Şimdi Ara

Ryzen 7 5700x boot sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
353
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese iyi bayramlar arkadaşlar. Daha öncesinde bir konu açmıştım, sorunum çözülmüş görünüyordu; fakat anlaşılan çözülmemiş, devam ediyor. Yeni 5700x işlemci aldığımdan beri bilgisayar düzgün başlamıyor. Tuşa bastım mı işlemci fanı bir süre dönüyor ve duruyor. Ekrana görüntü gelmiyor. Bazen birkaç kere reset tuşuna bastığımda (3 kere genelde) üçten sonra Anakart logosunu görüyorum, Windows da açılıyor. Sistemin psusu yeni. Termaltake 750w bir güç kaynağı. İşlemci fanı, ramler yeni. Anakart Gigabyte x570 gaming X modeli. Bios versionu da yeni F39 sürümü. Ekran kartı geçici olarak Hd7850 kullanıyorum. Baktım Uefi desteği yok. Ondan Windows'u Mbr bile kurdum. Ramlerin bozuk olabileceği aklıma geldi, memtest86 ile hepsini taradım, hepsi hatasız geçti.En son işlemciyi 3000 serisi alacam yeni olarak ya da yeni anakart bakacam, çok yoruldum uğraşmaktan. Bir an düzeldi gibi oluyor, bir süre kapalı kaldıktan sonra açıyorum bilgisayarı, gene açılmıyor. Bana bir akıl verin arkadaşlar, ne yapayım?

Not: Bu süreçte Bios'un kendini resetlediği oluyor ve: "bios has been reset please reconfigure your bios setup items if needed" şeklinde bir yazı geliyor. Bios pili çıkardığım oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OldGamers86 -- 18 Haziran 2024; 9:1:50 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Ramler hatasız geçtiyse şüpheli ya anakart ya da işlemci gibi duruyor. Bu ikisinin yerine eş dosttan deneme amaçlı alabileceğiniz bir anakart ya da işlemci varsa deneyebilirsiniz.

Aklıma gelen bir diğer yöntem ise bios sürümünü değiştirmek. Son sürüm değil de önceki sürümleri denemek. Beta yazan sürümler hariç güncel sürümden geriye doğru deneyebilirsiniz.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • VgrooveR kullanıcısına yanıt
    Işlemci kapalı kutu, 0 olarak alındı. Açarken pinlerine kadar kontrol ettim. Bundan önce 3700x kullanıyordum. Onda herhangi bir sorun yapmıyordu. Bu Bios sürümünden önce f30 sürümünü de denemiştim. Ilk 5000 serisi işlemcilere o sürümle destek başlamış, digerlerini denemedim; ama bir deneyeceğim. Ekran kartı sorun yaratıyor olabilir mi diye de düşünüyorum. Geçici Hd7850 kullanıyorum. Uefi desteği yok. Önceki sistemde 2070 kullanıyordum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OldGamers86 -- 18 Haziran 2024; 9:24:54 >
  • Hayırlı bayramlar ,

Ramler 2 veya daha fazla ise tek deneyebilir misiniz?

Bir de rev 1.1 mi rev 1.0 mı anakartınız

Edit: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi spyae -- 18 Haziran 2024; 9:56:1 >
  • spyae kullanıcısına yanıt
    Ramleri 2 tane, 2'li paket olarak aldım. Kingston'un Beast modeli siyah soğutuculu. 3200Mhz. Bunları tek tek 2. Slotta Memtest86'ya soktum. Hepsi hatasız geçti defult olarak. Bu tek tek denemelerimde de boot etmedi ilk açtığımda, 3 kere reset yedikten sonra açılıyor genelde. Anakart hangi Rev. bilmiyorum; ama bu anakartı çok uzun zaman önce aldım. En az 5 senesi vardır. Rev. 1.0 olabilir. Şuan işteyim, eve gidince dediğinize de bakıp paylaşacam buraya.

• OldGamers86 kullanıcısına yanıt

Redditte benzer bir sorun gördüm , ekran kartınızın pci slotunu değiştirerek deneyebilir misiniz? Anakartınız eski ekran kartını algılamakta sorun yaşıyor olabilir.Yalnız mutlaka açmadan önce ekran kartı monitör bağlantısını yapın.

