Şimdi Ara

ryzen 7 5800x ısınma sorunu & anakart tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
131
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ryzen 7 5800x ısınma sorunu & anakart tavsiyesi

Merhaba arkadaşlar

Bu işlerden çok fazla anlamasam da parça parça topladığım sistemde iki sene önce ucuz bulup aldığım anakart sanırım en olmaz parça olduğunu düşünüyorum.

Aslında herhangi bir değişiklik de yapma düşüncem yoktu ama işlemcimin absürt(en azından bana göre) sıcaklıklara çıkması beni yeni bir anakart arayışına yöneltti. İnternette yaptığım araştırmalarda kullanıcılar 5000 serisi işlemcilerin genel olarak ısınma problemi olduğunu yazmışlar. Bu sorunun çözümü için bana en mantıklı gelen uv ayarlarını düşürmek oldu fakat A520 M Plus anakartlarda bu özellik sanırım yok. Bilgi olarak thermal macun Arctic MX-4 kullanıyorum. Soğutma sistemini de değiştirmek belki bir seçenek olabilir ama şu an onu ikinci plana atıyorum.

ryzen 7 5800x ısınma sorunu & anakart tavsiyesirampage
    Rampage AQUA120-RGB 42.5 CFM 2000RPM 12cm AMD/Intel LGA1200 Uyumlu S-RGB 120mm Sıvı Soğutmalı CPU Fan
    https://www.rampage.com.tr/tr/urun/rampage-aqua120-rgb-42-5-cfm-2000rpm-12cm-amd-intel-lga1200-uyumlu-s-rgb-120mm-sivi-sogutmali-cpu-fan

Bana şu an en mantıklı gelen uv özelliği olan 3 ila 5 bin TL arası sistemime uyumlu bir anakart almak. En başta dediğim gibi bu işlerden çok fazla anlamayan bir kardeşiniz olarak tavisye, öneri ve yardımlarınızı rica ediyorum.

• Anakart yerine soğutucuyu değiştirin derim
    akakce.com
    Thermalright Peerless Assassin 120 SE İşlemci Soğutucu Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
    https://www.akakce.com/islemci-sogutucu/en-ucuz-thermalright-peerless-assassin-120-se-cpu-tl-c12c-fiyati,340209419.html

akakce.com
    Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB TL-C12B-S V2 120mm Intel-AMD Uyumlu Hava Soğutucu - 2 Yıl Birebir Değişim Garantili Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
    https://www.akakce.com/islemci-sogutucu/en-ucuz-thermalright-phantom-spirit-120-se-argb-tl-c12b-s-v2-120mm-intel-amd-uyumlu-hava-sogutucu-2-yil-birebir-degisim-garantili-fiyati,520187600.html

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İşlemci ısınıyor demişsinde ne kadar ısınıyor hocam? 5800x yapısı gereği sıcak çalışan bir işlemci zaten, anakart ve soğutucu alıp yine istediğin şeyi elde edemeyebilirsin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • melihcskn M kullanıcısına yanıt

Sadece tarayıcı açıkken 80 dereceyi gördüğü oluyor. Oyunlarda 90 derece... Bir test programı indirip 15 dakika kadar çalıştırdım yine sıcaklık 90 dereceye sabitlendi. Zarar veririm düşüncesiyle testi sonuna kadar götürmedim. Tamamen boştayken 50-70 arası gidip geliyor. Bunu da kendimce arka planda çalışıp duran işlemlere bağladım.

ryzen 7 5800x ısınma sorunu & anakart tavsiyesi

Bu görüntüyü de anlık aldım. Cpu %3 görünürken 71 derece sıckalık bana hiç mantıklı gelmiyor.

Not: Şu an FM24 simge durumunda. Çok fazla görsel olmadığı için sıcaklığı diğer oyunlar gibi artırmıyor.

• Mke32 M kullanıcısına yanıt
    Anlattığın senaryoya göre sıcaklık yüksek hocam haklısın. Soğutucu değiştirmek en makul yöntem çünkü anakart değiştirip undervolt yapsan bile her işlemcinin undervolt kapasitesi farklı yani iyi bir sonuç alma garantisi yok ve uğraştırıcı bir işlem. Piyasadaki soğutucuları bilmediğim için net bir tavsiye veremiyorum ama anakart değiştirmenin çok mantıklı olmadığını söyleyebilirim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • selamlar aynı işlemciyi aldım bende amazondan, msi b450 gaming plus max anakart ve arctic freezer 34 esports duo ve mx-4 macun ile kullanacağım. bakalıım hava soğutma soğutmazsa sıvı soğutmaya geçeceğiz artık.

• Bende vakti zamanında içimde ukte kaldığı için 3600 den 5800x e geçtim. Aslında başıma ne geleceğini biliyordum o yüzden 5700x e niyetlendim ama daha ucuza gelince 5800x aldım. Noctua nhd15s e rağmen kolayca 70 üstü sıcaklıklara çıkan bir işlemci kendileri. Kişisel deneyimlerime göre bunun sebebi işlemcinin 4850 mhzde çalışabilmesi için aşırı anlık voltaj istemesi. Ben olayı şöyle çözdüm; zaten yüksek performans beklentim olmadığı için max boost hızını sınırlamaya izin veren bios sürümü çıkar çıkmaz (beta olmasına rağmen) yükledim. Sonra başladım denemelere ve gördümki bende işlemcinin en iyi sıcaklık / güç / performans hızı 4650 mhz. Zaten 3600 işlemci bile yeterken dedim 4650mhz de çok, 4400mhz e kadar çektim boost hızını. Şu an sakin sessiz serin çalışan ve bana çok çok yeten bir işlemcim oldu. Unutmadan curvede all core -30 da.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Peki ben de senin gibi kendi sitemimde Mhz'yi düşürebilir miyim? Bu dediğin uv den farklı mı, mevcut anakartımla yapılabilir mi?

• Mke32 M kullanıcısına yanıt

Benim anakart gigabyte x570 elite, sizin anakartta böyle bir ayar varmıdır bilemem ama curve ayarı yok demişsiniz muhtemelen bu ayarda yoktur. Ayrıca 5800x 140 watta kadar güç çekebilen bir işlemci, anakartınız bu gücü vermekte zorlanıyorsa değiştirmekte fayda var.

• Arkadaşlar, önerileriniz genelde soğutucuyu değiştirmem yönünde oldu. Peki kule tipi bir soğtucuyla bu ısınma sorununun önüne geçebilir miyim ve her kule tipi soğutucu bana uygunmudur(A520M-Plus)? Ya da 240, 280, 320 mm sıvı soğutmalara mı bakmalıyım? Soruna çözüm olmayacak bir ürüne para vermek istemiyorum. Bütçem 5k ya kadar çıkabilir fakat daha hesaplı çözümler varsa tabii ki o çözümü tercih ederim :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.