e sahipler o işlemciler. O yüzden ısıyı güzel güzel yayabiliyorlar.
Redditte bir kaç tane offset bracket ile işi nispeten çözen adam olduğunu okudum ama uğraşmaya değer mi bilemedim. Kısacası ryzenlarda işlemci çekirdekleri tam ortada değil, sağda solda, altta olabiliyorlar modele göre. Bu off-set bracketler ile işlemci soğutucusunu tam o çekirdek kümesinin üstüne getirenler falan olmuş. Arctic ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına yolluyordu yanlış hatırlamıyorsam.
Ama görüyorsunuz hakkında bu kadar yazmak bile ne kadar rezil bir ürün olduğuna yetiyor. 1xxx serisi ramlerde kahretti, 3xxx serisi anakartlardlarda kahır etti, 5xxx serisi ısıda kahır etti. Bir tane ryzen yok ki, şılap diye yapıştırıp anakarta unuttuğumuz. Hepsi ile uğraşmak zorunda kaldık... Yazık.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Antikaruh -- 21 Mart 2022; 11:50:29 >
-
Güzel söylüyorsunuz hocamda şartlar böyle ne yazık ki.Aynı özellikleri intel kanadında nelere mal olacak söylemişsiniz zaten. Yaklaşık 6 aydan uzun süredir kullanıyorum. Ürünün performansında vs hiçbir sıkıntı yok görmedim, PBO ile 5GHZlara çıkıyor ama çok hassas ayarlar olduğundan çok denemek gerekiyor. Biraz uğraşmıştım buna ama stabil olanı tutturamayınca gereksiz gördüm. 4.7 Ghz, 1.30 volt ile bir süre sabitte kullandım. Lakin varsayılan ayarlarda 4850 ghz boost veren bir cihazı 4.7 sabitlemeyi gereksiz gördüm. En son default ayarda kullanıyorum. 8 çekirdek, 16 iş parçacığı. Normal ve normal üstü kullanım için gayet yeterli. Frekansıda öyle. Tek eksiği işte diğer serilerden biraz daha sıcak çalışması.
ilk aldığım zamanlarda eski sistemden kalan snowman 6 bakır ısı borulur basit, 3 fanlı bir soğutucu ile kullandım kısa bir süre. Stress testinde anında 90 dayayıp frekans düşürüyordu. lakin oyunlarda 80-85'nin üzerini görmediydim.İşlemcinin maksimum belirtilen sıcaklık limiti 90 derece. genede buraya vurunca duruma gröe hafif hafif frekansı aşağı çekiyor.3.5 ghzları falan iki soğutucu ilede görmedim diye hatırlıyorum. İşlemciyi yoğun kullanan bir oyun oynamamış olabilirim oda fark eder ama oynadığım oyunlarda bir sıkıntı yoktu. gta5, farrcry4, gears wars 5, pubg mobile emülatör vs yani öyle aman allahım işlemci yanıyor demedim. tabi bunda kasa ve ortamın havalandırılması ile kullanılan termal macununda önemi var. kasa corsair 5000d air flow. termal macun mx 4 kullanmıştım. sonra soğutucuyu artic 280 mmlik olarak güncelledim.şuandada onu kullanıyorum. stress testinde 80-82, oyunda 60-70 arası oluyor genellerde.kasada da doğru düzgün fan olmamasına rağmen. fan sayısını maksimum yapıp termal macunu kronuat çekersem 60 derecenin üzeine kolay kolay çıkacağını sanmıyorumda. yani benim deneyimim öyle tutanın elinde kalıyor, şekilde bir işlemci değil. ama basit soğutucular ile dizginlemek zor. sonuçta zayıf bir işlemci değil hani.
-
Hocam merhabalar, nasılsınız.
Aklıma takılan bir soruyu yönelteyim size. Sanayi tipi noctualar ile normal noctualar arasında fark nedir hocam. Sanayi tipi olanlar sürekli maksimum devirde mi dönüyor ?
-
Merhaba,
İyiyim sağol seni sormalı?
Hayır pwm desteği var, maximum elimdeki fanlar 3.000 rpm ile çalışmaktadır. Noctua sanayi tipi fanlar performans üzerine dizayn edilmiştir sessizlik üzerine değil. İstemiş olduğun devirde çalıştırabilirsin ama 3000 rpm de ses yüksektir bilgin olsun.
-
Çok teşekkür ederim hocam cevap için, sağolun.
-
Sonuç ne yaptınız bende MSI MAG 240R RGB 240mm var ama 2 dir bozuluyor değiştirmek istiyorum 5800x i stabil bir şekilde soğutan bir sıvı soğutma var mı ?
-
Artic 280mmlik radyatör kullanıyorum. Bir sıkıntı görmedim.
-
Benim kasa medium sanırım sığar mı sizce ?
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
www.amazon.com.trAmazon.com.trhttps://www.amazon.com.tr/dp/B099RSPC2H/ref=asc_df_B099RSPC2H1661907600000/?tag=akakcetr-21&creative=380333&creativeASIN=B099RSPC2H&linkCode=asn
Şunu aldım bakalım durumu buraya yazarım yardımcı olması için başkalarına .
-
valla hocam kalın radyatörle geldiği için çoğu kasaya sığmıyor. bendeki kasa corsair 5000d air flow. ancak ona sığdırdım. ondada üstte kullanımda radyatör +fan üst içe gelince anakarta değdiğinden fanlarını kasanın tasarımıyla gelen üst bölymeye attım öyle kullanıyorum. çok şükür yazın bile ısınma vs derdi görmedim. sadece işte kalın radyatör olduğu için büyük kasa kullanmam gerekti.
amazondanalmışsınız zaten, montaj yapmadan kasa üzerinde test edin. olmadı iade edersiniz veya kasanızı değiştirirsiniz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X