• spyae kullanıcısına yanıt
    Aklımda bir bu, bir de Bios sorunu olabileceği var. İşin ilginç kısmı, açıldığında Pc bu makine ile saatlerce oyun oynadım. Ramleri de tam hızında çalıştırabildim. Açılış ve kapanışlarda sorun var. Hatta ilginçtir, bir ara Windows icinden reset atıyordum; ekran kapanıyor; fakat fanlar dönmeye devam ediyordu. Pc resetlenmiyordu yani. Diğer slotta da deneyeceğim, sonucu eklerim buraya.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Bu ekran kartının sorun çıkarma olasılığı baya yuksek. Biosta bir ayarlama yaptıysanız belki bu bir soruna yol açıyor olabilir. Sadece uefi yerine legacy yapıp deneyebilirsiniz. Bios pilinde bir sıkıntı olabilir. Ne zaman almistiniz anakartinizi.

Ekran kartını farklı slota takıp deneyebilirsiniz. İşlemciyi takarken pinleri yamultmus olabilirsiniz. Emin olmak adına tüm kabloları sok tak yapıp işlemciyi sokup kontrol edip tekrar takıp macunu yenileyebilirsiniz.

Açılmadığı zaman anakartinizda bir hata kodu ve bir renk yaniyordur. Oradan hangi rengin yandığında ve rengin olduğu yerde ne yazdığına bakıp sorunu anlayabilirsiniz belki.

İşlemci ve ekran kartını stres testi yapıp olay görüntüleyicisinden bir hata varmı bakabilirsiniz. Occt ile test yapıp hata veriyor mu bakabilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Abdülkerim Satuk Buğra kullanıcısına yanıt
    Hocam şimdi şöyle izah edeyim size. İşlemciyi takarken de özellikle kontrol ettim ve dikkatli yaptım. Soğutucusu da dahil sorunsuz bir kurulum oldu. Hatta bayağı serin çalışıyor, Windows'tan kontrol ettim. Aynı gün eski işlemcimi eşimin bilgisayarına kurdum. Onunki sorunsuz çalışıyor. Bu pin yamulması olayı özellikle dikkat ettiğim bir durum. Hatta sökerken bile dikkat ederim, işlemciyi ısıtıp termal macunun yumuşamasını sağlar öyle çıkarırım islemciyi. Bu olasılığı ondan düşünmüyorum.

Anakartta hata ledleri yok malesef. Eşime aldığım anakartta bile var, bunda yok; malesef. (Onunki b550 çipset bir de.)

Bios pilini reset atarken, ekrana görüntü gelmediği zamanlarda söküp durduğum oldu. En son bir imtimal dedim, pili de değiştim. Yani bu dediğinizi yaptım. Bir faydası olmadı.

Ekran kartında uefi yok. Windows'tan Gpu-z'den baktım. Dedim belki Legacy(csm) kurarsam Windows'u belki kurtulurum bu hatadan, o sepeple Mbr olarak kurdum. Anakartta da bios'ta Pci kısmını Legacy, Store kısmını Uefi olarak denedim. Gene bir süre açıldı kapandı, normal olarak oyun oynadım. Sonra kapadım bilgisayarı, bor süre sonra açtım, gene düzgün açılmıyor.

Bahsettiğinız Occt testini deneyebilirim. Farklı slotta da deneyeceğim bugün ekran kartını. Ya ekran kartı ya anakart bios sorunu görüyorum şuan.

Windows u uefi olarak kurmayip store' u nasıl uefi yaptınız. Pc bu şekilde boot etmemesi lazim

• quote:

Orijinalden alıntı: OldGamers86

Hocam şimdi şöyle izah edeyim size. İşlemciyi takarken de özellikle kontrol ettim ve dikkatli yaptım. Soğutucusu da dahil sorunsuz bir kurulum oldu. Hatta bayağı serin çalışıyor, Windows'tan kontrol ettim. Aynı gün eski işlemcimi eşimin bilgisayarına kurdum. Onunki sorunsuz çalışıyor. Bu pin yamulması olayı özellikle dikkat ettiğim bir durum. Hatta sökerken bile dikkat ederim, işlemciyi ısıtıp termal macunun yumuşamasını sağlar öyle çıkarırım islemciyi. Bu olasılığı ondan düşünmüyorum.

Anakartta hata ledleri yok malesef. Eşime aldığım anakartta bile var, bunda yok; malesef. (Onunki b550 çipset bir de.)

Bios pilini reset atarken, ekrana görüntü gelmediği zamanlarda söküp durduğum oldu. En son bir imtimal dedim, pili de değiştim. Yani bu dediğinizi yaptım. Bir faydası olmadı.

Ekran kartında uefi yok. Windows'tan Gpu-z'den baktım. Dedim belki Legacy(csm) kurarsam Windows'u belki kurtulurum bu hatadan, o sepeple Mbr olarak kurdum. Anakartta da bios'ta Pci kısmını Legacy, Store kısmını Uefi olarak denedim. Gene bir süre açıldı kapandı, normal olarak oyun oynadım. Sonra kapadım bilgisayarı, bor süre sonra açtım, gene düzgün açılmıyor.

Bahsettiğinız Occt testini deneyebilirim. Farklı slotta da deneyeceğim bugün ekran kartını. Ya ekran kartı ya anakart bios sorunu görüyorum şuan.
    Ekran kartının uefi desteklemesi ile diskinizi mbr yapıp windows u uefi olmayan şekilde kurmanız arasında bir bağlantı var mi. Windows u uefi olarak kursaniz; diski gpt yaparak. windows boot olmaz mi. Boyle bir şeyi denedim mi hatırlamıyorum ama bence çalışması lazim. Veya diğer sisteminiz uefi ise ekran kartınızı ona takip çalışıyor mu kontrol edebilirsiniz.

Uefi with csm şeklinde. Store kısmını sadece öyle secip pci kısmını bu şekilde yaptım. Rufus'tan oluştururken öyle kurdum. Uefi okdugunda da Csm kapatmıyorum. Internette Gigabyte anakartlarda Csm kapatilinca SoftBrick oldugu ile alakali bilgi var. Ondan kapatmiyorum bu ayari hic.

Fotoğraf atabilir misiniz o kısmı. Hangisi hangi ayarda tam olarak anlamış olurum.

Şuan işten dönüyorum, eve varınca atarım hocam.

Herhangi bir donanım uefi desteklemediğinde uefi windows kurulabiliyor mu araştırdım. Net bir sonuca ulaşamadım. Mantıken ekran kartını uyumluluk modunda kullanarak çalışması lazim. bunu galiba sadece siz deneyebilirsiniz

Yok, 2. Slotta da aynı durum.

Ryzen 7 5700x boot sorunu Ryzen 7 5700x boot sorunu Ryzen 7 5700x boot sorunu

Boot menüsü yarım çıkmış. Bios pilini sıfır ile mi değiştiriniz. Uefi only yazan kisim ne göremiyorum onu legacy yapsaniz yine hata veriyor mu

Evet, sıfır ile değiştirdim. Ikisini de Legacy yapıp denedim siz dedikten sonra, bir sey olmadı. Ekran kartını degisene kadar bir ilerleme kaydedemeyecegiz gibi, artık alabildiğimde bakarım. Yardımınız için teşekkürler. 😊

O üsteki Uefi olan Store, alttaki Pcie kısmı, ikiye ayırmışlar Leagacy-Uefi only kısmını.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OldGamers86 -- 18 Haziran 2024; 22:49:20 >
    Bios pilini değiştirmeyi deneyin bence. Bios neden sıfırlanır ki. Bence pil de bir sorun olabilir.
    Rica ederim sorunu çözebilirsek daha iyi.

Tahminim söylenilen ekran kartı uyumsuzluğu. Bildiğim kadarı ile Bios ilk bütün donanımları tarıyor. Öyle açılıyor. Başka bir şey gelmiyor aklıma. Önceki işlemci+ram+ekran kartı ile sorun yoktu. Gene de Sıfır pil ile degistim. Bu gordugunuz sıfırlamayı yapmadığı da oluyor. Birkaç gün evvel düzelir gibi oldu, format falan attım, fan kablolarını psu'ya bağladım. Windowsu mbr yaptım. Hatta Windows key degistim. Olmuyor bu şekilde. Son ekran kartı deneyecegim, o da olmadı, anakarta bakacağız.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.